Heb ik Bluetooth op mijn TV

Heb ik Bluetooth op mijn TV? – Alles over TV en bluetooth     

Tegenwoordig hebben een hoop moderne tv’s een bluetooth connectie. Smart tv’s gebruiken bluetooth om draadloze apparaten te verbinden met de tv. Toch heeft niet elke smart tv van tegenwoordig een bluetooth connectie en ook veel oude tv’s beschikken hier niet over.

In het kort:

De meeste tv’s ondersteunen geen bluetooth. Smart tv’s meestal wel, maar dat is niet altijd zo. Voeg (indien nodig) een bluetoothfunctie toe aan je tv door een bluetooth adapter aan te sluiten.

Bluetooth is erg handig om bijvoorbeeld een draadloze koptelefoon aan te sluiten. Veel afstandsbedieningen maken tegenwoordig ook gebruik van bluetooth. Om erachter te komen of je tv bluetooth heeft kan je het beste deze stappen volgen:

 1. Heb je een redelijk nieuwe tv die ook gebruik maakt van andere smartfuncties, zoals wifi en streamingdiensten?
 2. Check of je tv afstandsbediening een smart afstandsbediening is.
 3. Ga via de afstandsbediening van de tv of via een knopje die eventueel aan de rand van de tv zit naar de instellingen en zoek daar naar de bluetooth optie.
 4. Check de handleiding van de tv om te kijken of daar informatie over een bluetooth verbinding te vinden is.
 5. Check of je tv afstandsbediening een help knop heeft of check in de instellingen of je een help knop kan vinden om de productinformatie van je tv weer te geven. Hier staat vaak bij of je tv smartfuncties heeft zoals bluetooth.
 6. Check welk model je hebt en zoek online specifiek op het merk en de productomschrijving.

Benieuwd of je laptop bluetooth heeft? Lees hier of je laptop over een bluetoothfunctie beschikt.

Welke TV heeft bluetooth?

De meeste tv’s hebben geen bluetooth connectie, omdat ze geen smartfuncties hebben zoals wifi of een directe toegang tot streamingdiensten. Dit komt meestal omdat het oudere of goedkopere modellen zijn die werken via een kabel. De meeste moderne tv-modellen hebben die smartfuncties daarentegen wel. Veel moderne smart tv’s hebben dus ook bluetooth, alhoewel het nog steeds per merk kan verschillen.

Sommige kleinere goedkope merken hebben geen ingebouwde bluetooth, maar ook oudere modellen van bekende merken hebben deze functie niet. De merken die wel bluetooth in hun smart tv’s hebben zijn grote merken, zoals Samsung, LG, Sony en Toshiba.

Hier een kort overzicht van merken die smart tv’s met een ingebouwde bluetooth connectie hebben. Houd er rekening mee dat dit voor sommige oudere modellen niet geldt.

 • Samsung
 • LG
 • Hisense
 • Sony
 • Toshiba
 • Insignia
 • TCL
 • Panasonic

Dit zijn de beste smart tv’s met bluetooth:

Heeft een Smart TV ook bluetooth?

Een smart tv heeft dus vaak een ingebouwde bluetooth connectie, maar dit is niet altijd het geval. Sommige goedkopere of oudere smart tv’s hebben geen ingebouwde bluetooth connectie en kunnen dus niet zonder adapter verbinden. Hierboven staat meer informatie over hoe je zelf kan zien of je tv bluetooth heeft.

Hoe krijg je bluetooth op je TV?

Om bluetooth op je tv te krijgen zal je eerst moeten checken of je al bluetooth hebt. Als je al bluetooth hebt kan je zonder problemen draadloos verbinden met het bluetoothapparaat naar keuze. Natuurlijk hebben een hoop oudere modellen geen bluetooth verbinding en die modellen zijn ook geen smart tv’s.

Je kan je tv echter veranderen in een smart tv met behulp van een smart mediaplayer. Dit zijn kleine tv kastjes die slimme features hebben, zoals wifi connectie, toegang tot streamingdiensten en dus ook bluetooth. De drie beste mediaplayers voor tv’s zijn de Apple tv, Google Chromecast en de Amazon Fire TV stick.

Zoek eerst de hdmi poort aan de zijkant van je tv. Sluit met een hdmi kabel vervolgens de tv aan op de smart mediaplayer. Activeer vervolgens de mediaplayer en selecteer ‘Setup device’. Een goedkopere manier is het gebruik van een bluetoothadapter. Handig voor als je echt alleen bluetooth wil toevoegen en geen andere smartfuncties. Dit is een kleine adapter die ervoor zorgt dat je een draadloze bluetooth connectie tussen je bluetoothapparaat en tv kan krijgen.

Alle stappen in het kort:

 1. Check of je bluetooth hebt door de stappen onder het kopje ‘heb ik bluetooth’ te volgen.
 2. Ga via de afstandsbediening naar de instellingen van de tv, open de bluetooth instellingen en zet bluetooth aan.
 3. Als je geen bluetooth hebt koop je een smart mediaplayer van bijvoorbeeld Apple, Google of Amazon.
 4. Een andere optie voor als je alleen een bluetooth connectie wil is een bluetoothadapter. Een adapter is een stuk goedkoper en geeft je de optie om apparaten aan je tv te koppelen zonder een mediaplayer.

Wat is een bluetooth adapter?

Een bluetoothadapter is een klein apparaatje dat je aan je tv kan verbinden. Hiermee creëer je een draadloze verbinding tussen je tv en apparaat. Dit kan handig zijn als je een bijvoorbeeld een bluetooth koptelefoon hebt. Een bluetooth koptelefoon is erg fijn als je andere mensen niet wil storen met het geluid van je tv. De meeste smart tv’s en smart mediaplayers hebben al een ingebouwde bluetooth connectie, maar een bluetoothadapter is een goedkoper alternatief.

Wat is een goede bluetooth adapter?

De beste bluetoothadapter om te verbinden met je tv is in mijn ogen deze bluetooth transmitter en ontvanger in één. De transmitter sluit je aan op de tv, waardoor bluetooth apparaten (zoals headphones) draadloos verbinding kunnen maken. Naast een transmitter is het echter ook een receiver. Dit betekent dat je ook bluetooth apparaten kunt verbinden met je tv die een signaal uitzenden. Een voorbeeld van zo’n apparaat is een bluetooth afstandsbediening. Hieronder zie je de bluetooth adapter die ik aanbied:

Bluetooth Transmitter & Receiver

Bluetooth Transmitter & Receiver

Gebruik een Bluetooth Transmitter & Receiver zodat je tv een bluetoothverbinding kan verzenden naar andere bluetoothapparaten. Ook kan je tv bluetoothsignalen ontvangen.

Hoe zet je bluetooth op je TV aan en uit?

Om bluetooth aan en uit te zetten op je tv moet je eerst weten of je tv al bluetooth heeft. De meeste oude tv’s hebben namelijk geen bluetooth connectie ingebouwd, maar een hoop moderne smart tv’s wel. Hierboven staat er mee over hoe je erachter komt of je tv bluetooth heeft.

Mocht je tv al bluetooth hebben, open dan via de afstandsbediening de instellingen van je tv. Hier vind je namelijk de bluetooth instellingen. Waar je de bluetooth instellingen exact vindt verschilt per tv model, maar over het algemeen komt het op het volgende neer:

 1. Zet je tv aan.
 2. Ga naar het menu van je tv door de homeknop of menuknop van je afstandsbediening te gebruiken.
 3. Open de instellingen.
 4. Ga opzoek naar de optie ‘Bluetooth’. Open dit menu en je kan de bluetooth instellingen aanpassen. Ga vervolgens opzoek naar de optie om de bluetooth aan of uit te zetten.

Het kan handig zijn om de bluetooth functie uit te schakelen zodra er apparaten zijn verbonden. Deze apparaten kunnen namelijk het signaal verstoren of de tv plotseling aan of uit zetten.

Mocht je een tv hebben zonder ingebouwde bluetooth connectie, dan zijn er dus nog de 2 opties die eerder dit artikel zijn genoemd. Dit zijn de smart mediaplayers die je via een hdmi kabel aansluit op de tv of de kleine bluetooth adapters die je meestal aan je tv koppelt via een AUX poort.

Bluetooth aan/uitzetten op mediaplayer: om op een smart mediaplayer bluetooth aan/uit te zetten schakel je eerst de smart mediaplayer in. Stel vervolgens de startinstellingen in. Als die zijn ingesteld kan je via de instellingen (die je via het menu kan bereiken) naar ‘Bluetooth’. Daar staat bij ‘Bluetooth’ de optie om bluetooth aan of uit te zetten.

Bluetooth aan/uitzetten op bluetoothadapter: als je een bluetooth adapter gebruikt zoek je eerst naar het aansluitpunt van de bluetooth transmitter. Dit is meestal een AUX poort die vrij klein is en die je moeilijk kan vinden. Als de transmitter werkt en gekoppeld is aan je tv, dan kan je de bluetooth simpelweg aan en uit zetten door deze te ontkoppelen. Vergeet dit niet te doen nadat je de tv hebt gebruikt. Zo kan je verwarring met de audio van je tv voorkomen. Veel mensen vergeten dat de bluetooth adapter nog in de tv zit en denken dat er een probleem met de audio is.

Hoe verbind je bluetooth apparaten met je TV?

Als je de bluetooth optie aan hebt staan en je wil verbinden met een bluetooth apparaat, dan zal je het apparaat in de ‘pairing mode’ moeten zetten. In deze modus zoekt het apparaat naar een ander bluetooth apparaat. Vervolgens selecteer je bij de bluetooth instellingen van je tv ‘Nieuw apparaat koppelen’.

Bluetooth apparaat verbinden met een smart tv:

 1. Zet je apparaat in de ‘pairing mode’
 2. Ga via de instellingen naar ‘Bluetooth’ en selecteer ‘Apparaat toevoegen’.
 3. Selecteer je apparaat en klik op verbinden om je apparaat te koppelen.

Je gebruikt een mediaplayer: bij een smart mediaplayer zet je je bluetooth apparaat eerst in de pairing mode. Daarna open je de bluetoothinstellingen op het menu van de mediaplayer. Klik bij ‘Bluetooth’ op ‘Apparaten koppelen’ en koppel het juiste bluetooth apparaat aan je tv. 

Je gebruikt een bluetooth adapter: bij een bluetooth transmitter werkt het iets anders, omdat je er geen menu voor nodig hebt. Als de transmitter is aangesloten moet je de transmitter aanzetten, je bluetooth apparaat in de ‘pairing mode’ zetten en de verbindknop van de transmitter ingedrukt houden. Als die zijn verbonden kan je de bluetooth connectie gebruiken op je tv.

 Bluetooth apparaat koppelen aan tv met een bluetooth adapter:

 1. Stop de Bluetooth adapter in de tv en vergeet niet het apparaatje aan te zetten.
 2. Zet je apparaat in de pairing mode en doe hetzelfde met de bluetooth adapter. Dit is meestal een knopje op de bluetooth adapter zelf.
 3. Als de kleur van het lampje is veranderd is het bluetooth apparaat verbonden en kan je het gebruiken.

Het wordt echter niet altijd aangeraden om je bluetooth apparaat te koppelen aan de bluetooth van je tv. Meer hierover hoor je in de video hieronder:

Scroll naar boven