Hoe beveilig je een USB-stick met een wachtwoord

Hoe beveilig je een USB-stick met een wachtwoord?    

Het gebruik van zo’n extern opslagmedium heeft enkele nadelen. Zo’n kleine USB stick kan makkelijk gestolen worden of zoek raken. Toch kan je voorkomen dat er zonder jouw toestemming iemand bij de documenten op je USB stick kan komen. In dit artikel meer over hoe je een wachtwoord op je USB stick zet.

In het kort:

  1. Open het configuratiescherm op je Windows computer. Zoek ‘Configuratiescherm’ op in de Windows zoekbalk.
  2. Ga naar ‘Systeem en Beveiliging’.
  3. Kies ‘BitLocker-stationsversleuteling’.
  4. Vouw het USB station open en selecteer ‘BitLocker inschakelen’.
  5. Een menu zal verschijnen en je kan een wachtwoord invullen.

Bekijk hieronder USB sticks en harde schijven die een goede ingebouwde beveiliging hebben.

Lees hoe je een harde schijf kunt beveiligen.

Methode 1: BitLocker in Windows gebruiken 

Een manier om een USB stick of externe harde schijf te beveiligen is via een slim programma. Deze programma’s installeer je op je USB stick waarmee je gegevens kunt versleutelen met een wachtwoord.

Windows biedt zelf een encryptie programma aan die op de Pro, Enterprise en Education edities van Windows 10 en 11 standaard geïnstalleerd staat. Of je Pro, Enterprise of Education gebruikt kan je hier controleren: instellingen Systeem > Info (onderaan).

Stap 1: BitLocker inschakelen. Ik heb het dan over BitLocker. Als je BitLocker niet standaard op je Windows computer hebt staan zul je een ander encryptie programma moeten gebruiken. Hieronder leg ik uit hoe je een USB stick versleutelt met BitLocker:

  1. Open het configuratiescherm op je Windows computer. Zoek ‘Configuratiescherm’ op in de Windows zoekbalk linksonder in je beeldscherm.
  2. Ga naar ‘Systeem en Beveiliging’.
  3. Kies ‘BitLocker-stationsversleuteling’.
  4. Je ziet nu alle stations van je computer onder elkaar staan. Als het goed staat je USB stick er ook bij. Vouw het USB station open en selecteer ‘BitLocker inschakelen’.
  5. Een menu zal verschijnen en je kan een wachtwoord invullen. Als je een wachtwoord hebt gekozen kan je ook selecteren dat de USB drive automatisch wordt ontgrendeld op je computer.
configuratiescherm openen windows
systeem en beveiliging openen configuratiescherm
bitlocker stationsversleuteling openen
BitLocker inschakelen schijf beveiligen

Stap 2: Back-up toegang instellen. Nadat je wachtwoord is bevestigd wordt er gevraagd op welke manier je back-up toegang wil krijgen. Dit heb je nodig als je het wachtwoord kwijtraakt. Vervolgens kan je kiezen of je slechts een deel van je opslag versleutelt of de gehele opslag. De tweede optie kost meer tijd, maar kan handig zijn als je al een groot deel van de opslag gebruikt. Voor nieuwere drives is de eerste optie prima.

Stap 3: nieuwe vorm van encryptie gebruiken. Hierna krijg je de optie om een nieuwere vorm van encryptie te gebruiken die niet door oudere Windows versies wordt ondersteund. Kies de tweede optie genaamd ‘Compatibiliteit’, omdat je gebruik maakt van mobiele opslag die je ook op andere computers kan aansluiten. Daarna selecteer je ‘Systeem check’ zodat er wordt gecheckt of er geen problemen met de bestanden en back-ups zijn. Dit wordt gecheckt voordat de encryptie wordt uitgevoerd.

BitLocker uitschakelen

Als je de encryptie van je USB stick wil halen volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga via de Windows zoekbalk naar het configuratiescherm.
  2. Selecteer bij ‘Systeem en beveiliging’ de optie ‘BitLocker-stationsversleuteling’.
  3. Daar krijg je alle drives te zien die versleuteld zijn met BitLocker. Ook kan je hier alle wachtwoorden aanpassen. Daarnaast kan je het wachtwoord of BitLocker zelf verwijderen van de schijf.
configuratiescherm openen windows
systeem en beveiliging configuratiescherm
bitlocker stationsversleuteling openen
bitlocker uitschakelen station windows

Als je een BitLocker versleutelde USB stick wil openen op een Macbook moet je eerst de BitLocker loader app installeren. Zo krijg je toegang tot de encryptie waar je je wachtwoord kan invullen.   

Methode 2: externe opslag versleutelen op macOS

Om je USB stick te versleutelen op een computer met het macOS besturingssysteem van Apple kan je gebruik maken van Disk Utility. Om een USB stick te beveiligen met een wachtwoord zal je hem eerst moeten formatteren. Door je schijf te formatteren kan je hem omzetten naar een ander bestandstype. Dit betekent echter wel dat je al je bestanden op die desbetreffende schijf verwijderd.

Dit betekent dus dat je vooraf alle gegevens van je USB stick moet halen. Sla deze ergens op om ze vervolgens weer terug te zetten nadat de encryptie is voltooid. Na de encryptie kan de USB stick alleen op MacOS apparaten worden gebruikt, omdat Windows apparaten deze USB sticks niet kunnen ontgrendelen.

Je USB schijf op een Mac versleutelen gaat als volgt:

  1. Ga naar systeemvoorkeuren en kies ‘Schijfhulpprogramma’.
  2. Kies hier je USB stick en klik op de naam erboven met een pijltje naar beneden.
  3. Kies vervolgens de optie ‘Wis’ bovenaan het menu en let er goed op dat je alle bestanden op de USB stick ergens hebt opgeslagen, bijvoorbeeld op de Macbook zelf.
  4. Kies een naam voor de opslag en klik op ‘Indeling’. Kies daar ‘GUID-partitie-indeling’.
  5. Kies bij structuur ‘APFS (encrypted)’ voor moderne Macbooks of ‘Journal, Extended encrypted’ voor oudere.
  6. Kies een wachtwoord en voeg een hint toe.
  7. Kies ‘Wis’ en je opslag is vergrendeld.
  8. Je kan nu je gegevens weer terugzetten.

Zijn de stappen niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder. Er worden net iets andere stappen genomen, maar het komt op hetzelfde neer:

Nu kan je documenten naar de drive slepen die zijn beveiligd met een wachtwoord. Als je je usb stick opnieuw in je computer stopt moet je een wachtwoord invullen op de Macbook om de documenten te kunnen bereiken.

Methode 3: Third party versleutel programma’s

Een ander programma dat je kunt downloaden voor het versleutelen van je USB drive is VeraCrypt. Dit is een programma die je kan gebruiken om je documenten te versleutelen op je USB-stick. Het voordeel van VeraCrypt is de compatibiliteit met zowel Windows als macOS en zelfs Linux besturingssystemen.

Verder zijn er geen speciale vereisten voor het gebruik. Elke computer kan het versleutelprogramma gratis downloaden. Ook is VeraCrypt vergeleken met Bitlocker of Filevault een open source systeem wat beter beschermd is tegen backdoors. Backdoors kunnen gebruikt worden om de gegevens alsnog te openen. Hieronder een stappenplan hoe je VeraCrypt kan installeren:

  1. Ga eerst naar de site van Veracrypt.
  2. Bij ‘Downloads’ heb je een lijst met verschillende besturingssystemen.
  3. Kies de download optie voor Windows 8 en later en begin met downloaden.
  4. Kies bij een Windows waarschuwing op ‘Toch installeren’.
  5. Open VeraCrypt als het niet automatisch opent.
  6. Sta toe dat de app veranderingen aan je apparaat kan uitvoeren.
  7. Kies de taal die je wil gebruiken.
  8. Accepteer de licentie vereisten en klik daarna op ‘Installeren’.
  9. Klik vervolgens weer op installeren of pas de locatie van Veracrypt aan in je documenten.
  10. Veracrypt zal nu de download voltooien.

Beginnen met versleutelen: nu je VeraCrypt hebt geïnstalleerd op je computer kan je beginnen met het versleutelen van je USB stick.

  1. Open eerst je documenten en zoek naar je USB stick. Als je deze hebt gevonden kan je de letter en naam van de drive zien en de hoeveelheid gebruikte en beschikbare opslag.
  2. Open nu weer VeraCrypt en klik op ‘Volume’ links onderin onder de letters.
  3. Kies nu de tweede optie en accepteer eventuele veranderingen aan je apparaat.
  4. Nu krijg je de optie tussen een verborgen versleutelde opslag of een normale versleutelde opslag. Standaard is voor de meeste gebruikers genoeg.

Je opslag kiezen: selecteer de externe opslag door rechtsboven te klikken en je externe opslag te kiezen in het menu. Hier zie je wederom de namen en hoeveelheid opslag van alle soorten schijven. Je kan je USB stick makkelijk vinden door de eerder genoemde letter en hoeveelheid opslag die je in documenten kon vinden.

Je geselecteerde opslag is nu geselecteerd en de volgende stappen hangen af van of er al data op je USB stick staat. Als er nog geen gegevens op staan kan je kiezen voor de eerste optie waarbij je de USB stick formatteert naar een ander bestandstype. Dit verwijderd wel alle gegevens zoals bij disk Utility voor macOS.

Encryptie methode: de tweede optie duurt langer, maar biedt de mogelijkheid om je gegevens die er al opstaan te behouden. Accepteer de standaard encryptiemethoden of kies een andere vorm van encryptie en de opslag van je USB stick wordt nog eens bevestigd. Je kan nu een wachtwoord kiezen en deze daarna bevestigen. Kies voor langere wachtwoorden ‘Display’ en zorg dat je het wachtwoord goed bewaard. Kies ook voor de optie ‘grotere bestanden’. 

USB formatteren naar het juiste bestandstype: lege USB sticks die worden versleuteld met de eerste optie moeten eerst nog worden geformatteerd naar het juiste bestandstype. Maak bij ‘Volume Format’ willekeurige bewegingen met je muis en de laadbar vult langzaam. Het omzetten naar een ander bestandstype begint, wat meerdere uren kan duren voor USB sticks van 100 GB of hoger.

Als je de USB stick wil openen krijg je een error bericht van Windows die vraagt of je het wil formatteren. Weiger de optie en open VeraCrypt. Hier kan je de opslag weer opnieuw selecteren en via ‘mount’ aan een letter koppelen. Als je er nu op klikt en je wachtwoord invult kan je bestanden in de opslag verplaatsen. Nadat je VeraCrypt opent en op Dismount klikt verdwijnt de opslag van je computer.

Meer weten over het gebruik van VeraCrypt voor het beveiligen van je USB stick? Bekijk dan de video hieronder waar de stappen gedetailleerd worden uitgelegd en gedemonstreerd.

Methode 4: beveiligde externe schijf

Als je geen gebruik kan/wil maken van programma’s (zoals Bitlocker) en geen externe programma’s wil gebruiken, dan kan je ook kiezen voor vooraf versleutelde USB sticks. Dit zijn vooraf beveiligde opslag schijven die naast het opslaan van zo veel mogelijk data zijn ontwikkeld om zo veilig mogelijk te zijn.

Dit wordt gedaan door middel van een externe beveiliging, zoals een pincode, fysieke bescherming of door programma’s die vooraf op de USB stick staan. Het voordeel van een beveiligde externe harde schijf is de compatibiliteit met zowel Windows als macOS. Hieronder vind je een aantal goede harde schijven die op verschillende manieren beveiligd zijn.

iStorage datAshur Personal 2

De iStorage datAshur Personal is een andere soort USB stick die de beveiliging naar een hoger niveau tilt. Niet alleen intern beschikt de USB stick over een sterke wachtwoord beveiliging, maar ook extern is de USB vergrendeld. Dit betekent het volgende:

  1. Om de USB stick in een computer te steken moet je eerst een pincode invoeren.
  2. Vervolgens moet je nog een wachtwoord invullen om bij de bestanden te komen.

Ook deze USB stick heeft compatibiliteit met zowel Windows als macOS en ook andere systemen zoals Linux. Het enige nadeel aan dit product is de hoge prijs en dat er weinig reviews te vinden zijn. Doordat deze opslag zowel extern als intern is beveiligd is de iStorage wel een stuk duurder. In vergelijking met de Kingston bij 32GB kost de Kingston ongeveer de helft.

LaCie Rugged Mini

De beveiligde externe harde schijf van LaCie Rugged biedt 2TB aan opslagruimte en is een harde schijf met veel veiligheidsmaatregelen. Zo heeft de externe harde schijf een beschermhoes die je kan beschermen tegen schade wat kan ontstaan door het laten vallen van de schijf of door waterschade.

Verder biedt de externe harde schijf intern ook veiligheid met een encryptie. Ideaal om persoonlijke gegevens en back-ups te bewaren. De externe harde schijf is wel redelijk prijzig vergeleken met een normale harde schijf die meestal ongeveer €70 kost voor 2TB.

De harde schijf biedt echter een garantie op veiligheid en bespaart een hoop gedoe met externe beveiligingsprogramma’s. De Lacie is verder ook voor zowel Windows als MacOS te gebruiken.

In de handleiding hieronder kan je meer vinden over het beveiligen van je LaCie Rugged Mini.

Sandisk Cruzer Ultra

De beveiligde USB stick van Sandisk beschikt over software die gebruik maakt van een wachtwoord beveiliging. De software die hiervoor wordt gebruikt is SanDisk SecureAcces. Het is aan jouw of je de software wel of niet wil gebruiken.

De USB stick is verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten. Je kan kiezen voor 16 GB, maar ook voor 512 GB. Het meest ideale aan de beveiligde USB stick is de compatibiliteit met zowel Windows als macOS. Bij interne beveiligingssystemen van zowel Windows als macOS is de compatibiliteit tussen de verschillende systemen altijd een groot probleem.

Methode 5: individuele Microsoft documenten versleutelen.

In plaats van je USB stick kan je ook slechts enkele bestanden beveiligen. Microsoft biedt een ingebouwde optie om programma’s zoals Word en Excel te beveiligen met een wachtwoord. Deze methode werkt dus alleen voor de programma’s van Microsoft. Voor een algemene versleuteling van je USB stick kan je de methodes hieronder bekijken.

  1. Voor het versleutelen van individuele Microsoft documenten moet je het document openen en op ‘bestand’ klikken linksboven.
  2. Kies daar aan de linkerkant ‘Info’ en je krijgt de eigenschappen van je document te zien met een paar opties.
  3. Een van die opties is document beveiligen. Hier kan je het document beveiligen met een wachtwoord of de optie selecteren om het document op leesmodus te zetten zodra het wordt geopend. Let er wel goed op dat je het wachtwoord ergens opslaat. Je kan namelijk niet meer inloggen in het document als je het wachtwoord niet meer hebt.

Naast het document beveiligen heb je ook de mogelijkheid om opties zoals kopiëren en printen te beveiligen. Hiermee kan het document niet worden gekopieerd, geprint of aangepast. Verder heb je nog de keuze om je document te voorzien van een digitale handtekening en kan je aangeven of het document klaar is.

bestand opties word openen
optie word document beveiligen

Over de auteur

Scroll naar boven