Hoe digitaliseer je zelf videobanden

Hoe digitaliseer je zelf videobanden?

Tijden veranderen, en videobanden zijn inmiddels nauwelijks nog in gebruik. Veel mooie familiemomenten zijn destijds vastgelegd op video. Maar hoe beleef je deze hoogtepunten weer opnieuw als je geen videorecorder meer in huis hebt. Je wilt deze opnames graag bewaren voor later. Hetzelfde geldt voor je favoriete speelfilms en concertregistraties, tv-series, of vakantiefilmpjes.

In het kort:

  1. Schaf de Elgato Video Capture aan.
  2. Sluit de videorecorder met daarin de videoband aan op je computer middels de video Elgato Video Capture.
  3. Download de bijbehorende Video Capture opname- en bewerkingssoftware.
  4. Start met digitaliseren.
  5. Zet het digitale bestand op je dvd door het de branden.

In de meeste gevallen gaat het om VHS, VHS-C, of Hi8. Vaak zijn de opnames gemaakt met een camcorder. Het nadeel van deze analoge registraties is dat ze relatief snel vervagen en onbruikbaar worden. De kwaliteit van een VHS-band neemt gemiddeld met ongeveer 5% per jaar af. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat banden die op een donkere plaats bewaard zijn ongeveer 25 jaar goed blijven. Daarna wordt de beeldkwaliteit snel slechter.

De beste manier om je waardevolle opnames voor het nageslacht te bewaren is om ze te digitaliseren. Dit kan je natuurlijk door een gespecialiseerd bedrijf laten doen, maar je kan het ook goed zelf. Hier vertellen we hoe je dat moet doen.

Als je je videobanden nog niet hebt gedigitaliseerd is het nu echt tijd om dat te doen, ten eerste omdat de kwaliteit van de banden na verloop van tijd sterk achteruit gaat en ten tweede omdat het steeds lastiger zal worden om nog apparaten te vinden waarmee je ze kunt afspelen en/of overzetten.

We hebben het hier uiteraard over opnames die niet auteursrechtelijk zijn beschermd en die legaal gekopieerd mogen worden.

Toevallig ook nog cassettebandjes op zolder liggen? Lees dan hier hoe je cassettebandjes kan digitaliseren.

Hoe digitaliseer je zelf videobanden?

Het digitaliseren en omzetten van video naar DVD kan je op verschillende manieren zelf doen. Bijvoorbeeld met een USB-grabber, een capture kaart of een video-DVD-recorder combinatie. We nemen de verschillende methoden even met je door.

In alle gevallen heb je een goed werkende videorecorder, of camera nodig die correspondeert met het Video-systeem van de bron (VHS, Betamax, Video2000). Nog beter is het als je beschikt over een combinatiespeler (video/DVD), omdat deze modellen bijna allemaal een functie hebben waarmee je videobanden naar een DVD-R kunt kopiëren.

Methode 1: gebruik een video capture

Een video grabber is niets meer dan een koppel- of een verbindingsstuk tussen de videospeler en de PC. Hiervoor moet aparte software worden gedownload.

Bij het overzetten volg je de volgende stappen:

  1. Ga eerst goed na of de videoband/videorecorder helemaal schoon is. Viezigheid kan leiden tot problemen tijdens het digitaliseren.
  2. Stop de dvd in je computer. Het kan zijn dat je laptop/pc geen dvd- lade meer heeft. In dit geval zou je een externe dvd-speler kunnen aanschaffen. Dit accessoire maakt het alsnog mogelijk om dvd’s af te spelen op je laptop of pc.
  3. Stop de video tape in de videorecorder. Sluit de videorecorder met daarin de video tape middels de video grabber aan op je laptop/pc.
  4. Download indien nodig de bijbehorende software. Bij gebruik van de Elgato Video Capture kan je de Video Capture opname- en bewerkingssoftware gebruiken.
  5. Selecteer daarna het videofragment wat je wilt overzetten en selecteer het gewenste videoformaat. Het is meestal mogelijk om een video om te zetten naar MP4 of naar MP3. 
  6. Wanneer jouw video grabber gratis software gebruikt moet je eerst het apparaat in kwestie selecteren. Speel de videoband op de VHS dvd recorder of de videocamera af. Hierbij is het belangrijk dat het beeld ook in de softwareomgeving verschijnt. Controleer ook het volume en de kwaliteit van het beeld. Klopt dit niet? Het is vaak mogelijk om de afspeelkwaliteit in de software-omgeving aan te passen.
  7. Wanneer je alles hebt gecontroleerd, is het mogelijk om op te nemen op de computer.
  8. Nadat de video klaar is, is het mogelijk om deze te bewerken. Zowel beeld als geluid kan je aanpassen. Vaak loopt het geluid niet synchroon met het beeld. Het geluid synchroon laten lopen met het beeld heet “interleaving”. Na het bewerken sla je het programma weer op, meestal als AVI-bestand.

Hieronder zie je een goede converter. Het is een vrij prijzig apparaat, maar daardoor voorkom je dat je rommel koopt. Veel van de goedkopere modellen leveren slechte kwaliteit waar je niet veel aan hebt. Iets wat in de video hieronder ook wordt benadrukt.

Elgato Video Capture

Elgato Video Capture

Sluit met de video grabber je videorecorder aan op je computer. De RCA-kabels van je videorecorder kan je aansluiten op de converter. Het andere uiteinde van de converter sluit je aan op 1 van de USB poorten van je computer.

In de video hieronder wordt de bovenstaande converter uitgebreider besproken. Ook wordt er stap voor stap gedemonstreerd hoe je met de bijbehorende software aan de slag kunt gaan.

Nu heb je dus een digitale versie van je video opname. Je kunt dit ook nog op een DVD zetten. Hier ga ik later dit artikel verder op in.

Methode 2: gebruik een video-DVD recorder

Ben je in het bezit van een dergelijke combinatie dan kun je met dit apparaat je videobanden rechtstreeks op een DVD branden. De kwaliteit van de meeste apparaten is echter matig omdat het videogedeelte van mindere kwaliteit is vanwege kostenbesparing in de productie. Er zijn geen professionele combinatierecorders te koop. Waarschijnlijk ben je aangewezen op de tweedehandsmarkt. Kijk dan goed naar de kwaliteit. Mogelijk moet het apparaat geserviced worden.

  1. Maak de videorecorder voor gebruik goed schoon. Dit is in sommige gevallen nodig, omdat videobanden nu eenmaal verouderd zijn. Schoonmaken zorgt voor minder risico op beschadigingen, dit zal de kwaliteit van het afspelen waarschijnlijk bevorderen.
  2. Stop een lege dvd in de dvd-speler, zodat de videoband direct naar een dvd kan worden overgezet
  3. Druk op de videorecorder op ‘start’ en op de dvd-speler op ‘record’. Op deze manier neemt je video op en is het mogelijk om je video om te zetten naar een MP4-bestand!

Als je klaar bent met opnemen moet je de dvd finaliseren, zodat je hem op andere apparaten kunt bekijken. Om dit te doen moet je meestal naar het setup menu gaan en naar een optie zoeken met de naam “Finalise disc”, “Edit disc” of iets dergelijks. Haal nooit zomaar het schijfje eruit zonder het eerst te finaliseren, anders kun je het niet afspelen.

Methode 3: gebruik een USB-grabber of capturekaart

Heb je nog een werkende videocamera of videorecorder? Die kan je met je computer verbinden. Heeft het apparaat echter geen mogelijkheid tot bekabeling of SCART, dan wordt het lastig. Je kunt wel een speciaal apparaat kopen om de videobanden over te zetten. Voor het kopiëren, bewerken en opslaan van beeldmateriaal kan je een speciale USB-stick: een “video grabber” gebruiken.

We merken hierbij op dat de kwaliteit vaak niet erg geweldig is. Dit komt door de matige kwaliteit van de converters en het werken met oude videorecorders met versleten koppen.

Video omzetten naar DVD via een goede analoge capturekaart levert al een iets beter resultaat op. Maar de kwaliteit blijft sterk afhankelijk van de kwaliteit van uw recorder. Capturekaarten variëren in prijs van €100 tot €10,000. Je kunt je voorstellen dat het verschil in kwaliteit erg groot is. Wellicht is het huren van een capturekaart een optie. Let er op dat de kaart analoge ingangen heeft.

Hoe zet je videobanden om naar DVD?

Het omzetten van videobanden naar een dvd vergt wat extra stappen. De eerste stap is om je videobanden te digitaliseren. Je moet ze immers eerst op je computer zetten voordat je ze op een dvd kunt branden. Hoe je dit kunt doen is uitgebreid hierboven besproken.

Nadat je de videobanden hebt gedigitaliseerd kan je ze, zoals net al werd aangegeven, branden op een dvd. Het branden van een dvd kan ook weer op veel verschillende manieren met veel verschillende programma’s. Welk programma je gebruikt is onder andere afhankelijk van of je Windows of Mac gebruikt. Dit zijn de stappen in het kort:

  1. Ga opzoek naar het digitale bestand van je videoband. Je hebt deze ergens op je computer opgeslagen. Zoek hiervoor in de bestandsverkenner.
  2. Open het programma waarmee je het digitale bestand kan branden op je dvd. Voor Windows kan je bijvoorbeeld de Windows Media Player gebruiken. Voor MacBook is iTunes een goede optie.
  3. Ga in het programma opzoek naar de optie om te branden. Sleep of selecteer het bestand in de software. Selecteer de dvd waarop je het bestand of de bestanden wil branden. Zorg dat je dvd in je computer zit. Een computer of laptop zonder dvd-lade kan een externe dvd-speler gebruiken, zoals eerder in dit artikel al is besproken.
externe-dvd-speler-voor-laptop

Externe DVD Speler voor Laptop

Naast een converter voor je videobanden heb je mogelijk een externe dvd-speler nodig. Hierdoor kan je een dvd afspelen op je computer zonder dat die een ingebouwde dvd lade heeft. Dit is essentieel voor als je digitale bestanden op je dvd wil branden.

Het branden van bestanden op je dvd ga ik in dit artikel niet heel gedetailleerd bespreken. Gelukkig hebben we een apart artikel geschreven die je uitgebreid uitlegt hoe je een cd/dvd kunt branden.

Waar kan je een videoband laten digitaliseren?

Misschien heb je niet de juiste apparatuur tot je beschikking, vind je het te moeilijk en te veel werk, of wordt het allemaal te duur. Dan is het laten omzetten door een specialist voor jou wellicht een betere optie.

Er zijn een aantal grote partijen die het digitaliseren van videobanden graag voor je doen. Denk aan CameraNU, de HEMA, de Kruidvat en de MediaMarkt. Veel van deze partijen kunnen je videobanden direct op een dvd zetten. Bij CameraNU kan je zelfs een offerte aanvragen, wat inhoudt dat je zelf kan aangeven op wat voor opslagmedium je de videobanden wil opslaan. Denk aan dvd, harde schijf, usb of iets anders.

Het voordeel van deze grote bedrijven is dat er veel locaties van zijn verspreid door heel Nederland. De kans is dus groot dat er een fysieke winkel zit in jouw buurt. Er zijn echter ook een hoop kleine bedrijven die zich specialiseren in dit soort diensten. De tarieven tussen deze aanbieders is vrij groot, maar bij bijna alle partijen heb je de mogelijkheid om ze langs te brengen.

Het is een kwestie van rekenen welke optie duurder uitkomt. Over het algemeen zal het zelf doen niet voordelig zijn als je relatief veel moet aanschaffen voor een relatief klein aantal banden.

Een goede tip als je de omzetting door een specialist wil laten doen:

  1. Zoek naar mensen die ook videobanden willen digitaliseren.
  2. Vaak betaal je minder per band als je meer banden tegelijk laat digitaliseren.

Wat kan je doen met oude videobanden?

Eén van de dingen die je kunt doen met videobanden is digitaliseren. Dat is iets wat we nu onderhand wel weten. Maar wat zijn andere dingen die je ermee kunt doen? Mogelijk is een deel van je collectie het niet waard om te digitaliseren. Hieronder bespreek ik een aantal dingen die je kunt doen videobanden, mocht je er echt vanaf moeten:

Recyclen: net zoals cd’s en dvd’s kan je videobanden ook recyclen. Er zijn verschillende partijen die je oude videobanden voor je kunnen recyclen. Een groot internationaal bedrijf genaamd Goodwill is hierin gespecialiseerd. Zij recyclen van allerlei soorten apparaten, waaronder oude videobanden. Een ander bedrijf hierin gespecialiseerd is GreenDisk.

Weggooien: uiteraard heb je altijd de mogelijkheid om de videobanden weg te gooien. Mogelijk is dit een optie nadat je je collectie gedigitaliseerd hebt. Op afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal kan je meer informatie vinden over het recyclen hiervan. Het komt er voornamelijk op neer dat geluidsbanden en videobanden bij het restafval gegooid kunnen worden. 

Verkopen: uiteraard heb je ook nog de mogelijkheid om je videobanden te verkopen. De prijs verschilt enorm tussen verschillende tapes. De beste verkoopplatformen zijn tweedehandswinkels, zoals eBay of Marktplaats.

Over de auteur

Scroll naar boven