HDMI aansluiten op je tv

HDMI aansluiten op je TV, hoe doe je dat?

De meeste apparaten die je op je tv hoort aan te sluiten gebruiken HDMI. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een mediabox. De HDMI kabel is een kabel die videosignaal en audiosignaal van een output source (zoals een laptop) stuurt naar een HDMI input source. Dit maakt het mogelijk om beeld en audio te op ander apparaat te gebruiken.

In het kort:

Zorg dat je een HDMI kabel gebruikt die lang genoeg is. Controleer vervolgens of beide apparaten hdmi ondersteunen. Sluit vervolgens de HDMI kabel aan op 1 van de HDMI poorten van je tv. Deze poort staat aangegeven met ‘HDMI’.

HDMI zorgt voor een goede HD kwaliteit en ondersteund ook hoge beeldkwaliteit, zoals 4k. Voor een HDMI verbinding hebben beide apparaten een HDMI poort nodig die HDMI of HDMI ARC ondersteund.

De beste HDMI kabels voor je tv:

Heeft mijn TV een HDMI uitgang?

Vrijwel alle tv’s hebben een HDMI uitgang waar je gebruik van kunt maken. De HDMI uitgang zit meestal achter de tv bij de rest van de kabels. Bij flatscreen tv’s is het echter vaker te vinden aan de zijkant. Let dus goed op de connectie van het HDMI uitvoerpoort naar het HDMI invoerpoort. Soms moet je het HDMI invoerapparaat aan de ander kant van je tv zetten om knopen in je kabels te voorkomen.

Zoals ik al zei hebben alle tv’s sinds 2009 een HDMI ARC functie. Er is voor de rest geen aparte kabel nodig, maar je moet goed op je tv kijken welke poort een HDMI poort is en welke een HDMI ARC. HDMI ARC is moderner en wordt veel door de nieuwste audioapparaten gebruikt, zoals soundbars.

Heb je te weinig hdmi-poorten vrij op je tv, gebruik dan een splitter.

hdmi splitter schakelaar tv poorten uitbreiden dvd speler

HDMI-splitter

Sluit deze splitter aan op je tv om meer hdmi-poorten te creëren. Hierdoor kunnen meerdere externe apparaten zoals een dvd speler aangesloten worden.

Hoe HDMI kabel aansluiten op TV?

Voordat je een HDMI kabel aansluit op je tv zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zodra je dit in orde hebt kun je de stappen volgen die staan gegeven.

Let op de lengte van de kabel: voor een HDMI-aansluiting heb je ten eerste een kabel nodig. De lengte van de kabel is meestal 1 tot 3 meter, afhankelijk van wat je nodig hebt. Check dus voor het aansluiten van de HDMI kabel of je een kabel hebt met de juiste lengte. Een kabel wordt meestal meegeleverd bij het product dat je wil aansluiten. Als je geen HDMI kabel hebt kan je die apart bestellen.

Controleer beide apparaten op een HDMI-poort: HDMI is erg belangrijk voor de verbinding met externe apparaten. Door externe apparaten op je tv aan te sluiten haal je meer uit je tv. Het is echter belangrijk dat beide apparaten een HDMI-aansluiting ondersteunen. Bekijk de afbeelding hieronder om te kijken hoe deze er precies uitzien. 

hdmi-poorten-achter-tv

Controleer ook of er op beide HDMI poorten HDMI staat of HDMI-ARC. HDMI ARC wordt meestal gebruikt voor soundbars en zorgt voornamelijk voor een betere audio ervaring en meer functionaliteiten. HDMI ARC kan je alleen gebruiken zodra beide apparaten over een HDMI ARC poort beschikken. Gebruik je geen HDMI ARC, dan hoef je hier niet op te letten.

Je hebt geen nieuwe kabel nodig voor HDMI ARC, maar de tv en je apparaat dat je wil aansluiten moeten wel dezelfde HDMI poorten gebruiken om te verbinden. Sluit beide kabels aan op de tv en het externe apparaat dat je wilt verbinden. De HDMI kabel is nu verbonden vanaf je tv met het apparaat. Hieronder een stappenplan die uitlegt hoe je een HDMI kabel aansluit op je tv:

 1. Kijk bij je product dat je wil verbinden of er een HDMI kabel is meegeleverd. Is dat niet het geval, controleer dan of je zelf nog een HDMI kabel hebt.
 2. Check voor de juiste lengte van de kabel. HDMI kabels zijn meestal 1,2 of 3 meter lang.
 3. Beide poorten van zowel je tv als het apparaat dat je wil aansluiten heeft een HDMI of HDMI ARC poort nodig. Deze kunnen niet van elkaar verschillen.
 4. Selecteer bij beeldgebruik het juiste HDMI kanaal via je afstandsbediening. Gebruik hiervoor de ‘source’ knop (ook wel ‘input’ genoemd) bovenaan de afstandsbediening.
 5. Selecteer bij audiogebruik de juiste audio uitgang via de instellingen als deze niet automatisch zijn ingesteld.

Waar is een HDMI-aansluiting voor?

Een HDMI aansluiting kan worden gebruikt voor het delen van een video- en audiosignaal. Er is altijd een output en een input die het signaal uitzendt of juist ontvangt. Dit gaat allemaal door middel van een HDMI kabel die je via je output apparaat aan je input apparaat koppelt. HDMI kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld:

 • Monitoren
 • Mediaboxen
 • Gameconsoles
 • Laptops/pc’s

Verder bestaan er ook HDMI ARC aansluitingen wat erg lijkt op een normale. ARC staat voor Audio Return Channel, wat inhoudt dat je ook audiosignalen van je tv terug kunt sturen naar bijvoorbeeld je soundbar of receiver.

hdmi arc poort tv aansluiten

Bron: consumentenbond.nl

Een HDMI ARC poort is moderner dan normale HDMI en is belangrijk voor onder andere soundbars. Hierdoor is het geluid beter en kan je ook signalen terugsturen, zoals bij stemherkenning. Zowel HDMI poorten als HDMI ARC poorten zijn aanwezig op vrijwel elke tv die is uitgekomen na 2009. Hieronder een lijst met de mogelijkheden van een HDMI aansluiting:

 1. Laptop of pc aansluiten op je monitor.
 2. Verbinden met je mediaspeler voor meer smartfuncties.
 3. Verbinden met gameconsoles zoals, Playstations of een XBOX.
 4. Beelden afspelen op 4k kwaliteit.
 5. Goede audiokwaliteit via een soundbar met HDMI ARC.
 6. Je hebt minder verschillende kabels nodig.

Hoe sluit je een laptop via HDMI aan op je TV?

Om een laptop via HDMI aan te sluiten op je tv volg je de onderstaande stappen:

 1. Pak je HDMI kabel en bekijk of je de juiste kabellengte, de juiste kwaliteit en de juiste HDMI aansluitpoorten op zowel je tv als je laptop hebt.
 2. Sluit de HDMI kabel aan op de HDMI poort aan de achterkant of zijkant van je tv. Sluit daarna de kabel aan op de HDMI poort aan de zijkant van je laptop.
 3. Selecteer het juiste HDMI kanaal en je ziet het laptopscherm op je tv.
 4. Als je problemen hebt met de resolutie kan je via de instellingen van je laptop de beeldgrootte aanpassen. Instellingen > Systeem > Beeldscherm.

Welke HDMI kabel heb je nodig voor je TV?

Er zijn verschillende HDMI kabels voor verschillende situaties, maar meestal heb je niet meer nodig dan een standaard of high speed HDMI kabel. Een high speed HDMI kabel kost niet meer dan 5 euro en werkt prima op 4K tv’s. Toch zijn er ook betere kabels voor ULTRA HD met meer bandbreedte. Je hebt verder nog de Premium High-Speed HDMI kabel en een Ultra High-Speed HDMI kabel.

Beide kabels zijn prima voor hoge kwaliteit tv’s doordat ze een hogere bandbreedte en ververssnelheid hebben. Toch zal je met een high speed kabel waarschijnlijk niet snel een probleem ondervinden. Om een goede HDMI kabel voor je tv te kopen is het beter om te letten op de prijs en met name de lengte van je kabel. De meeste HDMI kabels zullen niet meer dan 5 tot 20 euro kosten, afhankelijk van de kwaliteit.

TV op HDMI zetten

Je kan een tv op je HDMI verbinding zetten door via de sourceknop op je afstandsbediening naar een ander HDMI kanaal te gaan. Als je HDMI kabel vanaf je tv naar een ander apparaat met HDMI is verbonden, dan kan je de connectie nu gebruiken. Bij sommige audioapparaten moet je eerst nog via de instellingen van je tv de juiste audio invoer of uitvoer selecteren. Dit kan via de afstandsbediening van je tv.

source knop tv afstandsbediening hdmi poort selecteren
Source knop

HDMI op TV werkt niet

Een tv waarbij de HDMI niet werkt kan je meestal makkelijk oplossen is, zoals een losse kabel. Soms kan het echter ook een groter probleem zijn zoals een kapotte HDMI poort. Hieronder een lijst met problemen en oplossingen met een tv waarbij HDMI niet werkt.

 1. Ontkoppel de HDMI kabel. Sluit daarna de HDMI kabel weer aan op je tv en het externe apparaat.
 2. Probeer een andere HDMI poort. De meeste tv’s hebben meerdere HDMI poorten.
 3. Ga naar het juiste HDMI kanaal.
 4. Ontkoppel alle kabels van je tv en wacht enkele minuten totdat het lampje van de tv uitstaat.
 5. Update de software van de tv of probeer de tv te resetten. Let hierbij wel op dat je persoonlijke instellingen en apps verwijdert.
 6. Check of het apparaat wat is aangesloten op HDMI is ingeschakeld. Vaak hebben gameconsoles en mediaboxen nog een power knop die aan moet. Ook de voedingskabel van die apparaten moet op een stopcontact zijn aangesloten.
 7. Als je HDMI ARC niet werkt kan dat liggen aan de opties hierboven of omdat je het apparaat nog als uitvoerapparaat moet selecteren. Doe dit via je afstandsbediening: Instellingen > Audio > Uitvoer selecteren > selecteer je uitvoerapparaat zoals een soundbar.
 8. Bij een oudere tv zonder HDMI ARC kan je eventueel een optische kabel aansluiten naast een normale HDMI kabel. Door een optische kabel kan je in dit geval de audiokwaliteit verhogen.

Scroll naar boven