Hoe formatteer je een USB-stick

Hoe formatteer je een USB-stick?

Het formatteren van je USB-stick kan op verschillende manieren die ik in dit artikel uitgebreid ga bespreken. De onderstaande methode is niet de enige methode. Het is echter wel de meest eenvoudige, snelle en meest gebruikelijke methode.

In het kort:

  1. Stop de USB-stick in een USB-poort van je computer.
  2. Open de bestandsverkenner van Windows en ga naar ‘Deze pc’.
  3. Klik met je rechtermuisknop op de USB-schijf en selecteer ‘formatteren’.
  4. Selecteer FAT als bestandssysteem indien nodig. Kies ander voor NTFS.

Let op: door je USB-stick of USB-schijf te formatteren verwijder je al je bestanden. Wil je je bestanden op je USB-apparaten bewaren, zet de bestanden dan op een andere schijf of een ander apparaat om ze veilig te stellen. Formatteer alleen je USB-schijf als je zeker weet dat de bestanden erop verwijderd mogen worden.

Een nieuwe USB-stick nodig? Dit is mogelijk een goede optie:

Sandisk Ultra Flair Flash Drive usb stick tv opnemen

SanDisk Ultra Flair 

Gebruik een USB-stick om programma’s en series extern op te slaan.

USB-stick formatteren op Mac

Om je USB-apparaat te formatteren moet je hem aansluiten op je Macbook. Niet alle Macbooks ondersteunen een USB-poort waarop je je USB-stick kunt aansluiten. Loop je hier vast, lees dan dit artikel: USB op Macbook aansluiten. Een USB-stick formatteren op je Macbook gaat als volgt:

  1. Sluit het USB-apparaat aan op je Macbook.
  2. Open het schijfhulpprogramma.
  3. Klik op het USB-apparaat wat je wil formatteren. Je vindt hem in het linkerdeelvenster.
  4. Klik om naar het tabblad ‘wissen’ te gaan.
  5. Klik in het keuzevak volume-indeling op MS-DOS-bestandssysteem.
  6. Klik vervolgens op ‘Wissen’. Na het wissen kun je het schijfhulpprogramma sluiten.

USB-stick formatteren op Windows

Zowel op Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 als Windows XP werkt het formatteren ongeveer hetzelfde. De onderstaande stappen gelden dus voor deze Windows besturingssystemen.

  1. Stop de USB-stick in je Windows computer aan de zijkant van de computer.
  2. Open de bestandsverkenner op je computer. Dit is het standaard menu wat je gewend bent als je je bestanden beheert. Onder ‘deze pc’ zie je als het goed is je USB-stick staan.
  3. Klik met je rechtermuisknop op de USB-schijf en zoek naar ‘formatteren’. Selecteer alleen de USB-schijf die je wil formatteren, anders verwijder je de bestanden van een verkeerde schijf.
  4. Je krijgt vervolgens een klein menu te zien waarop je verschillende dingen kunt instellen voordat je gaat formatteren. Hoe je deze instellingen het beste kunt aanpassen kom ik later dit artikel uitgebreid op terug. De instellingen die je te zien krijgt zijn:
    1. Bestandssysteem
    2. Clustergrootte
    3. Volumenaam.
  5. Tot slot heb je nog de keuze om terug te gaan naar de vorige instellingen als de huidige niet werken. Dit doe je door de knop ‘Standaard instellingen voor apparaten’ in te drukken.
  6. Nadat je alle instellingen hebt aangepast klik je op ‘Start’ en bevestig je door op ‘OK’ te drukken om de USB-schijf te formatteren. De vraag is echter welke instellingen het beste zijn voor jou. Dat kun je hieronder lezen.
usb stick in laptop stoppen formatteren
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
usb stick selecteren fromatteren bestandsverkenner
formatteren usb stick menu instellingen starten

Bestandssysteem instellen

Om te kunnen kiezen tussen de verschillende instellingen moet je wel weten wat het is. Om te beginnen met het bestandssysteem, wat bestaat uit: NTFS, FAT32, exFAT. De opties FAT en FAT32 zie je niet als je schijf groter is dan 32 GB. Om een goed onderscheid te kunnen maken kijken we eerst naar de verschillen tussen NFTS en FAT/FAT32.

Kenmerken van NTFS:

  1. Lees/schrijf bestanden groter dan 4 GB.
  2. Maak partities groter dan 32 GB.
  3. Comprimeer bestanden en bespaar schijfruimte.
  4. Er staan meer clusters op grotere schijven. Dit betekent minder verspilde ruimte.
  5. Je kunt gebruikersrechten toevoegen aan individuele bestanden en mappen.

Kenmerken van FAT en FAT32:

  1. Wordt ondersteund door vrijwel alle besturingssystemen.
  2. Neemt minder ruimte in beslag op de USB-schijf.
  3. Minder schrijfbewerkingen, waardoor hij sneller is en minder geheugen gebruikt.

Kenmerken van exFAT:

  1. Lees/schrijf bestanden groter dan 4GB.
  2. Maak schijfpartities groter dan 32 GB.
  3. Een beter ruimtebeheer.

Maar welke moet je nu kiezen? FAT en FAT32 zijn geschikt voor kleinere schijven die minder dan 32 GB opslag hebben. Ook in situaties waarbij je bestanden niet groter zijn dan 2 tot 4 GB zijn dit goede bestandssystemen om te kiezen. Alle harde schijven daarentegen met een opslag van meer dan 64 GB formatteer je naar NTFS. Vanwege de manier waarop ze werken wordt er toch niet aangeraden om NTFS te gebruiken, zelfs als je USB-stick groter is dan 64 GB. We hebben het namelijk nog niet gehad over het bestandssysteem exFAT.

ExFAT is een bestandssysteem dat de voordelen van FAT en NTFS met elkaar combineert. Dit op een manier die goed werkt voor USB-schijven. Toch is ook exFAT niet het bestandssysteem waar je altijd voor moet gaan. Dit systeem wordt namelijk niet op elk besturingssysteem ondersteund. FAT en FAT 32 daarentegen kan je op Windows, Mac en Lunix gebruiken. NTFS kan je gebruiken op Linux en vereist een hack voordat je het op Mac kunt gebruiken. ExFAT daarentegen kun je alleen gebruiken op Mac en met een stuurprogramma ook op Linux.

Op basis hiervan zou je dus alsnog kunnen overwegen om FAT of Fat32 te gebruiken in plaats van exFat. Dit hangt er natuurlijk voornamelijk vanaf welke besturingssystemen je doorgaans gebruikt. Wil je vanwege snelheidsredenen of compatibiliteitsproblemen voor FAT of Fat32 gaan, kies dan altijd voor FAT32 (tenzij je een apparaat hebt van minder dan 2 GB).

Clustergrootte instellen

Harde schijven bestaan uit zogenaamde clusters. De clustergrootte geeft aan hoe groot elk cluster is. Het bestandssysteem registreert de status van elk cluster. Zodra een bestand of een deel van het bestand naar een cluster wordt geschreven, is dit cluster bezet. Een cluster kan bezet zijn terwijl er nog wel ruimte over is. Dit is waarom grotere clusters leiden tot meer verspilling van opslag. Een cluster raakt nu eenmaal snel vol terwijl alle opslag nog niet is gebruikt.

Heel veel kleine clusters zou dit kunnen verbeteren, maar ook dit is niet ideaal. Een harde schijf met veel kleine clusters is namelijk langzamer, omdat elk bestand wordt opgedeeld in kleinere stukjes. Het duurt dan een stuk langer om al deze stukjes bij elkaar te vormen zodra je het bestand opent.

Sla je grote bestanden op, kies dan voor een grote clustergrootte. Zo zal de schijf ondanks de grote bestanden sneller zijn. Ben je van plan om kleine bestanden op te slaan, kies dan voor een kleinere clustergrootte. De extra snelheid heb je dan niet zoveel aan. Je kunt dan beter ruimte besparen door de kleinere clustergrootte te gebruiken.

clustergrootte instellen usb formatteren

Volumenaam instellen

De volumenaam is eigenlijk heel simpel. Hiermee kan je de naam van je harde schijf veranderen. Door de naam te veranderen herken je hem zodra je de USB-stick opent op je computer. De USB zal dan met de gekozen naam in de bestandsverkenner te zien zijn.

Volumenaam instellen usb stick formatteren

Volledig of snel formatteren

Tot slot zie je nog een checkbox die je kunt aanvinken. Als je deze niet aan vinkt ga je volledig formatteren. Dit betekent dat bestanden worden verwijderd en dat er een scan wordt uitgevoerd om schadelijke sectoren te zoeken. Als je de checkbox wel selecteert slaat hij deze scan over. Snel formatteren is een optie als je te maken hebt met een nieuwe USB waarvan je zeker weet dat hij goed werkt. Ben je niet van plan om hier belangrijke gegevens op te zetten of heb je weinig tijd, dan is dit ook een optie. Volledig formatteren duurt dus iets langer dan snel formatteren.

USB-stick formatteren naar FAT32

Het formatteren van je USB-stick naar FAT32 kent zijn voordelen en nadelen. Eén ding is zeker, je kunt een bestandssysteem met FAT32 gebruiken op alle besturingssystemen. Niet alleen Windows ondersteunt dit dus, maar ook Mac en Linux. Meer over de verschillende bestandssystemen lees je hierboven. Je USB formatteren naar FAT32 gaat als volgt:

  1. Stop het usb-apparaat (zoals een USB-stick) in je computer.
  2. Open de verstandsverkenner op Windows.
  3. Zoek naar je USB-apparaat in de bestandsverkenner en klik met je rechter muisknop op de USB-schijf.
  4. Selecteer vervolgens formatteren. Je ziet nu een klein menu tevoorschijn komen waar je ook het besturingssysteem kan aanpassen. Selecteer onder ‘bestandssysteem’ FAT32.
  5. Klik op ‘Start’ om het formatteren te starten en bevestig je actie door op ‘OK’ te klikken.
usb stick in laptop stoppen formatteren
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
usb stick selecteren fromatteren bestandsverkenner

USB-stick formatteren naar NTFS

Naast bestandssystemen zoals FAT32 en exFAT kan je ook NTFS kiezen op een Windows computer. Dit is hoe je je USB formatteert naar NTFS:

  1. Stop het usb-apparaat (zoals een USB-stick) in je computer.
  2. Open de verstandsverkenner op Windows.
  3. Zoek naar je USB-apparaat in de bestandsverkenner en klik met je rechter muisknop op de USB-schijf.
  4. Selecteer vervolgens formatteren. Je ziet nu een klein menu tevoorschijn komen waar je ook het besturingssysteem kan aanpassen. Selecteer onder ‘bestandssysteem’ NTFS.
  5. Klik op ‘Start’ om het formatteren te starten en bevestig je actie door op ‘OK’ te klikken.
usb stick in laptop stoppen formatteren
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
usb stick selecteren fromatteren bestandsverkenner
bestandssysteem-instellen-usb-formatteren

Kan je USB-stick niet formatteren

Mocht je je USB-stick voor wat voor reden dan ook niet kunnen formatteren, dan kan het volgende aan de hand zijn:

  1. Je USB-stick is geïnfecteerd door virussen en malware. USB-sticks en andere USB-apparaten zijn makkelijk mee te nemen. Als gevolg daarvan worden ze op veel verschillende computers aangesloten, waardoor de kans op een virus groter wordt. Gebruik in dit geval een antivirusprogramma om malware of virussen te verwijderen.
  2. De USB-stick heeft een aantal slechte sectoren. Een USB bestaat uit sectoren, de kleinste eenheid voor gegevensopslag. De slechte sectoren betekenen dat de sectoren beschadigd zijn en niet kunnen worden gelezen of geschreven. Hierdoor kan het formatteren worden verstoord.
  3. Het USB-apparaat is fysiek beschadigd. In geval van beschadigingen zou je kunnen overwegen om formatteringssoftware te gebruiken. Een speciale software geeft je een stuk meer mogelijkheden op dit gebied.
  4. De USB staat ingesteld op ‘alleen lezen’ of is tegen schrijven beveiligd. Een USB-schijf die tegen schrijven is beveiligd kan ook niet geformatteerd worden. Er zijn verschillende manieren waarop je je schijf kunt beveiligen, bijvoorbeeld door fysieke vergrendeling. Verkeerde registerinstellingen of een beschadigd systeem kan ook een oorzaak zijn.

Heb je je USB-apparaat, zoals je USB-stick, per ongeluk geformatteerd? Probeer je bestanden dan te herstellen. Meer hierover lees je hier: USB herstellen.

Over de auteur

Scroll naar boven