Hoe beveilig je een app met een wachtwoord

Hoe blokkeer je apps op je telefoon?

Op zowel Android als iOS is het mogelijk om bepaalde apps te blokkeren. Dit kan handig zijn als meerdere mensen 1 telefoon of tablet gebruiken. Vooral ouders kunnen deze functie goed gebruiken, zodat de kinderen niet zomaar toegang krijgen tot belangrijke apps. De verschillende manieren om toegang tot een app te beperken wordt in dit artikel besproken.

In het kort:

  1. iPhone: instellingen > schermtijd > Beperkingen> Beperkingen voor materiaal > Apps > selecteer hier één van de opties.
  2. Android: instellingen > Selecteer ‘Digitaal welzijn & ouderlijk toezicht’, wat het ingebouwde hulpprogramma is van Android > Stel het tijdslimiet in > Bevestig je keuze.

Hoe blokkeer je apps op je iPhone?

Je iPhone heeft een ingebouwde functie die het mogelijk maakt om bepaalde apps te blokkeren. De functie heet ‘Schermtijd’, waarmee je toegang tot een app tijdelijk blokkeert. Naast het blokkeren van een app kan je ook apps blokkeren die nog gedownload kunnen worden. Zo voorkom je dat bepaalde apps op je telefoon of tablet komen te staan.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je toegang tot een app kan blokkeren. Over het algemeen vind je deze in de instellingen > Schermtijd. Er zijn veel opties beschikbaar in de instellingen. Hieronder bespreek ik een paar opties die je hebt, maar ga vooral zelf de instellingen langs en kies een optie die het beste bij je past.

Toegang tot alle apps blokkeren

De allereerste optie die ik ga bespreken is om alle apps die je hebt geïnstalleerd te blokkeren. Niet alleen wordt toegang tot de apps geblokkeerd, ook verdwijnen de apps. Specifieke apps blokkeren is niet mogelijk, maar je kunt wel alle apps van een bepaalde leeftijd blokkeren. Je vindt deze ergens verstopt in de instellingen:

  1. Open de instellingen op je iPhone.
  2. Ga naar ‘Schermtijd’.
  3. Ga naar ‘Beperkingen’.
  4. Je ziet in dit menu een hele lijst van opties staan. Ergens bovenaan zie je ‘Beperkingen voor materiaal’ staan. Tik hierop. Je krijgt hier de mogelijkheid om bepaalt materiaal uit de App Store niet meer toe te staan.
  5. Ga naar ‘Apps’. Hier kan je selecteren of je alle apps niet meer toe wil staan. Ook kan je selecteren of apps vanaf een bepaalde leeftijd geblokkeerd moeten worden. Zo kan je bijvoorbeeld alle apps blokkeren die alleen bedoelt zijn voor 17 jaar of ouder.
schermtijd instellen iphone instellingen
app beperkingen instellen schermtijd iphone
beperkingen voor materiaal instellen iphone
beperkingen voor materiaal apps instellingen ios
minimale leeftijd instellen apps iphone

Let op: als je alle apps eerst niet meer toestaat en daarna wel, dan verandert de huidige indeling van je apps. Alle mapjes die je hebt gemaakt verdwijnen en alle apps staan door elkaar.

Toegang tot specifieke iOS apps blokkeren

Het nadeel van de methode hierboven is dat je niet specifieke apps kunt blokkeren. Je kunt deze alleen maar categoriseren per leeftijd. Je iPhone heeft echter ook nog een functie waarbij je toegang tot specifieke apps kunt toestaan. Het gaat dan echter alleen om apps die door Apple zijn gemaakt en al op je telefoon stonden. Je doet dit als volgt:

  1. Open de instellingen op je iPhone.
  2. Ga naar ‘Schermtijd’.
  3. Ga naar ‘Beperkingen’.
  4. Selecteer ‘Toegestane apps’.
  5. Je ziet nu apps staan van iOS zelf, zoals Safari, FaceTime en Camera. Als je toegang tot deze apps blokkeert verdwijnen ze en zie je ze niet meer in het hoofdmenu. 
schermtijd instellen iphone instellingen
app beperkingen instellen schermtijd iphone
toegestane apps toestaan beperkingen iphone

Boven de optie ‘Toegestane apps’ van stap 4 heb je ook nog de mogelijkheid om het installeren van apps niet meer toe te staan. Hierdoor voorkom je dat er nieuwe apps in de iTunes Store of App Store worden geïnstalleerd en verwijderd. Het is zelfs mogelijk om aankopen in de app zelf uit te zetten.

Schermtijd instellen op specifieke apps

Een andere manier om toegang tot apps te blokkeren is middels een maximale schermtijd. Je hebt in dit geval meer mogelijkheden wat betreft de beperking van specifieke apps. Door schermtijd in te stellen maak je het gebruik van een app slechts voor een beperkte tijd mogelijk. Zodra de maximale ingestelde tijd is behaald geeft je iPhone een melding en kan je de app niet meer gebruiken. Schermtijd instellen doe je als volgt:

  1. Open de instellingen op je iPhone.
  2. Ga naar ‘Schermtijd’.
  3. Ga naar ‘Applimieten’.
  4. Selecteer ‘Voeg limiet toe’.
  5. Je ziet nu een lijst staan van alle categorieën waar je apps in vallen. Je kan een bepaalde schermtijd instellen voor een categorie, maar ook voor één specifieke app in een categorie.
  6. Selecteer een categorie of een app en stel in hoeveel tijd iemand maximaal op deze app mag zitten. Stel je 30 minuten per dag in, dan zal de app na 30 minuten gebruik niet meer openen.
schermtijd instellen iphone instellingen
applimieten instellingen iphone
voeg limiet toe per app iphone
schermtijd instellen per categorie
tijd instellen iphone schermtijd

Gedeelde informatie van apps blokkeren

Veel apps vragen om toestemming zodat ze jouw gegevens kunnen gebruiken. Met het gebruik van jouw gegevens willen ze de ervaring en werking van de app verbeteren. Denk aan een weer app die vraagt om je locatie. Je kunt per app instellen welke informatie je wel en niet wil delen. Informatie die je deelt met apps kan je als volgt blokkeren:

  1. Open de instellingen op je iPhone.
  2. Ga naar ‘Schermtijd’.
  3. Ga naar ‘Beperkingen’.
  4. Je ziet een onderdeel staan met ‘Privacy’. Hier kan je wel of niet toestaan tot welke informatie apps toegang hebben. Denk hierbij aan locatievoorzieningen, Contacten, Agenda’s, Foto’s, Microfoon, enz.
  5. Voorbeeld: je wil toegang die apps hebben tot je microfoon beheren. Tik op ‘Microfoon’. Kijk welke apps nu wel of geen toegang hebben tot je microfoon. Selecteer welke apps dit wel en niet mogen.
schermtijd instellen iphone instellingen
app beperkingen instellen schermtijd iphone
privacy instellingen voor apps beperken

Denk eraan dat veel apps toegang nodig hebben tot gegevens of apps. Simpelweg alles blokkeren kan leiden tot problemen met de app. Als je wil bellen via WhatsApp heeft de app natuurlijk wel toestemming nodig tot je microfoon.

Hoe blokkeer je apps op je Android?

Uiteraard is het ook op Android mogelijk om bepaalde apps te blokkeren. Je kunt dit tijdelijk doen, maar ook definitief. Net zoals bij iPhone zijn er ook verschillende methodes op Android. Welke methode je het beste kunt gebruiken is geheel afhankelijk van je wensen.

Gebruik Digital Wellbeing

Om apps op je Android telefoon of tablet te blokkeren kan je het ingebouwde hulpprogramma gebruiken genaamd Digital Wellbeing. De nieuwere Android-versies beschikken over deze app die al standaard is geïnstalleerd. Oudere Android apparaten hebben deze app mogelijk niet standaard geïnstalleerd, maar je kan deze vinden in de Google Play Store. 

In de app kan je van allerlei informatie vinden over het dagelijks gebruik van alle apps. Met behulp van de app is het ook mogelijk om een gebruikerslimiet in te stellen. Je kunt dit als volgt doen:

  1. Je vindt de Digital Wellbeing app in de instellingen van je telefoon. Mocht dat niet het geval zijn, download de app dan in de Google Play Store.
  2. Navigeer naar ‘Digital Wellbeing & parentol control’ of in het Nederlands ‘Digitaal welzijn & ouderlijk toezicht’.
  3. Tik in het nieuwe menu op het dashboard.
  4. Stel het tijdslimiet in en bevestig je keuze.

Gebruik een app van derden

De methode die ik net heb besproken maakt gebruik van een app die speciaal door Android zelf is gemaakt. Vandaar dat deze op de nieuwe apparaten standaard staat geïnstalleerd. Er zijn echter genoeg andere apps van derden die beschikbaar zijn in de Google Play Store. Deze apps zijn mogelijk uitgebreider en hebben meer functies. Voorbeelden van zulke apps zijn ‘Freedom’ en ‘Airdroid’.

Bij Airdroid is het zelfs mogelijk om apps op jouw telefoon via een andere app te blokkeren. Dit zijn de belangrijkste functies die veel van dit soort apps hebben:

  1. Het beperken of blokkeren van specifieke ongepaste apps.
  2. Een tijd of periode toegang tot bepaalde apps.
  3. Het vergrendelen van een app met een wachtwoord.

Blokkeer specifieke app downloads

Het is dus duidelijk dat je bepaalde apps op je telefoon kunt blokkeren of beperken. Je kunt echter ook voorkomen dat andere zomaar apps op je Android apparaat kunnen downloaden. Ook hiervoor zijn verschillende methodes, waarvan ik er 1 uitgebreid ga behandelen.

De Google Play Store wordt over het algemeen gebruikt voor het downloaden van alle apps. De app heeft echter geen ingebouwde functie waarmee je het downloaden van specifieke apps kunt blokkeren. De Play Store heeft wel een ingebouwde functie om te voorkomen dat apps uit bepaalde categorieën worden geïnstalleerd. Deze ingebouwde functie gebruik je als volgt:

  1. Open de Google Play Store op je Android telefoon of tablet.
  2. Klik op het profiel-icoontje rechtsboven om je profiel-instellingen te openen.
  3. Selecteer ‘Familie’.
  4. Tik op ‘Ouderlijk toezicht’ en zet deze functie aan.
  5. Maak een PIN code aan en sla deze op indien je dit nog niet had gedaan.  
  6. Tik op ‘Apps & games’ om aan te geven welke soort apps je wil blokkeren.
  7. Kies de leeftijdscategorie van de apps die je wil blokkeren.
  8. Sla je instellingen op. 

Bekijk de video hieronder waarin de bovenstaande stappen duidelijk worden gedemonstreerd:

Als alternatief kan je ook Google Family Link gebruiken. Dit is Google’s officiële app voor ouderlijk toezicht. Je kunt dit als app installeren in de Google Play Store. Ik ga hier nu niet uitgebreid op in, maar het kan de moeite waard zijn om te proberen.

Hoe verberg je apps op je telefoon?

In plaats van een app te blokkeren kan je deze ook verbergen. Hierdoor kan je de app niet vinden in het hoofdmenu en wordt het moeilijker om deze te openen. Ideaal is het niet, aangezien je bijvoorbeeld op je iPhone de app gewoon nog kan vinden in de app bibliotheek. Zowel Android als iOS hebben echter een ingebouwde functie die het mogelijk maakt om apps te verstoppen. Het kan dus de moeite waard zijn om te proberen.

  1. iPhone: op je iPhone kan je de desbetreffende app langer ingedrukt houden. Vervolgens krijg je de optie om deze te verwijderen van het beginscherm.
  2. Android: op Android kan je de apps als volgt verbergen: instellingen > Scherm > Thuisscherm > Apps verbergen >  selecteer de apps die je wil verbergen en bevestig je keuze.

Over de auteur

Scroll naar boven