Hoe beveilig je een externe harde schijf

Hoe beveilig je een externe harde schijf?

Vertrouwelijke informatie bewaar je op een interne of externe harde schijf. In principe kan iedereen toegang krijgen tot deze bestanden, zeker als we het hebben over externe harde schijven. Externe harde schijven kun je immers makkelijker kwijtraken. Om dit te voorkomen is het mogelijk om je harde schijf op je computer te versleutelen. Door je schijf te versleutelen moet je eerst een wachtwoord invoeren voordat je toegang hebt tot de schijf.

In het kort:

 1. Open de bestandsverkenner van Windows en ga naar ‘Deze pc’.
 2. Klik met je rechtermuisknop op de harde schijf en selecteer ‘BitLocker inschakelen’.
 3. Maak een wachtwoord aan en volg de stappen.
 4. Op Mac open je de Finder, klik je met je rechtermuisknop op het station en selecteer je ‘versleutelen’ of ‘encrypt’.

iStorage externe harde schijf

Er bestaan harde schijven die een fysieke pincodebeveiliging mogelijk maken. Ook dit is een manier om je gegevens te vergrendelen.

Een harde schijf beveiligen kan op 2 verschillende manieren. Allebei de methodes komen aan bod:

 1. Gebruik de BitLocker in Windows
 2. Gebruik gratis software van derden

Lees hier hoe je een USB stick beveiligen.

Externe harde schijf beveiligen met wachtwoord

Als je informatie niet op je computer is opgeslagen en alleen thuis gebruikt, dan is een codering niet noodzakelijk. Versleuteling is voornamelijk interessant voor mensen die zich zorgen maken over datalekken. Bedrijven eisen het overigens in het informatiebeveiligingsbeleid.

Een externe harde schijf is extra belangrijk om te beveiligen. Deze kun je immers sneller kwijtraken en kan sneller gestolen worden. Beide methodes van beveiligen worden nu besproken.

Externe harde schijf beveiligen met BitLocker

Je kunt je harde schijf beveiligen door BitLocker in te schakelen. Het is ontworpen om gegevens te beschermen door codering. Het is een functie binnen Windows die beschikbaar is op:

 1. Ultimate- en Enterprise-edities van Windows Vista en Windows 7.
 2. Pro- en Enterprise-edities van Windows 8 en 8.1.
 3. Pro-, Enterprise- en Education-edities van Windows 10.
 4. Windows Server 2008 en later.
 5. Windows 11

Als je een van de bovenstaande Windows-besturingssystemen gebruikt kun je de onderstaande stappen volgen om externe harde schijven met een wachtwoord te verwijderen.  

Stap 1: sluit de externe harde schijf aan op je computer.

Stap 2: open de bestandsverkenner van Windows. Ga vervolgens naar ‘Deze pc’ en zoek naar de harde schijf die je zojuist hebt aangesloten. Klik met je rechtermuisknop op je harde schijf en selecteer ‘BitLocker inschakelen’.

Stap 3: wacht totdat de BitLocker is ingeschakeld en je een menu voor je ziet. In dit menu kun je de volgende optie aanvinken: ‘een wachtwoord gebruiken om de station te ontgrendelen’. Vul vervolgens het wachtwoord in dat je wil gebruiken. Vul het nieuwe wachtwoord opnieuw in en klik op ’volgende’.

Stap 4: je ziet nu een menu voor je waarop je kunt kiezen hoe je een backup van de herstelsleutel kunt maken. Je kunt een backup maken van de sleutel naar je Microsoft-account, een USB flashstation, een lokaal bestand op je computer of de herstelsleutel afdrukken. Zodra je het wachtwoord bent vergeten kun je met de herstelsleutel alsnog toegang krijgen tot de versleutelde schijf.

Stap 5: kies vervolgens hoeveel van je schijf je wil versleutelen en welke versleutelingsmodus je wil gebruiken.

Stap 6: klik tot slot op de knop ‘versleutelen starten’ om de schijf te versleutelen.

bitlocker inschakelen schijf beveiligen
bitlocker wordt gestart laadbalk
wachtwoord maken bitlocker schijf versleutelen

Over het algemeen is het beveiligen van je schijf het meest eenvoudig met BitLocker. Als je BitLocker niet wil gebruiken zijn er ook nog andere opties.  

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan eventueel de video hieronder:

Externe harde schijf beveiligen met software

Als het kan zou ik je schijf vergrendelen met de BitLocker van Windows. Desalniettemin wil ik ook een andere methode met je bespreken, namelijk het gebruik van software. Software van derden gebruiken is niet erg nadelig, zolang je veilige software gebruikt. De meeste mensen willen echter niet teveel (0nnodige) programma’s downloaden op hun computer.

Een gratis tool die je kunt gebruiken voor het beveiligen is de EaseUS LockMyFile. Deze software kan je helpen om elk type bestand en mappen op een externe harde schijf met een wachtwoord te beveiligen. Ook verschillende schijven, zoals lokale harde schijven, externe harde schijven en USB-schijven kunnen beveiligd worden.

In het stappenplan hieronder laat ik zien hoe je de schijf kunt beveiligen met behulp van de EaseUS LockMyFile software. Er zijn ook andere gratis software op de markt beschikbaar, maar die komen verder niet aan bod.

Stap 1: de allereerste stap is om de software te installeren. Voer voor de eerste installatie een sterk authenticatiewachtwoord in. Ook een geldig emailadres voor het ophalen van het wachtwoord is nodig. Deze kun je gebruiken voor het geval dat je je wachtwoord bent vergeten. Je kunt het wachtwoord van de schijf ten alle tijden wijzigen in de instellingen.

Stap 2: om een externe harde schijf te versleutelen navigeer je naar het gedeelte ‘externe schijf’. Klik daarna op ‘bestand vergrendelen’. Kies vervolgens in het rechtermenu de optie ‘bestand vergrendelen’ of ‘map vergrendelen’.

Stap 3: selecteer het externe doelstation en kies specifieke bestanden of mappen die je met een wachtwoord wil beveiligen. Klik vervolgens op ‘openen’.

Stap 4: voer het wachtwoord in, bevestig het één keer en klik op ‘vergrendelen’. Wacht totdat het proces is voltooid. Je belangrijke bestanden en mappen zouden nu volledig beschermd moeten zijn met een sterk wachtwoord. 

Externe harde schijf beveiligen op Mac

Het beveiligen van een harde schijf op Mac is binnen een paar stappen geregeld. Helaas kan je je externe schijf niet beveiligen met FileVault. Dit is een computerbesturingssysteem van macOS waarmee je gegevens in je thuismap kunt beveiligen en beschermen. We hebben het nu echter niet over de lokale schijf, maar een externe schijf. In plaats daarvan doe je dit handmatig met de Finder of het schijfhulpprogramma.

 1. Sluit de externe harde schijf aan op je Mac.
 2. Open Finder en klik met je rechtermuisknop op het station in de Finder-zijbalk.
 3. Selecteer ‘versleutelen’ of ‘encrypt’.
 4. Voer een sterk wachtwoord in naar keuze. Maak ook een wachtwoordhint aan. Mocht je je wachtwoord zijn vergeten, dan kun je het met behulp van deze wachtwoordhint weer achterhalen.
 5. Klik op schijf ‘versleutelen’.

Hoe zet je de schrijfbeveiliging van je harde schijf uit?

Er zijn meerder manieren waarop je de beveiliging op je externe harde schijf uit kunt zetten. Ook hier maak ik onderscheid tussen Windows en Mac. Hieronder ga ik er vanuit dat je het wachtwoord van je beveiliging nog weet. Ben je het wachtwoord kwijt en weet niet meer hoe je erin komt, lees dan dit artikel: hoe verwijder je de schrijfbeveiliging? 

Schrijfbeveiliging uitzetten op Windows

Ik ga er vanuit dat je BitLocker hebt gebruikt om een wachtwoord op je schijf te zetten. Net hebben we besproken hoe je het aan kunt zetten. De stappen hieronder geven aan hoe je deze functie weer uitzet:

 1. Sluit de externe harde schijf aan op je computer.
 2. Typ het wachtwoord van je harde schijf in en ontgrendel hem.
 3. Ga naar het configuratiescherm. Typ ‘configuratiescherm’ in de zoekbalk van Windows linksonder.
 4. Ga naar ‘systeem en beveiliging’ en selecteer ‘BitLocker-stationsversleuteling’.
 5. Ga nu naar de externe harde schijf. Deze vind je onder de categorie ‘verwisselbare stations’. Selecteer de desbetreffende schijf zodra je hem ertussen ziet staan.
 6. Als het goed is zie je de optie ‘BitLocker uitschakelen’. Klik hierop.
 7. Klik op de knop ‘schijf decoderen’.
 8. Als je klaar bent klik je op de knop ‘sluiten’.
configuratiescherm-openen-windows
systeem en beveiliging configuratiescherm
bitlocker-stationsversleuteling-openen-configuratiescherm
bitlocker inschakelen station beveiligen

Schrijfbeveiliging uitzetten op Mac

Methode 1: om een versleutelde harde schijf op Mac te ontgrendelen klik je met je control ingedrukt op het schijfpictogram in de hoofdweergave van de Finder of in de zijbalk. Selecteer in het menu dat nu verschijnt descrypt ‘naam van je schijf’ en voer het wachtwoord in.  

Methode 2: control-klik op het pictogram van je station in de Finder. Selecteer vervolgens ‘info ophalen’. Klik in het gedeelte ‘delen en machtigingen’ op de knop ‘vergrendelen’ in de rechterbenedenhoek. Typ je gebruikersnaam en wachtwoord in. Vink ‘eigendom op dit volume negeren’ aan. Hierdoor zal je Mac alle bestanden behandelen alsof ze eigendom zijn van de huidige gebruiker.

Beveiligde harde schijven met pincode

Er bestaan externe harde schijven die speciaal gemaakt zijn om versleuteld te worden. Je kunt dit zien aan het toetsenbord dat in de harde schijf is gebouwd. Een beveiligde harde schijf werkt net wat anders dan softwareversleuteling.

Het wachtwoord van je harde schijf wordt namelijk niet in het geheugen van de computer of het systeem opgeslagen. Je kunt het dus zien als een apart kluisje om je bestanden en gegevens in te bewaren.

iStorage externe harde schijf

Er bestaan harde schijven die een fysieke pincodebeveiliging mogelijk maken. Ook dit is een manier om je gegevens te vergrendelen.

Scroll naar boven