Harde schijf niet zichtbaar

Harde schijf niet zichtbaar? – Dit moet je doen!

Zowel interne als externe harde schijven worden soms niet herkend. Doordat je de schijf op je computer niet kan vinden is het opslaan en openen van je bestanden niet mogelijk. Afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt zijn er verschillende manieren waarop je dit probleem kunt oplossen.

In het kort:

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Controleer de verbinding.
 3. Werk je stuurprogramma’s bij.
 4. Harde schijf inschakelen in BIOS.
 5. Wijzig de letter van de schijf.
 6. Herstel gegevens uit de niet-toegewezen ruimte.
 7. Formatteer je harde schijf naar NTFS.

Opzoek naar een nieuwe externe harde schijf? Dit zijn de beste:

Waarom is mijn harde schijf niet zichtbaar?

Allereerst kan het geen kwaad om te kijken naar eventuele oorzaken van het probleem. Doordat je weet wat de oorzaak is kun je het probleem een stuk gerichter aanpakken. Een harde schijf die niet wordt weergegeven in je computer is een van de meest voorkomende Windows problemen.

Allereerst moeten we erachter zien te komen waarom je harde schijf niet herkend wordt. Het probleem kan worden veroorzaakt door een klein probleem, maar ook door een ernstige zaak. Denk hierbij aan een malware-infectie. Volg de onderstaande stappen om de harde schijf mogelijk weer te vinden:

 1. Open de bestandsverkenner van Windows en klik met je rechtermuisknop op ‘Deze pc’.
 2. Selecteer vervolgens ‘Beheren’.
 3. Ga naar ‘schijfbeheer’ en zoek de harde schijf die ontbreekt en niet zichtbaar is in je Windows verkenner.
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
apparaatbeheer openen in computerbeheer schijf niet zichtbaar
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb

Zie je de harde schijf hier wel tussen staan, dan is het probleem mogelijk om een of meerdere redenen niet weergegeven in de verkenner. In dit geval kan het voorkomen dat je harde schijf niet geinitialiseerd is. Het kan zijn dat je hier een melding van hebt gekregen. Je kunt de schijf op je computer weer initialiseren door:

 1. Open weer de bestandsverkenner van Windows en klik met je rechtermuisknop op ‘Deze pc’.
 2. Kies vervolgens ‘Beheren’.
 3. Ga naar ‘schijfbeheer’ en klik met je rechtermuisknop op de harde schijf die niet zichtbaar is in de Windows verkenner. Kies ‘schijf initialiseren’.
 4. Selecteer in het dialoogvenster de schijf die je wil initialiseren en kies de MBR- of GPT-partitie.
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
apparaatbeheer openen in computerbeheer schijf niet zichtbaar
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb

Harde schijf niet zichtbaar in Windows

Nu we ook de harde schijf hebben gezocht met behulp van de schijfbeheer kunnen we dit probleem gaan oplossen. Een driverprobleem, verbindingsprobleem of defecte BIOS-instellingen kunnen mogelijk oorzaken zijn. Als we het hebben over verbindingsproblemen moet je denken aan een defecte USB-poort of een beschadigde kabel. Dit komt uiteraard voornamelijk voor bij externe harde schijven. Onjuiste BIOS-instellingen daarentegen kunnen leiden tot een nieuwe harde schijf die wordt uitgeschakeld.

Start je computer opnieuw op: het opnieuw opstarten van apparaten kan altijd problemen oplossen. Het is een erg eenvoudige oplossing, maar daarom het beste om als eerste te proberen. Je kan ook proberen de harde schijf opnieuw aan te sluiten indien het gaat om een externe harde schijf.

Controleer de verbinding: als je een externe harde schijf gebruikt kan de verbinding een oorzaak zijn. Controleer daarom de kabel waarmee je hem verbindt en vervang deze indien nodig. Sluit hem eventueel aan op een andere USB-poort of ander apparaat om te controleren waar het probleem zit. Dit artikel zou je eventueel kunnen helpen: USB niet herkend.

Werk je stuurprogramma’s bij: aangezien je harde schijf niet wordt weergegeven kan je je stuurprogramma’s niet bijwerken zoals je dat normaal zou doen. Normaal gesproken kan je met je rechtermuisknop op het apparaat klikken en ‘stuurprogramma’s bijwerken’ selecteren. Om de harde schijf alsnog bij te werken kun je de officiële ondersteuningssite van de hardware fabrikant gebruiken. Hier kun je het nieuwste stuurprogramma wat overeenkomt met je product downloaden.

Heeft je harde schijf een geel uitroepteken in het schijfbeheer, dan is je stuurprogramma verouderd. Hierdoor kan je harde schijf niet worden weergegeven in de verkenner, maar wel in het schijfbeheer. Het stuurprogramma update je als volgt:

 1. Klik met je rechtermuisknop op ‘Deze pc’ en kies ‘Beheren’.
 2. Klik op ‘Apparaatbeheer’ en daarna vouw je ‘schijfstations’ uit.
 3. Zoek en klik met je rechtermuisknop op de problematische externe of interne schijf en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’.
 4. Klik op ‘automatisch zoeken naar stuurprogrammasoftware online’. Wacht totdat het stuurprogramma is bijgewerkt en start vervolgens je computer opnieuw op. Controleer daarna of je schijf weer wordt herkend.
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
apparaatbeheer openen in computerbeheer schijf niet zichtbaar
apparaatbeheer openen in computerbeheer schijf niet zichtbaar
schijfstation-openen-beheren
stuurprogramma-bijwerken-schijven

Harde schijf inschakelen in BIOS: we moeten allereerst in het BIOS-menu zien te komen. Start hiervoor je computer opnieuw op en druk voordat Windows is opgestart op de BIOS-knop. Welke knop dit is verschilt per computer, maar meestal is dit F2, F10, F12 of DEL. Gebruik de pijltjestoetsen op je toetsenbord en kies ‘geïntegreerde randapparatuur’ en druk op Enter.

Gebruik wederom de pijltjestoetsen om ‘USB-controller’ te selecteren. Controleer of deze is ingeschakeld en schakel hem in als dit nog niet het geval is. Sla de instellingen op en start je computer opnieuw op en kijk of je harde schijf weer zichtbaar is.

Wijzig de letter van de schijf: alle stations op je computer krijgen een identificatieletter wanneer ze worden gemaakt. De standaardletters van Windows-stations is meestal de letter ‘C’. Het wijzigen van zo’n letter kan het zichtbaarheidsprobleem oplossen.

 1. Klik met je rechtermuisknop op het Windows-tekentje linksonder.
 2. Selecteer vervolgens ‘schijfbeheer’ en zoek de schijf waar je problemen mee hebt.
 3. Klik met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf en selecteer ‘stationsletter en paden wijzigen’.
 4. Klik in het nieuwe venster op ‘wijzigen’. Hier kun je een nieuwe stationsletter aan je USB toewijzen en op ‘OK’ klikken.
schijfbeheer-selecteren-in-computerbeheer

Gegevens herstellen uit de niet-toegewezen ruimte: een gebruikt apparaat kan plotseling niet-toegewezen ruimte produceren. Niet-toegewezen ruimte kan niet worden gebruikt om gegevens op te slaan. Om deze ruimte te maken moet je een nieuwe partitie maken. Volg in dit geval de onderstaande stappen:

 1. Klik met je rechtermuisknop op je C:-schijf in schijfbeheer en klik op volume uitbreiden. Zorg dat je dit doet in schijfbeheer.
 2. Klik vervolgens op ‘verder’.
 3. Nadat je je bestanden hebt opgehaald moet je een nieuwe partitie maken. Maak daarna een nieuwe partitie.
 4. Klik in ‘schijfbeheer’ met de rechtermuisknop op de niet-toegewezen ruimte en kies ‘nieuw eenvoudig volume’. Volg tot slot de stappen die worden weergegeven.

Formatteer je harde schijf naar NTFS: een niet-ondersteunend, RAW of beschadigd bestandssysteem kan ook een niet vindbare harde schijf veroorzaken. Wordt je schijf als RAW of ‘Overige’ aangegeven, dan betekent dat je te maken hebt met een bestandssysteemfout. In dit geval kun je het beste de schijf formatteren naar een ander ondersteund bestandssysteem. Doe dit als volgt:

Let op: door je harde schijf te formatteren verlies je al je gegevens die op de schijf staan opgeslagen.

 1. Druk in Windows 10/8 op de Windows-toets + X. Of klik met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder. Dit laatste kun je ook doen op Windows 7, maar klik daarna op ‘zoeken’ en typ in ‘schijfbeheer’.
 2. Selecteer ‘schijfbeheer’.
 3. Zoek je harde schijf, klik hierop met je rechtermuisknop en selecteer ‘formatteren’.
 4. Stel het bestandssysteem in als NTFS en voer een ‘snelle formattering’ in. Meer over formatteren: hoe formatteer je een USB?
 5. Klik op ‘OK’.
schijfbeheer-in-computerbeheer-openen-schijven-controleren
schijf-niet-gevonden-formatteren
ntfs-selecteren-formaat-formatteren

Was het niet de bedoeling om je bestanden te verwijderen, dan kan je de bestanden nog herstellen. Hier kun je software zoals EaseUS Data Recovery Wizard voor gebruiken.

Externe harde schijf niet zichtbaar op Windows

Je interne schijf kan niet herkend worden, maar een externe harde schijf is ook niet altijd zichtbaar. Een groot verschil tussen een externe en interne harde schijf is de aansluiting. Een externe harde schijf sluit je meestal aan met behulp van een USB-kabel. Vandaar dat dit artikel je ook verder kan helpen: USB wordt niet herkend.

Verbinding controleren: De eerste stap is dus om naar de verbinding te kijken. Verander de USB-kabel, USB-poort en sluit de externe harde schijf opnieuw aan. Volg de onderstaande stappen om erachter te komen of de harde schijf de boosdoener is of de verbinding.

 1. Is de oude USB-kabel beschadigd, vervang deze dan door een nieuwe.
 2. Wijzig de USB-poort van je computer of sluit hem aan op een andere USB-poort.
 3. Sluit de USB-kabel aan op een andere computer om te kijken of het aan de harde schijf zelf ligt.

Formatteer je externe harde schijf naar NFTS/exFAT: wordt je externe harde schijf aangegeven met RAW of ‘Overig’, dan wordt deze niet correct weergegeven op je Windows computer. Volg in dit geval de onderstaande stappen:

Let op: door je harde schijf te formatteren verlies je al je gegevens die op de schijf staan opgeslagen.

 1. Houd de externe harde schijf aangesloten op de computer.
 2. Open je schijfbeheer en klik met de rechtermuisknop op de desbetreffende externe harde schijf.
 3. Selecteer ‘formatteren’ en stel ‘NTFS’ of exFAT in. Dit kun je doen onder de instelling ‘besturingssysteem’.
 4. Selecteer ‘OK’ om het formatteren te voltooien.
schijfbeheer-in-computerbeheer-openen-schijven-controleren
schijf niet gevonden formatteren
ntfs-selecteren-formaat-formatteren

Was het niet de bedoeling om je bestanden te verwijderen, dan kan je de bestanden nog herstellen. Hier kun je software zoals EaseUS Data Recovery Wizard voor gebruiken. Ook kan je dit artikel raadplegen: USB herstellen.

In de video hieronder wordt verder ingegaan op het oplossen van een niet zichtbare externe harde schijf:

Harde schijf niet zichtbaar in Mac

Mocht je harde schijf niet werken op je Macbook, dan is dit waarom:

 1. Er is iets mis met de kabel van de externe harde schijf.
 2. Er is een probleem met de stroomvoorziening.
 3. Je schijf is kapot of beschadigd.
 4. De schijf is niet meer leesbaar op macOS.
 5. Er is een alleen-lezen probleem met NTFS.

Alhoewel het bijna onmogelijk is om meteen te weten waar het aan ligt, moet je wel de juiste oplossing vinden. 1 van de onderstaande oplossingen kunnen je mogelijk verder helpen:

 1. Controleer of de externe harde schijf goed is aangesloten. Sluit hem indien nodig op de juiste manier aan.
 2. De kabel is defect. Probeer in dit geval hetzelfde apparaat met een andere kabel aan te sluiten.
 3. Start je Mac opnieuw op.
 4. Verkeerd geformatteerde schijf. Niet elke externe harde schijf wordt ondersteund door Mac. Zo kan de externe harde schijf hiervoor op Windows zijn gebruikt op een ander besturingssysteem. Meer hierover lees je hier: USB niet herkend. De beste manier om naar een verkeer geformatteerde schijf te zoeken is door: Apple > Over deze Mac > Opslag. Kijk of de externe harde schijf hier tevoorschijn komt. Voor meer informatie kun je ook naar het systeemrapport gaan wat ook in dat menu te vinden is.
 5. Je Mac is niet ingesteld om je externe harde schijven weer te geven. Je Mac herkend je harde schijf dan wel, maar hij wordt niet weergegeven. Om hem te vinden ga je naar het Finder-menu onder locaties.
 6. Maak verbonden apparaten zichtbaar in je Mac. Volg hiervoor de volgende stappen:
  1. Ga naar het Finder menu > Preferences
  2. In Algemeen, klik op externe schijven om ervoor te zorgen dat het nu ook op het bureaublad wordt weergegeven.

Scroll naar boven