Hoe brand je een CD

Hoe brand je een CD? – CD branden in Windows

Door je CD te branden kan je gegevens en bestanden van je computer naar je cd kopiëren. Tegenwoordig zijn er veel verschillende methodes om je cd te branden. Het is dan ook niet zo heel erg moeilijk meer om dit voor elkaar te krijgen. In dit artikel bespreek ik meerdere methodes voor verschillende situaties.

In het kort:

  1. Stop de cd in je computer met behulp van een externe cd speler indien nodig.
  2. Open de bestandsverkenner en selecteer de bestanden die je wil branden.
  3. Ga bovenaan in de bestandsverkenner naar ‘delen’ en selecteer ‘Op schijf branden’.

CD branden in Windows

Windows heeft een ingebouwd programma waarmee je je cd kunt branden. Hiervoor hoef je dus geen extern programma te downloaden, alhoewel ik deze optie later dit artikel bespreek. De methode hieronder kan je ook gebruiken voor dvd’s. Dvd’s hebben meer opslagruimte dan cd’s, maar dat betekent niet dat je dvd’s moet branden.

Let op: in de methode hieronder bespreken ik hoe je een cd brandt als je foto’s, documenten of video’s wil overzetten. Muziek van je pc naar je cd branden gaat op een andere manier. Mocht dit laatste voor jou van toepassing zijn, kijk dan iets verder in dit artikel.

Niet alle cd-spelers ondersteunen dvd’s en dan ben je genoodzaakt om cd’s te gebruiken. Let ook op de soort cd en dvd. Hieronder staan de 2 soorten cd’s beschreven:

  1. CD-R, DVD-R: gebruik je een cd-r, dan kan je deze maar 1 keer herschrijven. Dit betekent dat je hem maar 1 keer kan branden (compact disk-recordable).
  2. CD-RW, DVD-RW: een cd-rw daarentegen kan onbeperkt worden herschreven (Compact Disk Rewitable). Volg de onderstaande stappen om je cd in Windows te branden:

Stap 1: de allereerste stap is om je computer op te starten en de cd in je cd-speler te stoppen. Dit kan een cd-r of cd-rw zijn. Zodra je computer is opgestart open je de bestandsverkenner van Windows. Klik op het icoontje van je bestandsverkenner of houd de Windowstoets + E ingedrukt. Zorg ervoor dat de cd die je gebruikt leeg is. Het station dat nu in je bestandsverkenner tevoorschijn komt is als het goed is een dvd-station. Dit herkend je aan het dvd-logo.

bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
externe cd en dvd speler cd rippen

Externe cd en dvd speler

Als je laptop/pc geen ingebouwde cd speler heeft kan je een externe aanschaffen. Hij ondersteunt ook USB-C, waardoor hij geschikt is voor Mac gebruikers.

Stap 2: ga in de bestandsverkenner naar de bestanden die je wil kopiëren naar je cd. Selecteer vervolgens de desbetreffende bestanden.

Stap 3: als je eenmaal de bestanden hebt geselecteerd klik je hierop met je rechtermuisknop. Er verschijnt nu een vervolgkeuzemenu waarin je ‘kopiëren naar’ ziet staan. Zweef hierover met je muis en selecteer daarna de cd-brander.

Er is ook nog een andere manier waarop je je cd-brander kunt selecteren. Zodra je de bestanden hebt geselecteerd kun je naar het venster ‘delen’ gaan bovenaan in de bestandsverkenner. Onder het tabblad ‘delen’ vind je de optie ‘op schijf branden’.

cd branden delen bestandsverkenner windows

Stap 4: er verschijnt nu een nieuw dialoogvenster waarin wordt gevraagd hoe je de schijf wil gebruiken. Zoals je kunt zien heb je de keuze uit 2 verschillende opties. Het verschil tussen beide functies bespreek ik hieronder:

Net als een USB-flashstation: als je deze functie selecteert betekent het dat je in Windows XP of hoger meer bestanden kunt toevoegen, bewerken of bestanden op dezelfde cd kunt verwijderen. Het beste is om hiervoor een cd-rw-schijf te gebruiken. Deze kan je namelijk meerdere keren herschrijven. Het nadeel hiervan is echter dat de cd niet werkt op een andere soort pc, zoals een MacOS.

Met een cd/dvd-speler: als je deze optie selecteert worden je bestanden naar de cd gekopieerd en wordt de sessie afgesloten, waardoor de gegevens op elke pc beschikbaar zijn. Het nadeel hiervan is dat je na het branden ze helemaal niet meer kunt bewerken of verwijderen. Voor de meeste mensen is dit een goede optie.

Stap 5: de laatste stap is uiteraard om je keuze te bevestigen. Klik hiervoor op de knop ‘volgende’. Er verschijnt een venster waarin je al je geselecteerde bestanden kunt zien.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Overweeg dan om de video hieronder te bekijken. De methode verschilt iets ten opzichte van het stappenplan hierboven, maar het komt op hetzelfde neer.

Een muziek-cd branden in Windows

Eerder dit artikel had ik al aangegeven dat je voor het overzetten van muziek een andere methode moet gebruiken. Voor foto’s, documenten en video’s kun je de methode hierboven gebruiken. Voor het kopiëren van video’s van je pc naar je cd kun je ietwat oudere programma’s van Windows gebruiken. Ik heb het in dit geval over de Windows Media Player. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

Stap 1: open de Windows Media Player. Gebruik hiervoor eventueel de Windows zoekbalk linksonder in het scherm. Typ simpelweg ‘Windows media player’ in de zoekbalk. Het kan soms voorkomen dat dit programma niet is geïnstalleerd op je computer. Installeer het programma dan of gebruik in dit geval iTunes.

windows media player openen op computer

Stap 2: als je dit programma eenmaal hebt geïnstalleerd/geopend zie je aan de bovenkant allerlei tabbladen staan. Rechtsboven zie je het tabblad ‘branden’ staan. Sluit naast dit programma ook de bestandsverkenner van Windows op. Ga naar de muziekbestanden die je op je cd wil zetten en selecteer ze. Sleep de geselecteerde bestanden met je muis naar de Windows Media Player. Sleep ze naar de rechterkant van het menu onder ‘Lijst voor branden’. Let er wel op dat je een limiet hebt van 80 minuten aan muziek.

cd branden programma windows media player tabblad

Stap 3: nadat de bestanden in de Media Player staan druk je op ‘branden starten’. Als het goed is zie je een laadbalkje dat aangeeft hoever je in het proces bent. Het kan enkele minuten duren voordat de sessie is afgelopen. Hierna kun je de cd uit je computer halen en afspelen op je cd-speler.

CD branden in Mac

Ik heb het tot dusver alleen gehad over Windows, maar je gebruikt weer andere programma’s op Mac computers. Ook bij Mac hangt de methode die je gebruikt af van het soort bestand dat je gebruikt. Wil je foto’s, documenten en video’s kopiëren, volg dan de onderstaande stappen:

Stap 1: zet je Mac computer aan en stop de cd-speler in de computer. Je Mac heeft zeer waarschijnlijk geen ingebouwde cd-speler. Gebruik in dit geval een externe cd-speler waar je je cd in kan doen.

externe cd en dvd speler cd rippen

Externe cd en dvd speler

Als je laptop/pc geen ingebouwde cd speler heeft kan je een externe aanschaffen. Hij ondersteunt ook USB-C, waardoor hij geschikt is voor Mac gebruikers.

Stap 2: open vervolgens spotlight door op het icoontje in de vorm van een vergrootglas te klikken. Deze bevindt zich rechtsboven in het scherm.

Stap 3: open daarna het schijfhulpprogramma van Mac. Hiervoor kun je de zoekbalk van je computer gebruiken. Typ hierin ‘schijfhulpprogramma’ en dubbelklik vervolgens op het resultaat.

Stap 4: linksboven in het scherm vind je een knop ‘branden’ om de cd te branden. Nadat je hier op hebt geklikt opent er een nieuw venster. Selecteer in dit nieuwe venster een bestandslocatie. Kies de bestandslocatie waarin de bestanden zitten die je naar je cd wil kopiëren. Aan de linkerkant van het venster zie je een lijst van mappen.

Stap 5: eenmaal aangekomen in de juiste map selecteer je de bestanden die je wil kopiëren. Selecteer de bestanden door tijdens het klikken de command-knop ingedrukt te houden. Je kan ook met je muis slepen om meerdere bestanden in 1 keer te selecteren.

Stap 6: als je alle gewenste bestanden hebt geselecteerd klik je rechtsonder op de knop ‘branden’. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin je het een en ander kunt aanpassen. In principe staan de instellingen goed en kan je het proces starten door weer op ‘branden’ te klikken.

Zodra het branden is voltooid krijg je hier een melding van. Als het goed is staat er dat je foto’s, documenten en video’s succesvol zijn gebrand.

Een muziek-cd branden in Mac

Om muziek van je pc naar je cd te kopiëren gebruik je niet de bovenstaande methode, maar iTunes. Selecteer de muziekbestanden die je wil branden in iTunes en maak een afspeellijst aan een brand de playlist. De stappen staan hieronder gedetailleerd onder elkaar:

Stap 1: stop de cd in de cd-speler van je Mac. Aangezien bijna geen één Mac computer tegenwoordig nog een ingebouwde cd-speler heeft, wordt er in de meeste gevallen een externe cd-speler gebruikt.

externe cd en dvd speler cd rippen

Externe cd en dvd speler

Als je laptop/pc geen ingebouwde cd speler heeft kan je een externe aanschaffen. Hij ondersteunt ook USB-C, waardoor hij geschikt is voor Mac gebruikers.

Stap 2: om je cd te branden kun je op Mac het programma iTunes gebruiken. Open het programma en selecteer de bestanden die je wil kopiëren. Houd hiervoor de command-knop ingedrukt en selecteer de bestanden. Het kan zijn dat je op het tabblad ‘nummers’ moet klikken om een lijst van iTunes-nummers te bekijken. Net zoals bij Windows kan je ook bij Mac ongeveer 70-80 minuten aan muziek in 1 keer branden.

Stap 3: ga daarna naar File > afspeellijst uit selectie. 

nieuwe playlist toevoegen itunes cd branden

Stap 4: nadat je een playlist hebt gemaakt ga je wederom naar file > brand afspeellijst naar schijf. Je krijg nu een menu voor je waarin je verschillende opties kunt selecteren. Vink in dit menu de optie ‘audio-cd’ aan. Bevestig je keuze door rechtsonder in het menu op ‘branden’ te klikken. Wacht totdat het branden is voltooid en je kunt je cd met muziek in een cd-speler stoppen.

CD branden met een ander programma

Tot dusver hebben we alleen gebruik gemaakt van de programma’s die standaard zijn geïnstalleerd op je computer. Zowel Windows als Mac hebben dit dus al voor je geregeld. Voor Windows gebruik je de bestandsverkenner of de Windows Media Player. Voor Mac daarentegen gebruik je het ingebouwde schijfhulpprogramma of iTunes. Welke je gebruikt hangt af van wat voor soort bestanden je gaat branden, maar dat is eerder dit artikel al uitgebreid besproken.

Je kunt echter ook software van derden gebruiken. Er zijn genoeg gratis programma’s die het mogelijk maken om je cd’s zowel te branden als te rippen. Hieronder zet ik een van de beste brandprogramma’s voor je op een rijtje:

  1. Express Burn
  2. CDBurnerXP
  3. Ashampoo Burning Studio Free
  4. MediaMonkey
  5. OpenShot Video Editor

Scroll naar boven