DVD speler werkt niet

DVD speler werkt niet? Dit moet je doen!

Wat voor dvd-speler je ook gebruikt, allemaal hebben ze weleens problemen. In dit artikel worden de oorzaken en oplossingen besproken. Ook ga ik verder in op specifieke veelvoorkomende problemen die mensen hebben met dvd spelers.

In het kort:

 1. Controleer of het schijfstation vuil of kapot is.
 2. Controleer of de dvd-schijf is beschadigd.
 3. Controleer of de kabels goed zijn aangesloten.
 4. Controleer of de dvd-speler een regiocode heeft.
 5. Controleer of de tv-instellingen goed zijn ingesteld.

Tijd voor een nieuwe dvd speler? Dit is de beste dvd speler van dit moment:

Sony DVP-SR760H beste dvd speler

Sony DVP-SR760H

Vervang je oude (defecte) dvd speler voor een nieuw exemplaar. Een goede keuze voor mensen met een grote dvd-collectie.

Waarom werkt je DVD speler niet?

Er zijn aardig wat problemen die je kunt hebben met dvd-spelers. Hieronder zet ik de meest voorkomende problemen onder elkaar:

 1. Je dvd-speler draait de dvd’s niet.
 2. Je dvd-speler kan de dvd’s niet lezen.
 3. Je dvd-speler zegt ‘no disk’ of ‘unknown disc’.
 4. Je dvd op je tv of laptop levert slechte kwaliteit.
 5. Je dvd-speler speelt helemaal geen beeld/geluid af.

Wat moet je doen als je DVD speler niet meer werkt?

Wat het probleem ook mag zijn, er zijn een aantal algemene oplossingen hiervoor. Voor één de bovenstaande errors kun je de onderstaande opties proberen:

Oplossing 1: controleer of het schijfstation (waar de dvd’s in moeten) vuil of kapot is. Stof is altijd een belangrijke oorzaak bij een niet werkende dvd-speler. Het stof blokkeert namelijk de laser, waardoor de schijfgegevens via de laserstraal niet gelezen worden. Kijk goed in het dvd-station om te controleren op stof of ander vuil. Mocht je iets schoon moeten maken, dan kan je een dvd-reiniger gebruiken. Dit is een schijf met kleine borstels erop.

DVD Lens Reiniger

Lensreiniger voor uw dvd met zes borstels. speel de dvd af om de dvd speler schoon te maken.

Het kan ook zijn dat je de dvd-speler moet demonteren zodat je de lens voorzichtig kunt afvegen met isopropylalcohol en een wattenstaafje. Ook kan het voorkomen dat de schijflade, lademotor of laser versleten is. Om de dvd-hardware te repareren moet je de behuizing openen en de binnenkant controleren met speciaal gereedschap. Voel je je hier niet comfortabel bij, neem je dvd-speler dan mee naar een reparatiewinkel en laat het voor je doen.

Oplossing 2: controleer of de dvd-schijf is beschadigd. Naast viezigheid kunnen er ook onderdelen niet meer juist functioneren. Je moet je realiseren dat het probleem niet per se bij de dvd-speler zelf ligt. Regelmatig veroorzaken veelgebruikte schijven de problemen. Denk aan leesfouten van de dvd-speler en het schokkerig afspelen van de dvd’s. Haal de dvd uit de speler en kijk of hij is beschadigd. Controleer voornamelijk of er krassen op zitten.

Speel eventueel een andere dvd af om erachter te komen of het probleem wordt veroorzaakt door de speler of de dvd. Kom je erachter dat de dvd zelf beschadigd is, overweeg deze dan te repareren. Dit kun je laten doen door een reparatiebedrijf, maar kan je zelf ook proberen.

Oplossing 3: controleer of de kabels goed zijn aangesloten. Een slechte aansluiting kan leiden tot een dvd-speler zonder beeld en/of geluid. Ook kleurfouten kunnen optreden zodra je de dvd afspeelt op bijvoorbeeld je tv. Het kan zijn dat je een component of composietaansluiting gebruikt. Zorg dat de gekleurde kabels op de juiste aansluitingspoorten zijn aangesloten. Gebruik je S-videokabels, controleer dan de staat hiervan. Vervang indien nodig de kabels die niet meer goed functioneren.

Oplossing 4: controleer of de dvd-speler een regiocode heeft. In dit geval kan het zijn dat je dvd niet wordt herkend of dat een verkeerde dvd wordt herkend. Hoe dan ook, dit soort fouten worden voornamelijk veroorzaakt door de regio codes of nieuwere kopieerbeveiligingen. Apparaten zoals dvd-spelers, computers, Xbox one en alle schijfstations op je computer ondersteunen alleen bepaalde regiocodes. 

Maar wat bedoel ik hier precies mee? Je kunt een Britse dvd niet zomaar afspelen op een dvd-speler uit de VS. Dit kan alleen als je een regiovrije dvd-speler tot je beschikking hebt. Soms ondersteunen de oudere dvd-spelers de nieuwste kopieerbeveiligingen niet. In dit geval zal je eerst de regiocodes of beveiligingen moeten verwijderen.

Oplossing 5: controleer of de tv-instellingen goed zijn ingesteld. Zoals ik eerder dit artikel al zei hoeft het niet altijd aan de dvd-speler zelf te liggen. De tv waarop je de dvd-speler aansluit kan verkeerd zijn ingesteld. Gebruik je de dvd in je laptop, controleer dan de instellingen hiervan. Er zijn verschillende problemen die je kunt linken aan bepaalde instellingen:

 • Dvd kleurproblemen: let erop dat de tv-instellingen gelijk moeten staan aan de ingangsselectie.
 • Verkeerde beeldverhouding: het kan voorkomen dat je dvd op je tv is uitgerekt. Wees in dit geval voorzichtig met de afspeelinstellingen. Je kunt de beeldverhouding van je dvd op de bijbehorende hoes controleren. Stel vervolgens de juiste beeldverhouding op je tv in. Meestal is dit 4:3 of 16:9.

Dan is het nu tijd om de wat specifiekere problemen uitgebreider te bespreken. Mogelijk kunnen de onderstaande oplossingen ook helpen bij andere problemen.

cd speelt niet af cd speler

DVD speler heeft geen geluid

Het komt vaak genoeg voor dat je dvd-speler geen geluid afspeelt. Denk aan een dvd-speler die is aangesloten op je tv, maar ook aan een ingebouwde dvd-speler van je computer. Beide gevallen ga ik nu met je bespreken.

Dvd-speler maakt geen geluid op je tv

 1. Fysieke schade aan de dvd of dvd-speler: heb je een dvd-speler die erg goedkoop of oud is, dan zal je hem zeer waarschijnlijk moeten vervangen door een nieuwe. Controleer verder ook op fysieke schade, zoals krassen of beschadigingen.
 2. Dvd-aansluitingsproblemen: zorg ervoor dat beide uiteindes van de kabel op de goede plek zitten. De composietkabel moet beschikken over een rood, wit en geel uiteinde. Zorg dat de kleuren van de kabel matchen met de kleuren van de poorten op je dvd-speler en tv.
 3. Problemen met de instellingen van je dvd-speler: controleer het volume van de dvd-speler en zorg dat de functie ‘dempen’ is uitgeschakeld. Zo kan je de geluidsinstellingen weer normaal krijgen.

Dvd-speler maakt geen geluid in je computer

Dvd softwareproblemen: controleer de volume instellingen van de dvd-spelersoftware. Controleer ook of deze gedempt is of niet. Soms kan het helpen om de software of je computer opnieuw op te starten. Gebruik je de Windows mediaspeler om je dvd’s af te spelen, stop de dvd er dan opnieuw in. Volg de onderstaande stappen als dit niet werkt:

 1. Open apparaatbeheer. Om hier naartoe te gaan klik je met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in je scherm.
 2. Kies voor ‘Besturing voor geluid, video en spelletjes’.
 3. Selecteer het stuurprogramma en klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer ‘verwijderen’.
 4. Start je laptop opnieuw op.
 5. Installeer de nieuwste audiostuurprogramma’s die zijn gedownload op de website van de fabrikant.
apparaatbeheer openen windows laptop
apparaat verwijderen dvd software apparaatbeheer

Computerproblemen: zorg ervoor dat het volume hoog genoeg staat. Klik met je rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram rechtsonder in je beeldscherm en kies vervolgens ‘volumemixer openen’. In dit menu kun je het volume omhoog doen van verschillende programma’s om er zeker van te zijn dat er geen gemute zijn.

geluidsicoon windows toolbar
volumemixer openen dvd speler geen geluid
volumemixers dvd speler geluid aanzetten

DVD speler heeft geen beeld

Naast goed geluid is het ook handig als je dvd-speler goed beeld weergeeft. Als je dvd-speler geen beeld heeft kan je de volgende oplossingen proberen:

 1. Zorg ervoor dat de dvd-speler niet is aangesloten op een videorecorder. Vanwege copyrightbescherming kan het voorkomen dat het beeld niet goed wordt afgespeeld via de recorder.
 2. Het is ook belangrijk dat de kabel die de verbinding mogelijk maakt goed zit aangesloten. Voor de beste beeldkwaliteit kan je het beste een hdmi, DVI, componentvideo of S-video kabel gebruiken. Zowel de tv als de dvd-speler moeten dan wel over beide aansluitingen beschikken.
 3. Vervang indien nodig de kabel tussen de dvd-speler en de tv.

Zorg ervoor dat de dvd-speler en de tv hetzelfde type videosignaal gebruiken. Het gaat hier om een progressief of interlaced (geïnterlinieerd in het Nederlands) videosignaal. Let erop dat sommige tv’s geen progressief signaal kunnen weergeven. Als dit het geval is moet je de dvd-speler instellen op een geïnterlinieerd videosignaal. Hiervoor moet je mogelijk de gebruiksaanwijzing van je dvd-speler raadplegen.

DVD speler gaat niet open

Meestal druk je op een knopje om de dvd in het dvd-station te stoppen. Maar wat als deze niet open gaat? Er zijn een paar stappen die je in dit geval kunt doorlopen:

 1. Zet allereerst je dvd-speler uit. Zo voorkom je dat je schokken krijgt tijdens het werken aan je dvd-speler.
 2. Zoek de handmatige openingsknop van het apparaat. Dit is meestal een klein gaatje onder de dvd lade.
 3. Steek een draadje, paperclip of veiligheidsspelt in het gat. Duw zachtjes en kijk of de lade opengaat. Trek daarna de lade voorzichtig verder open.
 4. Verwijder de dvd en kijk of er iets mis mee is. De lades van dvd-spelers komen meestal vast te zitten zodra het label is vervormd of als het label begint los te komen. Gooi de dvd weg als hij krom is.
 5. Zet tot slot je dvd-speler weer aan.

DVD is niet zichtbaar in Windows

Het komt vaak genoeg voor dat de dvd in je computer niet herkend wordt. Er zijn aardig wat dingen die je kunt doen om je dvd weer zichtbaar te maken.

Oplossing 1: soms voert een update van Windows 10 een reset uit waardoor sommige instellingen worden teruggezet. Het kan zijn dat je de verborgen apparaten weer zichtbaar moet maken.

Ga hiervoor naar: apparaatbeheer (klik met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder en selecteer ‘Apparaatbeheer’). Ga naar ‘beeld’ bovenaan het menu. Ga tot slot naar ‘verborgen apparaten weergeven’.

apparaatbeheer openen windows laptop
apparaatbeheer beeld instellingen openen
verborgen apparaten weergeven apparaatbeheer

Oplossing 2: lost de bovenstaande oplossing niets op, probeer dan deze oplossing. Ga wederom naar apparaatbeheer en ga opzoek naar de IDE ATA/ATAPI-controllers. Volg vervolgens de onderstaande stappen:

 1. Klik met je rechtermuisknop op elk item dat in deze sectie aanwezig is. Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer ‘Apparaat uitschakelen’.
 2. Klik nogmaals met je rechtermuisknop op de items en selecteer ‘zoeken naar gewijzigde apparaten’.
 3. Start je computer opnieuw op na deze wijzigingen.
apparaatbeheer openen windows laptop
IDE ATA ATAPI controllers
zoeken naar gewijzigde apparaten apparaatbeheer

Oplossing 3: werk het cd/dvd-stuurprogramma bij of installeer deze opnieuw. Je kunt het stuurprogramma bijwerken door op de website van de fabrikant de installatie-instructies te volgen. Het verwijderen van het oude stuurprogramma gaat als volgt:

 1. Open wederom apparaatbeheer. Als je niet weet hoe je dit doet kun je teruggaan naar oplossing 1.
 2. Zoek in apparaatbeheer naar dvd/cd-romstations. Klik met je rechtermuisknop op de cd- en dvd-apparaten en klik vervolgens op ‘verwijderen’.
 3. Bevestig dat je het apparaat wil verwijderen.
 4. Start je computer opnieuw op.

Scroll naar boven