Een subwoofer maakt je geluidsinstallatie weer een stuk ingewikkelder. Het is hierbij van belang dat je de juiste versterker gebruikt. Ook het integreren van je subwoofer met je versterker is van belang. Hoe dan ook, niet altijd heb je een aparte versterker nodig. Dit hangt er vanaf wat voor soort subwoofer je gebruikt. Of je überhaupt een losse versterker nodig hebt kun je lezen in dit artikel.
Dit zijn de beste versterkers voor je subwoofer:
Beste versterker voor subwoofer
Hieronder zet ik de beste subwoofer versterkers voor je op een rijtje. Op alle versterkers zit een aansluiting voor je subwoofer. Let erop dat de juiste versterker sterk afhangt van de subwoofer die je hebt. Vandaar dat ik je aanraadt om ook verder in dit artikel te lezen waar je op moet letten.
Rockford Fosgate R300X4 Prime
De Rockford Fosgate R300X4 Prime is de beste versterker voor je subwoofer. Hij levert kanalen op 2-Ohm, dus controleer of je je subwoofer hierop kunt aansluiten. Meer over deze waarde (impedantie) lees je later dit artikel. De versterker kun je eenvoudig via een RCA-aansluiting op je subwoofer aansluiten. In totaal heeft hij een uitgangsvermogen van 300 Watt (RMS).

JBL Club A600
Ten opzichte van zijn voorganger (Club 5501) is hij iets kleiner geworden. Verder beschikt hij over een hoger uitgangsvermogen. In totaal levert de versterker 600 RMS Watt op, wat meer dan genoeg is voor je subwoofer. Het ontwerp van de klasse D versterker zorgt ervoor dat de versterker koel blijft tijdens het luid spelen. De hoge output van het elektrische systeem zal niet overbelast worden.
Dankzij de ingangen op luidsprekerniveau kan deze versterker op bijna elk systeem aangesloten worden. Zelfs de radio van je auto kan vaak op deze versterker aangesloten worden. Je kunt de laagdoorlaatfilter en de basversterking aanpassen om de prestaties van de subwoofer te maximaliseren.

Pioneer GM-A3702
Wat betreft het uitgangsvermogen zit deze versterker tussen de bovenste 2 in. Hij levert in totaal 500 Watt. Het is een 2-kanaals versterker met een impedantie van 4-Ohm. De versterker ondersteunt subwoofers met zowel 2-Ohm als 4-Ohm.

Waar moet ik op letten bij een versterker voor een subwoofer?
Het is belangrijk om je versterker goed af te stellen op je subwoofer. Hiervoor heb je de subwoofer en versterker. Je hebt waarschijnlijk op dit artikel geklikt omdat je een subwoofer hebt, maar geen versterker. We zoeken dus een versterker die het beste past bij je subwoofer. Je moet het zien als een puzzel die we nu gaan oplossen.
Indien je meer dan 1 subwoofer gebruikt is het belangrijk dat de subwoofers goed met elkaar kunnen werken. Het is hierbij belangrijk dat de subwoofers dezelfde impedantie en spoeltype gebruiken. Als hier geen sprake van is zal het vermogen niet gelijk verdeelt worden. Sommige subwoofers kunnen dan overbelast worden en andere krijgen te weinig stroom.
Power: hoeveel power heb je nodig? Het uitgangsvermogen van je versterker en subwoofer (RMS) wordt uitgedrukt in Watt. Deze moeten met elkaar overeenkomen. Het voorbeeld hieronder laat goed zien wat ik hier precies mee bedoel.
Gebruik je een 2.1-opstelling*, dan moet het geluid wat uit je subwoofer komt naadloos aansluiten op het geluid wat uit je luidsprekers komt. Een subwoofer mag niet meer dan 80 Hz produceren als de 2 speakers vanaf 80 Hz overnemen. Als het startpunt van je subwoofer niet 80 maar 100 is, dan zit het startpunt te hoog. Je mist in dit geval frequentiebereik.
Je wil voorkomen dat het uitgangsvermogen van je versterker hoger is dan die van de subwoofer. Vergelijk de RMS-waardes van je versterker en de subwoofer dus goed met elkaar.
*bij een 2.1-opstelling luister je naar een stereo geluid. Dit betekent dat je geluiden zowel van links als van rechts hoort. Hiervoor heb je 2 speakers nodig en eventueel een subwoofer.
Impedantie: het is helemaal ideaal als de impedantie van je subwoofer met je versterker overeenkomen. De impedantie van je subwoofer wordt uitgedrukt in ohm. De impedantie staat voor de hoeveelheid elektrische weerstand. Subwooferspreekspoelen hebben meestal een impedantie van 2, 4 of 8. Welke impedantie je versterker nodig heeft hangt af van de impedantie van je subwoofer. Een subwoofer kan gebruik maken van een SVC of een DVC:
- SVC: je hebt 2 aansluitingen, 1 positief en 1 negatief.
- DVC: je hebt 4 aansluitingen, 2 positief en 2 negatief. De extra aansluitingen zorgen ervoor dat je meer mogelijkheden hebt om de speaker te bedraden.
Voorbeeld: een subwoofer met een SVC 2 ohms kan alleen met een 2 ohm versterker gebruikt worden. Een subwoofer met DVC 2 ohms kan gebruikt worden met 1 ohm en 4 ohm.
Er zijn dus veel verschillende combinaties mogelijk. Deze combinaties worden weergegeven in zogenaamde subwoofer wiring diagrams. Op deze website kun je aan de hand van een aantal vragen zien welke impedantie je versterker of subwoofer nodig heeft.
Als de impedantie van je versterker en je subwoofer niet helemaal overeenkomen, dan is dit niet het einde van de wereld. Voor het beste resultaat raad ik je dit echter wel aan.
De video hieronder laat duidelijk zien wat ik hierboven heb uitgelegd. Mocht je nog niet alles hebt begrepen hierboven, bekijk dan de video hieronder.
Dit zijn de beste versterkers voor je subwoofer:
Hoe sluit je een versterker aan op je subwoofer?
Het op elkaar afstellen van je versterker en subwoofer kan best lastig zijn, omdat al die termen best intimiderend klinken. Het aansluiten van je versterker op je subwoofer is echter een stuk minder moeilijk.
Kies allereerst een goede locatie voor je subwoofer. Let bij het kiezen van een locatie op de kabels en zet hem in de buurt van je andere apparaten, zoals je tv. Om te beginnen met de aansluiting raad ik je eerst aan om zowel je versterker als de subwoofer uit te zetten.
Zodra je apparaten uitstaan kun je de RCA-kabel gebruiken voor de aansluiting. Sluit de RCA-kabel aan op de subwoofer output en de input van de versterker. Zodra de RCA-kabel is aangesloten kun je ze weer aanzetten en kijken of alles werkt. Als je meerdere speakers gebruikt kun je deze aansluiten op de versterker. De speaker outputs zijn op je versterker duidelijk aangegeven.
Wil je je versterker aansluiten op andere apparaten, lees dan dit artikel: hoe sluit je een versterker aan?
Het juist aansluiten van je subwoofer is de eerste stap, maar je moet de versterker ook nog juist instellen. Zo kan je de versterker precies afstellen op de subwoofer.
Heeft je een subwoofer een versterker nodig?
Nee, niet alle subwoofers hebben een externe versterker nodig. Actieve subwoofers hebben een ingebouwde versterker, waardoor je geen losse versterker hoeft aan te schaffen. Passieve versterkers daarentegen hebben wel een losse versterker nodig.
Subwoofers zijn ontworpen om geluiden met een lage frequentie af te spelen. Dit kost veel kracht en daar is een versterker voor nodig. Een versterker zorgt ervoor dat de subwoofer voldoende vermogen heeft zonder enige vervorming als gevolg. Of je een losse versterker nodig hebt hangt van je subwoofer af.
Een passieve versterker kan niet werken zonder een externe versterker. Ze hebben de juiste hoeveelheid vermogen nodig om baseffecten te creëren. Dit kan alleen geproduceerd worden door het juiste type versterker. Met het verkeerde type versterker zal de subwoofer moeite hebben om de bas te ondersteunen. Hoeveel vermogen je subwoofer nodig heeft hangt af van de specificaties van je subwoofer, de grootte van je kamer en de hoeveelheid bas.
Actieve subwoofers daarentegen zijn op zichzelf staande eenheden die beschikken over een ingebouwde versterker. Ze zijn zo ontworpen dat de subwoofer zelf al het vermogen heeft dat hij nodig heeft. Ook de versterker/luidspreker configuratie is perfect op elkaar afgestemd. Een stuk eenvoudiger dus.
Ben je dus nog opzoek naar een subwoofer, overweeg dan om een actieve/powered subwoofer te kiezen. De meeste mensen kiezen toch voor het gemak van de subwoofer met ingebouwde versterker. Dit zijn dan ook de subwoofers die het meeste worden verkocht.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.