Hoe benader je een NAS

Hoe benader je een NAS? – NAS toevoegen en zoeken

Je hebt net je NAS aangesloten en geïnstalleerd, maar je weet niet hoe je nu daadwerkelijk toegang kunt krijgen tot de NAS. In dit geval moet je je NAS eerst nog toevoegen. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een NAS kunt benaderen en toevoegen. Ook weet je waar je de NAS-schijf in het vervolg kunt vinden.

In het kort:

 1. Installeer je NAS en zet hem aan.
 2. Open een browser en ga naar find.synology.com.
 3. Zodra je NAS is gedetecteerd meld je je aan. Je hebt nu 2 opties:
 4. Optie 1: benader je NAS via eigen software van je NAS in de browser.
 5. Optie 2: benader je NAS rechtstreeks vanuit de bestandsverkenner.

Na het lezen nog steeds opzoek naar je NAS? Overweeg dan het volgende artikel te lezen: NAS is niet zichtbaar.

Synology DS220+ beste nas schijf aansluiten

Synology DS220+

De Synology DS220+ is de beste NAS schijf die je eenvoudig aansluit met een 3.5” SATA-kabel.

Hoe kun je een NAS benaderen?

Om je NAS te benaderen zal je hem allereerst moeten installeren. Het installeren van je NAS is zo gebeurd, maar er zijn aardig wat stappen die je hierbij moet doorlopen. Nadat je NAS is aangesloten en klaar is voor gebruik gaan we hem verbinden. Zonder je NAS te verbinden kun je geen toegang krijgen tot de server. Hieronder laat ik je in het kort zien hoe je een NAS kunt verbinden. Als voorbeeld laat ik je zien hoe je een Synology NAS kunt verbinden.

 1. Zet je NAS aan en wacht tot hij helemaal is opgestart.
 2. Start je webbrowser op en voer ‘find.synology.com’ in of het IP-adres van de NAS. Vanuit hier zal er gezocht worden naar het desbetreffende NAS-systeem. Zorg dat deze is aangesloten en is ingeschakeld voordat je de browser opent.
 3. Zodra je NAS is gevonden kun je je accountgegevens invoeren en op ‘aanmelden’ klikken.
 4. Als het goed is zit je nu in de DSM-installatiewizard.

Er is naast de bovenstaande methode nog een andere methode om verbinding te maken met je NAS. Raadpleeg voor meer informatie het artikel waar ik verder inga op de NAS installatie.

Nu je verbinding hebt gemaakt met je NAS en het besturingssysteem hebt gedownload kunnen we verder naar de volgende stap. We gaan nu de NAS daadwerkelijk benaderbaar maken. Hieronder zet ik 2 verschillende methodes onder elkaar. De eerste methode is vrij eenvoudig, de tweede is iets complexer.

DSM software NAS schijf installeren

Methode 1: toegang tot bestanden via de eigen software van je NAS in de browser

Deze methode is vrij gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat je NAS tevoorschijn komt in de bestandsverkenner van Windows. Hierdoor kun je je NAS eenvoudig benaderen en kan je hem voortaan binnen een paar klikken openen.

 1. De allereerste stap is om het configuratiescherm te openen. Dit kun je doen door ‘configuratiescherm’ in te typen in het zoekbalk van Windows linksonder.
 2. Als het venster is geopend kun je naar ‘netwerk en internet’ gaan.
 3. Vanuit hier selecteer je het ‘netwerkcentrum’.
 4. Vervolgens zie je aan de linkerkant ‘geavanceerde instellingen voor delen wijzigen’. Klik hierop.
 5. Er zijn in het menu 2 opties die je kunt openvouwen. Open de ‘particulier netwerk’ en ‘Gast of Openbaar’. Zorg dat je bij ‘particulier netwerk’ en ‘netwerkdetectie inschakelen’ de optie ‘netwerkdetectie inschakelen’ aan vinkt. Vink ook de optie eronder aan: ‘Schakel het automatisch instellen in van apparaten die met een netwerk zijn verbonden’. Selecteer ook: ‘bestands- en printerdeling inschakelen’ onder ‘particulier netwerk’ en ‘netwerkdetectie inschakelen’.
 6. Open hierna de bestandsverkenner en klik op ‘netwerk’ of klik met je rechtermuisknop en vernieuw de map.
 7. Als het goed is zal de naam van de NAS niet toegevoegd zijn aan de map. Dubbelklik hierop.
 8. Nadat je hierop hebt geklikt zou er een nieuw menu moeten openen waarin wordt gevraagd naar je gebruikersnaam of wachtwoord.
configuratiescherm openen windows
netwerk en internet openen instellingen
netwerkcentrum openen instellingen Windows
geavanceerde instellingen voor delen wijzigen
netwerkdetectie inschakelen instellingen voor delen
gast en openbaar instellingen delen
netwerk openen bestandsverkenner openen

Als het goed is heb je nu toegang tot alle bestanden op je NAS! Via de bestandsverkenner kun je vanaf nu de webbrowser openen en al je bestanden beheren.

Methode 2: toegang tot je bestanden rechtstreeks vanuit de bestandsverkenner

Aan de hand van de eerste methode kun je via je bestandsverkenner in de software van je NAS komen. Vanuit dit programma kun je vervolgens je bestanden beheren. Het is echter ook mogelijk om je bestanden rechtstreeks vanuit je bestandsverkenner te openen. Je ziet ze dan niet in de software van je NAS, maar gewoon in de verkenner van Windows. Deze methode is iets complexer, maar nog steeds goed te doen. Ik neem wederom een Synology NAS als voorbeeld.

 1. Open een browser en typ ‘find.synology.com’ in.
 2. Kopieer het IP-adres dat er ongeveer zo uitziet: 192.0.2.197
 3. Open de bestandsverkenner van Windows en klik op het tabblad ‘deze pc’. Klik hier vervolgens op met je rechtermuisknop en voeg een ‘netwerklocatie’ toe. Het staat als volgt aangegeven: ‘Een netwerklocatie toevoegen’.
 4. Nadat je hierop hebt geklikt opent er een nieuw menu waarin je een nieuwe netwerklocatie kunt toevoegen. Klik op ‘volgende’.
 5. Klik op ‘Een aangepaste netwerklocatie selecteren’ en klik op ‘volgende’.
 6. Klik op ‘bladeren’ en klik met je rechtermuisknop op ‘netwerk’. Nadat je hierop hebt geklikt ga je naar ‘Netwerkverbinding maken’.
 7. Er verschijnt nu een menu waarin je aangeeft met welke netwerkmap je verbinding wil maken. Typ in het adresbalk van ‘Map’ het IP-adres wat je eerder in dit stappenplan hebt gekopieerd. Doe dit als volgt: \(ip-adres van stap 2)(naam van de map in NAS waarmee je verbinding wil maken). Stel dat de map ‘zakelijk’ heet met het ip-adres uit stap 2, dan krijg je het volgende: ‘\192.0.2.197zakelijk’.
 8. Klik op ‘voltooien’ en ga terug naar het vorige venster waar je op ‘annuleren’ klikt.
 9. Nu ben je weer terug in het venster waar je eerder dit stappenplan ook was. Kopieer in het adresbalkje in dit menu hetzelfde adres als bij stap 7. Klik daarna op ‘volgende’.
 10. Je kunt nu een aangepaste naam voor deze locatie maken. Typ deze gewoon in het tekstvlak.
 11. Klik tot slot op ‘voltooien’.

Als je nu de bestandsverkenner opent verschijnt je schijf / de specifieke map waaraan je deze hebt toegewezen. Je hebt nu de map die je hebt geselecteerd toegevoegd aan de Windows bestandsverkenner. Herhaal de stappen 1 tot en met 11 om dit ook met andere mappen voor elkaar te krijgen. Je hoeft nu geen webbrowser meer te openen om bij je bestanden te komen.

Zijn de methodes die ik hierboven heb genoemd niet helemaal duidelijk, overweeg dan om de video hieronder te bekijken. Hierin wordt onder andere methode 2 goed geïllustreerd. Zij pakken het net wat anders aan, maar het komt op hetzelfde neer.

Heb je moeite met het vinden van het IP-adres, bekijk dan de video hieronder. Hier wordt duidelijk laten zien hoe je het IP-adres van je NAS kunt achterhalen.

Hoe maak je een NAS extern benaderbaar?

We hebben het tot dusver gehad over het benaderen van je NAS en het toevoegen van de mappen aan de bestandsverkenner. Je kunt vervolgens toegang krijgen zolang je bent verbonden met het netwerk. Maar wat als je buiten het netwerk om toegang wil krijgen tot je NAS? De bijbehorende software van je NAS maakt het extern benaderen en openen van de NAS-server mogelijk. Ik gebruik net zoals eerder dit artikel de NAS van Synology als voorbeeld.

De Synology NAS kan extern (buiten je netwerk om) gebruikt worden met behulp van QuickConnect. Zo maak je niet verbinding met je NAS via het netwerk, maar via het internet. Om gebruik te maken van QuickConnect hoeven we het alleen in te schakelen in de bijbehorende software van je NAS. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Stap 1 is om de gebruikersinterface van NAS te openen. Dit doen we door ‘find.synology.com’ in te vullen in je browser.
 2. Vanuit hier kun je inloggen en toegang krijgen tot de gebruikersinterface van je Synology NAS. Ga in dit menu naar het configuratiescherm.
 3. Kies voor ‘QuickConnect’.
 4. Ga naar ‘algemeen’.
 5. Schakel het vakje ‘QuickConnect inschakelen’ in.
 6. Voer je bestaande Synology-accountinformatie in of registreer een nieuw account.
 7. Kies na het inloggen een naam voor je NAS waarmee je hem extern kunt benaderen. Vul de naam in bij ‘QuickConnect ID’.
 8. Klik op ‘Toepassen’.
 9. Als de QuickConnect ID beschikbaar is zou er een sectie moeten verschijnen met je QuickConnect ID en het adres waar DSM toegang toe heeft.

In de afbeelding hieronder wordt duidelijk laten zien hoe het extern benaderen van je NAS eruitziet.

extern benaderen van je NAS

Bron: kb.synology.com

Hoe vind je een NAS?

Als je eenmaal 1 van de 2 bovenstaande methodes hebt toegepast is het vinden van je NAS niet erg moeilijk meer. Je hoeft simpelweg alleen de bestandsverkenner van Windows te openen. Nadat je dit hebt geopend ga je naar ‘netwerk’ wat je aan de linkerkant van het venster kunt vinden. Zie je je NAS hier niet bij staan, controleer dan of je methode 1 wel goed hebt toegepast. Heb je alles geprobeerd, maar lijkt het niet te werken? In dit geval is je NAS niet zichtbaar in het netwerk van je verkenner en kan je te maken hebben met een probleem.

Scroll naar boven