Om toegang tot een app te beperken kan je een wachtwoord gebruiken. Telkens als je de app opent wordt er gevraagd om een pincode die de gebruiker dient in te voeren. Zowel op Android als iOS is dit op verschillende manieren mogelijk. Meerdere manieren worden dan ook in dit artikel besproken.

In het kort:
- iPhone: instellingen > schermtijd > Applimieten > Voeg limiet toe > stel in op 1 minuut.
- Android: instellingen > Biometrie en beveiliging > Veilige map > Akkoord > kies je beveiligingstype > Apps toevoegen > Toevoegen > Vergrendelen en afsluiten.
Hoe beveilig je een app op je iPhone?
Er zijn een aantal functies in de instellingen te vinden waarmee je bepaalde apps op je iPhone kunt beveiligen. Kies de optie die voor jouw het beste uitkomt. De eerste 2 methodes vind je in de instellingen en de laatste download je eerst in de Apple Store.
Een officiële manier om specifieke apps met een wachtwoord te beveiligen is er niet. Er is echter een methode waardoor je alsnog een wachtwoord kan toevoegen. De onderstaande methodes zijn dus niet ideaal, maar voor veel mensen alsnog de moeite waard.
Gebruik schermtijd
Het is mogelijk om een wachtwoord op een app te zetten door de functie ‘Schermtijd’ te gebruiken. Hierdoor heb je maar voor een beperkte tijd toegang tot de desbetreffende app. Nadat de ingestelde tijd is verstreken kan je de app niet meer openen. Dit is alleen mogelijk als je het wachtwoord weet wat jij zo dadelijk gaat instellen. Schermtijd gebruiken als app beveiliging doe je als volgt:
- Open de instellingen op je iPhone.
- Ga naar ‘Schermtijd’.
- Ga naar ‘Applimieten’.
- Tik op ‘Voeg limiet toe’. Hier heb je de mogelijkheid om specifieke apps of een app categorie te selecteren. Selecteer de app of de categorie apps die jij wil beveiligen en tik op ‘Volgende’.
- Vervolgens stel je in hoelang je de app maximaal mag gebruiken op 1 dag. Aangezien je de app wil beveiligen met een wachtwoord zet je het tijdslimiet op het laagst, namelijk 1 minuut. Bevestig hierna je keuze.
- Je hebt nu een tijdslimiet ingesteld, waarna het tijd is om het wachtwoord toe te voegen. Ga terug naar het menu ‘Schermtijd’ en tik op de optie ‘Gebruik toegangscode voor ‘Schermtijd’. Verzin vervolgens een pincode die je moet invoeren zodra het tijdslimiet van 1 minuut is gehaald.
Als je de geselecteerd app(s) nu 1 minuut gebruikt verschijnt er en melding dat je de app niet meer kunt gebruiken. Het is dan alleen mogelijk om toegang te krijgen door het juiste wachtwoord in te voeren.
Let op: zorg dat je het wachtwoord van de app(s) niet vergeet. Het is lastig om dit wachtwoord weer terug te krijgen en toegang te krijgen tot de app als je deze kwijt bent.
Gebruik begeleide toegang
Er is ook een andere manier waarop je toegang tot andere apps kan blokkeren. De functie waar ik het dan over heb heet ‘Begeleide toegang’ en vind je ook in de instellingen van je telefoon. Deze functie voorkomt dat je de app kunt verlaten die je op dat moment gebruikt. Dit kan handig zijn als je kind een app op je telefoon gebruikt, maar je niet wil dat hij/zij de app verlaat en een andere app opent.
Bij de meeste iOS versies vind je deze functie als volgt:
- Open de instellingen op je iPhone.
- Scrol een beetje naar beneden totdat je ‘Toegankelijkheid’ ziet staan.
- In het menu ‘Toegankelijkheid’ scrol je naar beneden en zie je ‘Begeleide toegang’ staan.
- Zorg dat je de begeleide toegang aan hebt staan.
- Ga naar ‘Toegangscode-instellingen’ en selecteer ‘ Stel code voor begeleide toegang in’.
- Voer een wachtwoord in, voer deze nogmaals in en bevestig het.
Zodra je de functie hebt ingeschakeld en een wachtwoord hebt gekozen open je een app naar keuze. Nadat je de app hebt geopend druk je 3 keer op de rechter zij knop van je iPhone of op de home-knop, afhankelijk van welk soort iPhone je gebruikt.
Linksonder zie je ‘Opties’ staan waarmee je precies kan instellen wat je wel of niet kan doen. Zo kan je instellen dat je tijdens het gebruik van de app de volumeknoppen niet kan aanpassen of niks kan aanraken. Het is zelfs mogelijk om bepaalde delen van het scherm te selecteren. Hier kan een persoon dan niet op tikken of niets aanpassen. Je kunt een gebied selecteren door met je vinger een vorm te tekenen, zoals een rechthoek of cirkel.
Stel het precies zo in als je zelf wil en tik rechtsboven op ‘Hervat’ om het toe te passen. Je kunt je iPhone of iPad nu veilig overhandigen aan je kind of wie dan ook. Om de functie uit te schakelen druk je wederom 3 keer op de knop aan de zijkant of op de home-knop, afhankelijk van welk type iPhone je gebruikt. Voer vervolgens het ingestelde wachtwoord in en druk linksboven op ‘Stop’.
Gebruik apps van derden
Zoals ik in het begin al zei heeft iOS niet echt een functie die specifiek is bedoelt voor het beveiligen van apps met een wachtwoord. Apps van andere partijen maken dit echter wel mogelijk. Deze kan je in de Apple Store downloaden en bieden je een hoop functies die je iPhone zelf niet heeft. Het liefst gebruik je natuurlijk de functies van je iPhone zelf, maar als de bovenstaande 2 methodes niet behulpzaam zijn is dit je enige optie.
Ook deze optie is niet ideaal, omdat je de apps alleen kunt gebruiken als je je iPhone eerst jailbreakt. Dit zijn een aantal zogenaamde third-party apps die je kunt gebruiken voor de beveiliging van apps:
- BioProtect
- Locktopus
- AppLocker
Hoe beveilig je een app op je Android?
Net zoals iOS heeft Android ook geen ingebouwde functie die exact hetgeen kan wat jij nu in gedachte hebt. Je zult dus gebruik moeten maken van andere functies of andere apps. Hoe dan ook, bekijk de opties hieronder en bepaal voor jezelf welke methode jij het beste kunt gebruiken.
Wil je een wachtwoord zetten op specifieke apps, dan zal je een andere app moeten gebruiken. Je kunt deze in de Google Play Store downloaden. Iets waar ik later verder op inga.
Gebruik de functie scherm vastzetten
Deze functie is vergelijkbaar met de functie ‘Begeleide toegang’ van iOS. Dit betekent dat als je een app probeert te verlaten, er wordt gevraagd om een wachtwoord in te voeren. Als je het wachtwoord niet weet kan je de app niet verlaten. Handig voor als je wil voorkomen dat een gebruiker andere apps opent. Je scherm vastzetten zodat je deze niet meer kan verlaten doe je als volgt:
- Open de instellingen.
- Selecteer ‘Beveiliging’ of ‘Biometrie en beveiliging’.
- Ga naar ‘Andere beveiligingsinstellingen’.
- Scrol naar beneden naar ‘Geavanceerd’.
- Selecteer de schakelaar naast ‘Vensters vastmaken’.
- Zet de functie ‘Scherm vastzetten’ aan. Selecteer dat je een wachtwoord moet invoeren om de beveiliging te verwijderen. Anders heeft het vastzetten van je scherm niet zoveel zin.
- Tik op het overzichtspictogram (het vierkante icoontje onderaan je scherm) en tik op het app-pictogram dat je wil vastzetten. Als je telefoon deze knop niet heeft kan je ook omhoog swipen en tik je bovenaan op het pictogram om hem vast te zetten.
Bekijk de video hieronder om het scherm van je Android vast te zetten:
Door de terug-knop en de overzichtsknop beide tegelijk ingedrukt te houden kan je de functie weer uitschakelen. Je moet vervolgens het ingestelde wachtwoord invoeren om dit te doen.
Gebruik de Samsung veilige map
Android telefoons hebben ook een handige functie ingebouwd genaamd ‘Veilige map’. Dit maakt het mogelijk om bepaalde apps te vergrendelen met een beveiligingsoptie naar keuze. Heeft je Android apparaat deze functie niet standaard geïnstalleerd, download de app dan in de Google Play Store. Je gebruikt de veilige map functie als volgt:
- Open de instellingen.
- Ga naar ‘Biometrie en beveiliging’.
- Ga naar ‘Veilige map’.
- Tik op ‘Akkoord’ op het opstartscherm en meld je aan bij je Samsung-account als daarom wordt gevraagd.
- Kies het beveiligingstype.
- Je kan kiezen tussen een patroon, pincode of wachtwoord.
- Open de app ‘Veilige map’ en tik op ‘Apps toevoegen’.
- Selecteer de apps die je toe wil voegen aan de veilige map en selecteer ‘Toevoegen’.
- Rechtsboven heb je de optie ‘Vergrendelen en afsluiten’.
Bekijk de video hieronder om via de Samsung veilige map je app te beveiligen:
Je krijgt een melding zodra je veilige map is beveiligd met een wachtwoord. Zodra je de veilige map probeert te openen moet je het wachtwoord invullen wat je in stap 6 hebt gedaan.
Gebruik apps van derden
De methode die ik hierboven heb besproken is ook beschikbaar is de vorm van een app. Er zijn echter een hoop andere apps die je kunt vinden in de Google Play Store. Een bekende app die je hiervoor kunt gebruiken is AppLock. Naast AppLock heb je ook andere apps, zoals Norton App Lock. Het gebruik van deze apps is vrij eenvoudig en je kunt ze meestal gratis downloaden.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.