Het oorspronkelijke geluid wat uit je platenspeler komt is te zwak om je ruimte te vullen met een vol geluid. Sterker nog, zonder versterker hoor je vrijwel niks. Om geluid uit je platenspeler te krijgen zal je dus een versterker moeten gebruiken, maar welke is geschikt? Let erop dat je voor een platenspeler ook een voorversterker nodig hebt. Meer hierover lees je later in dit artikel.
De beste versterkers voor platenspelers:
Beste versterker voor je platenspeler?
Tegenwoordig kun je ontzettend goede versterkers krijgen voor een erg lage prijs. De versterkers die ik hieronder bespreek zijn niet alleen goed voor je platenspelers, maar ook in zijn algemeen.
Alhoewel ze allemaal geschikt zijn voor je platenspeler, beschikken ze niet allemaal over een PHONO-aansluiting. Controleer dus altijd of je per se een versterker nodig hebt met voorversterker (PHONO-ingang). Dit is het meest essentieel bij het kiezen van een versterker voor je platenspeler. Het hangt er hierbij vanaf of je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft.
In het slechtste geval koop je een externe voorversterker. Later in dit artikel ga ik verder in op belangrijke aspecten waar je op moeten letten bij het kiezen van een versterker.
#1 Cambridge Audio CXA81
De Cambridge Audio CXA81 is de beste versterker voor je platenspeler. Het is een erg krachtige 80 watt versterker van erg hoge kwaliteit. Let erop dat hij niet over een PHONO-ingang beschikt. Dit betekent dat je een platenspeler met ingebouwde voorversterker of een losse voorversterker nodig hebt.

Een groot voordeel is dat je hem met behulp van bluetooth draadloos kunt verbinden met je smartphone of tablet. Om precies te zijn gaat het om een bluetooth aptX HD, waardoor er geen geluidskwaliteit verloren gaat. Het is hierbij echter ook belangrijk dat het aangesloten apparaat hierover beschikt. Verder maakt de versterker gebruik van een impedantie van 4 ohm. Hierover meer later in dit artikel.
#2 MARANTZ PM6007N
Deze versterker heeft juist wel weer een PHONO-ingang. Ideaal voor als je platenspeler niet over een voorversterker beschikt. Als je kiest voor deze versterker weet je zeker dat je geen aparte voorversterker erbij hoeft te bestellen. Het nadeel van deze versterker is dat hij niet over bluetooth of wifi beschikt. De versterker draadloos verbinden is dus niet mogelijk, tenzij je bluetooth aan de versterker toevoegt. Ook een USB-aansluiting ontbreekt, maar dat is voor platenspeler minder interessant.

Het uitgangsvermogen per kanaal (hoeveelheid power) is 45 watt, oftewel lager dan bij de Cambridge. De MARANTZ beschikt over een FET-ingang, waardoor hij ideaal is voor het geluid van je lp’s. De versterker is dus helemaal geschikt voor platenspelers en daarom een hartstikke goede keus. Wil je een versterker die voornamelijk over het algemeen goed scoort, kijk dan nog eens naar de Cambridge hierboven.
#3 Denon PMA-600NE
Deze versterker lijkt op een combinatie van de bovenste 2 versterkers. Deze versterker heeft zowel een bluetoothfunctie als een ingebouwde voorversterker. Een platenspeler kan je dus aansluiten. Een tablet of telefoon eventueel draadloos, maar let erop dat het niet over een aptX HD bluetoothverbinding gaat. Hiervoor zal je toch echt voor de Cambridge versterker moeten gaan.

De impedantie die wordt gebruikt bij deze versterker is 4 – 16 ohm. Het totale uitgangsvermogen zit tussen de bovenste 2 versterkers in, namelijk 70 watt. Het is de meest betaalbare versterker van de high-end producten van Denon. Hij profiteert van alle functies die de duurdere Denon versterkers ook hebben, maar dan voor een schappelijke prijs.
Er zijn aardig wat termen voorgekomen in het lijstje hierboven. Hieronder staan de belangrijkste kenmerken van versterkers op een rijtje. Zo weet je goed hoe je een keuze kunt maken uit bijvoorbeeld de 3 aanbevolen versterkers hierboven.
Waar moet je op letten bij een versterker voor je platenspeler?
Bij het kopen van een versterker zijn er een paar dingen waar je op wil letten. Ook al heb ik een lijstje van de beste versterkers voor platenspeler opgesteld, toch moet je altijd zelf blijven nadenken. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken op een rijtje:
- Hoeveelheid power
- Aantal kanalen
- Impedantie
- Frequentierespons
De hoeveelheid power die een versterker kan produceren is de meest nauwkeurige weergave van hoe goed een versterker kan presteren. De United States Consumer Electronics Association (CEA) heeft een systeem ontworpen voor het beoordelen van vermogen voor versterkers en andere stereoapparaten. De naam is Root Mean Square, wat wordt aangeduid als RMS. Dit staat voor het maximale vermogen dat door de versterker kan worden afgegeven, zonder enige schade. Een versterker kiezen met te veel vermogen is beter dan met te weinig.
Naast het maximale vermogen zijn het aantal kanalen van belang. De hoeveelheid kanalen op je versterker bepaalt hoeveel luidsprekers compatibel zijn met je versterker. Zo kan een 4-kanaals versterker 4 luidsprekersystemen ondersteunen. Een 5-kanaals versterker kan bijvoorbeeld 4 luidsprekers en een soundbar van stroom voorzien.
Vervolgens hebben we de impedantie*. De meeste luidsprekers werken met een weerstand van 4, 8 en 16 ohm. De hoogte van de ohm wordt soms aangeduid met ‘O’. Voor de het beste resultaat kun je het beste een speaker kiezen die het beste bij je versterker past. Het matchen van je luidspreker met de juiste impedantie van je geluidssysteem kan van grote invloed zijn.

Stel dat de impedantie van je versterker laag staat, dan zal het vermogen dat aan de luidspreker wordt geleverd hoger zijn en dat kan het systeem mogelijk overbelasten. Andersom geldt hetzelfde: een impedantie die te hoog is leidt tot een vermogen dat te laag is. Een versterker met 4 ohm verbruikt 2 keer zoveel stroom dan een versterker met 8 ohm.
*Impedantie = frequentie-afhankelijke weerstand. Je luidspreker moet hoge, midden en lage tonen kunnen geven. De stroom hiervan ondervindt een bepaalde weerstand.
Tot slot raad ik je aan om op de juiste frequentierespons van alle apparaten te letten. Het bereik van 20Hz tot 40kHz levert een totaal ander resultaat op dan 20Hz tot 20kHz.
De beste versterkers voor platenspelers:
De platenspeler zenden nu eenmaal een erg zwak signaal uit. Zonder de versterker en voorversterker kun je het geluid misschien net horen als je van dichtbij luistert. Om signaal te versterken gebruik je een voorversterker om je platenspeler op je versterker aan te sluiten. Je versterker zal het signaal vervolgens nog meer versterken.

Er is echter een geval waarbij je geen aparte versterker nodig hebt. Er zijn namelijk ook luidsprekers met een ingebouwde versterker. Op die manier kan je je platenspeler rechtstreeks op je speakers aansluiten. Het kan zijn dat je tussen de platenspeler en de ingebouwde versterker nog een voorversterker moet worden geïnstalleerd.
Hoe sluit je een versterker aan op je platenspeler?
Het aansluiten van je versterker op je platenspeler kan op veel verschillende manieren. Het hangt er voornamelijk vanaf welk van je apparaten beschikt over een PHONO-voorversterker. Zo’n voorversterker kan op 3 verschillende plekken zitten:
- In de versterker
- In de platenspeler
- Als los apparaat dat je tussen de platenspeler en de versterker zet.
Om te kijken of je apparaat over een voorversterker beschikt kun je opzoek gaan naar het label ‘PHONO’. Aan de hand van deze PHONO-aansluiting kun je je versterker aan je platenspeler aansluiten.
Alleen je versterker heeft een voorversterker: op je versterker zie je een aansluiting die wordt aangegeven met ‘PHONO’. Het enige wat je dan hoeft te doen is de audiokabel van je platenspeler aan te sluiten op de PHONO-ingang van de versterker.
Alleen je platenspeler heeft een voorversterker: stop de audiokabel van je platenspeler in de analoge audio-ingangen van je receiver. Deze aansluitingen worden aangegeven als Aux, Line In, Analog In, etc.
Zowel je platenspeler als je versterker hebben geen voorversterker: in dit geval heb je een externe voorversterker nodig. Zowel je platenspeler als je versterker sluit je aan op de voorversterker. Stop de audiokabel van je platenspeler in de PHONO-input van je versterker. Sluit nu de output van de externe voorversterker aan op een van de analoge audio inputs. Vergeet de externe voorversterker niet aan te sluiten op het stroom. De voorversterker die je hieronder ziet kan je gebruiken om je platenspeler alsnog aan te sluiten op een PHONO-ingang.
Losse DAP Phono voorversterker
Gebruik deze voorversterker als zowel je platenspeler en versterker er geen hebben.
Zowel je platenspeler als je versterker heeft een voorversterker: hebben ze beide een voorversterker, zorg dan dat je je platenspeler aansluit op de line inputs van je versterker in plaats van de PHONO-ingang. Beide PHONO-aansluitingen tegelijkertijd gebruiken werkt niet.
Tot slot moet ik het nog hebben over de steeds meer voorkomende bluetooth platenspelers en versterkers. Deze kun je uiteraard draadloos aansluiten.
Lees meer over het aansluiten van een platenspeler.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.