Hoe formatteer je een SSD-schijf

Hoe formatteer je een SSD-schijf?

Wat voor computerschijf je ook gebruikt, het kan zijn dat je deze opgegeven moment moet formatteren. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je de schijf wil verkopen of weggooien. Ook als je een nieuw besturingssysteem voor je SSD schijf wil instellen (denk aan NTFS, FAT32 of exFAT).

In het kort:

  1. Open de bestandsverkenner.
  2. Ga naar ‘Deze pc’ aan de linkerkant.
  3. Klik met je rechtermuisknop op de SSD schijf.
  4. Selecteer ‘Formatteren..’ en stel de formatteer-instellingen in.
  5. Kies het bestandssysteem NTFS, verander de clustergrootte niet, geef je schijf een naam en selecteer ‘snel formatteren’.

Voordat we gaan beginnen: wat is formatteren eigenlijk precies? Bij het formatteren van je SSD doe je niets anders dan alle data van de schijf wissen. Let er dus op dat je na het volgen van de stappen alle gegevens verliest die op de schijf staan opgeslagen. Het formatteren van je SSD is in verschillende situaties interessant:

  1. Je wil alle gegevens op de schijf wissen.
  2. Je wil het besturingssysteem (bestandssysteem) van de SSD wijzigen.
  3. Je wil problemen met je SSD oplossen.

Hoe formatteer je een SSD schijf op Windows?

Hoe je een SSD precies formatteert verschilt per besturingssysteem. Zowel de methode op Windows als op Mac wordt in dit artikel besproken. Om je SSD schijf te formatteren moet je hem eerst installeren. Lees voor meer informatie hoe je je SSD schijf in je computer kunt installeren.

Er zijn 2 verschillende manieren waarop je je SSD schijf kunt formatteren in Windows. De meest eenvoudige manier is om dit via de bestandsverkenner te doen. Als je je SSD schijf nog nooit hebt geformatteerd is dit echter geen optie. In dit geval verschijnt je SSD schijf namelijk niet in de Windows verkenner. In dit geval zal je schijfbeheer moeten openen. Beide methodes worden hieronder uitgelegd.

Formatteer je SSD via de bestandsverkenner

  1. Installeer de SSD schijf in je computer of sluit hem extern aan via USB.
  2. Start je computer op en open de bestandsverkenner.
  3. In de bestandsverkenner vind je aan de linkerkant het station van je SSD. Ga indien nodig naar ‘deze pc’ om alle stations van je computer te zien.
  4. Als je je SSD hebt gevonden klik je met je rechtermuisknop op het station en selecteer je ‘formatteren’.
  5. Er verschijnt nu een nieuw menu waarin je verschillende opties hebt. Hieronder geef ik een korte beschrijving van alle instellingen die je kunt aanpassen.
SSD schijf formatteren
formatteren vervolgmenu opties instellingen

Bestandssysteem: het instellen van je bestandstype is 1 van de belangrijkste instellingen. Welk bestandssysteem je het best kun gebruiken hangt erg af van je wensen. Voor de meeste Windowsgebruikers kan je echter het beste NTFS gebruiken. Wil je je SSD op zowel Windows en Mac gebruiken, kies dan voor het bestandstype exFAT.

Clustergrootte: ga niet voor een te grote of te kleine clustergrootte. Een grote clustergrootte leidt tot teveel opslagverspilling. Een te kleine clustergrootte resulteert in een langzamere schijf. Je zult hierin dus een afweging moeten maken. Je clustergrootte wordt uitgedrukt in bytes of kilobytes. In principe kan je er ook voor kiezen om deze grootte niet aan te passen. Meestal staat hij standaard al ingesteld op een goede grootte.

Onderaan deze optie zie je ook een knop met ‘Standaardinstellingen voor apparaten’. Als je op deze knop klikt worden de standaard formatteerinstellingen ingesteld. Dit kan je ook helpen bij het bepalen van een goede clustergrootte.

Volumenaam: dit is niet een hele spannende optie. Geef je SSD schijf een naam door onder ‘volumenaam’ iets te typen. Dit vak kan je ook leeg laten als je tevreden bent met de huidige naam.

Snel formatteren: tot slot heb je nog de optie om je SSD schijf snel te formatteren. Hierbij slaat Windows minder belangrijke onderdelen in het proces over. De meeste mensen kunnen het beste deze functie selecteren. Het formatteren van een HDD gaat net wat anders dan een SSD, aangezien een HDD net wat andere technologie gebruikt. Als je een SSD niet snel formatteert kan dit ten koste gaan van de levensduur van de SSD schijf. 

Ik ben nu kort ingegaan op alle instellingen die je kunt aanpassen. Voor een uitgebreidere uitleg kan je ook dit artikel raadplegen: hoe formatteer je een USB-stick? Hier ga ik verder in op de opties en de verschillen ertussen.

Nadat je alles hebt ingesteld controleer je nog even of je de juiste schijf aan het formatteren bent. Bovenaan in dit kleine menu zie je de naam van de schijf die je nu gaat formatteren. Nadat je alles hebt gecontroleerd kan je je keuze bevestigen door op ‘Starten’ te klikken. Windows zal nu je SSD schijf gaan formatteren, wat eventjes kan duren.

Formatteer je SSD via de schijfbeheer

Als je je SSD schijf voor het eerst gebruikt kan het voorkomen dat deze nog niet in de bestandsverkenner verschijnt. Dit komt omdat de schijf nog nooit is geformatteerd. In dit geval kan je schijfbeheer gebruiken. Schijfbeheer open je als volgt:

  1. Start je computer op.
  2. Klik met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in je beeldscherm. Je kan ook de Windows zoekbalk gebruiken en ‘schijfbeheer’ intypen.
schijfbeheer openen windows

In het menu van schijfbeheer zie je als het goed is je SSD schijf wel staan. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op het station dat je wil formatteren. Er verschijnt nu hetzelfde menu als bij de eerste methode die we hebben besproken. Stel hier de instellingen in en start het formatteren.

Zie je je SSD ook niet in schijfbeheer, dan zal je je schijf hoogstwaarschijnlijk moeten partitioneren. Dit is iets wat je soms moet doen als je een nieuwe schijf installeert. Na het partitioneren kan je de stappen zoals hierboven staan beschreven volgen.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder:

Hoe formatteer je een SSD schijf op Mac?

Voor je Macbook gelden de bovengenoemde stappen niet. Erg moeilijk is het formatteren op je Mac niet. Er is 1 methode die ik hieronder ga bespreken, namelijk via het schijfhulpprogramma van Mac. Heb je net een nieuwe SSD of heb je een SSD die niet het juiste bestandssysteem gebruikt voor Mac, dan zal je hem moeten formatteren. Volg de onderstaande stappen om je SSD schijf op Mac te formatteren.

  1. Installeer je SSD indien je dit nog niet hebt gedaan of sluit je SSD extern aan via USB.
  2. Open schijfhulpprogramma en selecteer de SSD schijf die je wil formatteren. Je kunt het schijfhulpprogramma openen door te zoeken met Spotlight. Je kan ook naar toepassingen > hulpprogramma’s > schijfhulpprogramma’s.
  3. Controleer nog even voor de zekerheid of je de juiste schijf hebt geselecteerd. Rechtsboven in het menu vind je het tabblad ‘wissen’ of ‘erase’ in het Engels.
  4. Er verschijnt nu een menu waar je instellingen voor het formatteren kunt aanpassen. Je hebt ongeveer dezelfde opties als op Windows.
  5. Vervolgens stel je een format in voor de SSD, oftewel het bestandssysteem. Kies voor 1 van de volgende 3:
    • AFPS: kies voor dit bestandstype als je een Macbook gebruikt van na 2017. Houd er rekening mee dat je je SSD met dit formaat niet op Windows kan gebruiken.
    • Mac OS Extended: kies voor dit bestandstype als je een Macbook gebruikt van voor 2017. Houd er rekening mee dat je je SSD met dit formaat niet op Windows kan gebruiken.
    • exFAT: gebruik dit formaat als je je SSD schijf op zowel Windows als Mac wil gebruiken.
  6. Klik op ‘Wissen’ om het formatteren te beginnen. Je zult even moeten wachten totdat dit proces is voltooid.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder:

Tot slot heb je nog een methode waarbij je software van derden gebruikt. Er is veel gratis software dat je kan helpen bij het beheren van je schijven. Zij maken het formatteren erg eenvoudig voor je. Echter beschikken Windows en Macbooks al over een makkelijk te gebruiken interface, vandaar dat ik hier niet verder op inga.

Over de auteur

Scroll naar boven