Hoe configureer je een router naar WPA2

Hoe configureer je een router naar WPA2?       

Een router zorgt ervoor dat je draadloos netwerk hebt waar je apparaten mee kan verbinden. De zogenaamde wifi netwerken kunnen met behulp van een modem je apparaten verbinden met het internet. Het probleem is echter dat elk apparaat in de omgeving kan verbinden met je router.

In het kort:

  1. Log allereerst in op je router.
  2. Eenmaal in het menu van je router ga je naar de beveiligingsinstellingen. Meestal vind je dit bij Wireless > Security.
  3. Kies hier om je wifi netwerk een WPA2 versleuteling te geven.
  4. Meestal is dit de standaard encryptiemethode die is ingesteld.

Een oplossing hiervoor is een wachtwoord voor je wifi netwerk. WPA is het moderne versleuteling systeem die je wifi netwerk beschermd tegen indringers. In dit artikel alles over wat WPA is en hoe je het configureert op je router.

Hoe configureer je een router naar WPA2?

Stap 1: inloggen op je router: om je router te configureren naar een WPA2 versleuteling moet je ten eerste inloggen op je router. In het artikel “Hoe log ik in op mijn router” kan je meer informatie vinden over hoe je inlogt op een router. Voor nu zullen we kort samenvatten hoe je inlogt op je router.

  1. Ga naar je router en zorg dat deze is aangesloten en is ingeschakeld.
  2. Verbind je router met een computer via een HDMI of USB kabel.
  3. Ga naar je internetbrowser en vul je IP adres in die op je router of bij de handleiding is te vinden.
  4. Je zal nu een inlogscherm krijgen waarop je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen.
  5. Vul hier een standaard gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie in, zoals admin-admin of admin-password afhankelijk van het merk van je router. Als je zelf een gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingesteld voor je router vul je deze in.

Tip: let erop dat dit niet de naam en wachtwoord van je wifi netwerk is. Dit is alleen voor het inloggen op je routermenu.

Stap 2: WPA 2 configureren: nu je in het menu van je router bent kun je naar de beveiligingsinstellingen gaan voor je router. Daar kun je kiezen om je wifi netwerk een WPA2 versleuteling te geven. Meestal is dit de standaard encryptiemethode, maar in oudere routers kan er nog gebruik worden gemaakt van de eerste versie van WPA. Hieronder een lijst met de bekendste merken en de stappen die je moet volgen om naar de beveiligingsinstellingen te komen.

  • TP-Link: Advanced >Wireless> Wireless settings > Security. Bij Security kan je vervolgens kiezen om je wifi netwerk encryptie naar WPA2-PSK[AES] te zetten. Hierdoor heb je een WPA2 encryptie en kan je daar direct onder een wachtwoord bij instellen.
  • ASUS: Wireless> General > Authentication method> WPA encryption. Als hier WPA 2 staat en bij WPA encryptie AES is de juiste encryptie methode ingesteld op je router. Bij WPA pre shared key kan je het wachtwoord van je wifi netwerk veranderen.
  • Netgear: Wireless > Security Options. Voor sommige modellen zul je vanaf Settings naar Wireless Setup moeten gaan. Kies daar WPA2 [AES] en stel eventueel een nieuw wachtwoord in bij Password (Network Key). Vergeet vervolgens niet om op Save te klikken om je aanpassingen op te slaan.
  • Linksys: Wireless > Wireless Security> Security mode. Hier kan je WPA2 Personal selecteren om het beveiligingsmode te kiezen. Kies ook eventueel een ander wachtwoord bij Wireless Security. 
  • AVM (Fritzbox): Wifi > Draadloos netwerk > Veiligheid > WPA mode. Hier kan je het WPA2 (CCMP) selecteren en een nieuw wachtwoord kiezen voor je wifi netwerk bij Network Key.

Ziggo: Ziggo maakt gebruik van de Ziggo Connect box. Dit is een router en modem van het merk Arris of Compal. Voor de Arris router geldt er vanaf het System Basic Setup menu: Security mode > WPA2-PSK. Voor router van het merk Compal zul je bij het menu naar: Security > WPA2-PSK moeten gaan.

Deze routers worden niet erg goed beoordeeld zoals te lezen is in dit artikel van de consumentenbond. Veel klanten gebruiken dus een aparte router die een hoger kwaliteit netwerk ondersteund. Dit betekent dat veel Ziggo klanten dus gebruik maken van één van de merken die hierboven zijn genoemd. Check dus goed welke router je gebruikt en volg de stappen van het juiste merk router.

KPN: KPN klanten maken gebruik van de Experia Box die wordt geleverd door KPN. Dit is een reeks routers die door KPN meestal zelf worden geïnstalleerd. Hiermee heb je dus meestal al de nieuwste netwerkbeveiliging. Als je toch de netwerkbeveiliging wilt aanpassen zul je via: Netwerk > WLAN > Security > WPA2. Als je er niet helemaal uitkomt kan je ook altijd de helptool of de KPN tool gebruiken.

KPN klanten kunnen ook zelf een tweede router aanschaffen. Hoe je de bekendste router merken beveiligd staat hierboven. Hieronder een lijst met routers die door KPN worden ondersteund.

  • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
  • EdgeRouter (verschillende typen)
  • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
  • Synology RT1900ac / RT2600ac / MR2200ac
  • TP-Link AX10 hardware versie 1.2.

Wat is WPA2?

WPA staat voor WI-FI Protected Acces. Dit is het moderne systeem die ter vervanging van het Wired Equivalent Privacy systeem is aangesteld. Dat systeem was verouderd en daarvoor kwam het Wifi Protected Acces (WPA) versleuteling systeem in de plaats. Zelf merk je misschien vrij weinig van die encryptie, maar het systeem zorgt ervoor dat je een wachtwoord moet invullen om in te loggen op een wifi netwerk.

Inloggen op je router: iedere moderne router maakt standaard gebruik van een WPA2 versleuteling. Deze staat meestal al ingesteld en kan je persoonlijk instellen via het menu van je router. Om bij dit menu te komen zul je moeten inloggen op je router. Als je niet weet hoe je inlogt op je router kan het artikel Hoe log ik in op mijn router ook van pas komen. In dit artikel wordt dit slechts kort behandeld. 

Wanneer geen WPA versleuteling: zoals eerder genoemd heeft elke moderne router de optie om het wifi netwerk te beveiligen met een WPA2 versleuteling. Dit geldt echter niet voor open netwerken; deze netwerken bieden elk apparaat toegang zonder dat er een wachtwoord wordt vereist. Dit is handig voor publieke plekken zoals restaurants waar klanten gebruik kunnen maken van wifi. Je riskeert hiermee alleen wel je privacy en dus de bescherming van je gegevens.

Open netwerk risico’s: er is namelijk geen versleuteling van je communicatie met het wifi netwerk. Hierdoor kunnen hackers dus toegang verkrijgen tot welke websites je op het netwerk bezoekt en andere data die communicatie met het wifi netwerk vereist. In de video hieronder worden de risico’s van een open netwerk verder uitgelegd.

Tip: een manier om gebruik te maken van een open netwerk zonder risico is een VPN. Een VPN is een Virtual Private Network. Je wifi signaal wordt doorgestuurd naar een ander netwerk of verschillende netwerken, waardoor je wifi signaal en dus je data is versleuteld en niet kan worden gevolgd.

Je router configureren naar WPA3

Het verschil tussen wpa2 en wpa3: de opvolger van WPA2 is WPA3 die in 2018 is uitgekomen. De meeste routers gebruiken nog een WPA2 versleuteling. Toch kan het slim zijn om je wifi netwerk beter te beveiligen met behulp van WPA3.  Met WPA3 ben je namelijk beter beveiligd tegen brute force attacks waarin hackers proberen je wachtwoord te achterhalen via slimme trucs en algoritmes. En ook open netwerken worden beschermd met WPA3 door de communicatie op het netwerk te versleutelen.

WPA3 is echter vrij nieuw en wordt door veel oudere apparaten ook nog niet ondersteund. Dit komt omdat WPA3 dus nogal nieuw is waardoor apparaten vanaf 2019 pas gebruik kunnen maken van WPA3. Het is daarom niet altijd slim om naar WPA3 over te schakelen als nog niet al je apparaten in het huishouden voorzien zijn van WPA3.

Als je toch je netwerk wilt overschakelen naar een WPA3 beveiliging, dan kan je deze routers veranderen naar WPA3 op dezelfde manier als het configureren naar WPA2 dat onder het kopje “WPA 2 configureren” is uitgelegd. Je zult alleen in de plaats van WPA2 WPA3 moeten selecteren.

Routers die wpa3 ondersteunen: omdat WPA3 nog maar enkele jaren oud is zijn er veel oudere routers die nog geen WPA3 versleuteling ondersteunen. Als je een router wilt configureren zul je dus eerst moeten checken of je router WPA3 ondersteund. De routers die op dit moment WPA3 ondersteunen zijn routers die zijn uitgebracht in 2019 of later. Ze zijn vaak een stuk duurder dan normale routers. Enkele routers die WPA3 ondersteunen zijn:

  1. De nieuwste router van KPN, de Experiav12.
  2. Enkele routers van TP-Link zoals de Archer 6, de meeste routers die dit ondersteunen zijn bedoeld voor gamen. 
  3. Enkele routers van Netgear.
  4. De nieuwste routers van Asus.

Over de auteur

Scroll naar boven