Harde schijf initialiseren, hoe doe je dat

Harde schijf initialiseren, hoe doe je dat?

Zodra je een gloednieuwe schijf gaat gebruiken zal je hem eerst moeten initialiseren. Als je dit niet doet zal de schijf niet zichtbaar zijn in de bestandsverkenner van je computer. Dit doe je handmatig binnen enkele stappen, omdat Windows dit niet automatisch voor je doet. Het initialiseren bereidt je schijf voor op het gebruik van Windows.

In het kort:

 1. Open schijfbeheer op je computer. Open dit programma door de Windows zoekbalk te gebruiken.
 2. Om te initialiseren klik je met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf.
 3. Klik vervolgens op ‘schijf initialiseren’.
 4. Selecteer GPT in het menu wat verschijnt en bevestig je keuze.

Let op: als je je harde schijf initialiseert verlies je alle gegevens die op deze schijf staan opgeslagen. Doe dit dus niet als je belangrijke bestanden erop hebt staan. Heb je problemen met je harde schijf, probeer deze dan niet meteen te initialiseren. Heb je een gloednieuwe harde schijf die je wil installeren, dan is dit proces noodzakelijk.

Je kunt alleen een schijf initialiseren die nog niet is geformatteerd. Daar ga ik wel vanuit als je de schijf voor het eerst aansluit. Na het initialiseren heb je je schijf voorbereid, waarna je kunt formatteren en bestanden kunt opslaan.

Problemen met je harde schijf? Lees dan eerst de onderstaande artikelen:

 1. Harde schijf werkt niet 
 2. Hoe kan ik een oude harde schijf uitlezen?

Partitie: een partitie is een gebied van de schijf dat moet worden gebruikt om gegevens op te slaan.

Wanneer initialiseer je een schijf?

In welke gevallen met je je schijf eigenlijk initialiseren? Bekijk of 1 van de onderstaande situatie voor jou geldt:

 1. Je hebt een net nieuwe harde schijf. Zoals al eerder dit artikel is vermeld zijn deze harde schijven nog niet klaar voor gebruik. Om de schijf voor te bereiden ga je hem eerst initialiseren, maak je een nieuwe partitie aan en formatteer je hem. Na dit proces kun je beginnen met het klonen van de schijf.
 2. Je geinitialiseerde schijf is al in gebruik, maar hij is vanwege systeemfouten onbruikbaar. In dit geval zal je de gegevens verliezen zodra je hem gaat initialiseren. Je zult in dit geval de gegevens van de schijf moeten herstellen met herstelsoftware. Deze software kan bestanden van elk type herstellen. Alle herstelde bestanden kunnen worden opgeslagen op alle schijven die zichtbaar zijn voor het besturingssysteem.

Harde schijf initialiseren op Windows

Net zoals op Mac moet je ook op Windows je schijf initialiseren. Anders kan je een gloednieuwe schijf niet openen. Volg de onderstaande stappen en binnen enkele minuten is je schijf geinitialiseerd. Het initialiseren van je schijf kunnen we opdelen en samenvatten in 3 delen:

 1. Initialiseer de schijf.
 2. Maak een nieuwe partitie aan.
 3. Formatteer de partitie.

Stap 1: om je harde schijf te initialiseren moet je allereerst schijfbeheer openen. Je kunt je harde schijf openen door met je rechtermuisknop op het Windows teken te klikken. Er verschijnt nu een menu waartussen je ‘schijfbeheer’ ziet staan. Selecteer dit en wacht totdat het menu is geladen. Je kunt je harde schijf ook openen door ‘computerbeheer’ in te typen in het Windows zoekbalk linksonder. Vanuit het computerbeheer kun je schijfbeheer ook openen.

schijfbeheer openen windows

Stap 2: in schijfbeheer zie je de nieuwe harde schijf of SSD staan. Deze schijf zie je nog niet in de bestandsverkenner van Windows. Om het te initialiseren klik je met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf. Klik vervolgens op ‘schijf initialiseren’.

Zie je dat je schijf offline is , zorg dan dat je deze weer online maakt. Ook dit doe je door met je rechtermuisknop op de schijf te klikken. Selecteer vervolgens ‘online’. Let erop dat je niet alle schijven kunt initialiseren. Deze schijven worden enkel geformatteerd.

Stap 3: nadat je op initialiseren hebt geklikt zie je een klein menu voor je. In dit menu kun je nog even controleren of je wel de juiste schijf aan het initialiseren bent. Vervolgens moet je een keuze maken tussen MBR en GPT. Voor de meeste mensen raad ik GPT aan, maar lees hieronder wat precies het verschil is tussen die 2.

Een paar decennia geleden is MBR ontwikkeld en het voldeed in die tijd aan alle wensen van de gebruikers. Tegenwoordig is er echter meer behoefte naar grotere hoeveelheden schijfgeheugen. MBT ondersteunt schijven tot en met 2 TB. Ook kan MBR geen schijf ondersteunen die meer dan 4 primaire partities heeft. Kortom, er was een nieuwe functie nodig.

GTP is ontworpen door Intel en ondersteunt een stuk meer schijfgeheugen. In totaal kan GPT 900 miljoenen schijven van 10 TB aan. Een heel stuk meer dan MBR dus. Er zijn verder ook geen beperkingen wat betreft het aantal secties. Let er echter op dat bij gebruik van GPT partities beschadigd kunnen raken. Dit komt omdat er geen bescherming is tegen slechte sectoren.

Compatibiliteit:

 1. MBR werkt met BIOS- en UEFI-firmware.
 2. GPT werkt alleen met UEFI-firmware.

Als je nu een harde schijf koopt moet je er rekening mee houden dat alle moederborden UEFI-firmware gebruiken. De BIOS-firmware komt steeds minder voor.

mbr-of-gpt-schijf-initialiseren (1)

Bron: thefastcode.com

Stap 4: je hebt nu als het goed is gecontroleerd of je de juiste schijf gaat initialiseren. Ook heb je een keuze gemaakt tussen MBR en GPT. Zodra je tevreden bent kun je op ‘OK’ klikken.

Stap 5: dan zijn we nu aangekomen bij het tweede gedeelte van het proces. Je schijf is nu geinitialiseerd, maar je zult ook nog partities moeten maken. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Klik met je rechtermuisknop op niet-toegewezen of RAW-volume en selecteer ‘nieuw eenvoudig volume’.
 2. Klik in dit partitiemenu op ‘volgende’.
 3. Selecteer de primaire partitie.
 4. Laat de partitiegrootte op standaard staan en klik op ’volgende’.
 5. Geef een stationsletter of laat deze op de standaardwaarde staan. Klik vervolgens op ‘volgende’.
 6. De volgende stap is om je partitie te formatteren:
  1. Selecteer een bestandssysteem, zoals NTFS. Wat de verschillen hiertussen zijn lees je hier: hoe formatteer je een harde schijf? 
  2. Stel de clustergrootte in op ‘Standaard’.
  3. Voer in het veld ‘volumelabel’ de naam die je de schijf wil geven.
  4. Vink de optie ‘snel formatteren’ aan.
  5. Schakel de optie bestands- en mapcompressie uit.
  6. Klik op volgende > voltooien.
nieuw eenvoudig volume schijf

Bron: coolblue.nl

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder die duidelijk demonstreert hoe je een harde schijf op Windows initialiseert.

Harde schijf initialiseren Mac

Ook bij Mac zullen we de schijf eerst moeten initialiseren voor gebruik. Daarna maken we een nieuwe partitie aan. Een partitie op je harde schijf voor Mac gebruikt een bestandssysteem, zoals HFS+, exFAT, NTFS, enz.

Als Mac OSX een schijf detecteert die nog geinitialiseerd moeten worden, dan zal je hier automatisch een melding van krijgen. Als dit wordt gevraagd klik je op ‘initialiseren’. Wordt je niet meteen gevraagd om te initialiseren en kan je hem niet vinden in de Finder, dan moet je een partitie op de schijf maken. Met de onderstaande stappen kun je een HFS+-partitie maken die de volledige schijfruimte gebruikt. Het creëren van een partitie op je nieuwe schijf gaat als volgt:

 1. Open de Finder.
 2. Navigeer naar toepassingen en klik op hulpprogramma’s.
 3. Open het schijfhulpprogramma.
 4. Selecteer de nieuwe schijf en klik op het tabblad partitie.
 5. Klik op opties en controleer of het is ingesteld op het GUID-partitielabel.
 6. Voer een naam in voor de partitie.
 7. Klik op ‘partitie’.

Nu zal je schijf toegankelijk moeten zijn in de Finder.

mac schijf initaliseren schijfbeheer

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder die duidelijk demonstreert hoe je een harde schijf op Windows initialiseert.

Scroll naar boven