Heeft de Nintendo Switch bluetooth

Heeft de Nintendo Switch bluetooth?

De meeste draadloze apparaten gebruiken tegenwoordig wifi of bluetooth. Hierdoor kan je apparaten die bluetooth ondersteunen kinderlijk eenvoudig draadloos met elkaar verbinden. Niet gek dus als je je bluetooth koptelefoon of oortjes wil verbinden met je Nintendo Switch. De vraag is echter: is dit überhaupt mogelijk?

In het kort:

Ja, je Nintendo Switch heeft bluetooth om te verbinden met draadloze controllers en audioapparaten. Koppel met bluetooth: systeeminstellingen > bluetooth audio > apparaat koppelen. Zet je koptelefoon in de pairing modus en maak draadloos verbinding.

Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe Nintendo Switch? Bekijk de huidige prijs van de Nintendo Switch op Bol.com.

Heeft de Nintendo Switch bluetooth?

Ja, de Nintendo Switch gebruikt bluetooth om verbinding te kunnen maken met draadloze controllers en draadloze audioapparaten.

Dit maakt het mogelijk om draadloze koptelefoons en oortjes (zoals Airpods) met je Switch te verbinden. Hierdoor kan je draadloos naar de audio van je Switch luisteren, zonder dat anderen hier last van hebben. Je hebt verder ook geen externe bluetooth adapters nodig om dit mogelijk te maken.

De Nintendo Switch heeft niet altijd bluetooth gehad. Pas na enkele jaren werden draadloze apparaten zoals bluetooth koptelefoons ondersteund. Nintendo heeft een update doorgevoerd waardoor iedereen deze upgrade kreeg. Voorheen moest je je koptelefoon via USB aansluiten op je Switch. Volgens Nintendo is het mogelijk om tot 10 bluetoothapparaten tegelijk te verbinden met de Switch. Je kunt er echter maar 1 tegelijk gebruiken. Let er verder op dat de Switch alleen een audio-output ondersteunt.

Naast bluetooth koptelefoons en oortjes wordt de bluetooth ook gebruikt voor de Joy-Con controllers. Met meer dan 2 Joy-Con controller aangesloten kan je geen gebruik maken van andere bluetoothapparaten. Het is dus alleen mogelijk om je koptelefoon te gebruiken als je met maximaal 1 ander persoon speelt. De audio van de microfoon op je headset wordt dus niet verzonden. Alleen de audio van de Switch hoor je via je koptelefoons of oortjes.

Hoe verbind je een bluetooth koptelefoon met je Nintendo Switch?

De meeste mensen gebruiken de bluetooth van een Nintendo Switch voor het verbinden met een draadloze koptelefoon. Een koptelefoon die bluetooth ondersteunt gebruik je immers vaak draadloos met bijvoorbeeld je telefoon. Het is alleen mogelijk om je koptelefoon draadloos te gebruiken als je maximaal 2 Joy-Con controllers gebruikt. Met 3 of 4 mensen spelen terwijl je je draadloze koptelefoon probeert te verbinden gaat dus niet.

Volg de stappen hieronder om je bluetooth koptelefoon via bluetooth te koppelen aan je Nintendo Switch:

 1. Zet allereerst je koptelefoon/headset in de ‘pairing’ modus. Deze modus wordt ook wel de ontdekkingsmodus genoemd, waarin het apparaat opzoek gaat naar andere draadloze apparaten waarmee je verbinding kan maken.
 2. Start je Nintendo Switch op en ga naar systeeminstellingen > bluetooth audio > apparaat koppelen.
 3. Kies vervolgens de koptelefoon uit de lijst van alle beschikbare apparaten. Het zal vervolgens verbinding maken met de koptelefoon.
bluetooth apparaat koppelen nintendo switch

Nu je koptelefoon verbinding heeft gemaakt met je Switch kan je ermee naar game-audio luisteren. Zoals al eerder aangegeven is het niet mogelijk om via je koptelefoon (met microfoon) te chatten. Deze functie kan je alleen gebruiken als je je headset aansluit via een USB-kabel. Hiervoor kan je gebruik maken van de 1 van de 2 USB-poorten die op het dock station zitten.

Wil je praten via je koptelefoon, dan zal je deze dus via een USB-kabel moeten aansluiten. Dit gaat als volgt:

 1. Terwijl je Switch in het dock station zit stop je de USB-kabel van je koptelefoon in 1 van de 2 USB-poorten van het dock station. Nintendo zal het apparaat herkennen. Je ziet als het goed is iets in de linkerbovenhoek van het scherm verschijnen, namelijk een USB-volumeregeling.
 2. Maar wat nu als je je Nintendo Switch gebruikt zonder dat deze in het dock station zit? In dit geval kan je de USB-C poort aan de onderkant van je Switch gebruiken. Dit is dezelfde poort als waar je de oplader op aansluit. In dit geval moet je koptelefoon USB-C wel ondersteunen, wat waarschijnlijk niet het geval is. Maakt je koptelefoon gebruik van USB-A, dan kan je eventueel een andere USB-kabel gebruiken.

Met een USB-C naar USB-A adapter kan je je koptelefoon met draad aansluiten op je Switch. Het USB-A uiteinde van de adapter gebruik je voor de USB van je koptelefoon. Het USB-C uiteinde stop je in de USB-C poort van je Nintendo Switch. 

USB-C naar USB-A adapter voor nintendo switch

USB-C naar USB-A adapter

Met een USB-C naar USB-A adapter kan je je koptelefoon met draad aansluiten op je Switch.

Welke headset voor je Nintendo Switch?

We hebben nu gezien dat je een koptelefoon met een USB-kabel of met bluetooth kunt verbinden. Niet alle koptelefoons zijn echter compatibel met de Nintendo Switch. Welke Headset je kiest is uiteindelijk ook afhankelijk van je wensen. Ben je van plan om je koptelefoon met draad aan te sluiten of draadloos te verbinden met bluetooth? In het eerste geval heb je een koptelefoon nodig die je met een USB-kabel kunt aansluiten. In het laatste geval heb je een koptelefoon nodig die bluetooth ondersteunt, wat tegenwoordig vrijwel altijd het geval is.

De beste koptelefoon die je kunt gebruiken voor je Nintendo Switch is de Sony WH-1000XM4. Dit is dan ook 1 van de beste koptelefoons van dit moment. Niet alleen de audio is van hele goede kwaliteit, ook beschikt het apparaat over de allernieuwste functies. Je kunt deze draadloze koptelefoon draadloos via bluetooth met je Nintendo Switch verbinden.

Heb je liever oortjes, dan kan je eventueel ook kiezen voor Airpods. Deze werken zeker weten met je Nintendo Switch.

Bluetoothadapter gebruiken op Nintendo Switch

Voorheen moest je een bluetoothadapter gebruiken om bluetooth te kunnen gebruiken op je Nintendo Switch. De meeste mensen hoeven zo’n bluetoothadapter niet meer te gebruiken, aangezien deze functie erin zit gebouwd. Heb je je Nintendo Switch nooit geüpdatet en gebruik je een oude versie, dan is het gebruik van een bluetoothadapter wel essentieel.

 1. Schaf een bluetoothzender aan.
 2. Sluit de bluetoothadapter die bluetooth mogelijk maakt aan op 1 van de USB-poorten van je dock station. 
 3. Zet vervolgens het draadloze apparaat dat je wil gebruiken (bijv. Airpods of een koptelefoon) in de pairing modus. Je kunt vervolgens automatisch verbinding maken met de bluetoothadapter.

TP-Link UB400

Nintendo Switch gebruikers die een oudere versie gebruiken kunnen bluetooth toevoegen met deze adapter.

Hoe verbind je een Airpods met je Nintendo Switch?

Net zoals een draadloze koptelefoon ondersteunen ook Airpods bluetooth. Het verbinden van Airpods gaat over het algemeen hetzelfde als een koptelefoon. Het koppelen van je Airpods aan je Switch gaat als volgt:

 1. Zet je Airpods in de ‘pairing’ modus. In het Nederlands wordt deze ook wel de ontdekkingsmodus genoemd. In deze modus zullen je Airpods opzoek gaan naar andere draadloze apparaten waarmee ze kunnen verbinden. In dit geval is dit de Nintendo Switch.
 2. Schakel je Nintendo Switch in en ga naar systeeminstellingen > bluetooth audio > apparaat koppelen.
 3. Kies je Airpods in de lijst van beschikbare apparaten en wacht tot beide apparaten met elkaar zijn verbonden.

Het proces is vrij eenvoudig, maar er zijn wat dingen waarop je moet letten. Zo moet je je Airpods mogelijk opnieuw synchroniseren met andere apparaten. Als je Airpods met meerdere apparaten koppelt kan dit tot conflicten leiden. 

Scroll naar boven