Tegenwoordig maken steeds meer apparaten gebruik van een bluetoothfunctie, waaronder platenspelers. Maar hoe gaat zo’n bluetoothverbinding op een platenspeler in zijn werking? Welke platenspelers hebben bluetooth en waarom wordt dit gebruikt?
Beste platenspeler met bluetooth:
Beste platenspelers met bluetooth
Er komen steeds meer platenspelers met bluetooth op de markt, maar nog steeds lang niet elk model beschikt hierover. Mocht je een platenspeler met bluetooth willen aanschaffen, dan zijn de modellen hieronder een goede optie.
#1 House of Marley Stir It Up
De House of Marley is de beste platenspeler met bluetooth. Het is een platenspeler met zowel een ingebouwde bluetooth ontvanger als verzender. Dit betekent dat je muziek vanaf je telefoon via bluetooth op je platenspeler kunt afspelen. Ook is het mogelijk om met deze bluetooth platenspeler verbinding te maken met bluetooth speakers.
Naast bluetooth beschikt deze platenspeler, net zoals veel modellen van tegenwoordig, over een ingebouwde voorversterker. Hierdoor hoef je geen aparte voorversterker te gebruiken om de audio te versterken. Verder wordt er een usb-aansluiting ondersteunt, waardoor je je platenspeler ook kunt aansluiten op je laptop of computer. Door je platenspeler op je computer aan te sluiten kun je de audio digitaal als audiobestand opslaan. Naast de usb en bluetooth-ondersteuning kun je je platenspeler ook gewoon op de ouderwetse manier aansluiten via een kabel.

Al om al is het een platenspeler die op heel veel verschillende manieren aangesloten kan worden. Hierdoor werkt hij met heel veel verschillende apparaten. Het verschil met andere platenspelers is dat dit model is gemaakt van duurzame en recyclebare materialen, wat hem erg milieuvriendelijk maakt.
De House of Marley is een halfautomatische platenspeler, wat inhoudt dat je een deel van de taken zelf uitvoert. Bij een halfautomatische platenspeler positioneer je zelf de naald boven de platenspeler voordat je een plaat afspeelt. De naald wordt wel automatisch van de plaat gehaald. Bij een volautomatische platenspeler daarentegen wordt alles automatisch gedaan: het positioneren, laten zakken en terugbrengen van de naald.
#2 Fenton RP115
Dit is weer een hele andere soort platenspeler dan bijvoorbeeld de House of Marley. Hij zit dan ook in een totaal andere prijsklasse. Het grootste verschil tussen dit model en de House of Marley zijn de ingebouwde stereo speakers. De platenspeler is dus een op zichzelf staand apparaat wat je niet per se hoeft aan te sluiten op ander stereo apparaten.
Belangrijk om te weten is dat de platenspeler bluetooth kan ontvangen, maar niet kan verzenden. Dit betekent dat jij met je telefoon of tablet muziek kan afspelen op de Fenton RP115, maar geen digitaal audiosignaal kan verzenden. De audio van je platenspeler via bluetooth op een ander apparaat afspelen kan dus niet.

Net zoals veel andere modellen wordt ook bij deze platenspeler een usb-aansluiting ondersteund. Met de meegeleverde usb-kabel sluit je de platenspeler eenvoudig aan op je computer of laptop. Naast en usb-aansluiting is er ook een AUX-aansluiting beschikbaar, zodat je hem kan aansluiten op een externe audiobron. De lijnuitgang RCA/Tulp kun je gebruiken voor een aansluiting op je geluidsinstallatie.
Al om al kun je deze platenspeler natuurlijk niet vergelijken met bijvoorbeeld de House of Marley die een heel stuk duurder is. Toch is hij zeker de moeite waard om te kijken, omdat het zo’n compact apparaat is. Door de bluetoothverbinding en ingebouwde speakers kan je hem letterlijk overal gebruiken. Het design zorgt ervoor dat hij als een koffer meegenomen kan worden, zonder bang te zijn voor beschadigingen.
#3 Sony PS-LX310BT
Deze platenspeler lijkt wat betreft de prijs en de functies erg op de House of Marley. Uiteraard ondersteunt ook deze platenspeler een bluetoothverbinding, waardoor je hem eenvoudig met andere bluetoothapparaten kunt verbinden. Denk hierbij aan de bluetooth speakers of draadloze koptelefoon. Ook beschikt hij over een voorversterker, waardoor een externe voorversterker of receiver niet meer noodzakelijk is.
Iets wat deze platenspeler niet heeft en de House of Marley wel, is een usb-aansluiting. Je audio digitaal opslaan op je computer of laptop is dus niet mogelijk. Ook heeft hij geen ingebouwde speakers, maar dat is logisch in deze prijsklasse. Je wil immers liever mooie aparte speakers ernaast gebruiken. Hij heeft ook geen aansluiting voor een hoofdtelefoon, maar wel RCA dat wordt ondersteund door heel veel geluidsapparatuur.

Deze platenspeler is ten opzichte van de House of Marley wel volautomatisch. Dit soort platenspelers voeren alle handelingen om een plaat af te spelen zelfstandig uit. Dit betekent dat het positioneren, laten zakken en het terugbrengen van de naald allemaal automatisch wordt geregeld. De House of Marley was halfautomatisch, waarbij je de naald alleen handmatig moet laten zakken voordat de muziek afspeelt.
#4 Fenton RP165
Wat betreft de prijs zit deze platenspeler tussen de House of Marley en Fenton in. Bij deze platenspeler worden er 2 speakers meegeleverd. Weer een net wat ander systeem dan alle platenspelers die we hierboven hebben gehad. De platenspeler heeft aan de achterkant namelijk een RCA-aansluiting, maar die is alleen geschikt voor de 2 meegeleverde speakers. Via deze aansluiting is het dus niet mogelijk om een versterker of mixer te gebruiken.
Het is een platenspeler met een ingebouwde versterker, zodat de gehele set in een handomdraai gereed is. De versterker beschikt over een maximaal vermogen van 100W. Het installeren kost dus weinig moeite en dat maakt hem erg praktisch. Net zoals de Sony is ook deze platenspeler volautomatisch. Let erop dat deze platenspeler alleen bluetooth kan ontvangen. Dit betekent dat het mogelijk is om een telefoon of een tablet draadloos aan te sluiten op je platenspeler.

Over het algemeen is het een platenspeler die vrij veel lijkt op de Fenton RP115. Dit is ook een soort alles-in-een geluidsinstallatie. Alleen het design komt totaal niet overeen. Dit model is ideaal voor de mensen die het graag simpel houden en platenspeler willen kopen met alles erop en eraan.
#5 Audio Technica AT-LP60XBTBK
Deze platenspeler lijkt veel op de Sony en de House of Marley. Het is niet een alles-in-een geluidssysteem zoals de Fenton platenspelers eerder in deze lijst. Echter maakt de ingebouwde phono-voorversterker het vrij eenvoudig om externe luidsprekers op de platenspeler aan te sluiten. Gebruik simpelweg de RCA-aansluiting en de meegeleverde RCA-kabel om je speakers mee aan te sluiten.
Het digitaliseren van de platen is helaas geen optie, omdat hij niet beschikt over een usb-aansluiting. Hij is echter wel volautomatisch, waardoor je met 1 druk op de knop een plaat afspeelt.

Over het algemeen kunnen we concluderen dat we redelijk wat verschillende platenspelers met bluetooth hebben opgenoemd. Wil je een kant-en-klaar pakket die je meteen kunt gebruiken, kies dan voor de Fenton modellen. Ga je voor een wat uitgebreidere geluidsinstallatie met losse speakers en eventueel een versterker/receiver, kies dan voor de House of Marley, Sony of Audio Technica.
Wil je zowel bluetooth verzenden als ontvangen, ga dan voor de House of Marley. Mocht je liever een volautomatische platenspeler willen hebben, kies dan tussen de Sony en de Audio Technical. Over het algemeen heb ik een voorkeur voor de Sony of de House of Marley.
Kortom, er is een hoop om naar te kijken. Niet alleen bij normale platenspelers, maar ook bij bluetooth platenspeler. Er zijn immers al een hoop modellen op de markt beschikbaar die dit draadloze signaal ondersteunen.
Hoe werkt een platenspeler met bluetooth?
Een bluetooth platenspeler maakt het mogelijk om draadloos verbinding te maken met je platenspeler. Hierdoor kan je draadloos muziek afspelen met bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Ook is het mogelijk om met een bluetooth platenspeler draadloos verbinding te maken met bluetooth speakers.
Platenspelers spelen, zoals je misschien al weet, analoge opnames af. Dit houdt in dat analoge signalen rechtstreeks op de media worden opgenomen. Bluetooth platenspelers zijn in staat om het analoge signaal om te zetten in een digitaal signaal. Naast het digitaliseren worden de opnames ook gecomprimeerd. Om dit mogelijk te maken wordt er een analoog-naar-digitaal-omzetter (DAC) gebruikt, die in een platenspeler met bluetooth zit gebouwd.

Platenspelers met bluetooth zijn in staat om met behulp van een radio-ontvanger een signaal te sturen naar draadloze luidsprekers of draadloze hoofdtelefoons. Aan het uiteinde van de bluetoothluidspreker wordt het signaal dan terug omgezet van digitaal naar analoog.
De reden dat platenspelers met bluetooth zo populair zijn is vanwege de keus die je hebt. Je kunt met zo’n platenspeler namelijk altijd schakelen tussen een digitaal signaal (bluetooth) of een analoog signaal (bedrade aansluiting).
Omdat het signaal gecomprimeerd wordt is de kwaliteit niet optimaal. Voor betere geluidskwaliteit kun je dus beter op de traditionele manier naar je platenspeler luisteren. Het is echter makkelijk om te schakelen tussen bluetooth en de traditionele phono-aansluiting. Je kunt dus altijd nog gebruik maken van een analoge aansluiting, in plaats van een draadloze.
Hoe verbind je een platenspeler met bluetooth?
Maar hoe gaat zo’n bluetoothverbinding dan in zijn werking? Zoals ik net al zei is het maken van een bluetoothverbinding met je platenspeler niet erg moeilijk. Volg de stappen hieronder om apparaten met je bluetoothplatenspeler te verbinden:
- Zorg er allereerst voor dat allebei de apparaten bluetooth ondersteunen. Zowel je platenspeler als je speakers moeten beide dit digitale signaal ondersteunen. Controleer ook of je speakers wifi ondersteunen in plaats van bluetooth.
- De tweede stap is om de 2 apparaten met elkaar te laten ‘praten’. Zodra de platenspeler met de speaker verbindt kun je de muziek vanaf de platenspeler draadloos op je speakers afspelen. Om ze met elkaar te laten ‘praten’ moet je ze eerst in de ‘pairing’ modus zetten. Hoe je dit doet kan afhangen van het soort apparaat, maar over het algemeen gebruik je de bluetoothknop. Op allebei de apparaten druk je de bluetoothknop in en gaat er een lichtje branden of maakt het apparaat een geluidje. Aangezien de pairing mode op verschillende manieren geactiveerd kan worden, kan je de handleiding raadplegen voor de specifieke stappen.
- Zodra de speakers en de platenspelers in de pairing modus staan zet je ze bij elkaar. Wacht een tijdje totdat ze aangeven dat ze met elkaar zijn verbonden. Meestal wordt dit aangegeven door een knipperend lampje of de kleur van een lampje.
- Zodra ze met elkaar zijn verbonden is het geluidssysteem klaar om muziek af te spelen.
Het verbindproces is na de eerste keer een stuk eenvoudiger. De volgende keer dat je beide apparaten aanzet zullen ze beide automatisch met elkaar verbinden.

Waarom heb je bluetooth op platenspelers?
Bluetooth wordt steeds vaker ondersteund door verschillende apparaten. Platenspelers zijn hier geen uitzondering op. Deze nieuwe ontwikkeling brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Voornamelijk het gemak wat bluetooth creëert spreekt een hoop mensen aan.
Voordelen van het gebruik van bluetooth zijn bijvoorbeeld:
- Draagbaar: doordat je bijvoorbeeld je telefoon met je platenspeler kunt verbinden, is het mogelijk om overal muziek af te spelen. Zolang je bluetooth ontvanger en zender binnen elkaars bereik zitten, hoor je je muziek.
- Universeel: het voordeel van bluetooth is dat het erg genormaliseerd is. Heel veel apparaten ondersteunen deze technologie, ongeacht het merk. Zolang je platenspeler een bluetooth zender heeft kan je hem met elke bluetooth luidspreker verbinden.
- Makkelijk te verbinden: om een bluetoothverbinding te maken hoef je geen speciale apps te downloaden of iets te installeren. Hoe je bluetooth op je platenspeler verbindt beschrijf ik uitgebreid hieronder.
- Betrouwbaar: bluetooth werkt onafhankelijk van je wifi-netwerk. Mocht je een slechte internetverbinding hebben of een storing, dan heb je hier geen last van. Let er alleen op dat het bereik van bluetooth niet erg groot is. Houd de 2 bluetoothapparaten dus dicht bij elkaar tijdens de verbinding.
Hoe zet je bluetooth op je platenspeler?
Mocht je nu een platenspeler gebruiken zonder bluetooth, dan heb je de mogelijkheid om hier alsnog bluetooth op te zetten. Je kunt namelijk gebruik maken van een bluetoothadapter. Deze bluetoothadapter kun je eenvoudig aansluiten op je platenspeler. Door deze adapter aan te sluiten heb je een platenspeler met bluetoothfunctie. Vervolgens is hij in staat om via bluetooth draadloos verbinding te maken met je bluetoothspeakers.
Deze bluetooth adapter is een goede keus. Je sluit hem eenvoudig aan met behulp van een RCA naar 3,5 mm kabel. De knop op de bluetoothadapter kun je indrukken om het kastje in de ‘pairing’ modus te zetten. Gebruik je een aparte phono-voorversterker voor je platenspeler, sluit de bluetoothadapter dan aan op de uitgang van de voorversterker. Sluit in dit geval de adapter niet aan op de uitgang van de platenspeler.
Logitech Bluetooth Audio Adapter
Nadat je de bluetoothadapter hebt aangesloten kun je hetzelfde verbindproces volgen zoals eerder dit artikel is beschreven. Met deze methode kun je overigens ook speakers met bluetooth voorzien.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.