Hoe breid je zelf het RAM-geheugen uit

Hoe breid je zelf het RAM-geheugen uit?

Heeft je computer moeite met het uitvoeren van meerdere taken tegelijk? In dit geval kan het interessant zijn om je RAM-geheugen uit te breiden. Hierdoor creëer je meer RAM-geheugen en maak je je computer sneller. In dit artikel wordt stap voor stap besproken hoe je dit kunt doen.

In het kort:

  1. Zoek uit of je het RAM-geheugen kan uitbreiden met behulp van Crucial.
  2. Bekijk hoeveel RAM je nu hebt.
  3. Schakel je computer uit.
  4. Ontlaad jezelf met een antistatisch armbandje.
  5. Open de behuizing van je computer.
  6. Plaats de nieuwe RAM-module.
  7. Maak je computer weer dicht.
Logitech MX Master 3 muis aansluiten

Logitech MX Master 3

Gebruik de meegeleverde USB-A dongle om je muis draadloos te verbinden met je computer. Er zit ook een oplaadkabel bij om de muis te voorzien van stroom.

Let op: dit artikel richt zich voornamelijk op het uitbreiden van je RAM-geheugen op je laptop.

Hoe breid je het RAM-geheugen uit?

Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet volgen, zowel voor als na het uitbreiden van je RAM-geheugen. Van tevoren is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Hieronder zet ik al benodigdheden voor je onder elkaar.

Dit heb je nodig:

  1. Een laptop waarvan je het RAM-geheugen kunt vervangen.
  2. Een of twee RAM-modules (een even aantal is ideaal na de upgrade).
  3. Een antistatische armband (optioneel en alleen nodig wanneer je geen houten, plastic of stenen ondergrond hebt).
  4. Een schroevendraaier of ander gereedschap voor het openschroeven van je laptop.

Stap 1: zoek uit of je het RAM-geheugen kan uitbreiden

Let erop dat je niet bij alle laptops de RAM-geheugen kan uitbreiden. Het is dus van tevoren belangrijk om te kijken of dit überhaupt wel mogelijk is. Sommige laptops zitten aan de onderkant dicht waardoor je simpelweg niet bij het werkgeheugen kunt komen. Ook zijn er gevallen waarbij het RAM-geheugen vastzit aan je moederbord. De nieuwe MacBooks lenen zich niet uit om het RAM-geheugen uit te breiden. Apple heeft gekozen voor ruimtebesparing, waardoor consumenten het werkgeheugen niet zelf kunnen verwisselen.

Om erachter te komen of je het RAM-geheugen op je laptop kunt uitbreiden kan je de software van Crucial gebruiken. Geef op de website aan wat de fabrikant is van je laptop, onder welke productlijn deze valt en welk model het. De kans is groot dat je dit niet uit je hoofd weet, maar je kan dit eenvoudig achterhalen. Volg de onderstaande stappen:

  1. Gebruik de Windows zoekmachine linksonder in je beeldscherm en typ in ‘System Information’. 
  2. Er verschijnt nu een menu waarin je alle gegevens van je laptop kunt zien. Je kan hier ook meteen zien hoeveel werkgeheugen je op je computer hebt en hoeveel daar momenteel beschikbaar van is. Bekijk de afbeeldingen hieronder om je te kijken welke informatie je moet invullen.
system information windows zoekbalk
systeem informatie model merk serienummer laptop
software crucial ram geheugen vinden

Nadat je je computer hebt gevonden geeft hij aan hoeveel RAM-geheugen je laptop maximaal ondersteunt. Ook geeft hij aan hoeveel slots je tot je beschikking hebt. Bij mij geeft hij aan dat in tot 64GB kan ondersteunen en dat ik 2 slots heb. Dit betekent dus dat ik 2 staven aan RAM-geheugen kwijt kan.

Scrol je verder naar onderen, dan zie je dat Crucial je ook enkele compatibele producten aanbiedt. Hier worden ook vergelijkbare DIMM’s en SODIMM’s* van andere merken getoond. Let vervolgens op de snelheid en het type RAM dat je nodig hebt. Vaak is dit DDR2, DDR3 of DDR4 met een bepaalde snelheid. Over het algemeen is DDR4 sneller da DDR3.

*RAM-geheugen komt in 2 vormen voor: DIMM en SODIMM. Voor Windows gebruik je altijd voor DIMM’s, wat groter is dan SODIMM en speciaal gemaakt is voor desktop pc’s.

Stap 2: bekijk hoeveel RAM je nu hebt

Je hebt nu gekeken of je het RAM-geheugen van je laptop kan uitbreiden. Ook weet je welk soort RAM-geheugen door je laptop wordt ondersteund. Om het juiste RAM-geheugen te kiezen is het handig om te weten hoeveel je nu hebt. Zo kan je erachter komen of het uitbreiden van je RAM-geheugen wel echt nodig is. Dit heb ik eerder in dit artikel al kort besproken, maar ga ik nu verder op in. Kijken hoeveel RAM-geheugen je nu hebt/gebruikt doe je als volgt:

  1. Klik met je rechtermuisknop op de Windows taakbalk.
  2. Selecteer ‘Taakbeheer’.
  3. Ga naar het tabblad ‘Prestaties’.
  4. Selecteer aan de linkerkant ‘Geheugen’.
taakbeheer openen windows
hoeveelheid ram geheugen checken taakbeheer

Je ziet in dit menu hoeveel werkgeheugen je hebt en hoeveel je daarvan op dit moment gebruikt. Aan de rechterkant vind je het aantal gebruikte sleuven. In de afbeelding kan je zien dat er bij mij 1 slot wordt gebruikt. Er is dus ruimte voor een tweede RAM-geheugen. 

Stap 3: schakel je computer uit

Je start met het uitschakelen van je computer. Voordat je kan beginnen met het sleutelen aan je laptop moet je eerst letten op de volgende punten:

  1. De computer moet helemaal uitstaan. Zet deze niet op standby modus. Je kunt dit doen door de computer los te koppelen van het stroom en de aan-/uitknop voor een paar seconden in te drukken.
  2. Koppel na het uitschakelen van je computer de muis, toetsenbord en printer los. Zorg ervoor dat de computer niet aan het stroom hangt.
  3. Heb je een verwijderbare accu, dan is het verstandig deze ook uit de computer te halen.

Stap 4: ontlaad jezelf

We hebben niet voor niets de computer uitgezet en al het stroom eraf gehaald. Jijzelf kan echter ook met een klein beetje statische lading je computer ernstig beschadigen. Je kunt voorkomen dat de onderdelen van je computer een elektrische schok krijgen door jezelf volledig te ontladen.

Jezelf volledig ontladen kan met behulp van een antistatisch armbandje. Heb je de antistatische armband niet in huis, dan kan je ook ontladen door alleen het metalen deel van de behuizing van de computer aan te raken. Toch kan ik je aanraden om voor de zekerheid wel een antistatisch armbandje te gebruiken. Een schokje, hoe klein dan ook, kan fataal zijn voor je laptop en dat is zonde.

Antistatische polsband spanning afleiden videokaart vervangen

Antistatische polsband

Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt tijdens het uitbreiden van je RAM-geheugen.

Stap 5: open de behuizing van je computer

Dan is het nu tijd om de behuizing van je laptop te openen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Klap je laptop dicht en draai deze om zodat de onderkant naar boven wijst.
  2. Leg eventueel iets zachts onder je laptop als je bang bent dat de ondergrond je laptop beschadigd.
  3. Schroef 1 of meerdere panelen los zodat je bij je RAM-geheugen komt.
  4. Houd de schroeven dicht bij elkaar en zorg dat je ze niet kwijtraakt

Hoe je bij de laptop komt verschilt per model. Er zijn 2 situaties:

Meerdere panelen: wat je aan de onderkant van je laptop aantreft verschilt per model. Bij sommige laptops bestaat de onderkant uit meerdere panelen. Ga in dit geval opzoek naar een paneel met het logo van RAM-geheugen. Vaak is dit logo rechthoekig met aan de onderkant een paar streepjes. Als er geen logo bij staat zal je de panelen één voor één open moeten schroeven.

Eén paneel: er zijn ook genoeg laptops waarbij de onderkant bestaat uit slechts 1 geheel. Schroef dit grote paneel los en ga daarna opzoek naar de RAM-module. Deze ligt meestal naast de processor, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Bij sommige laptops moet je eerst de accu losmaken voordat je de panelen kunt losschroeven. Mogelijk heb je deze al verwijderd in stap 3, waarbij je de computer volledig van het stroom haalt. Heb je geen verwijderbare accu, sla deze stap dan over. Tot slot is er een mogelijk dat je laptop wordt geleverd met een erg eenvoudig toegankelijke onderkant. Denk aan panelen die je enkel eruit hoeft te schuiven.

Stap 6: plaats de nieuwe RAM-module

Het is tijd om de nieuwe RAM-module te plaatsen in je computer. Je hebt nu echter 2 opties. Eerder in dit artikel hebben we achterhaald hoeveel slots je laptop heeft. Mijn laptop (die als voorbeeld is gebruikt op de afbeelding) beschikt over 2 slots. Dit is meestal het geval bij moderne laptops. In dit geval kan je er voor kiezen om het nieuwe RAM-geheugen toe te voegen aan het tweede slot. Heb je maar 1 slot of zijn allebei de slots bezet, dan moet je eerst het oude RAM-geheugen eerst verwijderen.

Let op: ook de bevestiging van de RAM-module is niet bij iedere computer hetzelfde. Ijk dus zelf goed hoe de module vastzit.

Optie 1: vervang een RAM-module. Bij de meeste computers zitten er klemmetjes om de RAM-module. Je kunt deze klemmetjes opzij duwen waardoor je de RAM-module eenvoudig kunt verwijderen. Tijdens het verwijderen is het belangrijk dat je de module aan de zijkanten vasthoudt en eruit haalt. Plaats na het verwijderen de nieuwe module.

Als je een oude RAM-module vervangt door een nieuwe, zorg er dan voor dat deze meer werkgeheugen heeft dan de oude. Een oude RAM van 8GB vervangen door een nieuwe RAM van 8GB heeft natuurlijk niet zoveel zin.

Optie 2: voeg een nieuwe RAM-module toe. wil je het niet vervangen maar alleen extra RAM bij plaatsen dan hoef je de RAM-module niet te verwijderen. Voeg een nieuw RAM-geheugen toe door deze goed uit te lijnen met de sleuf. Druk zachtjes op het RAM-geheugen totdat je een klikgeluid hoort. Druk het naar beneden totdat de module vastklikt in de clips.

Stap 7: maak je computer weer dicht

De nieuwe RAM-module heeft nu zijn plek gevonden. Je kunt de computer weer dicht maken. Begin eerst met het terugplaatsen van de panelen. Schroef deze weer vast met de oorspronkelijke schroefjes. Plaats de accu daarna terug indien je deze hebt verwijderd. Als de behuizing weer vastzit aan je computer kun je de computer aanzetten. Wil je weten of de computer de hoeveelheid RAM-geheugen goed aangeeft? Je kunt dit nakijken door naar taakbeheer te gaan. Dat doe je als volgt:

  1. Klik met je rechtermuisknop op de Windows taakbalk.
  2. Selecteer ‘Taakbeheer’.
  3. Ga naar het tabblad ‘Prestaties’.
  4. Selecteer aan de linkerkant ‘Geheugen’. 
taakbeheer openen windows
hoeveelheid ram geheugen checken taakbeheer

Je kunt nu zien wat het RAM-geheugen is. Wil je weten of alles soepeler werkt op de computer, open dan meerdere programma’s en tabbladen. Je kan in principe meteen aanvoelen of je computer de verschillende taken goed aankan.

Het uitbreiden van je RAM-geheugen lukt niet

Het uitbreiden van je RAM-geheugen wil niet altijd lukken. Er kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn.

  1. Installeer je oude RAM-geheugen om te kijken waar het probleem ligt. Mocht het oude RAM-geheugen wel werken, dan weet je dat er mogelijk iets mis is met het nieuwe RAM-geheugen.
  2. Zorg ervoor dat het werkgeheugen goed is uitgelijnd met de inkepingen. Zorg dat je echt een klik hoort zodra je het RAM-geheugen installeert. Je mag best een beetje kracht zetten terwijl je het werkgeheugen erin drukt.
  3. Heb je een oudere computer, dan heeft deze mogelijk een BIOS-update nodig om met de huidige technologie te kunnen werken.
  4. Zorg dat het RAM-geheugen wat je gebruikt wordt ondersteund op je computer. Kijk voor meer informatie naar stap 1 dat eerder dit artikel is besproken.
  5. Probeer je RAM-geheugen simpelweg opnieuw te installeren. Volg alle bovenstaande stappen nog een keer en kijk of dit het probleem verhelpt.

Kan je verschillend RAM-geheugen gebruiken?

Zoals we eerder hebben gezien beschikken veel laptops over 2 slots. Dit betekent dat je er 2 RAM in kwijt kunt. Is het mogelijk om 2 RAM-modules van een ander merk tegelijk te gebruiken? Het antwoord hierop is ja, het is mogelijk om RAM-geheugen van verschillende merken te combineren. Ongeacht het merk, de snelheid en de grootte van de RAM kan je RAM in je systeem mixen en matchen.

Alhoewel dit mogelijk is, kan het gebruik van niet-overeenkomende RAM-modules de prestaties en compatibiliteit van je computer negatief beïnvloeden. De meeste RAM-modules met dezelfde vormfactor worden gemengd met elkaar. Vind e de betrouwbaarheid belangrijk, gebruik dan alleen identieke RAM-modules van dezelfde fabrikant. Vind je de prijs belangrijker, dan is het mogelijk interessanter om de sterk afgeprijsde RAM-module aan te schaffen.

Voorkom het gebruik van verschillende geheugentypes. RAM-sticks van verschillende generaties, zoals DDR3 en DDR4 werken niet samen. Er zijn veel extra factoren waar je eigenlijk rekening mee moet houden, maar daar wordt in dit artikel niet op ingegaan. Bij het gebruik van 2 exact dezelfde RAM-modules zit je echter altijd goed. 

Hoeveel RAM-geheugen kan je maximaal gebruiken?

Als je het RAM-geheugen gaat uitbreiden is het natuurlijk goed om te weten tot hoever je deze kunt uitbreiden. Hoeveel RAM-geheugen je computer maximaal ondersteund is afhankelijk van 3 factoren:

  1. 32 bit en 64 bit processor
  2. Het besturingssysteem
  3. Het moederbord

Het maakt uit hoeveel bit je processor heeft, aangezien dit beinvloedt wat voor type besturingssysteem je kan installeren. De meeste moderne laptops van tegenwoordig gebruiken echter een 64 bit processor.

Als voorbeeld: een computer met een 64 bit processor, een 64 bit Windows besturingssysteem en een moederbord dat 32GB ondersteund kan maximaal 32GB ondersteunen.

Hoeveel RAM-geheugen heb je nodig?

Je wil het werkgeheugen van je computer uitbreiden, maar hoeveel je daadwerkelijk nodig?. De meeste computergebruikers hebben voldoende aan 8GB werkgeheugen. Speel je graag zware games of doe je veel aan videobewerkingen, dan is een 16GB of 32GB werkgeheugen beter. Let er wel op dat de RAM-module die je wil kopen door je computer wordt ondersteund. Hier is eerder dit artikel al verder op ingegaan.

Hoeveel RAM-geheugen je wilt hebben is dus afhankelijk van wat je doet en wil gaan doen op je computer. Hier hebben wij een apart artikel over geschreven. Er wordt exact beschreven wanneer je 8GB 16GB of 32GB aan RAM-geheugen nodig hebt.

Over de auteur

Scroll naar boven