Dit-zijn-de-BNers-met-de-meeste-nepvolgers-op-Instagram

Dit zijn de BN'ers met de meeste nepvolgers op Instagram

De BN’ers met het hoogste percentage nepvolgers zijn @lifeofyvonne, @olcay en @jiami. Voor alle 3 geldt dat meer dan 40% van hun volgers nep zijn. De accounts met de meeste nepvolgers in absolute getallen zijn @enzoknol, @ricoverhoeven en @dee. Minstens 390K van hun volgers zijn nep.

Update

Yvonne Coldeweijer heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek via de Quote: ‘Zelf bekijk ik alle volgverzoeken.’ Coldeweijer besloot eerder dit jaar om een slotje aan haar accounts te hangen nadat ze merkte dat ‘andere mensen robots op haar af stuurden’. De vlogger vindt het belangrijk om haar account ‘zuiver’ te houden. ‘Nepvolgers zijn schadelijk voor je reputatie en maken het lastiger om viral te gaan.’

BN'ers met het hoogste en laagste % nepvolgers

Uit het onderzoek is gebleken dat @lifeofyvonne procentueel veruit de meeste nepvolgers heeft, namelijk 56%. Op plek 2 staat @olcay (44%) met daarachter @jiami (40%). 

Op de infographic aan de rechterkant zie je de Instagram accounts met het laagste percentage nepvolgers. @meester_mark, @martienmeiland, @jvjeze_fur en @eindevandewereld delen een gezamenlijke eerste plaats met slechts 7%. Gemiddeld heeft een Nederlands Instagram account met minstens 100K 19% nepvolgers. Het relatief aantal neppe volgers loopt dus erg uiteen. 

Het is goed om te weten dat elke influencer altijd een bepaald percentage aan nepvolgers heeft. Grotere accounts hebben vaak 20-30% nepvolgers. Kleine accounts (minder dan 100K) zitten meestal tussen de 10 en 20%. Dit zien we ook terug in de afbeeldingen hieronder.

Volgens Modash kan een account met meer dan 25% nepvolgers een teken zijn van fraude. 

BN'ers met het meeste en minste aantal nepvolgers

We hebben net gekeken naar de BN’ers met het hoogste percentage nepvolgers. Als we naar absolute getallen gaan kijken krijgen we een heel ander lijstje. @enzoknol is het Instagram account met de meeste nepvolgers van Nederland, namelijk 480.000. Op plek 2 staat @ricoverhoeven met 400K en op plek 3 @dee met maar liefst 393.000. 

De accounts met absoluut gezien de minste volgers zijn @saarkoningsberger (10K), @vjeze_vur (11K) en @tinomartin (12K). Deze personen kwamen we ook al tegen in het vorige lijstje met het laagste % nepvolgers. Zoals verwacht hebben de kleinere accounts het minste aantal neppe volgers. 

Politici met het hoogste % nepvolgers

Ook politici zijn meegenomen in het onderzoek. De lijsttrekkers van alle partijen zijn geanalyseerd. Van alle lijsttrekkers heeft @azarkanfarid (DENK) het hoogste percentage nepvolgers. Over het algemeen is het percentage nepvolgers vrij laag, omdat de accounts van politici relatief weinig volgers hebben. 

Oranje spelers met het hoogste en laagste % nepvolgers

Naast politici is ook onze Oranje selectie actief op Instagram. Het account met het hoogste percentage nepvolgers is @nathanake, namelijk 32%. Helemaal onderaan het lijstje staat @mdeligt_ met slechts 17%. Ook hier zien we een groot verschil tussen de accounts. Het gemiddelde percentage nepvolgers van de oranje selectie is 23%. 

Influencers eerder dit jaar gewaarschuwd

Eerder dit jaar zijn 6 influencers aangesproken door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zouden op grote schaal nepvolgers en neplikes hebben gekocht. Het is verboden om dit soort aankopen te doen, omdat het de consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dat vandaag de dag nog doen riskeren een boete.

Methodologie

Voor dit onderzoek is de fake follower checker van Modash gebruikt (Instagram Fake Follower Checker, z.d.). Modash is een bedrijf dat data verzameld van influencers over de hele wereld. Na diverse onderzoeken hebben ze miljoenen nepvolgers over de hele wereld geïdentificeerd. 

Ze gebruiken een netwerkgrafiekanalyse om de authenticiteit van volgers/likes te bepalen. Miljarden accounts worden geanalyseerd om ‘normaal’ gedrag te achterhalen. Dit wordt vervolgens vergeleken met het gemiddelde gedrag van 1 Instagram account. De volgende criteria worden meegenomen:

 • Ontbrekende profielafbeelding
 • Volgersverhouding
 • Hoelang het account bestaat
 • Aantal posts
 • Ontbrekende bio

Voor een diepere analyse kan je dit wetenschappelijke artikel raadplegen (Mohammadrezaei et al., 2018). 

Voor dit onderzoek hebben wij alleen Nederlandse Instagram accounts geanalyseerd. Wij beschouwen een account Nederlands als minstens 40% van de volgers uit Nederland komt.

Alleen macro (100K – 1M volgers) en mega (1M+ volgers) influencers zijn meegenomen in het onderzoek. Alle accounts met minder dan 100K volgers hebben we buiten beschouwing gelaten. In totaal zijn er meer dan 300 accounts geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Hoe betrouwbaar de data van Modash exact is is niet bekend. Wel is uit ons vooronderzoek gebleken dat dit momenteel 1 van de betrouwbaarste tools is op het gebied van influencer data.

Let op: een account met veel nepvolgers wil niet zeggen dat er volgers zijn gekocht. Zowel nepvolgers als inactieve volgers vallen onder dezelfde groep. Er zijn verschillende manieren waarop een influencer nepvolgers kan krijgen:

 1. Ze zijn gekocht door de influencer zelf.
 2. Iemand anders heeft ze gekocht.
 3. Een groot deel van de volgers is bijzonder inactief.
 4. Neppe accounts die worden aangemaakt door de volgers voor meer kans bij een weggeefactie. 

In dit onderzoek wordt de volgende definitie van de term ‘nepvolger’ gebruikt: een nepvolger is een account dat is gemaakt om een andere reden dan normaal Instagram-gebruik. Dit kan zijn om likes of volgers een boost te geven, andere gebruikers te spammen of gegevens op andere Instagram accounts te verzamelen.

Over Techtiek.nl

Techtiek.nl beantwoordt simpele praktische vragen over tech producten in huis. Daarnaast doen ze regelmatig onderzoek naar de nieuwste tech ontwikkelingen. Hiermee proberen zij een bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling op het gebied van technologie. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie over het onderzoek of over de website kunt u contact opnemen met de redactie van Techtiek.nl. Stuur een mailtje naar info@techtiek.nl of neem telefonisch contact op: 06 51 89 25 92. 

Bronnen

 • Instagram Fake Follower Checker. (z.d.). Modash.io. Geraadpleegd op 26 september 2022, van https://www.modash.io/fake-follower-check/
 • Mohammadrezaei, M., Shiri, M. E. & Rahmani, A. M. (2018, 5 augustus). Identifying Fake Accounts on Social Networks Based on Graph Analysis and Classification Algorithms. Security and Communication Networks, 2018, 1–8. https://doi.org/10.1155/2018/5923156

Scroll naar boven