platenspeler op tafel met voorversterker

Beste platenspeler met ingebouwde voorversterker

Platenspelers zijn er in alle soorten en maten. Uiteindelijk heeft elke platenspeler een voorversterker nodig, of deze er nu wel of niet ingebouwd zit. De meeste platenspelers van tegenwoordig beschikken over een ingebouwde voorversterker, maar het is goed om dit te controleren. In dit artikel ga ik in op de beste platenspeler met ingebouwde voorversterker.

De beste platenspelers met ingebouwde voorversterkers:

Beste platenspeler met ingebouwde voorversterker

De beste platenspeler van dit moment beschikken allemaal over een ingebouwde voorversterkers. Er zijn ook modellen met ingebouwde speakers, maar daar ga ik in deze lijst niet verder op in. Alle onderstaande platenspelers die ik hieronder bespreek hebben een ingebouwde voorversterker, maar zijn lang niet allemaal hetzelfde. De belangrijkste specificaties van de platenspelers worden besproken, dus maak op basis daarvan een keuze.

#1 Denon DP-450USB

De Denon DP-450USB is de beste platenspeler met ingebouwde voorversterker. Deze Denon platenspeler is een erg veelzijdig apparaat wat veel verschillende functies ondersteunt. Uiteraard beschikt hij over een ingebouwde phono-voorversterker, waardoor je hem kunt aansluiten op iedere versterker of systeem met analoge ingangen.

Naast een ingebouwde voorversterker is er ook een USB-aansluiting mogelijk. Dit betekent dat je je platenspeler met je computer of laptop kunt verbinden. Het digitaliseren van de lp’s naar mp3 en wav-formaat wordt mogelijk gemaakt door de USB-poort. Helaas beschikt hij niet over een hoofdtelefoon aansluiting.

Voor de rest is het goed om te weten dat het een halfautomatische platenspeler is. Dit betekent dat de toonarm automatisch omhoog gaat na het afspelen van een plaat. Voor het afspelen van de plaat moet je de toonarm handmatig laten zakken. Bij een volautomatische platenspeler wordt de toonarm zowel voor als na het afspelen gepositioneerd.  

Ook heeft de Denon platenspeler anti-skating. Tijdens het afspelen van de plaat ontstaat er druk die de naald en de toonarm naar het midden van de plaat duwen. Dit is van invloed op de geluidskwaliteit. Anti-skating zorgt ervoor dat zowel de naald als de toonarm in balans blijven voor de hoogste geluidskwaliteit.  

Het is niet mogelijk om audio af te spelen via bluetooth. Je zult dus altijd een draadloze verbinding moeten maken. Mocht je bluetooth willen gebruiken, lees dan dit artikel: beste platenspelers met bluetooth.

#2 House of Marley Stir It Up

Een andere goede platenspeler is de House of Marley Stir It Up. In tegenstelling tot de Denon DP-450USB is dit wel een platenspeler die beschikt over bluetooth. Mocht je je platenspeler voor een langere tijd op 1 plek gebruiken, gebruik dan de analoge aansluiting. Bij de digitale aansluiting via bluetooth wordt de audio gecomprimeerd. Dit gaat ten koste van de geluidskwaliteit, maar is nog steeds een goede optie. Je hebt ook de optie om deze platenspeler te kopen zonder bluetooth. Mocht je deze functie echt niet willen gebruiken, dan zou je hier geld op kunnen besparen.

House of Marley Stir It Up USB Platenspeler voorversterker

Naast bluetooth kan je dus ook de ingebouwde voorversterker gebruiken. Verder is er een USB-aansluiting om je platen te digitaliseren. Iets wat de Denon DP-450USB niet heeft is een hoofdtelefoon aansluiting. Ook een groot verschil is het materiaal waarvan de platenspeler is gemaakt. De platenspeler is namelijk gemaakt van duurzame materialen en daarom erg milieuvriendelijk.

Net zoals de Denon DP-450USB is deze platenspeler halfautomatisch. Voor het afspelen zal je dus de naald van de toonarm moeten positioneren. De naald zal wel zelf van de plaat af worden gehaald zodra de plaat klaar is met afspelen. Ook heeft de platenspeler anti-skating, waardoor de naald en de toonarm in balans blijven. Dit zorgt voor een hogere geluidskwaliteit.

#3 Denon DP-300F

Ook dit is een platenspeler met ingebouwde phono-voorversterker. Dit betekent dat je probleemloos je platenspeler kunt aansluiten op je versterker/receivers die geen ingebouwde phono-voorversterker hebben. Het is een vrij stevig model, waardoor trillingen worden tegengegaan. Trillingen zijn van slechte invloed op de geluidskwaliteit en wil je daarom zoveel mogelijk voorkomen.

denon-dp-300f-met-voorversterker

Er ontbreekt een usb-aansluiting, dus het digitaliseren van platen is niet mogelijk. Ook een hoofd aansluiting is niet aanwezig. De prijs van de platenspeler maakt hem echter interessant. Bovendien is het, in tegenstelling tot de andere modellen, een volautomatische platenspeler. Dit betekent dat je met 1 druk op de knop je platen kunt afspelen. Het positioneren, laten zakken en terugbrengen van de naald wordt zowel voor als na het afspelen van de platen volledig automatisch geregeld. Doordat hij volledig automatisch werkt hoef je de naald niet handmatig te positioneren. Dit kan mogelijke beschadigingen voorkomen, aangezien dit een vrij fragiel onderdeel is.

Net zoals alle platenspelers tot nu toe in dit rijtje beschikt ook deze over anti-skating. Voor de rest is het een erg strak en modern ontwerp, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Je kunt er in elk geval vanuit gaan dat het materiaal van hoge kwaliteit is.

#4 Lenco LS-50

Dit is een platenspeler die een stuk goedkoper is dan de andere modellen. Desalniettemin is het een prima keus als je opzoek bent naar een goede platenspeler met uiteraard een ingebouwde phono-voorversterker. Een groot verschil met andere platenspelers is dat dit model ook ingebouwde stereo speakers heeft. Dit betekent dat je niet per se een aparte versterker nodig hebt om geluid af te spelen op je platenspeler.

De voorversterker, versterker en de speaker zitten allemaal in het apparaat verwerkt. Je kunt hem ondanks de ingebouwde speakers alsnog aansluiten op audioapparaten zoals versterkers en receivers. Er zit immers een ingebouwde phono-voorversterker in.

lenco-ls-50wd-met-voorversterker

Een aparte geluidsinstallatie gebruiken is dus geheel overbodig, wat dit model erg praktisch maakt. Let erop dat de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers niet geweldig is, maar voor veel mensen is het al genoeg. Voor een betere geluidskwaliteit kun je het beste een van de bovenstaande modellen in deze lijst gebruiken.

Naast deze functie beschikt de platenspeler ook over een usb-aansluiting om platen te digitaliseren. Een hoofdaansluiting ontbreekt echter. Ook een bluetoothverbinding is niet mogelijk. Verder is het een handmatige platenspeler, dus je zult zelf de naald voor en na het afspelen van de platenspeler moeten positioneren.

#5 Audio Technica AT-LP120XUSBBK

Ook deze platenspeler is de moeite waard om te bespreken. Het is immers een zeer populair model. Mocht je de keuze hebben, dan neig ik toch meer naar 1 van de bovenstaande platenspelers. Alhoewel dit model een ingebouwde voorversterker heeft en gebruik maakt van anti-skating, beschikt hij niet over een hoofdtelefoon aansluiting en een usb-aansluiting. Het digitaliseren van je platen is dus niet mogelijk.

Audio Technica AT-LP120XUSBBK met voorversterker

Verder heeft deze platenspeler geen bluetooth en moet je de naald handmatig positioneren. Het voordeel van een handmatige platenspeler is echter dat er daardoor zo min mogelijk elektronische toepassingen gebruikt worden. Eventuele elektronische toepassingen zouden het geluidssignaal kunnen verstoren tijdens het afspelen van de platen. 

Waarom een platenspeler met ingebouwde voorversterker?

Om een platenspeler aan te sluiten op een audiosysteem (zoals een versterker) heb je een voorversterker nodig. Dit komt omdat het audiosignaal wat de platenspeler verzendt dermate zwak is, dat het moet worden versterkt door een voorversterker. Door de voorversterker kan het signaal naar een versterker worden verzonden om het signaal verder te versterken. Naast het versterken van het signaal past de versterker ook de RIAA-egalisatiecurve toe aan het signaal. Dit zorgt ervoor dat de egalisatiecurve na versterking dezelfde vorm heeft als voorheen, wat inhoudt dat het geluid helemaal niet verandert.

Een platenspeler met voorversterker heeft een voorversterker ingebouwd. Mocht je platenspeler geen ingebouwde voorversterker hebben, dan is dit niet het einde van de wereld. Het maakt het aansluiten echter een stuk eenvoudiger. Een voorversterker gebruiken voor je platenspeler kan op 3 verschillende manieren:

  1. Een platenspeler met ingebouwde voorversterker: dit betekent dat je je platenspeler rechtstreeks op je versterker kunt aansluiten. Op dit soort platenspelers focussen we ons in dit artikel.
  2. Voorversterker in je versterker/receiver: er zijn een hoop versterkers en receivers met een ingebouwde voorversterker. In dit geval heb je geen platenspeler met ingebouwde voorversterker nodig. Je kunt in dit geval alsnog je platenspeler rechtstreeks op je versterker aansluiten.
  3. Losse voorversterker gebruiken: je kunt ook een losse phono-voorversterker gebruiken. Je voorversterker dient dan als apart kastje tussen de platenspeler en de versterker/receiver in. De meeste mensen kiezen echter voor optie 1 of 2.

Het is dus belangrijk om minimaal 1 apparaat in je geluidssysteem te hebben met een ingebouwde voorversterker. Mocht je geen andere keus hebben, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een voorversterker los te gebruiken.

Om te controleren of je als een platenspeler of versterker/receiver hebt, kun je kijken naar de aansluitingen. De aansluiting van een voorversterker kun je herkennen aan het label ‘PHONO’. Dit staat gelabeld boven de RCA-aansluitingen (de witte en de rode aansluiting). Zodra je het PHONO-label ziet weet je dat er een voorversterker in zit.

Let erop dat het niet altijd nodig is om een platenspeler op een losse versterker of receiver aan te sluiten. Zolang je een platenspeler hebt met ingebouwde voorversterker en een speaker met een ingebouwde versterker, kan je ze rechtstreeks op elkaar aansluiten.

externe phono voorversterker platenspeler

Strex Compacte Phono Voorversterker

Phono-voorversterkers kun je ook los erbij kopen. Een voorbeeld van een compacte losse phono-voorversterker zie je hiernaast.

Hoe sluit je een platenspeler met versterker aan?

Een platenspeler met een ingebouwde versterker heeft een PHONO-ingang aan de achterkant zitten. Dit is gewoon een RCA-aansluiting met een rode en witte ingang, gelabeld met PHONO. Om deze aan te sluiten hoef je enkel onderstaande stappen te volgen:

  1. Plaats je platenspeler direct naast de versterker. Zorg ervoor dat dit een plek is waarbij trillingen zo veel mogelijk worden tegengehouden.
  2. Sluit vervolgens de RCA-kabel op de uitgang van de platenspeler. Indien deze er niet bij wordt geleverd kun je het altijd nog los bestellen, maar meestal wordt hij meegeleverd.
  3. De andere kant van de RCA-kabel sluit je aan op de LINE IN van je versterker. Let ook op deze laberls: Audio, CD, of Auxiliary.
  4. Als je een platenspeler wil horen spelen moet je de ingangsinstellingen op je audioapparaat controleren. Je wil dat de naam van de aansluiting die je hebt ingesteld overeenkomt met de ingang die je gebruikt.

Over de auteur

Scroll naar boven