Een Nintendo Switch ombouwen

Een Nintendo Switch ombouwen? Dit moet je weten!

Het ombouwen van je Nintendo Switch brengt risico’s met zich mee. Na het ombouwen heb je echter een stuk meer mogelijkheden. Er komen voor- en nadelen bij kijken die in dit artikel worden besproken. Tot slot leg ik kort uit hoe je een Nintendo Switch kunt ombouwen.

In het kort:

Ik raad je niet aan om je Nintendo Switch om te bouwen. Het ombouwen geeft je console veel meer functies. Het kan echter leiden tot beschadigde firmware, hardware problemen of andere schade. Ook vervalt de garantie.

Het ombouwen van je console wordt ook wel jailbreaken genoemd. Dit is iets wat veel mensen vroeger met de Nintendo DS hebben gedaan, maar dat kan ook met heel veel andere apparaten. Het houdt in dat je software installeert op je switch dat niet is gemaakt door Nintendo (homebrew). Deze software bevat aangepaste firmware, tools, applicaties, games, enz.

Let op: ik raad het je niet aan om je Nintendo Switch om te bouwen. Weeg de voor- en nadelen voor jezelf af.

Waarom zou je je Nintendo Switch ombouwen?

Allereerst gaan we de voor- en nadelen met elkaar afwegen. Alhoewel het een hoop kan opleveren, zitten er ook risico’s aan verbonden. Over deze risico’s ga ik het later hebben. Het ombouwen (of jailbreaken) van je Nintendo Switch biedt het besturingssysteem meer functies. Na het proces biedt het besturingssysteem toegang tot functies die nooit toegevoegd zijn door de makers.

Dit klinkt allemaal nog een beetje vaag. Meestal wordt een Nintendo Switch omgebouwd zodat je over meer games beschikt. Naast toegang tot alle games kan je ook aangepaste apps en games downloaden. 

nintendo switch jailbreaken upgraden

Waarom zou je je Nintendo Switch niet moeten ombouwen?

Er zitten echter risico’s aan verbonden. Je kan je voorstellen dat het ombouwen van je Nintendo Switch niet de bedoeling is. Nintendo is dan ook niet blij met mensen die hier gebruik van maken. Het ergste wat er kan gebeuren na het jailbreaken is ‘bricking’. Bricking betekent dat je elektronische apparaat beschadigde firmware, hardware problemen of andere schade ondervindt. Dit zou betekenen dat je Nintendo Switch mogelijk niet meer functioneert.

Heel veel meldingen hiervan zijn er niet en dit is ook lang niet altijd het geval. De kans hierop is dus niet heel groot. Het hangt er hierbij natuurlijk ook vanaf waar je de software vandaan haalt. Als je software gebruikt van een veilige website, dan is de kans hierop vrij klein.

Gaat er wel iets mis met je Switch, dan is Nintendo de laatste die je hiermee kan helpen. Nadat je je Nintendo Switch hebt omgebouwd vervalt je garantie. Het gratis vervangen van je Switch is hierna dus niet meer mogelijk.

Daar komt bij dat Nintendo zelf ook maatregelen neemt. Zo kan het voorkomen dat Nintendo je een ban geeft. Hierdoor is het niet meer mogelijk om online te spelen, ook al heb je dat ene spel wel netjes gekocht. Dit is voor veel mensen toch een doorslaggevende reden om niks aan de switch te veranderen.

De vraag is echter of je je systeem later nog terug kan zetten, oftewel de-jailbreaken. Je zou kunnen aannemen dat het upgraden van je switch naar de nieuwste versie de jailbreak verwijdert, maar dit kan ik niet bevestigen. Al om al zou ik het niet aanraden om je Nintendo Switch om te bouwen. Heb je toevallig 2 switch consoles in je bezit, dan kan je ervoor kiezen om 1 daarvan om te bouwen. Je zou eventueel ook nog een tweedehands switch kunnen aanschaffen en die jailbreaken. Zo breng je je primaire console in ieder geval niet in gevaar.

nintendo switch met dock station

Hoe kan je een Nintendo Switch ombouwen?

De vraag is nu echter hoe je dit doet. Het ombouwen van je Nintendo Switch is eigenlijk vrij eenvoudig. Dit maakt het dan ook best verleidelijk om te doen. Er zijn verschillende manieren waarop je het apparaat kunt ombouwen.

Methode 1: de meest eenvoudige en populaire optie is het gebruik van Homebrew Launch. De Homebrew Launcher is gemaakt door een groep hackers in 2017.

Let erop dat je voor gebruik van deze software een Nintendo switch nodig hebt met de versie 3.0.0. Als je Switch oudere software gebruikt kan je upgraden naar 3.0.0. Gebruik je een software nieuwer dan 3.0.0, dan is het helaas niet mogelijk om te downgraden. Je hebt de volgende dingen nodig:

  1. Laptop
  2. Micro SD-kaart
  3. Nintendo Switch

Methode 2: naast de bovenstaande methode is er ook nog een andere mogelijkheid. Deze optie maakt het mogelijk om je Nintendo Switch om te bouwen met alle firmware-versies. Op deze website vind je alle stappen die je nodig hebt om je switch op deze manier om te bouwen

Je hebt het volgende nodig om je switch op deze manier om te bouwen:

  1. Een manier om pin 10 op de rechter joycon-rail te aarden.
  2. Een apparaat om data te verzenden (bijv. Windows, OSX, Linux en Android).
  3. Een USB-C naar USB-A kabel.
  4. Een applicatie voor het verzenden van data.
  5. Een micro sd-kaart.

Dit klinkt allemaal nogal vaag, maar op de website staat dit allemaal uitgebreid beschreven. Raadpleeg voor exacte stappen dus de homebrew guide.

Je maakt het een stuk makkelijker om je Nintendo Switch te jailbreaken door een RCM Jig te gebruiken. Hiermee kan je de herstelmodus van je switch openen. Het is erg gemakkelijk om te installeren en te gebruiken. Op de website die ik net heb aangeraden wordt er meer vertelt over toegang krijgen tot je RCM. Je hebt er niet per se een RCM jig voor nodig. Mocht je deze liever wel gebruiken, overweeg dan om deze aan te schaffen. Op deze website kan je meer vinden over het gebruik van een RCM jig

RCM Jig Clip Short

RCM Jig Clip Short

Bij methode 2 zet je de Switch eerst in de herstelmodus. Om het console in de herstelmodus te zetten kan je een RCM Jig gebruiken.

Nadat je switch is omgebouwd ben je er nog niet. De volgende stap is om de gewenste games en applicaties te installeren. Op deze website kan je deze homebrew apps en functies downloaden. Hier zie je dat een omgebouwde switch niet alleen gratis games biedt, maar ook extra functies. Denk bijvoorbeeld aan het online spelen van games die normaal gesproken alleen offline gebruikt kunnen worden. Het downloaden van deze apps en games gaat als volgt: je download het bestand en zet het op een micro sd-kaart. Vervolgens stop je het micro sd-kaartje weer in je switch.

Scroll naar boven