Geen geluid op WhatsApp (2)

Geen geluid op WhatsApp? – Dit moet je doen!

Doet jouw geluid op WhatsApp het niet? Erg vervelend! Je wilt natuurlijk wel een geluidje horen wanneer je gebeld wordt of een appje krijgt. In dit artikel leg ik je uit hoe dit verholpen kan worden!

In het kort:

 1. De niet-storen functie van je telefoon staat aan.
 2. Volume voor meldingen staat uit. Open de instellingen van je telefoon. Ga naar ‘Horen en voelen’ op iPhone of naar ‘Geluiden en trillen’ op Android.
 3. Stel de meldingen in WhatsApp goed in: WhatsApp instellingen > Meldingen > Geluid.
 4. Schakel bluetooth tijdelijk uit.

Geen WhatsApp geluid op iPhone

Heb je een iPhone en doet je geluid op WhatsApp het niet? Er zijn een aantal redenen waardoor dit het geval kan zijn. In het onderstaande overzicht neem ik deze met je door.

Niet storen staat aan

Het kan zo zijn dat de functie ‘Niet storen’ is ingeschakeld op je iPhone. Dit zorgt ervoor dat meldingen en geluiden stil worden gehouden, waaronder dus geluiden van WhatsApp. Je kunt ‘Niet storen’ uitschakelen door naar het bedieningspaneel van je iPhone te gaan. Het bedieningspaneel op je iPhone open je zo:

 • iPhone X en nieuwer: vanuit de rechterbovenhoek van je scherm veeg je omlaag
 • iPhone SE en iPhone 8 en ouder: vanuit de onderrand van je scherm veeg je omhoog

Nu je het bedieningspaneel hebt geopend, klik je op het maantje om ‘Niet storen’ in- of uit te schakelen.

niet storen iphone bedieningspaneel

Volume voor geluiden staat uit

In de instellingen op je iPhone bepaal je het volume van je meldingen. Wellicht dat het volume op z’n laagst staat, waardoor je geen geluid hoort op WhatsApp:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en klik op ‘Horen en voelen’.
 2. Bepaal het volume aan de hand van de schuifknop.

Aan de hand van deze aanpassing zou je nu geluid moeten kunnen horen bij een melding van WhatsApp.

horen en voelen instellingen ios
beltoon en meldingen geluid schuifbalk

De zijknop is ingeschakeld

Aan de linkerzijkant van je iPhone zit de zijknop. Deze kan je aan- en uitschakelen door te schuiven. De zijknop bepaalt of de iPhone in ‘Stille modus’ is. Je iPhone is in ‘Stille modus’ wanneer je een oranje streepje ziet op de zijknop. Verschuif de zijknop om ‘Stille modus’ uit te zetten.

zijknop meldingen iphone niet storen

Geen WhatsApp geluid op Android

Heb je een Android telefoon en doet je geluid op WhatsApp het niet? Er zijn een aantal redenen waardoor dit het geval kan zijn. In het onderstaande overzicht neem ik deze met je door.

Volume voor geluiden staat uit

In de instellingen op je Android telefoon bepaal je het volume van je meldingen. Wellicht dat het volume niet aan staat, waardoor je geen geluid hoort op WhatsApp:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Geluiden en trillen’.
 2. Bepaal het volume.

Aan de hand van deze aanpassing zou je nu geluid moeten horen bij een melding van WhatsApp.

Niet storen staat aan

Ook Android heeft de beschikking tot een ‘Niet storen’ functie. Alle meldingen en geluiden worden stilgehouden wanneer ‘Niet storen’ is ingeschakeld. In de instellingen van je Android telefoon kan je deze functie aan- en uitzetten.

Meldingen beheren

Op Android telefoons kan je per app bepalen of meldingen en geluiden worden stilgehouden. Wellicht dat WhatsApp op stil staat. Dit check je op de volgende manier:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Meldingen’.
 2. Scrol naar beneden totdat je bij WhatsApp bent aangekomen.
 3. Zorg ervoor dat het vinkje bij ‘Meldingen toestaan’ aan staat.

Op deze manier worden meldingen en geluiden van WhatsApp niet stilgehouden. Hopelijk zorgt dit ervoor dat je weer geluiden hoort wanneer je een belletje of appje krijgt via WhatsApp.

Oplossingen voor iPhone en Android

De onderstaande oplossingen werken voor zowel iPhones als Android telefoons.

WhatsApp instellingen

Het is mogelijk dat de instellingen in WhatsApp ervoor zorgen dat je geen geluid hoort:

 1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’.
 2. Klik op ‘Meldingen’.
 3. Onder het kopje ‘Berichten’ klik je op ‘Geluid’.
 4. Staat er een vinkje naast ‘Geen’ bij de ‘Meldingstonen’? Kies dan een melding uit de lijst om op deze manier het geluid in te schakelen.
whatsapp instellingen mobiel openen
meldingen whatsapp instellingen openen
whatsapp meldingen geluid instellen
geluid meldingen whatsapp instellen

Verbonden met Bluetooth

Wanneer Bluetooth is ingeschakeld en jouw telefoon verbonden is met een ander apparaat, zoals een speaker, speelt deze geluid af op het externe apparaat en niet op je telefoon. Schakel Bluetooth uit op je telefoon en kijk nu eens of het probleem is verholpen.

bluetooth uitzetten iphone instellingen

Kapotte speaker telefoon

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de speaker van je telefoon kapot is, waardoor het geluid dus niet werkt. Open een andere app, zoals YouTube of Spotify, om dit te checken. Hoor je geluid? Dan is de speaker van je telefoon in elk geval niet kapot. Wanneer je geen geluid hoort, is de kans groot dat je speaker simpelweg kapot is. Ga in dit geval langs bij een telefoonwinkel en laat er daar even naar kijken.

WhatsApp updaten

Check of er een software update beschikbaar is voor WhatsApp. Wellicht dat er een bug zit in de app die WhatsApp aan de hand van een software update heeft weten op te lossen. Werk WhatsApp dus bij naar de laatste versie.

WhatsApp verwijderen

Het kan helpen om WhatsApp van je telefoon te verwijderen en daarna weer te installeren. Zorg ervoor dat je een back-up van je chats maakt in WhatsApp voordat je de app verwijdert:

 1. Open WhatsApp en ga naar ‘Instellingen’.
 2. Klik op ‘Chats’ > ‘Reservekopie chats’.
 3. Klik op ‘Maak nu reservekopie’.

Wacht totdat je reservekopie is gemaakt. Het is nu verantwoord om WhatsApp te verwijderen en opnieuw te installeren.

whatsapp instellingen mobiel openen (1)
iphone chats whatsapp instellingen
reservekopie chats whatsapp
reservekopie maken whatsapp instellingen
whatsapp app verwijderen

Toestel opnieuw opstarten

Herstart je toestel eens wanneer de bovenstaande oplossingen niet hebben geholpen. Het kan zo zijn dat je geluid het hierna ineens weer doet.

opnieuw opstarten iphone functie (1)

Fabrieksinstellingen

Het laatste redmiddel is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit doe je in de instellingen van je telefoon. Wanneer je jouw telefoon terugzet naar de fabrieksinstellingen, gaan al je gegevens, waaronder je foto’s, verloren. Het is zeer raadzaam op een back-up van je toestel te maken voordat je deze terugzet naar de fabrieksinstellingen. Nadat je telefoon is teruggezet naar de fabrieksinstellingen kan je de back-up op je toestel installeren. 

iphone instellingen algemeen
zet over of stel iphone opnieuw in
stel iphone opnieuw in
herstel alle instellingen iphone (1)

Ik hoop dat de bovenstaande oplossingen ervoor hebben gezorgd dat je weer geluid hoort op WhatsApp. Het is uiteraard erg vervelend als iets niet werkt op de manier die je zou willen. Mocht het nou nog steeds niet gelukt zijn, neem dan eens contact op met WhatsApp en leg de situatie uit.

Scroll naar boven