CD speler werkt niet

CD speler werkt niet? – Dit moet je doen!

Er zijn een aantal specifieke problemen die vaak voorkomen bij cd-spelers. Deze zullen dan ook uitgebreid besproken worden. Let erop dat het niet altijd hoeft te liggen aan de cd-speler zelf. In veel gevallen kan het liggen aan de cd-rom.

In het kort:

  1. Open de lade door het kleine gaatje naast de uitwerknop. Gebruik hiervoor een paperclip.
  2. Ontkoppel je cd-speler 30 seconden van het stroom.
  3. maak je cd-speler schoon (vooral het laseroog).
  4. Stel het juiste cd-formaat in.

Om te controleren of het aan je cd-speler of cd ligt kan je 2 methodes gebruiken:

  1. Gebruik dezelfde cd/cd’s op een andere cd-speler waarvan je zeker weet dat hij het doet.
  2. Gebruik dezelfde cd-speler met een andere cd waarvan je zeker weet dat hij het doet.

Zowel problemen met de cd-speler als de cd zelf worden in dit artikel besproken. Is het tijd voor een nieuwe cd-speler? Dit zijn de beste op dit moment:

CD speler gaat niet open

Cd-spelers hebben over het algemeen weinig bewegende onderdelen, waardoor het totaal aantal mogelijke problemen vrij beperkt blijft. Soms loopt een cd-speler echter vast door een elektronische storing, een voorwerp dat de lade blokkeert of omdat er onderdelen versleten zijn. Zorg ervoor dat je niet teveel druk uitoefent op de onderdelen, aangezien de lade meestal gemaakt is van dun plastic. Volg de onderstaande stappen om een cd-speler die niet opengaat op te lossen:

Stap 1: de allereerste stap is om de stereo uit te zetten. Hierdoor minimaliseer je de kans op schade aan je apparatuur. Reinig alle zichtbare onderdelen van je cd-speler. Ook viezigheid en vuil kan namelijk roet in het eten gooien. Dit kun je het beste doen met een reinigingsmiddel en een microvezeldoekje.

Stap 2: je hebt nu iets erg duns nodig om de lade mee te openen. Denk hierbij aan een paperclip. Buig de paperclip een beetje totdat deze recht is. De paperclip moet een recht gedeelte hebben van ongeveer 1 inch lang.

Stap 3: de meeste cd-spelers hebben een handmatige manier om de lade van de speler te openen. Het is meestal een klein gaatje met een diameter van ongeveer 1 centimeter. Deze bevindt zich meestal naast de uitwerpknop. Als je dit gaatje niet kunt vinden kan je altijd nog de gebruikershandleiding raadplegen. Hierin staat meestal aangegeven waar je handmatig de lade kunt openen.

Stap 4: gebruik vervolgens het langwerpige uiteinde van de paperclip en stop hem in de opening. Druk zachtjes totdat de cd-speler opengaat. Zodra dit niet werkt haal je de paperclip er weer uit en ga je verder met het volgen van de onderstaande stappen.

Stap 5: druk de stopknop en de uitwerpknop tegelijk in. Terwijl je de knoppen ingedrukt houdt steek je het netsnoer in een stroombron. Met dit proces wordt de lade ontgrendeld als de stereo vastzit in de beveiligingsmodus.

Stap 6: als de lade van de cd-speler nog steeds niet opengaat zal je de behuizing van de speler los moeten schroeven. Sla deze stap over als je op dit gebied niet zeker bent van je zaak. De stereobehuizing kan je openmaken met een schroevendraaier. Zodra de behuizing los is kun je kijken of voorwerpen de beweging van de lade blokkeren. Verwijder indien mogelijk hetgeen wat de lade in de weg zit.

Stap 7: zodra je de behuizing hebt verwijderd kan je de onderdelen binnen de cd-speler goed controleren. Controleer eerst de laadband op elasticiteit, mochten er geen voorwerpen zijn die de boel blokkeren. Als de riem niet strak en elastisch is zal je het moeten vervangen. Zo’n riem kun je meestal halen bij een elektronica leverancier. Zorg dat deze riem even dik of dikker is dan de bestaande riem die nu is geïnstalleerd.

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd kan je als het goed is je cd weer uitwerpen. Komt je cd er nog steeds niet uit, dan moet je de cd-speler mogelijk repareren.

cd speler gaat niet openen lade blokkeert

CD speelt niet af

Een ander veelvoorkomend probleem is een cd-speler dat geen cd’s afspeelt. Ook dan wordt het lastig om gebruik te maken van het apparaat. Volg de onderstaande stappen zodat je cd’s weer worden afgespeeld:

  1. Zorg er allereerst voor dat je cd-speler is aangesloten op een stopcontact. Zet je cd-speler vervolgens aan.
  2. Controleer of de cd niet beschadigd is. Maak de cd indien nodig schoon of repareer deze. Pas op dat je tijdens het schoonmaken geen schade toebrengt aan de cd. Als je weet dat de cd werkt kan je hem in de cd-speler stoppen.
  3. Blijft het probleem zich voordoen zodra je meerdere cd’s hebt geprobeerd, zet de cd-speler dan uit. Haal de stroomkabel van de cd-speler er ongeveer 30 seconden uit en sluit hem daarna weer aan. Hierdoor geef je de speler een herstart wat als een soort reset werkt. Probeer vervolgens weer een (werkende) cd af te spelen.

Ook bij dit probleem is het verstandig om ervoor te zorgen dat alles schoon is. Haal zo nodig de behuizing van de cd-speler eraf en zorg dat er geen vuil in zit. Lees indien nodig hoe je een cd-speler schoon kunt maken.

cd speelt niet af cd speler

CD is niet leesbaar

Meestal krijg je een error als de cd-speler de cd’s niet kan lezen. Het probleem wordt dan meestal weergegeven in de vorm van een foutmelding op het weergaveapparaat. Je hoort mogelijk het ronddraaiende geluid van de cd’s.

Controleer verder ook of het juiste formaat staat ingesteld. Het dvd-schijfformaat kan bijvoorbeeld niet herkend worden op een cd-speler. Sommige cd-spelers ondersteunen ook geen cd-r/cd-rw-schijven. Als dit niet het geval is zal je zeer waarschijnlijk het laseroog van de cd-speler schoon moeten maken.

In veel gevallen kan je cd niet goed worden gelezen door stof of ander vuil. Hierdoor kan de laser de cd niet goed lezen. Dit kun je uiteraard oplossen door het desbetreffende deel schoon te maken. Gebruik een goede reiniger voor cd-koppen en reinig deze zorgvuldig. Hier kan je een wattenstaafje of microvezeldoekje met isopropylalcohol voor gebruiken. Zorg dat je weinig tot geen druk uitoefent tijdens het schoonmaken.

Het gaat voornamelijk om het laseroog. Veeg het laseroog voorzichtig af met een wattenstaafje. Droog hem vervolgens door het droge (andere) uiteinde van het wattenstaafje te gebruiken.

De onderstaande producten kun je gebruiken om je cd goed en voorzichtig schoon te maken:

Scroll naar boven