Hoe brand je een mp3 op een CD

Hoe brand je een mp3 op een CD?

Veel mensen beschikken nog over een cd speler. Door je mp3 bestanden op je cd te branden kan je je cd speler voorzien van genoeg muziek. Tegenwoordig wordt dit je erg makkelijk gemaakt door vooraf geïnstalleerde programma’s, zoals ITunes en de Windows Media Player. In dit artikel lees je hoe je een mp3 bestand kan branden op zowel Windows als Mac.

In het kort:

 1. Open de Windows Media Player.
 2. Ga naar het tabblad ‘Branden’ rechtsboven.
 3. Klik rechtsboven op het icoontje in de vorm van een lijstje/checklist. Deselecteer hier ‘Audio-cd’.
 4. Sleep de mp3 bestanden vanuit de bestandsverkenner naar de Windows Media Player.
 5. Stop de cd in je computer.
 6. Klik op ‘Branden starten’.

Mp3 branden op een CD op Windows

Er zijn verschillende manieren waarop je een mp3 kan branden op je cd. Je kan een vooraf geïnstalleerd programma gebruiken, maar ook software van derden. Software van derden moet je eerst nog downloaden en wordt niet besproken in dit artikel.

MP3 branden op CD met Windows Media Player

Een mp3 bestand op je cd branden kan eenvoudig met een vooraf geïnstalleerd programma op je Windows computer. Het programma wat je kunt gebruiken heet Windows Media Player en kan je gebruiken voor het branden. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Open allereerst de Windows Media Player. Gebruik hiervoor de Windows zoekbalk linksonder in je beeldscherm en typ in ‘Windows Media Player’. Selecteer het programma zodra deze verschijnt.
 2. Als je het programma hebt geopend zie je rechtsboven in het menu een tabblad genaamd ‘Branden’.
 3. Rechtsboven zie je een icoontje in de vorm van een lijstje/checklist. Als je hierop klikt heb je verschillende opties wat betreft het branden. Mogelijk staat hier ‘Audio-cd’ geselecteerd, waardoor het branden niet mogelijk is. Zorg dat je de optie eronder wel selecteert, namelijk ‘Gegevens-cd of dvd’.
 4. Open de bestandsverkenner en sleep de mp3 bestanden vanuit hier in de Windows Media Player. Aan de rechterkant zie je ‘Sleep items hiernaartoe’ waar je de bestanden naartoe kunt slepen. Je kunt er ook afspeellijsten of complete albums naartoe slepen.
 5. Stop de cd in je computer. Aangezien laptops van tegenwoordig geen ingebouwde cd speler meer hebben moet je een externe gebruiken. Een externe cd speler sluit je eenvoudig aan op een USB of USB-C poort van je laptop. Zo is het alsnog mogelijk om cd’s af te spelen op je laptop.
 6. Zodra er een cd in je computer zit kan je beginnen met branden. De knop ‘Branden starten’ vind je ook rechtsboven in de Windows Media Player. Het branden gaat nu beginnen en kan enkele minuten duren. Het programma geeft aan zodra het proces is voltooid.
Windows Media Player openen WIndows
tabblad branden openen media player Windows
opties cd branden audio cd uitzetten
bestanden slepen naar media player
branden starten mp3 op cd

Let verder op het verschil tussen de verschillende cd’s. We kunnen cd’s in 2 types onderverdelen:

 1. CD-R, DVD-R: gebruik je een cd-r, dan kan je deze maar 1 keer herschrijven. Dit betekent dat je hem maar 1 keer kan branden (compact disk-recordable). Mocht je de keuze hebben, dan raad ik je aan om dit soort cd’s te gebruiken. Niet alle cd spelers kunnen namelijk herschrijfbare cd’s (oftewel CD-RW en DVD-RW) afspelen.
 2. CD-RW, DVD-RW: een cd-rw daarentegen kan onbeperkt worden herschreven (Compact Disk Rewitable).

Mogelijk moet je voor het branden eerst de cd formatteren. Zo maak je ruimte vrij voor de mp3 bestanden die je erop wil zetten. Nadat je je cd in je computer hebt gestopt kan je de gegevens die erop staan verwijderen. Dit kan zowel via de bestandsverkenner als via programma’s, zoals de Windows Media Player en ITunes.

Extra tip! Plaats alle mp3 bestanden en bestanden in één map. Zorg ervoor dat de bestandsgrootte van de map niet groter is dan de maximale bestandsgrootte van de cd. Meestal is dat 650 of 700 MB. In de Windows bestandsverkenner kan je zien wat de totale bestandsgrootte van de map is.

MP3 branden op CD met de bestandsverkenner

Het is ook mogelijk om mp3 bestanden op je cd te zetten door de bestandsverkenner te gebruiken. Dit is een menu waar de meeste Windows gebruikers wel bekend mee zijn. Let op: mocht je de keuze hebben, kies dan altijd voor de Windows Media Player in plaats van de bestandsverkenner voor het branden. Door de Windows Media Player te gebruiken kan je de cd afspelen op elke cd speler en autoradio.

 1. Stop een cd in je computer. Gebruik eventueel een externe cd speler als je geen ingebouwde cd speler hebt.
 2. Open de bestandsverkenner en ga naar de mp3 bestanden die je op je cd wil zetten.
 3. Selecteer de bestanden en klik erop met je rechtermuisknop.
 4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘Kopiëren naar’. Selecteer daarna de cd waar je de bestanden op wil zetten.
 5. Een volgend menu verschijnt waar je de instellingen voor het branden kunt aanpassen.
 6. Kies een naam voor de cd.
 7. Selecteer ‘Met een CD/DVD speler’. Selecteer daarna ‘Volgende’.
mp3 branden naar cd

Windows kopieert de bestanden of mappen naar de cd.

Externe cd en dvd speler

Externe cd en dvd speler

Gebruik deze externe cd speler om je cd’s af te spelen op je laptop. Handig als je laptop geen ingebouwde cd speler meer heeft.

Mp3 branden op een CD op Mac

Een Macbook maakt geen gebruik van de Windows Media Player. In dit geval zal je dus een ander programma moeten gebruiken. Gelukkig heeft ook je Macbook al vooraf geïnstalleerde software waarmee je het branden mogelijk kunt maken, namelijk ITunes. Volg de onderstaande stappen om je mp3 bestand op je cd te branden met behulp van ITunes:

 1. Ga opzoek naar het ITunes pictogram op je Macbook en open het programma.
 2. Linksboven in het programma zie je ‘Bestand’ staan. Klik hierop.
 3. Selecteer in het vervolgkeuzemenu wat nu verschijnt de optie ‘Nieuwe afspeellijst’.
 4. Aan de linkerkant zie je een nieuwe afspeellijst staan. Dubbelklik hierop om de naam van de lijst te veranderen.
 5. Zet de audiobestanden die je op je cd wil branden in de afspeellijst. Je kunt de mp3 bestanden vanaf je Windows bestandsverkenner naar de afspeellijst slepen. Of sleep de mp3 bestanden vanaf de ITunes bibliotheek naar de afspeellijst. De nummers die je in de afspeellijst zet worden in 1 keer gebrand op de cd.
 6. Stop de cd in je Macbook. Aangezien Macbooks van tegenwoordig geen ingebouwde cd speler meer hebben moet je een externe gebruiken. Een externe cd speler sluit je eenvoudig aan op een USB of USB-C poort van je computer. Zo is het alsnog mogelijk om cd’s af te spelen op je Macbook.
 7. Selecteer aan de linkerkant in ITunes de afspeellijst door erop te klikken.
 8. Ga linksboven wederom naar ‘Bestand’. Selecteer in het vervolgkeuzemenu de optie ‘Afspeellijst op schijf branden…’.
 9. Selecteer in het menu wat nu verschijnt ‘Audio-cd’ of ‘Mp3-cd’.
  1. Audio-cd: selecteer deze optie zodat de cd op elke cd speler en autoradio kan worden afgespeeld.
  2. Mp3-cd: deze cd kan alleen worden afgespeeld op cd spelers, autoradio’s en computers die een mp3 formaat ondersteunen.
 10. Selecteer na het instellen van de instellingen ‘Branden’. Het kan enkele minuten duren voordat alle mp3 bestanden op je cd staan. ITunes geeft aan zodra alle bestanden op je cd zijn gezet. Mocht de afspeellijst niet geheel passen op je cd, dan vraagt ITunes of je er nog een cd in wil doen.

Scroll naar boven