CD of DVD afspelen op Windows laptop

CD of DVD afspelen op Windows laptop, hoe doe je dat?

CD’s en DVD’s afspelen op je laptop is niet altijd even makkelijk, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. Het kan voorkomen dat je software of machtigingen nodig hebt voordat je een DVD kunt afspelen op een computer. In dit artikel krijg je alles te weten over het afspelen en aansluiten van je CD of DVD op je laptop.

In het kort:

 1. Gebruik indien nodig een externe DVD speler als je computer geen ingebouwde cd-lade heeft.
 2. Gebruik software van derden, zoals VLC Media Player.
 3. Of gebruik de Windows Media Player dat al is geïnstalleerd op je Windows computer.

Heeft je laptop geen ingebouwde dvd-poort waarin je je dvd kunt stoppen, gebruik dan een externe dvd-speler. Een externe dvd-speler sluit je via een USB-aansluiting makkelijk aan op je laptop. Wil je je dvd-speler aansluiten op je laptop, raadpleeg dan eventueel deze pagina: hoe sluit je een dvd aan? Liever een cd speler aansluiten, bekijk dan dit artikel: hoe sluit je een cd speler aan?

externe-dvd-speler-voor-laptop

Externe DVD Speler voor Laptop

Sluit deze externe dvd speler aan op je laptop om dvd af te spelen.

Kun je een DVD afspelen op een laptop?

Ja, het is mogelijk om een dvd op je laptop af te spelen. Je hebt hier echter wel software voor nodig wat afhangt van het besturingssysteem dat je gebruikt. Laptops met bijvoorbeeld Windows 10 ondersteunen namelijk geen ingebouwde dvd-afspeelmogelijkheden.

Het feit dat laptops met Windows 10 geen dvd-afspeelmogelijkheden hebben is vrij logisch. Veel moderne laptops van tegenwoordig hebben namelijk geen ingebouwde dvd/cd station waarin je ze kan stoppen. Er worden echter nog steeds laptops met ingebouwde dvd-poort en externe dvd-spelers verkocht. Dit maakt het afspelen van een dvd op je Windows 10 laptop vrij verwarrend. 

dvd afspelen op je laptop

Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop je dit alsnog mogelijk kunt maken. Dit bespreek ik uitgebreid hieronder per besturingssysteem.

DVD afspelen op je Windows laptop

Zoals ik al zei is het besturingssysteem van invloed op de manier waarop je je dvd’s afspeelt. Naast het besturingssysteem hangt het er vanaf of de juiste software al op je computer staat.

DVD afspelen op Windows 10

Als je DVD’s wil afspelen op je Windows 10 laptop, dan heb je een paar mogelijkheden. Dit zijn je opties:

 1. Je hebt een Windows laptop met al een geïnstalleerde software voor dvd’s. Denk aan laptops die een ingebouwde dvd-speler aan de zijkant hebben zitten.
 2. Je gebruikt gratis software in plaats van betaalde software. Veel software wordt aangeboden door andere bedrijven.
 3. Gebruik de betaalde software van Microsoft om je dvd’s op je computer af te spelen.

Optie 1: je gebruikt de software die al is geïnstalleerd op je Windows computer. Voor instructies zou je eventueel de handleiding van de laptop kunnen raadplegen. Ook de website van de fabrikant kan informatie geven over mogelijke software voor je dvd’s. Om erachter te komen of je de juiste software al hebt kun je de zoekbalk gebruiken. Typ in de zoekbalk van Windows ‘films’ of ‘dvd’ om te kijken welke resultaten je krijgt.

De vooraf geïnstalleerde software kan nu verschijnen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. De software kan ook automatisch starten zodra je de dvd in je laptop hebt gestopt. Zodra je de software hebt gevonden kan je het gebruiken om de dvd’s mee af te spelen.

Optie 2: als je geen voor geïnstalleerde software hebt en je hebt geen zin om te betalen voor de software van Microsoft, wees dan niet getreurd. Er zijn talloze gratis softwareprogramma’s beschikbaar, waaronder VLC Media Player. Dit is een erg goede videospeler die het afspelen van dvd’s ook ondersteunt. Je gebruikt deze software als volgt:

 1. Start VLC Media Player op.
 2. Stop je DVD in je laptop.

Het afspelen van je dvd kan nu automatisch beginnen. Mocht het afspelen nu niet vanzelf gaan, volg dan de onderstaande stappen:

 • Selecteer Media > Schijf openen of druk op ctrl + D.
 • Kies in het nieuwe popup menu onder ‘schijfselectie’ de DVD en druk onderaan op afspelen.

Heeft VLC je DVD niet geïdentificeerd, dan moet je mogelijk aangeven waar je het schijfstation zich bevindt. Dit doe je door naar ‘bladeren’ te gaan in het gedeelte ‘schijfselectie’ van het popup menu. Hier kun je het dvd-station selecteren. Sommige externe dvd-spelers worden geleverd met een software die je ook kunt gebruiken in plaats van de VLC Media Player.

dvd-afspelen-op-vlc-media-player
dvd-op-vlc-media-player-selecteren
dvd-op-vlc-media-player-selecteren
dvd-schijf-kiezen-vlc-media-player

Optie 3: hoe goed de VLC Media Player ook is, niet iedereen wil software downloaden van derden. Je kunt ook software gebruiken van Microsoft zelf, maar hier moet je wel voor betalen. Hieronder zet ik de stappen voor je op een rijtje:

 1. Probeer Windows Media Player. 
 2. Start Windows Media Player met je dvd in je laptop geplaatst.
 3. Aan de linkerkant zie je het navigatiemenu waar je je dvd als het goed is ziet verschijnen. Selecteer deze en probeer het af te spelen.

DVD afspelen op Windows 8

Windows 8 wordt niet meegeleverd met een ingebouwde software voor het afspelen van dvd’s. Ook bij dit besturingssysteem zal je dus een mediaspeler moeten gebruiken.

DVD afspelen op Windows 7

Gebruik je een computer met Windows 7, dan moet je op zijn minst upgraden naar Windows 7 Home Premium, Ultimate of Eterprise-editie om dvd’s af te spelen zonder software van derden. Eenvoudiger is echter om een mediaspeler zoals PowerDVD te gebruiken.

Niet alle software ondersteunen oudere besturingssystemen zoals Windows 7. PowerDVD daarentegen ondersteunt wel veel oude besturingssystemen, wat in dit geval interessant is. Nadat je de software hebt gedownload hoef je het alleen maar te openen en de dvd in je laptop te doen.

DVD afspelen met media player

Windows heeft ook een gratis mediaspeler die je kunt gebruiken, namelijk de Windows Media Player. Dit is vooraf geïnstalleerd op de meeste Windows-laptops en PC’s. Om dit te gebruiken stop je simpelweg de DVD in de laptop en open je de mediaspeler. De DVD zal automatisch worden afgespeeld via het programma. Mocht dit niet het geval zijn, dan heb je een decoder nodig.

mediaspeler windows 10 dvd en cd afspelen

Sommige dvd-videoschijven kunnen gewoon niet worden afgespeeld via de Windows Media Player. Ook ondersteunt het geen blu-ray schijven. Je kan er dus niet op vertrouwen dat alle schijven kunnen worden afgespeeld. In dit geval zou je een veelzijdigere mediaspeler kunnen gebruiken. Een veelzijdige software die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld PowerDVD.

CD afspelen op laptop

Voor het afspelen van een CD geldt eigenlijk hetzelfde als voor een DVD. Veel laptops van tegenwoordig hebben niet altijd een gratis geïnstalleerde software om ze af te spelen. En net zoals bij DVD’s is het besturingssysteem wat je gebruikt van invloed op de manier waarop je de cd’s afspeelt.

externe-dvd-speler-voor-laptop

Externe DVD Speler voor Laptop

Sluit deze externe dvd speler aan op je laptop om dvd af te spelen.

DVD werkt niet op je laptop

Er kunnen bij het afspelen van een dvd/cd op je laptop altijd problemen ontstaan. Mocht je je dvd of cd niet kunnen afspelen op je laptop, probeer dan het volgende:

 1. Gebruik Windows Update om problemen met het Windows 10 dvd-station op te lossen. Het kan voorkomen dat je optische schijf niet meer werkt nadat je de nieuwe versie van Windows hebt uitgevoerd. Controleer daarom de Windows Update om er zeker van te zijn dat je de nieuwste stuurprogramma’s gebruikt. Ga hiervoor naar Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging.
 2. Installeer opnieuw het stuurprogramma in het apparaat beheer. Houd de Windowsknop + X ingedrukt en klik op ‘Apparaatbeheer’. Vouw de dvd/cd-rom uit en klik met je rechtermuisknop op het vermelde station. Klik vervolgens op installatie ongedaan maken. Start tot slot je computer opnieuw op en Windows zal de schijf controleren en opnieuw installeren.
 3. Het kan voorkomen dat je virtuele drive-software moet verwijderen. Software voor virtuele stations worden gebruikt om schijf kopieën te koppelen. Dit kan conflicten veroorzaken met optische stations. Denk aan hulpprogramma’s zoals Daemon Tools, PowerISO, ISO recorder of vergelijkbare software. Om zulke software te verwijderen kun je naar het configuratiescherm gaan. Typ in de zoekbalk van Windows ‘confiuratiescherm’. Selecteer tot slot het programma wat je wil verwijderen.   
 4. Het kan natuurlijk ook gewoon liggen aan de mediaspeler die dvd’s afspelen niet ondersteunt. Of je hebt überhaupt geen software op je computer staan die het afspelen van dvd’s/cd’s mogelijk maakt. Meer hierover vind je hierboven op deze pagina. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een DVD op je laptop afspeelt.

DVD rippen

Iets waar we het nog niet over hebben gehad is het rippen, oftewel het digitaliseren van je DVD. Dit is een alternatieve methode om je dvd’s op je laptop af te spelen. Om een dvd te rippen moet je hem wel kunnen openen/afspelen op je laptop. Het is echter een goede optie voor als je geen fysieke cd’s of dvd’s meer wil gebruiken. Het rippen van je dvd/cd is tegenwoordig niet zo heel erg moeilijk meer. Ook hiervoor bestaat software om dit in een paar stappen mogelijk te maken. VLC Media Player is een optie, maar ook:

 1. MakeMKV
 2. Handbrake
 3. WinX DVD Ripper
 4. WonderFox DVD Ripper Pro
 5. Freemake Video Converter

Over het rippen van een dvd ga ik het niet uitgebreid hebben, omdat het slechts een van de vele opties is om een dvd/cd op je laptop te openen. Toch laat ik hieronder in een paar duidelijke stappen zien hoe je een DVD met de VLC MediaPlayer ript.

 1. Open VLC (of download het als je dat nog niet hebt gedaan).
 2. Onder het media tabblad, ga naar Convert/Sale.
 3. Klik op het tabblad ‘schijf’ of ‘Disc’ in het Engels.
 4. Selecteer de DVD optie onder ‘schijf selectie’.
 5. Kies de locatie van de DVD schijf.
 6. Selecteer de codec en de gegevens die je wil gebruiken voor de rip.
 7. Klik op de knop ‘bladeren’ en selecteer de bestemming en de bestandsnaam voor de voltooide rip. Dit is de plek waar het digitale dvd-bestand wordt opgeslagen en onder welke naam.
 8. Klik op ‘start’. 
vlc-media-player-applicatie-windows-dvd-rippen
dvd-rippen-vlc-media-converteren-en-opslaan
dvd-selecteren-menu-vlc-media
dvd-schijf-selecteren-vlc-media-rippen
locatie-kiezen-harde-schijf-vlc-media
converteren en opslaan dvd branden vlc
codec-selecteren-dvd-rippen-software
bestemming-en-naam-invoeren-dvd
starten-rippen-beginnen-dvd-vlc-media-player

laptopmag.com

Scroll naar boven