Hoe bouw je een Wii om

Hoe bouw je een Wii om?

Alhoewel de Nintendo Wii vrij oud begint te worden, zijn er alsnog genoeg dingen die je ermee kunt doen. Zo is het mogelijk om je Wii te jailbreaken. Hierdoor blaas je weer nieuw leven in het console. De methode die in dit artikel wordt omschreven is een softmod. Binnen enkele minuten is je Wii omgebouwd.

In het kort:

 1. Zoek de systeemversie van je Wii. Meestal is dit 4.3U, 4.3E, 4.3J of 4.3K.
 2. Noteer het Mac-adres van je Wii.
 3. Download LetterBomb en vul het Mac-adres van je Wii in.
 4. Kopieer na de download de mappen in de map ‘LetterBomb’. Kopieer deze naar het sd-kaartje van je Wii.
 5. Stop het sd-kaartje in de Wii.
Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe Nintendo console? Bekijk de Nintendo Switch op Bol.com.

Voordat je je Wii gaat ombouwen

De meest populaire methode is het gebruik van LetterBomb. Dit is dan ook de methode die ik hier uitgebreid ga uitleggen. LetterBomb is een veilige manier om homebrew op je Wii mogelijk te maken. Je kunt hiermee een Homebrew-aanpassing doorvoeren via een externe sd-kaart. Homebrew maakt het vervolgens mogelijk om software en andere mods te installeren op je console (in dit geval de Wii). Dit zijn programma’s die niet zijn gemaakt door Nintendo zelf. Denk bij dit soort programma’s aan illegale games, het installeren van emulators of het afspelen van dvd’s.  

Let op: er zitten ook enkele nadelen aan. Zoals ik net al zei gebruik je homebrew-software wat inhoudt dat je onofficiële software gebruikt dat niet van Nintendo afkomstig is. Je weet dus nooit 100% zeker of de software je console beschadigt ja of nee. De methode die in dit artikel wordt beschreven is vrij veilig, maar je weet het nooit. Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan tijdens het installeren. Daar komt bij dat de garantie uiteraard vervalt. Een grote kans echter dat je sowieso al geen garantie meer hebt.

Maar waarom zou je eigenlijk je Wii ombouwen? Door je Wii om te bouwen geef je je console een flinke upgrade. Je kunt veel meer games gratis spelen, maar ook games die oorspronkelijk niet bedoelt zijn voor de Wii. Naast games zijn er echter nog een stuk meer functionaliteiten mogelijk. Denk aan het downloaden van apps waarmee je dvd’s kunt afspelen op je Wii.

Het installeren van een HomeBrew Channel is gratis te downloaden en te gebruiken. Betaal daarom nooit voor deze software en geef geen betalingsgegevens aan mensen die het je proberen te verkopen.

Maar wat heb je nu eigenlijk allemaal nodig om je Wii om te bouwen? Hieronder een lijstje:

 1. SD-kaart van maximaal 2 GB.
 2. Computer met internetverbinding en een poort voor je sd-kaart.
 3. Wii console
 4. Wii firmware versie 4.3 (open de Wii systeemopties en kijk rechtsboven voor de softwareversie). Hier ga ik straks nog uitgebreid op in.

Het ombouwen volgens de onderstaande methode werkt alleen voor de Wii en niet voor de Wii-U of Wii-Mini.

homebrew channel wii downloaden

wikidata.org

Hoe bouw je een Wii om?

Dan is het nu tijd om je Wii om te bouwen. Het jailbreaken van je Wii kunnen we verdelen in 3 verschillende stappen:

 1. Zoek het versienummer en het Mac-adres van je Wii op.
 2. Download Letterbomb.
 3. Installeer de HomeBrew Channel.

Systeemversie van je Wii zoeken

De eerste stappen zijn vrij eenvoudig. We hebben de systeemversie en het Mac-adres van je Wii nodig. Deze heb je later nodig voor het downloaden van Letterbomb. In de onderstaande stappen wordt uitgelegd hoe je achter deze Wii-gegevens kunt komen.

 1. Start allereerst je Wii op. Gebruik hiervoor de aan-/uitknop van je Wii bovenaan de voorzijde van je console. In plaats daarvan kan je ook op de startknop van je afstandsbediening drukken.
 2. Druk op ‘A’ van je Wii-afstandsbediening om naar het Wii-menu te gaan.
 3. Selecteer linksonder in het menu ‘Wii’.
 4. Selecteer de ‘Wii-instellingen’ en druk op ‘A’ van je afstandsbediening. Je vindt deze knop aan de rechterkant van het scherm.
 5. Eenmaal in de instellingen zie je in de rechterbovenhoek het versienummer staan. Het versienummer is afhankelijk van waar je woont. Zeer waarschijnlijk is het 4.3U, 4.3E, 4.3J of 4.3K. Noteer voor het gemak dit versienummer, aangezien je deze later nog nodig hebt.

  Maakt je Wii geen gebruik van 4.3 en je hebt Homebrew nog niet geïnstalleerd, dan zal je je console eerst moeten bijwerken naar 4.3. Doe dit voordat je verder gaat met de volgende stappen. Het kan zijn dat je geen versienummer ziet staan. Controleer in dit geval of je tv het volledige beeld weergeeft.

 6. Het volgende waar we naar gaan kijken is het Mac-adres. Scrol hiervoor naar rechts en selecteer ‘internet’. Druk vervolgens op ‘A’ van je Wii-afstandsbediening om de instellingen te openen.
 7. Selecteer vervolgens ‘console informatie’ en druk op ‘A’ van je afstandsbediening om het te openen. Je kan van tevoren ook even controleren of je verbinding hebt met het internet. Je kan op deze pagina namelijk ook naar de ‘verbindingsinstellingen’.
 8. Je ziet nu het Mac-adres voor je. Schrijf dit adres om zodat je deze later kunt gebruiken. Het is een code van 12 cijfers en letters. Ook deze informatie heb je nodig om Homebrew straks te downloaden.

We hebben nu de juiste gegevens verzameld. Schakel je Wii uit door de aan-/uitknop van je afstandsbediening of je console te gebruiken. Haal tot slot de sd-kaart uit je Wii. Aan de linkerkant van de schijfpoort zit het sd-kaartje. Door hier zachtjes aan te trekken verwijder je hem uit het apparaat.

nintendo wii console ombouwen

LetterBomb downloaden

De volgende stap is om homebrew te installeren. Dit maakt het mogelijk om onofficiële software (dat niet van Nintendo is) te downloaden. Volg de onderstaande stappen voor gedetailleerde informatie.

Stap 1: stop het sd-kaartje dat in je Wii zat in je computer. De allereerste stap is om de sd-kaart op je computer te openen. Dit is niet altijd even makkelijk, aangezien niet alle computers een sd-kaart poort hebben. In dit geval heb je een externe adapter nodig die je op internet kunt vinden. Voornamelijk mensen met Macbooks stuiten op dit probleem. Dit kan je echter vrij eenvoudig oplossen door een adapter te gebruiken die ervoor zorgt dat je je sd-kaart op een USB-poort kan aansluiten.

Zodra je de sd-kaart hebt geplaatst krijg je hier vaak een melding van. Zorg ervoor dat het sd-kaartje dat je gebruikt maximaal 2 GB aan geheugen heeft. Je kan de inhoud van je sd-kaart alvast openen door de bestandsverkenner van Windows te openen of de Finder te gebruiken in Mac. Er wordt aangeraden om je sd-kaart te formatteren naar FAT32.

Stap 2: start je computer op en ga vervolgens naar de website waar je de Letterbomb kunt downloaden. Dit is een veilige website en een veilige download. De domeinnaam kan intimiderend overkomen, maar trek je daar niets van aan.

letterbomd software wii modden

Stap 3: eenmaal op deze website wordt er gevraagd naar je Wii-gegevens. Allereerst vragen ze je om je versienummer, wat afhankelijk is van het land waarin je woont. Je ziet de volgende opties staan: ‘4.3U’, ‘4.3E’, ‘4.3J’, ‘4.3K’. Kies de systeemversie die overeenkomt met de versie van jouw Wii.

Stap 4: vervolgens wordt er gevraagd om je Mac-adres in te vullen. Ook deze hebben we genoteerd. Vul alle vakjes in zodat jouw Mac-adres erin staat. Onder de vakjes zie je als het goed is de optie ‘Bundle the HackMii Installer for me’. Zorg dat deze optie is aangevinkt.

Stap 5: tot slot moet je nog even aangeven dat je geen robot bent. Zo weet de website dat je ze niet probeert te spammen.

Stap 6: als je alles hebt ingevuld en hebt bevestigt kan je uit 2 opties kiezen. Je kan op de knop ‘cut the red wire’ of ‘cut the blue wire’ klikken. Het lijkt erop dat er geen (belangrijk) verschil zit tussen de beide opties. Het maakt dus niet uit op welke van de 2 je klikt. Wacht vervolgens tot de installatie is voltooid.

Stap 7: nadat je Letterbomb hebt gedownload staat deze op je computer. De map Letterbomb op je computer vind je in de bestandsverkenner van Windows of in de Finder van Mac. Indien je het mapje niet kunt vinden kan je naar ‘downloads’ gaan. Als je het mapje genaamd ‘LetterBomb’ hebt gevonden open je deze. Je Macbook zal hierna meteen de inhoud van de map weergeven. Op Windows zal je de map waarschijnlijk eerst moeten uitpakken, omdat het een zipbestand is.

Stap 8: nu je toegang hebt tot de inhoud van je map kan je de inhoud kopiëren naar je sd-kaart. Selecteer alle mappen in de map ‘LetterBomb’. Doe dit bijvoorbeeld door met je map over alle mappen te slepen. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde bestanden en selecteer ‘kopiëren’.

Stap 9: open vervolgens de inhoud van je sd-kaart. Misschien heb je dit al gedaan in stap 1. Als je je sd-kaart hebt geopend zie je als het goed is een map genaamd ‘LOST.DIR’. Een grote kans dat dit de enige map is die op je geheugenkaart staat. Klik met je rechtermuisknop op een wit vlak in deze map en selecteer ‘plakken’. Het kan even duren voordat alle bestanden zijn gekopieerd.

Nadat alle benodigde bestanden op je sd-kaart staan kan je hem uit je computer halen. Je bent nu klaar om de Homebrew op je Wii te installeren.

Homebrew installeren

We hebben nu de juiste bestanden op de sd-kaart gezet. Dan is het nu tijd om de Homebrew Launcher op je Wii te zetten. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Stap 1: stop de sd-kaart die je net uit je computer hebt gehaald in de Wii.

Stap 2: schakel de Wii in en druk op de knop ‘A’ van je afstandsbediening. Zo kan je het Wii-menu openen.

Stap 3: open vervolgens het Wii-prikbord. Hiervoor ga je in het Wii-menu naar het icoontje rechts onderin je beeldscherm. Het icoontje is in de vorm van een envelop. Druk op ‘A’ zodra je hem hebt geselecteerd.

Stap 4: ga daarna opzoek naar een rode envelop. Het kan enkele seconden duren voordat de envelop verschijnt. Afhankelijk van je tijdzone staat deze envelop in de map met de huidige datum, de datum van gisteren of van morgen. Gebruik de pijlen om de envelop te zoeken.

Stap 5: als je de envelop eenmaal hebt gevonden selecteer je hem en druk je op ‘A’. Druk op ‘1’ als hierom wordt gevraagd. Je wordt nu naar het installatiebestand van HackMii gebracht. Druk op ‘verder’ en daarna op ‘A’.

Stap 6: selecteer in het beeldscherm ‘Install The Homebrew Channel’ en druk op ‘A’. The Homebrew Channel wordt nu geïnstalleerd op je Wii. Bevestig je keuze door op ‘ja, verder’ te klikken. Selecteer daarna op ‘verder’ en druk op ‘A’. Deze optie verschijnt zodra de installatie is voltooid.

Stap 7: na de installatie selecteer je ‘Exit’ en druk je op ‘A’ van je afstandsbediening. Je Wii zal nu opnieuw opstarten. Als je Wii weer is opgestart vind je The Homebrew Channel in het Wii-menu. Vanuit hier kan je hem selecteren en openen.

Zijn alle stappen hierboven allemaal een beetje te vaag? Kijk dan de video hieronder. Hij doorloopt net wat andere stappen, maar het komt op hetzelfde neer.

Nadat je Wii is omgebouwd zijn er een paar functionaliteit die je kunt downloaden. Download ze op je computer en zet ze op de sd-kaart. Stop de sd-kaart vervolgens weer in je Wii.

Wii Backup Manager: hiermee beheer, comprimeer en decomprimeer bestanden.

Wiiflow: een open-source loader voor USB-bestanden op je externe harde schijf.

Usbloader-emulator-pack: dit maakt het mogelijk om games vanaf een USB-station af te spelen. Hierdoor is het mogelijk om games van bijvoorbeeld NES, SNES, Sega, Gameboy en N64 te spelen.

Scroll naar boven