Autoradio inbouwen en aansluiten

Autoradio inbouwen en aansluiten, hoe doe je dat?

Het installeren van een nieuwe autoradio is een goede manier om je geluidsinstallatie in je auto een boost te geven. De manier waarop je je autoradio aansluit verschilt per situatie. Niet alleen de soort auto maar ook de soort autoradio kan dit proces beïnvloeden. Doe dus eerst goed onderzoek naar het soort stereo en de auto zelf voordat je aan de slag gaat.

In het kort:

 1. Verwijder de autoradio door de head unit te openen en de kabels los te koppelen.
 2. Sluit de nieuwe autoradio met deze kabels aan: het stroomdraad, het aardedraad, de voedingskabel, luidsprekerkabels en het antennedraad.
 3. Stop alle bedrading in het dashboard en schuif de stereo op zijn plaats.
 4. Plaats de bekleding terug en zorg dat je head unit weer bevestigd is.

Een nieuwe autoradio aansluiten? Dit zijn de beste:

In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een oude autoradio kunt vervangen. Mocht je je oude autoradio al hebben verwijderd, sla deze stap dan over. Gedurende dit artikel vraag ik soms nog weleens om de bijbehorende handleiding te gebruiken. Mocht je de handleiding van je auto of stereo niet bij de hand hebben of zijn verloren, kijk dan op internet of je de digitale versie kunt vinden.

Bedrading autoradio aansluiten

Het aansluiten van de bedrading van je autoradio kan in een paar stappen worden voltooid. Hieronder zet ik de stappen op een rijtje met een korte beschrijving. Later ga ik nog in op het verwijderen van de oude autoradio en het inbouwen van de nieuwe.

Stap 1: koop een bedradingsadapter. Je nieuwe stereo wordt geleverd met een diagram dat aangeeft wat elk draad is. Ook wordt hiermee aangegeven waarop je deze kabels moet aansluiten. Het proces kan echter een stuk eenvoudiger worden gemaakt door een kabelboomklemadapter te gebruiken. Dit zijn adapters die zijn gemaakt om het aansluiten van je autostereo een stuk makkelijker te maken.

Gebruik zowel het meegeleverde diagram als het diagram dat bij de clip is geleverd. Hiermee kun je de draden op de adapter aansluiten. De adapters kun je online bestellen of bij de meeste auto- of elektronicawinkels halen. Het gebruik van de adapter verkleint de kans dat je een fout maakt bij de bedrading.

bedrading adapter auto radio aansluiten

Bron: amazon.nl

Stap 2: identificeer en sluit de losse bedrading aan. Als je de kabelboomklemadapter gebruikt moet je allereerst de draden die uit de radio komen identificeren. Vervolgens kijk je naar de draden die uit auto komen. Zonder adapter moet je de draden aan de achterkant van de kabelboomclip van de auto doorknippen. Doe dit 1 voor 1 terwijl je ze aansluit op het bijbehorende draad op de stereo om verwarring te voorkomen. Om de draden te identificeren zou je een reparatiehandleiding of online bedradingsschema voor je auto kunnen raadplegen.

Autoradio’s maken over het algemeen gebruik van de onderstaande aansluitingen:

 1. Allereerst natuurlijk het stroomdraad dat meestal rood van kleur is. De kabel moet je zeer waarschijnlijk aansluiten op het rode draad van de auto.
 2. Verder hebben we ook nog het aardedraad, welke zwart van kleur is. Dit geldt ook voor het bijbehorende draad van de auto. Is er geen aardingsdraad, maak het aardingsdraad dan vast aan de carrosserie van de auto om als aarding te dienen.
 3. Uiteraard moet de radio ook voorzien zij van stroom, vandaar de voedingskabel. De voedingskabel is meestal geel of blauw van kleur. Het kunnen echter een aantal kleuren zijn die uit de auto komen.
 4. De rest van de kabelboom is voor de luidsprekers. Gebruik de diagram om elk van de draden goed te matchen met de kleur van de auto.
 5. Het antennedraad is een stuk dikker met een metalen kop en kan apart aangesloten worden voordat je de stereo installeert. Dit zijn meestal vrij korte draden die pas opnieuw worden aangesloten als je op het punt staat een nieuwe stereo te installeren.  

Stap 3: sluit indien nodig een uitgangsconverter aan. Er kunnen onderdelen gebruikt worden die niet gebruikelijk zin in de industrie. Een uitgangsconverter zorgt ervoor dat deze onderdelen alsnog goed werken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van externe versterkers. Veel mensen sluiten een versterker aan op hun autoradio om hiermee beter geluid te creëren. Het kan voorkomen dat je autoradio wordt geleverd met een uitgangsconverter, maar meestal is dat niet het geval. Koop dus zo nodig een uitgangsconverter bij een onderdelen- of elektronicawinkel. Zorg dat je een uitgangsconverter gebruikt die speciaal is bedoeld voor jouw bouwjaar, merk en model voertuig. Gebruik eventueel de gebruikershandleiding om als je niet zeker weet of je voertuig externe versterkers gebruikt.

Stap 4: zet vervolgens alle aangesloten draden vast. Zodra alle bedrading is aangesloten op de bijbehorende draden, kun je de verbinding permanent maken. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je 2 draden permanent met elkaar kunt verbinden. De ene zal veerkrachtiger zijn dan de ander, maar over het algemeen is het voldoende voor autoradio-toepassingen.

De allereerste manier is om de 2 draden met elkaar te verbinden door te solderen. Het aan elkaar solderen van 2 draden vereist een soldeerbout en soldeer. Je smelt het soldeer op de draden om ze aan elkaar te plakken. Zodra het soldeer afkoelt vormt het een permanente verbinding.

Voor autoradio’s is het echter voldoende om de draden in elkaar te draaien en ze vervolgens af te dekken met krimpfolie of elektrische tape. Je kunt connectoren aanschaffen waar je eenvoudig beide draden in schuift. Daarna kun je ze samen met een tang krimpen of met je vingers aandraaien.

Hoe verwijder je de autoradio?

We hebben nu het eerste deel gehad waarbij we alle bedrading hebben aangesloten. Om je autoradio helemaal in te bouwen moet je natuurlijk eerst de oude autoradio verwijderen. De stappen voor het verwijderen van je autoradio zet ik hieronder voor je op een rijtje:

Stap 1: koppel allereerst de batterij los. Je gaat werken aan het elektrische systeem van je auto, waardoor het belangrijk is om de accu los te koppelen. Hierdoor voorkom je schade aan het elektronische systeem en ben je beschermd tegen schokken. Hiervoor moet je eerst de accu zien te vinden. Mocht je niet weten waar hij zit, raadpleeg dan eventueel de handleiding van je auto. Over het algemeen zit een accu onder de motorkap. Het kan echter ook voorkomen dat de accu in de kofferbak van je auto zit.

Zodra je de accu hebt gevonden kun je een hand- of dopsleutel gebruiken om de zwarte kabel los te maken van de negatieve pool op de batterij. Je hoeft de bout niet helemaal te verwijderen, maar gewoon voldoende los te draaien om de kabel van de aansluiting te trekken. Leg de kabel aan de zijkant van de batterij zodat deze niet meer opnieuw in contact kan komen met de terminal.

Je hoeft de batterij niet te verwijderen of de kabel los te koppelen van de positieve pool. Kijk of de lichten in de auto gaan branden om te controleren of de accu helemaal is losgekoppeld. Als de batterij is losgekoppeld zou er niets elektrisch in de auto moeten werken.

Stap 2: verwijder de zogenaamde stukjes trim. Oftewel, de buitenkant om de stereo heen moet worden verwijderd. Bij sommige auto’s moeten hiervoor een aantal stukjes plastic bekleding worden verwijderd. Je kunt de handleiding van de auto raadplegen om te bepalen hoe je de bekleding het beste kunt verwijderen.

Het is belangrijk om te letten op zogenoemde sierstrips, deze kunnen namelijk barsten als je ze probeert los te maken. Trek eventueel het sierdeel iets naar buiten om te kijken met wat voor soort clip het is bevestigd. Het kan zijn dat je het sierdeel in een bepaalde richting moet schuiven om het te scheiden. 

Stap 3: nadat je bekleding is verwijderd kan je gaan kijken hoe de zogenoemde head unit zit bevestigt. Autoradio’s worden op hun plaats gehouden met behulp van een van de volgende 2 methoden:

 1. Klemmen: bij klemmen hoef je misschien geen sierstukken te verwijderen en ze zijn te herkennen aan de bijpassende paren gaten aan de weerszijden van de stereo. 
 2. Bouten: bij stereo’s die zijn vastgeschroefd moet er mogelijk meer trim worden verwijderd, om meer toegang te krijgen tot de achterkant van de stereo.

Hoe je de head unit loskoppelt is afhankelijk van de manier waarop hij is aangesloten. Welke van de 2 aansluitingen je auto gebruikt weet ik niet. Om hierachter te komen kan je de reparatiehandleiding van je auto raadplegen. Je zou het misschien ook kunnen zien nadat je de bekleding hebt verwijderd.

Zoek naar 2 paar bijpassende gaten aan de linkerkant en aan de rijzijde van de stereo. Mochten deze aanwezig zijn, dan wordt je stereo op zijn plaats gehouden door klemmen. Kan je geen gaten vinden, verwijder dan de bekleding onder, boven of aan de zijkant van de stereo om toegang te krijgen tot de bouten.

dasboard head unit radio auto

Head unit (of dasboard) van een auto

Een head unit met klemmen verwijderen: gebruik DIN-gereedschappen om stereo’s met klemmen te verwijderen. Zodra je autoradio is vastgeklemd kun je zogenoemde DIN-gereedschappen gebruiken. Ze zien eruit als dunne stukjes metaal in de vorm van de letter ‘U’ met licht gehaakte uiteinden. Steek een DIN-gereedschap in de 2 gaten aan de linkerkant en een DIN-gereedschap in de 2 gaten aan de rechterkant. Druk ze beiden in totdat je een klikgeluid hoort van de veer die loslaat. Schuif vervolgens de stereo samen met het gereedschap uit de console van de auto.

Er kunnen altijd nog onderdelen zijn waardoor je de stereo er niet uit kunt halen. Forceer in dit geval niet en kijk naar de oorzaak van het probleem Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de stereo vastzit aan een stuk trim.

Een vastgeschroefde head unit met moersleutels verwijderen: zodra je head unit vast zit met bouten zal je zeer waarschijnlijk een stuk meer bekleding moeten verwijderen. Als je eenmaal de bouten kunt zien is het demonteren van je autoradio niet zo moeilijk meer. Er zijn waarschijnlijk 4 bouten die de stereo aan een beugel aan de achterkant of aan de weerszijden bevestigen. Bepaal de maat van de bouten en gebruik vervolgens een handsleutel om ze te verwijderen. Onthoud dat de stereo nog steeds met draden op de auto is aangesloten. Pas daarom op dat je geen schaden scheurt als je de radio van de console verwijdert.  

Stap 4: koppel de bedrading los. Als je een standaard head unit verwijderd zal hij zeer waarschijnlijk vastzitten met tenminste 1 plastic clip en een aantal draden. In sommige auto’s kan er ook een tweede clip aanwezig zijn met een antennekabel. Deze clipjes houden alle bedrading van de head unit bij elkaar. Het bevat alle draden om de stereo aan te sluiten op de stroombron van auto, antennes en elk van de luidsprekers. Denk tot slot aan het volgende:

autoradio verwijderen dasboard kabels

Bron: wikihow.com

 1. Trek de draden niet uit de clip. Als je een kabelboomadapter voor de nieuwe stereo aanschaft wordt deze rechtstreeks aangesloten op de clip van de auto.
 2. Pas ook op bij het verwijderen van de kabelboomklem aan de achterkant van de stereo. Dit kan een plastic knopje of lipje zijn.

Een nieuwe autoradio aansluiten? Dit zijn de beste:

Autoradio inbouwen en installeren

We hebben het nu gehad over de bedrading en over het verwijderen/vervangen van de oude autoradio. Nu is het tijd om te gaan kijken naar het inbouwen van de autoradio. Hieronder laat ik in een paar stappen zien hoe het inbouwen van je autoradio eraan toe gaat.

Stap 1: test de stereo-installatie. Voordat het de console kunt gaan installeren is het verstandig om te controleren of alles goed functioneert. Sluit daarom eerst weer de accu aan en zet de auto aan om te controleren of het naar behoren werkt. Zet vervolgens de stereo aan en test een paar functies. Zorg ervoor dat alle luidsprekers in je voertuig werken en dat bijvoorbeeld je cd’s correct worden afgespeeld.

Als je de antennekabel al hebt kunnen aansluiten, controleer dan of de radio goed werkt. Indien de stereo goed werkt hoef je de console niet opnieuw uit elkaar te halen om problemen met de bedrading op te lossen. Werkt de stereo niet, controleer dan nog eens goed de bedradingen.

Stap 2: stop alle bedrading in het dashboard. De meeste draden die op je stereo zijn aangesloten hebben best wat speling. Houd in je ene hand de autoradio en in je andere hand de bedrading die je verder in het dasboard kunt stoppen. Plaats daarna de autoradio in de opening. Heb je de grote antennekabel nog niet aangesloten, sluit deze dan nu aan terwijl je de radio plaatst. Probeer verder ook te voorkomen dat de bedrading niet in de weg zit van de beugel.

Stap 3: schuif de stereo terug op zijn plaats. Schuif de radio terug in de opening van de middenconsole. Forceer de stereo niet zodra je het idee hebt dat je kracht moet zetten. In plaats daarvan is het beter om te kijken wat de stereo eventueel in de weg zit. Er kunnen tijdens het plaatsen namelijk altijd draden blijven haken of beugels losraken. Het kan voorkomen dat je een adapter nodig hebt om de nieuwe radio in de opening de plaatsen. 

autoradio inbouwen aansluiten bekabeling

Bron: philkotse.com

Stap 4: zet de nieuwe stereo vast. Maakt je autoradio gebruik van klemmen, dan hoor je als het goed is een klikgeluid zodra hij goed is gemonteerd. In dit geval hoef je voor de rest geen actie te ondernemen. Maakt je autoradio gebruik van bouten, gebruik dan de bouten van de oude radio om de nieuwe radio mee te bevestigen. Na het inbouwen van de autoradio zou hij niet meer moeten wiebelen zodra je hem probeert te bewegen. Dit betekent dat hij goed is vastgezet.

Stap 5: plaats de bekleding terug. Zorg er bij het terugplaatsen voor dat er geen clips breken waarmee je de bekleding op zijn plaats houdt. Installeer vervolgens elk stuk weer opnieuw, maar dan in de tegenovergestelde volgorde. Oftewel, het laatste stuk wat je hebt verwijderd installeer je nu als eerste. Dit zorgt ervoor dat overlappende delen op de juiste manier worden gelaagd.

Om je nog een beter idee te geven van een radio installatie kun je de onderstaande video bekijken:

Scroll naar boven