Zoals alle analoge formaten, gaan cassettebandjes na verloop van tijd achteruit. Waarschijnlijk hebben jouw cassettes al lang niet meer dezelfde kwaliteit als in het begin. Als je die oude mixtapes en thuisopnames wilt bewaren kun je ze het beste meteen digitaliseren.
Gelukkig is dit een eenvoudig proces. Je hoeft geen computerkenner of audiofiel te zijn om deze eenvoudige handleiding te volgen. En je zou niet meer dan € 30 aan dit project moeten uitgeven (het zal waarschijnlijk nog minder kosten).

In het kort:
- Koop een USB cassette converter. en download de bijbehorende software indien hier gebruik van wordt gemaakt.
- Sluit een USB-stick aan op de cassette converter.
- Stop het cassettebandje in de converter en start de opname. De converter zet nu alles automatisch op de USB-stick in MP3 formaat.
Toevallig ook nog videobanden op zolder liggen? Lees dan hier hoe je videobanden kan digitaliseren.
Hoe digitaliseer je oude cassettebandjes?
Als je cassettebandjes wilt digitaliseren is het proces veel eenvoudiger dan bij VHS-banden. Je hoeft niet veel te weten over computers of cassettedecks – volg gewoon een paar eenvoudige instructies en je krijgt de klus goed geklaard. Er zijn 2 paden die je kunt volgen om dit voor elkaar te krijgen. De ene is relatief eenvoudig en levert resultaten van hoge kwaliteit op, terwijl de andere meer tijd in beslag neemt en resultaten van nog hogere kwaliteit oplevert:
Optie 1: met behulp van een USB cassetteconverter
Een USB-cassetteconverter biedt de goedkoopste en is de gemakkelijkste manier om banden om te zetten naar digitale bestanden. Je sluit de converter gewoon aan op je computer en de bijbehorende software doet het werk. Houd er rekening mee dat de geluidskwaliteit niet overeenkomt met die van een duurdere cassettespeler.
Hoe ga je ter werk. Volg de volgende stappen:
- Koop een converter: de eerste stap is het kopen van een USB-cassetteconverter. Bijvoorbeeld de NicoBo USB Cassette converter en Speler, de Reshow of de MYPIN.
- Download de bijbehorende software: jouw USB-cassetteconverter wordt soms geleverd met een software downloadschijf. Als je computer geen schijfstation heeft, raadpleeg dan de website van de fabrikant. Op de website van de fabrikant kun je de software waarschijnlijk downloaden.
- Stop een tape in de converter, sluit deze aan op je computer en lees de instructies: Nadat je dit hebt gedaan open je de software en volg je de instructies om je tracks te digitaliseren. Zorg ervoor dat je de naam van het album en de artiest aan elke track toevoegt samen met een tracklijst (track 1, 2, enz.). Zo houd je de bestanden georganiseerd.
Met deze USB Cassette converter kan je een cassettebandje digitaliseren. Sluit een USB-stick aan op je converter en stop de cassette in de converter. Sluit de USB-stick vervolgens aan op je computer en sla de audio op in mp3-formaat. Je hebt geen software nodig en je kan de cassettebandjes meteen terugluisteren met de meegeleverde oortjes.
Albumillustraties toevoegen: je kunt dit automatisch doen in Music Tag of handmatig in muzieksoftware, zoals iTunes of foobar2000. Om handmatig illustraties toe te voegen open je de muziekspeler en zoek je de nummers. Houd de ctrl-toets ingedrukt, klik op elk nummer van een album en klik met de rechtermuisknop op je selectie. In één van de vervolgkeuzemenu’s moet ’tagging’ of ‘eigenschappen’ staan. Open dit menu om albumhoezen toe te voegen die je hebt opgehaald van Google Afbeeldingen.
Als je de beste geluidskwaliteit uit je digitaliseringsproces wilt halen heb je een cassettedeck nodig. Als je er geen hebt moet je er een kopen of lenen. Je kunt werkende cassettedecks vinden op eBay, Letgo, Craigslist of je kunt een nieuwe kopen op Amazon. Als je dit allemaal wat overdreven lijkt, onthoud dan dat je altijd een USB-cassetteconverter kunt gebruiken.
Wanneer de cassettedeck gereed is voor gebruik volg je deze stappen om het met de computer in te stellen. Dit proces, hoewel tijdrovend, is relatief eenvoudig en de moeite waard:
Optie 2: digitaliseren vanaf een oud cassettedeck
Als je een cassettedeck hebt en je computer heeft een soort audio-ingang (een microfoonpoort of opnamekaart), zou deze optie een fluitje van een cent moeten zijn. Het biedt ook een betere geluidskwaliteit dan een USB-cassetteconverter, vooral als je de bias voor chromen of metalen banden kunt aanpassen (maak je geen zorgen als je niet weet wat dat betekent).
Het is belangrijk om te begrijpen hoe een cassette-opname werkt. Als je de cassetteaudio op je computer wilt opnemen, moet je de cassettespeler aansluiten op de microfoonpoort (of “line-in”) van de computer en vervolgens de computer instellen om alleen de line-in audio op te nemen. Dit voorkomt dat de computer externe audio (bijvoorbeeld achtergrondgeluid) opneemt terwijl je een schone opname van hoge kwaliteit van je cassette maakt.
Onthoud dat tapes oud en temperamentvol zijn. Ze klinken niet zo goed als cd’s en ze zullen altijd wat gesis produceren. Deze processen kunnen geen wonderen verrichten; we redden gewoon opnames van het langzame verval en het ongemak van analoge tape.
Zorg ervoor dat het cassettedeck werkt. Je kunt dit testen door een cassette af te spelen. Luister naar veelvoorkomende problemen, zoals overmatig sissen, rare afspeelsnelheden of wow en flutter (klaterende geluiden). Als je één van deze dingen opmerkt, pak dan een nieuw cassettedeck.
Nadat je hebt vastgesteld dat je cassettedeck goed functioneert volg je de volgende stappen:
- Audacity downloaden: deze gratis, eenvoudige audio-editor is gemakkelijk te gebruiken. Het is ook geweldig voor analoog-naar-digitaal audioconversie.
- Pas de tape-bias en het type aan: op elk van uw tapes moet “high bias” of “normal bias” staan. Als je cassettedeck een bias-knop of -knop heeft, pas je deze aan zodat deze bij elke cassette past. Doe hetzelfde als je deck knoppen heeft voor verschillende soorten tape, zoals metaal of chroom. Sommige decks hebben geen bias-knoppen – ze kunnen automatisch zijn of gewoon heel oud. Als de jouwe geen bias-knop heeft, test dan een voorbeeldtrack om er zeker van te zijn dat je tevreden bent met de audiokwaliteit.
- Sluit het tapedeck aan op je computer: zo neemt uw computer de audio op en digitaliseert deze. Het is net alsof je de cassettedeck op een luidspreker aansluit. Maar elke computer en elk cassettedeck is anders, dus het kan zijn dat je wat kabels moet kopen:
- Microfooningang van 3,5 mm: je kunt een 3,5 mm mannelijke kabel gebruiken om de 3,5 mm-hoofdtelefoonuitgang van je cassettedeck aan te sluiten op de microfooningang van jouw computer (de blauwe). Als de hoofdtelefoonpoort van jouw cassettedeck geen 3,5 mm is, kan je een RCA-naar-3,5 mm-kabel gebruiken.
- 1/4 inch tot 3,5 mm: als uw cassettedeck een 1/4-inch hoofdtelefoonaansluiting heeft, kan je een kabel van 1/4-inch naar 3,5 mm gebruiken. Sommige cassettedecks voeren audio uit met twee afzonderlijke 1/4-inch-aansluitingen. In dat geval heb je een stereo 1/4-inch-naar-3,5 mm-kabel nodig.
- Opnamekaart: als je computer geen microfooningang van 3,5 mm heeft kan je een goedkope audio-opnamekaart in de USB-poort steken om microfoonfunctionaliteit toe te voegen.
Nu moet je Audacity gaan instellen. Een kind kan de was doen. Je volgt de volgende stappen:
- Open Audacity en zoek het microfoonpictogram op de menubalk. Klik op het vervolgkeuzemenu naast het microfoonpictogram en kies de audio-invoer. Het moet worden vermeld als een “Line In” -apparaat.
- Speel de audiocassette af. Als de cassettedeck een ingebouwde volumeknop heeft stel je deze in op ongeveer 75 procent (goedkopere voorversterkers kunnen de audio op maximaal volume vervormen). Als het geen volumeknop heeft, is dat goed – we kunnen het invoervolume in Audacity afstemmen.
- Zoek naar de gelijkmaker bovenaan Audacity. Het is een meter die aangeeft of je opname te luid is (je moet er misschien op klikken om het werkend te krijgen). Als de meter af en toe rood of oranje knippert, is uw opname te luid en vervormd.
- De equalizer van Audacity toont een goed (helemaal groen) en slecht (groen met geel, oranje en rood) volume-instelling.
- Zodra alles in orde is spoel je je band terug en maak je je klaar om te beginnen met digitaliseren!
- Het is verstandig om elke band in zijn geheel op te nemen, zonder te stoppen en te starten tussen de tracks. Zelfs als je de band omdraait laat je Audacity opnemen. Dit maakt het gemakkelijker om elk nummer in een afzonderlijk bestand te hakken. Het zorgt er ook voor dat het volume en de kwaliteit niet van nummer tot nummer verschillen.
- Als je andere soorten opnamen digitaliseert moet je de stappen volgen die betrekking hebben op het ‘’knippen’’ van tracks in verschillende bestanden.
- Als je klaar bent om op te nemen druk je op de opnameknop en neem je de hele band op. Nadat je beide kanten van de band hebt opgenomen druk je op de spatiebalk om te stoppen.
- We moeten dat grote bestand in afzonderlijke nummers knippen. Druk op F1 om het selectiegereedschap in te schakelen en gebruik je muis om het hele nummer in één te selecteren. Je zou moeten kunnen zien waar elk nummer begint en eindigt, omdat er een ruimte is tussen elk groot blauw geluid.
- Als dat niet het geval is, druk je op de afspeelknop waar je denkt dat een nummer zou kunnen beginnen of eindigen om te zien of je het goed gezien hebt. Als je moet uitzoomen hou je de CTRL- of Command-toets ingedrukt en “trek” je aan het scrolwiel.
- Wanneer je nummer is geselecteerd druk je op CTRL+ALT+I op je toetsenbord (Command+Option+I op een Mac). Het gedeelte dat je hebt geselecteerd zou nu als een afzonderlijke audiotrack moeten verschijnen.
- Herhaal de vorige stap voor elk nummer in het totale bestand. De sporen zien er niet goed uit (zoals trappen), maar dat is niet erg. Je kunt overtollig geluid wegsnijden door het te selecteren (F1) en op de DEL-toets op uw toetsenbord te drukken. Als je klaar bent, kun je het originele nummer verwijderen door op de grote X te drukken.
- Druk op CTRL+SHIFT+L op het toetsenbord om alle tracks als afzonderlijke songbestanden op te slaan. Audacity vraagt je om elke track een naam en nummer te geven (sla deze stap niet over) en kies een bestandslocatie. En dat is alles – je bent helemaal klaar!
Meer over het gebruik van Audacity zie je in de video hieronder. Hier wordt duidelijk gedemonstreerd hoe je Audacity kunt instellen en gebruiken:
Pas de geluidsniveaus van de computer aan. Als je de audio van de opname wilt versterken (of verlagen), kun je dit doen vanuit de geluidsinstellingen:
Windows — Klik met je rechtermuisknop op het geluidsicoontje rechtsonder in je Windows taakbalk. Selecteer ”Geluid” en klik op het tabblad ”Opnemen”, dubbelklik op de invoer van de cassettedeck, klik op het tabblad Niveaus en sleep de schuifregelaar “Microfoon” naar links of rechts om het volume te verlagen of te verhogen. Klik op OK in beide geopende vensters wanneer je klaar bent.
Mac – Open het Apple-menu Afbeelding met de titel Macapple1.png, klik op Systeemvoorkeuren…, klik op Geluid, klik op Invoer, selecteer de invoer van de cassettedeck en sleep de schuifregelaar “Invoervolume” naar links of rechts om het volume te verlagen of te verhogen.
Begin met een zeer laag volume op het cassettedeck of de stereo, omdat het ingangscircuit van de computer kan worden beschadigd door invoer op hoog niveau.
Opgenomen geluid cassettebandje masteren
De opgenomen audio masteren. Masteren is het corrigeren van onjuistheden in de mix en het aan elkaar lijmen van de tracks. Er wordt gewerkt aan het stereobeeld van de mix en het volume wordt naar een niveau gebracht dat hetzelfde is als wat op elke CD/EP te horen is:
- Neem in eerste instantie een kleine hoeveelheid op.
Voordat je de volledige tapecollectie overzet naar een harde schijf, moet je ervoor zorgen dat je een goede opname krijgt. Neem op wat je hebt gedaan en luister er vervolgens naar. Als je alles correct hebt instelt, moet je een vrij schone digitale kopie van uw oude analoge tapes hebben.
Als de opname te stil of te luidruchtig is (de muziek is stil, maar er is veel “fuzzy” ruis), was de uitvoer te laag en had de opname niet genoeg signaal om de ruis te compenseren. Als het opgenomen geluid klinkt alsof het wordt afgespeeld via een kapotte luidspreker, was je opname te hard en is het geluid vervormd. Je kunt de geluidsinstellingen van de computer aanpassen om de bovenstaande problemen te verhelpen.
- Bewerk de opname.
Je hoeft misschien geen bewerking uit te voeren, maar als je bijvoorbeeld stiltes wilt verwijderen, sommige nummers wilt wissen of het volume wilt wijzigen, kan je dit met de meeste geluidsopnameprogramma’s doen. Programma’s zoals Audacity (beschikbaar op zowel Windows- als Mac-computers) kunnen basisbewerkingen uitvoeren, terwijl meer geavanceerde betaalde programma’s de opname mogelijk verder kunnen opschonen.
Bij het bewerken is het een goed idee om het originele bestand als back-up te bewaren en de namen van bewerkte bestanden te wijzigen wanneer je ze opslaat voor het geval je merkt dat er een fout is gemaakt. Als je zeker weet dat je het bewerkte bestand leuk vindt, kun je het origineel verwijderen om schijfruimte op je computer te besparen.
- Normaliseer de audio indien nodig.
Zodra je een goede opname hebt kan je deze verbeteren door audiotools te gebruiken, waarvan de belangrijkste een proces is dat “normalisatie” wordt genoemd. Het normaliseren van audio zorgt ervoor dat de luidste pieken op of in de buurt van 100% van de volledige schaal liggen (bijvoorbeeld wanneer alle meters branden, of 0dB, afhankelijk van de meting). De meeste audiobewerkingsprogramma’s bieden een vorm van normalisatie.
- Compressie toepassen.
Dit is niet iets dat je zult gebruiken voor elke opname die je maakt, omdat het veel muziek levenloos kan maken. Het werkt door de luidste geluiden te houden over waar ze zijn begonnen, terwijl het niveau van de rustigere passages wordt verhoogd. Je verliest het verschil tussen de hoogte- en dieptepunten – of dynamiek – en in ruil daarvoor krijg je een schijnbaar luidere opname. Wanneer je thuis luistert is dit niet per se wenselijk, maar als je een cd voor je auto maakt, kan dit erg handig zijn.
- Egaliseer (EQ) de audio.
Afhankelijk van de luidsprekers, hoe ze zijn ingesteld en de kwaliteit van het algehele afspeelsysteem, kan het nuttig zijn om de EQ naar smaak aan te passen. Een woord van waarschuwing, dat wel het geval is: net als compressie is “goede” EQ subjectief. Hoewel je de EQ kunt aanpassen zodat deze geweldig klinkt op jouw systeem, kan dezelfde muziek vervormd of uitgeschakeld klinken op een ander systeem.
- Werk altijd met een kopie.
Als je eenmaal de moeite hebt genomen om je oude cassettes te converteren, maak dan eerst het opslaan van een kopie van je opname voordat je met reconstructieve (of gewoon destructieve) bewerkingen begint (normalisatie, EQ, compressie, enz.). Als je albumhoezen aan de tracks wilt toevoegen, raadpleeg dan het gedeelte over het gebruik van een USB-cassetteconverter.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.