Beste tuner versterker

Beste tuner versterker – Radio versterker kiezen

Een tuner is een component wat je vaak terugziet in diverse audioapparaten. Zo zitten tuners voornamelijk verwerkt in een ontvanger. Er zijn echter versterkers die ook over een ingebouwde tuner beschikken. Hierdoor kunnen ze radio afspelen en heb je geen aparte radio nodig.

De beste tuner versterker van dit moment:

Ben je opzoek naar een versterker met ingebouwde radio? Bekijk dan dit artikel: beste versterker met radio.

Wat is een tuner versterker?

De tuner is het radiogedeelte van je stereoapparaat. Een geïntegreerde vesterker met ingebouwde tuner is hetzelfde als een stereo receiver. Een versterker met een ingebouwde tuner mag je namelijk een receiver noemen.

De term ‘tuner’ is hetzelfde als radio. De term ‘radio’ wordt meestal gebruikt voor een zelfstandig apparaat met een ingebouwde versterker en luidsprekers. Een versterker zonder ingebouwde luidsprekers noem je een receiver.

Een tuner versterker zorgt er dus voor dat je bijvoorbeeld radio, cd of Spotify kunt luisteren. Zo luister je naar muziek vanuit het netwerk via wifi of DAB+. Het is dus niet hetzelfde als een A/V receiver, omdat deze ook videobronnen ondersteunt. A/V staat immers voor Audio/Video. Een tuner versterker (oftewel stereo receiver) ondersteunt alleen audio, zoals het DAB+ signaal.

tuner versterker illustratie zwart

Een versterker is slechts een apparaat dat het audiosignaal ontvangt en versterkt. Op die manier kunnen de speakers de audio afspelen. Tuners maken het vervolgens mogelijk om radio af te spelen. Zo kunnen de nieuwste tuners een DAB+ signaal ontvangen. Dit is een goed signaal waarmee je radio kunt luisteren, aangezien je minder last hebt van ruis en meer zenders kunt ontvangen. Naast DAB+ zijn er nog meer radio-ontvangsten mogelijk, zoals FM/AM en internetradio.

Het is ook mogelijk om tuners apart te bestellen en te gebruiken, maar in dit artikel gaan we in op tuners die in een versterker zitten gebouwd. Verder maken tuners vaak ook onderdeel uit van een receiver.

Wat is de beste tuner versterker?

Ik ben net diep ingegaan op wat een tuner versterker nu precies is. Het komt er op neer dat het hetzelfde is als een stereo receiver, mits hij geen ingebouwde luidsprekers heeft. De versterkers die je hieronder ziet staan zitten lang niet allemaal in dezelfde prijsklasse. Maak dus op basis van je budget een goede keuze.

#1 Cambridge Audio AXR85

De Cambridge Audio AXR85 is de beste versterker met een ingebouwde tuner. Deze stereo receiver beschikt over 85 Watt vermogen per kanaal. Hij maakt gebruik van een impedantie van 8 Ohm. De afspeelmogelijkheden zijn vrij beperkt, aangezien je alleen FM-radio kunt afspelen. DAB+, Spotify en een ingebouwde cd-speler heeft hij helaas niet. Hij maakt echter wel gebruik van een bluetoothverbinding. Hierdoor kun je je telefoon of tablet draadloos verbinden met je versterker. Een wifi-verbinding wordt niet ondersteunt, waardoor internetradio ook niet mogelijk is.

Cambridge Audio AXR85 tuner versterker

Verder is het mogelijk om een koptelefoon en een platenspeler aan te sluiten op je versterker. Versterkers in een hogere prijsklasse beschikken over een hoop meer functies, zoals DAB+ en internetradio. De beste versterkers met radio. Er zijn versterkers rond deze prijsklasse met meer afspeelmogelijkheden, alleen gaat dit ten koste van het uitgangsvermogen. De Denon Ceol RCD-N11DAB is een voorbeeld van zo’n versterker. De Cambridge Audio AXR85 heeft echter een prima vermogen van 85 Watt.

#2 Yamaha R-N803D

Deze versterker met ingebouwde tuner zit in een hogere prijsklasse dan de Cambridge versterker hierboven. Dat is dan ook terug te zien in de specificaties. De tuner in de versterker zorgt ervoor dat de versterker beschikt over verschillende afspeelmogelijkheden, zoals DAB+ en FM-radio. Naast een bluetoothverbinding kan je de versterker ook verbinden via wifi. Vandaar dat ook internetradio mogelijk is. Met internetradio kun je naar alle zenders over de hele wereld luisteren. Dit zijn er ongeveer 20.000 wereldwijd.

Yamaha R-N803D tuner versterker

Verder wordt ook Spotify, Tidal, Qobuz en DLNA ondersteunt. Ook de standaard aansluitingsmogelijkheden zijn van de partij. Met de ingebouwde PHONO-versterker is het mogelijk om een platenspeler aan te sluiten. Ook een koptelefoon kan op de versterker worden aangesloten.

Het vermogen per kanaal is vrij hoog, namelijk 100 Watt. In tegenstelling tot de Cambridge Audio AXR85 heeft deze versterker erg veel functies en een hoog vermogen. Mocht je het budget hebben, overweeg dan om  de Yamaha te kopen. Heb je al die extra functies niet nodig, kijk dan nog even naar de Cambridge. Let wel op het verschil tussen de radiomogelijkheden. De Yamaha beschikt namelijk over DAB+, terwijl de Cambridge alleen FM-radio ondersteunt. DAB+ levert je een veel betere geluidskwaliteit op dan AM/FM.

#3 Primare I15 Prisma

De Primare I15 Prisma is een geïntegreerde versterker. Een geïntegreerde versterker heeft zowel een voorversterker als een eindversterker. Een groot verschil met de andere (goedkopere) versterkers is dat hij kan worden bedient met een app. Er is een gespecialiseerde app voor de bediening van het systeem. De hoeveelheid functies zijn enorm. Denk aan wifi, bluetooth, AirPlay en Chromecast.

Primare I15 Prisma tuner versterker

Een nadeel van deze versterker is dat hij niet beschikt over een PHONO-ingang. Dit betekent dat hij niet over een PHONO-voorversterker beschikt. Ook is het niet mogelijk om een koptelefoon aan te sluiten. Afspeelmogelijkheden zoals Spotify, Tidal en DLNA zijn mogelijk. Wat betreft radio is alleen internetradio beschikbaar vanwege de wifi-verbinding. DAB+ en FM-radio is dus niet mogelijk.

#4 HiFi Rose RS201E

Dit is een echte alleskunner onder de versterkers. Er zitten een hele hoop functionaliteiten in 1 apparaat. Wat betreft de functies lijkt hij vrij veel op de Primare. Niet zo gek, aangezien ze allebei ongeveer even duur zijn. Ook bij deze versterker zit een app inbegrepen. De ROSE Connect app kun je downloaden voor zowel iOS als Android. Op de traditionele wijze is het systeem ook te bedienen, namelijk met de bluetooth remote control.

HIFI ROSE RS201E tuner versterker

Verder ondersteunt de versterker Spotify, Tidal en Qobuz. Ook handig is het touchscreen scherm aan de voorkant. Iets wat de andere versterkers in dit rijtje niet gebruiken en dat maakt het systeem erg gebruiksvriendelijk.

#5 Cambridge Audio AXR100D

Deze versterker lijkt erg veel op de Cambridge versterker die we eerder dit lijstje al hebben besproken. Hij heeft een totaal vermogen van 100 Watt per kanaal en een impedantie van 8 Ohm. De versterker beschikt niet over wifi, vandaar dat internetradio niet mogelijk is. Wel is het mogelijk om radio te luisteren via DAB+ en FM-radio. Ook is het mogelijk om je platenspeler en koptelefoon aan te sluiten op de versterker.

Cambridge Audio AXR100D tuner versterker

Verbinding via wifi is dus niet mogelijk, maar via bluetooth wel. Zo kan je je bluetoothapparaten eenvoudig koppelen aan je versterker. Op die manier kan je alsnog alle radiozender van de wereld via je versterker af laten spelen. Rond deze prijsklasse wordt vaak niet gebruik gemaakt van een bijbehorende app. Voornamelijk bij de duurdere modellen is het mogelijk om een app te gebruiken.

Desalniettemin is het een best veelzijdige versterker met analoge ingangen, digitale ingangen en een phono-trap.

Subwoofer onder je stoel plaatsen

Scroll naar boven