Beste versterker met radio

Beste versterker met radio – DAB+ versterkers

Er zijn vele versterker op de markt, maar lang niet allemaal beschikken ze over een ingebouwde radio. Over het algemeen zijn er 3 verschillende manieren waarop je radio kunt luisteren: via DAB+, internet of FM. In dit artikel kom je alles te weten over versterkers en een ingebouwde radio.

Beste versterkers met radio:

Lees hier hoe je een DAB tuner aansluit.

De beste versterkers met radio

Hieronder vind je de versterkers met radio op een rijtje. Stuk voor stuk beschikken ze over een ingebouwde radio. Zoals ik al eerder zei heb je DAB+, internetradio en FM-radio. Hieronder zet ik ze allemaal kort op een rijtje met een korte beschrijving. Ik zal de voor- en nadelen van de verschillende radiosoorten bespreken:

  1. Internetradio: internet radio geeft je een ontzettend groot aanbod wat betreft radiozenders. In totaal is het mogelijk om naar ongeveer 20.000 zenders te luisteren.
  2. DAB+ radio: DAB+ is het radiosignaal met de hoogste geluidskwaliteit. Het aanbod van dab+ is iets kleiner. Desalniettemin kan je luisteren naar alle grote landelijke zenders.
  3. FM-radio: FM-radio bestaat al erg lang en is analoog. Deze vorm van radio luisteren verdwijnt steeds meer. Mocht je de keus hebben, dan is DAB+ of internet je beste optie. 

Versterkers met radio beschikken niet over alle soorten radiosignalen. Het is dus belangrijk om te weten welk soort signaal ze gebruiken. Op basis van wat hierboven staat kunnen we concluderen dat DAB+ het beste is. Toch is de kwaliteit van internetradio ook erg hoog en erg interessant vanwege het grote aanbod.

#1 Cambridge Audio AXR100D

De Cambridge Audio AXR100D is de beste versterker met radio. Net zoals de Cambridge versterker die we later gaan bespreken beschikt ook deze versterker niet over internet. Internetradio is dan ook niet beschikbaar. FM-radio en DAB+ echter wel. Het totale uitgangvermogen per kanaal is 100 Watt, oftewel even hoog als bij de Yamaha versterker. Ook al gebruikt hij geen wifi, bluetooth is wel beschikbaar. Over het algemeen lijkt de versterker wat betreft de specificaties vrij veel op de andere Cambridge versterker in deze lijst.

cambridge-audio-ax-r100d-radio-functie

Net zoals veel andere versterkers beschikt dit model over een ingebouwde voorversterker. Dit kun je herkennen aan de PHONO-ingang op je versterker. Ook is het mogelijk om een koptelefoon aan te sluiten. Hij heeft een impedantie van 8 Ohm. Ook deze versterker beschikt over 2 aansluitingen voor je luidsprekers. Mocht je dus echt gebruik willen maken van DAB+, kies dan deze versterker in plaats van de Cambridge Audio AXR85. Hij is iets duurder, maar daar krijg je wat voor terug.

#2 Yamaha R-N803D

Dit is een versterker die over alle radiosignalen beschikt. DAB+, internetradio en FM worden alle 3 ondersteunt. Ook beschikt de versterker over een PHONO-ingang waarop je je platenspeler kunt afsluiten. Dit betekent dat er een voorversterker is ingebouwd. Ook beschikt hij over een wifi-verbinding en bluetoothverbinding. Het vermogen per kanaal is 100 Watt, dus hij is iets krachtiger dan de Cambridge AXR85. Net zoals de Cambridge AXR85 maakt de versterker gebruik van een impedantie van 8 Ohm.

Yamaha R-N803D versterker radio

Het is een versterker met erg veel aansluitmogelijkheden en verbindingsmogelijkheden. Via wifi kan je verbinding maken met bijvoorbeeld internetradio. Met bluetooth daarentegen verbind je je versterker eenvoudig met andere bluetoothapparaten. Je kunt 2 speakers koppelen aan dit model. Je kunt ze vervolgens los van elkaar schakelen via de afstandsbediening of app. Tot slot beschikt hij ook nog over een aansluiting voor je koptelefoon. Een veelzijdige versterker die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.

#3 Cambridge Audio AXR85

Deze versterker levert 85 Watt aan vermogen per kanaal en beschikt uiteraard over een ingebouwde radio. Een voordeel is dat hij beschikt over een PHONO-ingang en voorversterker. Dit is een soort aansluiting die je nodig hebt bij het gebruik van een platenspeler. Meer over een platenspeler op je versterker aansluiten. Een nadeel is dat hij alleen over FM-radio beschikt. FM-radio kan je prima gebruiken, maar het komt steeds minder vaak voor. Internetradio en DAB+ radio wordt dus helaas niet ondersteunt.

Cambridge Audio AXR85 met ingebouwde radio

Een groot voordeel is de bluetoothfunctie. Hiermee kun je andere apparaten, zoals je tablet of telefoon, eenvoudig draadloos verbinden met de versterker. Op die manier kan je muziek vanaf je telefoon naar je versterker sturen, zonder hiervoor een bedrade aansluiting te gebruiken. Op je telefoon zijn er genoeg radio apps die je kunt downloaden. Via deze app kun je alle radiozenders van de wereld afspelen. Verder kun je ook andere muziekapps, zoals Spotify en Apple Music via je mobiel afspelen.

Tot slot beschikt de versterker over een impedantie van 8 Ohm. Dit is belangrijk voor het aansluiten van de juiste luidsprekers. Meer hierover lees je in dit artikel: beste versterker voor subwoofer.

#4 Denon Ceol RCD-N11DAB

Dit is de enige versterker in dit rijtje die niet beschikt over een PHONO-ingang. Dit betekent dat er geen PHONO-voorversterker inzit en dat je er geen platenspelers op kunt aansluiten. Dit kan alleen als je platenspeler zelf een ingebouwde PHONO-voorversterker heeft. Meer hierover: platenspeler aansluiten.

Denon RCD-N11DAB versterker met radio

Het vermogen per kanaal is vergeleken de andere modellen ietwat aan de lage kant, namelijk 60 Watt. Wat betreft de prijs zit hij rond dezelfde hoogte als de Cambridge modellen. Hij zal dus niet dezelfde specificaties hebben als de Yamaha en Marantz. Toch scoort hij wat betreft de specificaties vrij goed. Om te beginnen met de radiomogelijkheden. Verrassend genoeg ondersteunt hij DAB+, internetradio en FM-radio. Dit betekent dus dat hij ook verbonden kan worden via een wifi-verbinding.

Opvallend is dat dit los van de rest de enige versterker is die beschikt over een ingebouwde cd-speler. Wat betreft andere aansluitingsmogelijkheden schiet hij ook zeker niet te kort. Zo kan hij aangesloten worden op een koptelefoon en is ook een bluetoothverbinding mogelijk.

Je levert dus in op het vermogen dat de versterker kan leveren. Hierdoor kan de versterker minder versterken dan de bovenstaande apparaten. Je krijgt er echter een hoop nieuwe functies voor terug, met als meest interessante de DAB+ radio. Wil je toch meer vermogen en de DAB+ functie behouden, overweeg dan toch de Cambridge Audio AXR100D.

#5 Marantz PM7000N

Deze versterker zit net zoals de Yamaha in een andere prijsklasse dan de Cambridge versterkers. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in de specificaties. Hij beschikt over DAB+, internetradio en FM-radio. Ook kan je hem gebruiken met zowel bluetooth als wifi. Naast de radio opties die je hebt wordt ook Spotify, Tidal, Quboz en DLNA ondersteunt.

Marantz PM7000N versterker met radio

Het vermogen per kanaal is 100 Watt. De impedantie is 8 Ohm. Ook beschikt hij, net zoals alle versterkers in dit rijtje, over een PHONO-ingang. In tegenstelling tot de Cambride versterkers kan je deze versterker gebruiken met een bijbehorende app. Vanuit hier kan je het hele systeem goed instellen. De wat duurdere modellen beschikken vaak over een app. Ondanks de app wordt er natuurlijk wel een afstandsbediening meegeleverd. Ook al is dit een versterker met een aardig prijskaartje, ook op deze versterker zit geen ingebouwde cd-speler.

Conclusie

Je ziet dat de wat duurdere modellen uiteraard alle soorten radio kunnen gebruiken. Deze zijn vaak via een app te besturen en ondersteunen ook een wifi-signaal. Met dit wifisignaal wordt internetradio gebruikt. De Denon versterker heeft heel veel functies voor de prijs die je ervoor betaalt, maar levert in op het vermogen. De beide Cambridge modellen doen het op alle gebieden goed. Zeker de Cambridge Audio AXR100D scoort op het gebied van vermogen erg goed.

Mocht je een veel hoger budget hebben, dan is de Yamaha en Marantz een goede optie. Zij beschikken over een hoog vermogen, bluetooth, wifi, app, alle radiosoorten en nog veel meer. Mocht je toevallig graag cd-spelers willen afspelen, kijk dan nog even goed naar de Denon versterker.

Hoe sluit je een versterker aan op je radio?

We hebben het tot nu toe in dit artikel gehad over versterkers (stereo receivers) die een ingebouwde radio hebben. Je kunt een versterker echter ook op een losse externe radio aansluiten. Vaak worden versterkers aangesloten op een autoradio. Om een versterker op je autoradio aan te sluiten zal je heel wat stappen moeten volgen. Die ga ik in dit artikel niet bespreken, maar ik heb wel een mooie video gevonden.

De video hieronder laat je stap voor stap zien hoe je een versterker aansluit op je radio in de auto:

Scroll naar boven