Er kunnen van allerlei problemen voordoen bij schijven op je computer. Je interne schijf werkt niet of je externe schijf ervaart problemen. Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen die in dit artikel worden besproken. Denk aan een harde schijf die niet zichtbaar is, niet kan initialiseren of niet toegankelijk is.

In het kort:
- Voer de Windows-probleemoplosser voor hardware en apparaten uit.
- Herstel gegevens van de harde schijf en maak nieuwe volumes.
- Wijzig het eigendom van de schijf.
- Initialiseer de schijf.
- Werk stuurprogramma’s bij.
- Een niet toegankelijke schijf kan je vaak oplossen door de schijf te formatteren.
Tijd voor een nieuwe harde schijf? Dit zijn de beste interne harde schijven:
Harde schijven zijn gevoelig voor storingen, wat onder andere wordt veroorzaakt door:
- Verouderde stuurprogramma’s.
- Incompatibele software op verschillende besturingssystemen.
- Het vaak aansluiten en loskoppelen van verschillende apparaten.
- Een draagbaar apparaat zoals een externe harde schijf wordt blootgesteld aan trillingen, waardoor hij al snel niet zichtbaar is op je computer.
Harde schijf is niet herkend
Als je harde schijf niet meer werkt en niet meer zichtbaar is, is het de kunst om dit probleem op te lossen zonder de gegevens kwijt te raken. Om het apparaat te repareren zonder je gegevens te verliezen of je computer te beschadigen moet je het probleem op de goede manier oplossen.
Software gerelateerde redenen en hardware problemen zorgen ervoor dat je Windows PC geen gegevens van je harde schijf kan lezen. Hieronder zie je de 4 belangrijkste oorzaken van een harde schijf die niet zichtbaar is in de verkenner:
- Problemen met de fysieke verbinding tussen de schijf en je computer.
- Problemen met het USB-energiebeheer.
- De schijf is geformatteerd of is geformatteerd met een onherkenbaar bestandssysteem.
- De stuurprogramma’s van je apparaat ontbreken of zijn verouderd.

Het kan handig zijn om eerst de Windows-probleemoplosser voor hardware en apparaten uitvoeren. Ook de USB-probleemoplosser kan je verder helpen. Deze 2 tools in het Windows-systeem zijn ingebouwd om je opslagapparaat dat op je computer is aangesloten te controleren. Verder worden ook de USB-poorten van je computer gecontroleerd om bekende problemen automatisch op te lossen. In het menu Start van Windows kun je deze probleemoplossers vinden. Gebruik eventueel de zoekbalk van Windows.
Een belangrijke oorzaak van een harde schijf die niet opstart zijn slechte fysieke verbindingen. Ongeacht de grootte van de harde schijf kan de USB-kabel zelf roet in het eten gooien. Vervang eventueel de kabel als je niet zeker bent over de kwaliteit hiervan. Let er ook op dat grote externe harde schijven apart van stroom worden voorzien. Dit betekent dat er een aparte kabel in een stopcontact moet zitten. Ook randapparatuur kan de boosdoener zijn. Denk aan een USB-hub waarmee je meerder USB-poorten creëert.
Wil je een uitgebreide artikel over dit probleem lezen. De kans dat je hier een oplossing vindt is vrij groot: harde schijf niet zichtbaar.
Harde schijf niet geinitialiseerd
Een harde schijf die niet wordt geinitialiseerd treedt meestal onverwachts op in alle Windows-versies, inclusief Windows 10, 8 en 7. Zodra dit probleem zich voordoet toont je externe harde schijf mogelijk ‘niet-toegewezen ruimte’ of niets over de schijfcapaciteit in schijfbeheer. Hierdoor kun je je gegevens op je schijf niet openen.
Wat de oorzaak van dit probleem is hangt af van de melding die je krijgt. Hieronder zie je 2 situaties waar je mee te maken krijgt:
Je ziet ‘Schijf onbekend niet geinitialiseerd’ en ‘niet toegewezen’: in dit geval is de oorzaak zeer waarschijnlijk een MBR-beschadiging op de harde schijf. MBT staat voor Master Boot Record en is de eerste sector op een GBR- of GPT-schijf. Dit geeft informatie over het laden van Windows en over de partitie van de schijf.
Is je schijf ‘niet geinitialiseerd’ zonder details over de opslagcapaciteit, dan zijn de oorzaken verbindingsproblemen, problemen met het schijfstuurprogramma of fysieke beschadigingen van de schijf. Het direct initialiseren van de schijf kan het probleem oplossen. De vraag is echter of dit de gegevens op je schijf verwijderd. Het initialiseren van je schijf verwijdert je bestanden niet, maar om de schijf bruikbaar te maken zal je hem wel moeten partitioneren en formatteren. Dit betekent dat je het volgende moet doen:
- Initialiseren van de harde schijf.
- Gegevens herstellen van de schijf en nieuwe volumes maken.
Oplossing 1: initialiseer de schijf. Het initialiseren van de schijf is de meest eenvoudige oplossing. Hieronder zet ik kort de stappen op een rijtje:
- Klik met je rechtermuisknop op het Windows-teken linksonder in je computer. Selecteer vervolgens ‘schijfbeheer’ om de schijfbeheer te openen.
- Klik vervolgens met je rechtermuisknop op de schijf die niet geinitialiseerd kan worden. Selecteer daarna ‘schijf initialiseren’.
- Selecteer in het dialoogvenster de schijf die je wil initialiseren en kies MBR- of GPT-partitiestijl.
Nadat je de schijf hebt geinitialiseerd kun je de gegevens van je schijf herstellen. Je hebt de keuze om alleen de gegevens van de schijf te herstellen of de bestanden en de partities.
Oplossing 2: herstel gegevens van de harde schijf en maak nieuwe volumes. Het is van toepassing op schijven met de melding: ‘schijf is niet geinitialiseerd’ en ‘niet toegewezen’.
Om de gegevens en bestanden van een harde schijf te herstellen kun je software gebruiken. EaseUS is een voorbeeld van zo’n software. Na het downloaden van de EaseUS Data Recovery Wizard is herstellen mogelijk. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
- Selecteer de niet-geinitialiseerde schijf zodra je de software hebt gedownload en geopend.
- Filter de bestanden die je wil.
- Herstel de verloren bestanden.
Wil je meer informatie over het herstellen van je harde schijf?
Harde schijf is niet toegankelijk
Een error die vaak voorkomt is dat je schijf niet toegankelijk is. Hieronder zet ik de stappen op een rijtje om dit probleem op te lossen. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door onjuiste privilege-instellingen in Windows. Om dit op te lossen moet je eigenaar worden van de schijf. Dit doe je als volgt:
Oplossing 1: Klik met je rechtermuisknop op de ontoegankelijke schijf en selecteer ‘Eigenschappen’. Ga naar het tabblad ‘Beveiliging’. Klik daarna op ‘Geavanceerd’ en vervolgens op de knop ‘Bewerken’. Wijzig op het tabblad ‘Eigenaar’ het eigendom van het opgegeven account.
In de video hieronder kan je zien hoe je de eigendom van de schijf kunt wijzigen. Het is ook mogelijk om een nieuwe gebruiker toe te voegen, zodat iedereen met toegang tot de pc de schijf kan lezen.

Oplossing 2: open schijfbeheer op Windows om te zien of het een nieuwe harde schijf is zonder enige partitie. Open je schijfbeheer door met je rechtermuisknop op het Windows-teken linksonder te klikken. Selecteer vervolgens ‘Schijfbeheer’. Als er geen partitie op de harde schijf is kan je de harde schijf partitioneren zodat hij weer toegankelijk is.
Oplossing 3: is je externe harde schijf wel zichtbaar in apparaatbeheer maar niet in schijfbeheer, werk de stuurprogramma dan bij. Door het stuurprogramma van je USB-schijf te updaten kan je je schijf weer toegankelijk maken. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
- Klik met je rechtermuisknop op het Windows-teken linksonder in je scherm.
- Klik op ‘Apparaatbeheer’ om het menu te openen.
- Selecteer ‘USB-controller’, klik op ‘+’ en je ziet een geel uitroepteken.
- Klik er met je rechtermuisknop op en kies ‘stuurprogrammasoftware bijwerken’. Klik op ‘Automatisch zoeken naar schijfsoftware online’.
Wacht totdat het stuurprogramma is geïnstalleerd en start vervolgens je computer opnieuw op. Sluit tot slot de harde schijf opnieuw aan op de PC en controleer of hij weer toegankelijk is.
Oplossing 4: een niet toegankelijke schijf kan je vaak oplossen door de schijf te formatteren. Het is echter de laatste optie die je wil gebruiken, aangezien na het formatteren alle bestanden op je schijf verloren gaan. Na het formatteren van je schijf zou je de bestanden nog terug kunnen krijgen door de schijf te herstellen. Dit wil je echter het liefst voorkomen.
Wil je weten hoe je een harde schijf formatteert, lees dan dit artikel: hoe formatteer je een harde schijf?
Harde schijf is kapot
Je harde schijf kan natuurlijk ook gewoon kapot zijn, maar hoe kom je hierachter? Allereerst moet je erachter zien te komen of de harde schijf het probleem veroorzaakt. Vraagt Windows of Mac om je harde schijf te formatteren terwijl je hem wel kunt openen, dan is dit een indicatie dat er defecte gebieden zijn. Ook deze defecte gebieden kunnen leiden tot een crash of een verminderde snelheid.
Controleer eventueel de hardware verbindingen. Mocht hier het probleem zitten, dan is dit vrij snel en goedkoop te repareren. Ook de harde schijf vanaf de buitenkant controleren op schade kan veel zeggen. Kijk bijvoorbeeld aan de onderkant van de schijf om te kijken of de printplaat nog helemaal in takt is. Als je printplaat beschadigingen heeft is je harde schijf zelf niet kapot.
Om de status van je harde schijf te bekijken kun je ook Windows hulpprogramma’s gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de tool CHKDSK. Klik met je rechtermuisknop op het Windows-teken linksonder je scherm en selecteer ‘Uitvoeren’. Door ‘/r’ of ‘/f’ in te voeren wordt je harde schijf geanalyseerd om herstelbare gegevens op de defecte gebieden te detecteren. Om de command uit te voeren druk je op enter. Let echter op het gebruik van CHKDSK, aangezien onbedoelde acties kunnen leiden tot schade aan je computer. Als je je niet comfortabel voelt bij het gebruik van dit programma, sla dit dan over. Schakel in dit geval professionals in die genoeg weten over dit soort hulpprogramma’s.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.