Elektrische auto aan de lader

Aantal elektrische auto's in jaar tijd met 45% gestegen

In 1 jaar tijd zijn het aantal elektrische personenauto’s in Nederland met 45% gestegen. Deze groei vond plaats in september 2021 t/m september 2022. In september 2021 reden er maar liefst 208.554 elektrische auto’s rond door heel Nederland. Het aantal is een jaar later gegroeid naar 303.208. 

Dit en meer blijkt uit onderzoek van TechTiek op basis van de meest recente data van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Per 10.000 inwoners rijden er maar liefst 172 inwoners volledig elektrisch. In vrijwel alle delen van Nederland zijn het aantal elektrische auto’s gestegen. 

Echter stijgt het aantal elektrische personenauto’s procentueel elk jaar steeds minder hard. Tussen september 2020 en september 2021 kende Nederland een stijging van 55%. Tussen september 2019 en september 2020 vond er een groei plaats van 83%. Absoluut gezien komen er elk jaar wel steeds meer elektrische auto’s bij. 

Methodologie

In het onderzoek zijn enkel elektrische personenauto’s meegenomen die niet beschikken over een brandstofmotor. Ze zijn dus volledig elektrisch met een groot accupakket. Deze voertuigen worden ook wel BEV’s genoemd, wat staat voor Battery Electric Vehicle.

Zoals eerder vermeld is de data gebruikt in dit onderzoek afkomstig van de RVO. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland verzorgt de monitoring van elektrisch vervoer in Nederland en bewerkt daartoe de brondata van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) tot analyses en rapportages.

RVO levert data over elektrisch vervoer op regionaal niveau aan Rijkswaterstaat. Deze nemen ze op in de Klimaatmonitor. Daarmee borgen RVO en Rijkswaterstaat dat de gegevens die beide organisaties publiceren gelijk zijn. De Regionale klimaatmonitor voorziet decentrale overheden van informatie over de energietransitie. 

Onder de gegevens die het RVO per gebied presenteert vallen ook voertuigen die eigendom zijn van leasemaatschappijen of andere bedrijven die in dat gebied zijn opgenomen. Terwijl van die voertuigen niet duidelijk is in welk gebied de daadwerkelijke berijder gevestigd is of in welk gebied zij daadwerkelijk ingezet worden voor bijvoorbeeld het verzorgen van openbaar vervoer. De vestigingsplaats van de berijder is via het kentekenregister dus niet altijd vast te stellen.

Let op

De gemeentes Almere, Houten, Breda, Amersfoort en Tynaarlo hebben een aanzienlijk hoog aantal geregistreerde elektrische auto’s. Volgens de Volkskrant zitten in deze gemeenten één of meerdere vestigingen van leasebedrijven, wat het hoge aantal elektrische auto’s kan verklaren.

Verdeling elektrische auto's per provincie

Het aantal elektronische personenauto’s is per provincie erg ongelijk verdeeld. Voornamelijk in het Westen en in Brabant wordt er veel elektrisch gereden. Noord-Brabant staat aan kop met in totaal 53.349 geregistreerde elektrische personenauto’s. Vlak daarachter zit Noord-Holland met maar liefst 48.733. Er wordt het minst elektrisch gereden in Zeeland. In Zeeland staan slechts 3.923 elektrische auto’s geregistreerd. 

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:433px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/637766dc529fb”></iframe>

Over het algemeen groeien alle provincies ongeveer even hard. Zeeland en Limburg groeien beide met maar liefst 61%. Flevoland groeit het minst hard met 37%. Het zijn voornamelijk de provincies met relatief weinig geregistreerde elektrische personenauto’s die het hardst groeien. 

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:433px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/63776b3720173″></iframe>

Verdeling elektrische auto's per provincie

Het aantal elektrische auto’s verschilt ook enorm per gemeente. Het zijn voornamelijk de gemeentes met grote steden waarbij het aantal erg hoog is. Veruit de meeste elektrische personenauto’s staan geregistreerd in Almere (40.292). Op plek 2 staat Breda met 19.730. De gemeentes met de minste elektrische auto’s zijn Vlieland (2) en Schiermonnikoog (4). 

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:433px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/63776b887dd85″></iframe>

De procentuele groei van de provincies is ongeveer even groot. Gaan we kijken naar de gemeentes, dan zijn de verschillen onderling een stuk groter. Er zijn een paar gemeentes waarbij het aantal daalt: Duiven (-0,3%), Leiderdorp (-7%), Vlieland (-33%) en Rijswijk (-55%). Het aantal geregistreerde elektrische personenauto’s groeit het hardst in Baarle-Nassau met maar liefst 173%. Op plek 2 staat Pekela met 139%.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:433px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/63776bd22f487″></iframe>

Verder is het belangrijk om te kijken naar het aantal elektrische auto’s in verhouding tot het aantal inwoners. Zo krijgen we een goed beeld van waar verhoudingsgewijs de meeste elektrische auto’s staan geregistreerd. De gemeentes Houten en Almere schieten er beide flink bovenuit. In Houten rijden er 2.010 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. In Almere zijn dat er maar liefst 1.850. In Vlieland zijn verhoudingsgewijs de minste elektrische auto’s, namelijk 17.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:433px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/63776c056279a”></iframe>

1,9 miljoen elektrische auto’s in 2030

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. Schoon vervoer helpt die doelen te bereiken. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) zullen er in 2030 naar schatting 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in gebruik zijn. Dit betekent dat het aantal elektrische personenauto’s in de komende 7 jaar moet verzesvoudigen. 

Met een groei van 45% per jaar wordt de 1,9 miljoen makkelijk gerealiseerd. De procentuele groei neemt echter elk jaar af. Het is dus nog maar de vraag of deze groei zich vasthoudt en hoe het zich in de komende 7 jaar ontwikkelt. 

Over Techtiek.nl

Techtiek.nl beantwoordt simpele praktische vragen over tech producten in huis. Daarnaast doen ze regelmatig onderzoek naar de nieuwste tech ontwikkelingen. Hiermee proberen zij een bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling op het gebied van technologie. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie over het onderzoek of over de website kunt u contact opnemen met de redactie van Techtiek.nl. Stuur een mailtje naar info@techtiek.nl of neem telefonisch contact op: 06 51 89 25 92. 

Bronnen

  • Cijfers elektrisch vervoer. (n.d.). RVO.nl. https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers
  • Dashboard. (n.d.). https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/dashboard/verkeer-en-vervoer/
  • Eshuis, N. (2022b, november 2). Inmiddels meer dan 300 duizend elektrische auto’s in Nederland, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2021. de Volkskrant. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/inmiddels-meer-dan-300-duizend-elektrische-auto-s-in-nederland-bijna-een-verdubbeling-ten-opzichte-van-2021~bd7a03fc/
  • I&W, EZK, RVO, FET, VNG, IPO, ElaadNL, & NKL. (n.d.). Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Nationale Agenda Laadinfrastructuur. https://www.agendalaadinfrastructuur.nl/default.aspx 
  • Klimaatmonitor. (n.d.). https://klimaatmonitor.databank.nl/Jive/

Scroll naar boven