Bluetooth op je laptop maakt het mogelijk om met veel verschillende apparaten te verbinden. Toch kan bluetooth ingewikkeld zijn door verwarrende instructies. Laptops en telefoons hebben allemaal verschillende bluetooth instellingen. In dit artikel meer over hoe je bluetooth aanzet, gebruikt en bluetooth problemen oplost.

In het kort:
Ja, je laptops heeft zeer waarschijnlijk bluetooth ingebouwd. Open op je Windows laptop de instellingen, ga naar ‘Apparaten’ en selecteer ‘Bluetooth- of ander apparaat toevoegen’. Zet je bluetooth apparaat in de ontdekkingsmodus. Kies ‘Bluetooth’ en selecteer het apparaat dat je wil verbinden met je laptop.
Benieuwd of je tv bluetooth heeft? Lees hier of je tv over een bluetoothfunctie beschikt.
Heeft mijn laptop bluetooth?
Ja, vrijwel elke laptop heeft een ingebouwde bluetoothfunctie. Laptops moeten de mogelijkheid hebben om te verbinden met verschillende wifi netwerken en niet elke keer zoals een pc op 1 netwerk kabel zitten. Dit geldt ook voor bluetooth.
Andere apparaten kunnen niet altijd verbonden worden met kabels, aangezien die erg in de weg kunnen zitten. Bluetooth is een technologie die het signaal van een draadloos apparaat zoals een koptelefoon of muis verstuurd naar je laptop. Dankzij deze draadloze vorm van verbinden heb je een stuk minder kabels nodig en ben je een stuk flexibeler.
Hoe zet ik bluetooth aan op mijn laptop?
Op de meeste laptop staat bluetooth standaard aan en kan het signaal worden ontvangen. Dit betekent echter niet dat elk bluetooth apparaat direct is verbonden met je laptop. Er zijn 2 manieren waarop je een apparaat via bluetooth kan verbinden met je laptop.
Methode 1: de eerste optie is een bluetooth apparaat verbinden zonder ontvanger. Dit gebeurd via de instellingen van je laptop. De bluetooth van je laptop staat meestal al aan en om je bluetooth apparaat te verbinden hoef je het simpelweg in ‘pairing mode’ te zetten.
Om bij een Windows apparaat te checken of je bluetooth aanstaat volg je de onderstaande stappen:
- Ga naar de instellingen.
- Ga naar ‘Apparaten’ moeten gaan en selecteer aan de linkerkant ‘Bluetooth en andere apparaten’.
- Onder ‘Bluetooth’ zie je een schakelaar waar je de bluetooth in en uit kunt schakelen.
Bij Macbooks ga je eerst naar ‘Systeemvoorkeuren’ en daarna naar ‘Bluetooth’. Check hier of je bluetooth hebt ingeschakeld.
Methode 2: de tweede manier is via een bluetooth ontvanger. Dit is een kleine ontvanger die het signaal dat door je bluetooth apparaat wordt verstuurd kan ontvangen. Een voorbeeld hiervan is een muis die bluetooth signaal verstuurd naar de kleine USB dongel in je laptop. Dit werkt direct nadat het is verbonden en hiervoor hoef je dus niet naar Instellingen te gaan.
Aangezien alle moderne laptops bluetooth hebben hoef je deze methode niet te gebruiken. Zo’n bluetooth ontvanger hoef je alleen te gebruiken als je apparaat geen bluetooth ondersteund.
Hoe verbind je bluetooth apparaten met je laptop?
Hoe je een bluetooth apparaat verbindt met je laptop verschilt tussen Windows en Mac. Hieronder worden beide besturingssystemen besproken.
Bluetooth apparaten verbinden met je Windows laptop
In het kopje hierboven werd al omschreven hoe je naar de bluetooth instellingen van je Windows laptop gaat. In datzelfde menu kan je ook draadloze bluetooth apparaten verbinden.
- Voor Windows laptops ga je eerst naar de instellingen.
- Ga naar ‘Apparaten’ en selecteer aan de linkerkant ‘Bluetooth en andere apparaten’.
- Vervolgens heb je bovenaan de optie om een bluetooth apparaat toe te voegen. Klik op het + icoontje met daarnaast ‘Bluetooth- of ander apparaat toevoegen’.
- Daar krijg je de keuze uit 3 verschillende manieren van draadloos verbinden.
- Kies ‘Bluetooth’ en je laptop zoekt naar bluetooth apparaten in de buurt.
Pak je bluetooth apparaat erbij en zet deze in de koppelmodus. Meestal hebben deze apparaten een aparte knop voor het verbinden met een apparaat. Dit noemen ze de ‘pairing knop’. Die knop moet je ingedrukt houden of 1 keer op drukken. Sommige bluetooth apparaten zet je in de pairing modus door ze simpelweg in te schakelen.
Als je niet weet hoe je je bluetooth apparaat in de koppelmodus zet moet je de handleiding raadplegen. In de meeste gevallen is het echter niet zo ingewikkeld. Zet in ieder geval je bluetooth apparaat altijd aan. Hieronder een kort stappenplan.
- Ga bij Windows naar Instellingen > Apparaten > Bluetooth- of ander apparaat toevoegen > Bluetooth. Oftewel de stappen 1 tot en met 5 die net zijn besproken.
- Pak je Bluetooth apparaat erbij en zet deze aan.
- Check of je Bluetooth apparaat een aparte koppel knop (pairing knop) heeft en druk deze in.
- Check of je apparaat wordt gedetecteerd door je Windows laptop.
- Bij draadloze toetsenborden vul je meestal ook een code in op het toetsenbord.
Naast bluetooth kan je een laptop ook verbinden met je hotspot. Lees hoe je een laptop verbindt met je mobiele hotspot.
Bluetooth apparaten verbinden met je Macbook
- Zoals al eerder is beschreven ga je naar de Systeemvoorkeuren van je Macbook.
- Via de systeemvoorkeuren kan je naar de bluetooth instellingen gaan.
- Daar kan je klikken op ‘Bluetooth’ en het bluetooth menu openen.
Hier zie je direct welke bluetooth apparaten er in de omgeving zijn en waarmee je kan verbinden. Als je apparaat hier niet direct tussen zit zet je het bluetooth apparaat eerst in de koppelmodus. Dit kan door de koppel knop één keer in te drukken of in te houden afhankelijk van het apparaat dat je koppelt. Als je bluetooth apparaat is gedetecteerd kan je erop klikken en het verbinden.
Voor Apple producten zoals Airpods kan je zelfs direct verbinding maken met je Macbook. In dit geval hoef je ze niet eerst in de pairing modus te zetten. Zowel je Airpods als je Macbook moeten dan dezelfde iCloud gebruiken.
Als het niet werkt kan je altijd proberen om je AirPods weer opnieuw in de ‘pairing mode’ te zetten en ze eventueel van je telefoon loskoppelen. Hieronder een stappenplan hoe je bluetooth apparaten aan je Macbook verbindt.
- Ga naar Systeemvoorkeuren en kies ‘Bluetooth’.
- Zet je apparaat aan en in de koppelmodus.
- Selecteer je bluetooth apparaat en klik op ‘Verbinden’.
- Voor Apple producten zoals Airpods kan je de shortcut gebruiken in het menu.
- Voor draadloze toetsenborden moet meestal na het verbinden een code worden ingevuld.

Bluetooth op je laptop werkt niet
Als je bluetooth apparaat niet wordt gedetecteerd door je laptop kan dat liggen aan een aantal verschillende dingen. Zo kan je iets zijn vergeten tijdens het koppelen, kan het probleem liggen bij het bluetooth apparaat zelf of ligt het aan je laptop. Om hierachter te komen en om het probleem op te lossen kan je het beste beginnen met de simpele stappen.
- Check eerst of je het bluetooth apparaat hebt aangezet en of de batterijen zijn vernieuwd.
- Verder kan je checken of bluetooth aanstaat en of het apparaat wat je probeert te verbinden in de pairing modus staat.
- Als je apparaat nog steeds niet wordt gedetecteerd kan het zijn dat het nog is verbonden met een ander apparaat.
- Wordt je apparaat nog steeds niet gedetecteerd, dan kan je via Windows Updates of bij Software Update voor MacOS je systeem updaten.
- Verder kan je nog checken of je apparaat de in de vliegtuigmodus staat.
- Tot slot kan je de drivers van je bluetooth updaten om er zeker van te zijn dat het probleem niet bij je laptop ligt.
- Klik met je rechtermuisknop op het Windows icoontje linksonder in je beeldscherm. Of gebruik de Windows zoekbalk en typ in ‘Apparaatbeheer’.
- Selecteer ‘Apparaatbeheer’ en ga daarna opzoek naar ‘Bluetooth’.
- Vouw ‘Bluetooth’ open en klik met je rechtermuisknop op een bluetoothapparaat.
- Selecteer daarna ‘Stuurprogramma bijwerken’.
Als je bluetooth apparaat wel wordt gedetecteerd maar niet werkt, dan kan het probleem liggen bij het bluetooth apparaat zelf. Zo moet je bij bluetooth toetsenborden vaak eerst nog een code invullen en moet je bij andere producten een app gebruiken. Check vooraf dus goed of je de juiste stappen hebt genomen om je bluetooth apparaat draadloos te verbinden. Reset indien nodig het bluetooth apparaat.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.