Hoe ga je van een analoog naar een digitaal signaal

Hoe ga je van een analoog naar een digitaal signaal?

De meeste moderne audioapparaten gebruiken inmiddels een digitale audio-ingang. Oude apparaten gebruiken mogelijk nog een analoge aansluiting. In dit geval moet je het analoge signaal van je verouderde apparaten omzetten naar een digitaal signaal. In dit artikel lees je hoe je dat doet en wat het verschil is tussen analoog en digitaal.

In het kort:

Met een Analoge Digitale Converter (ADC) kan je apparaten met een analoge uitgang aansluiten op apparaten met een digitale ingang. Een ADC zorgt ervoor dat het analoge signaal gediscretiseerd wordt. Het verschil tussen analoog en digitaal is de manier waarop de geluidssignalen worden verwerkt en opgeslagen.

Veel redenen om vast te blijven zitten aan een analoge tv zijn er niet. Die is onderhand vervangen door een digitale tv. Als we spreken van een analoge geluidsinstallatie is dat helemaal niet het geval. Mogelijk heb je een voorkeur voor een analoge geluidsinstallatie. Hoe dan ook, geen reden om je analoge audioapparaten weg te doen.

Hoe zet je een analoog signaal om in een digitaal signaal?

Nieuwe audioapparaten gebruiken tegenwoordig een digitaal signaal. Denk hierbij aan audioapparaten zoals soundbars, luidsprekers en home cinema systemen. Oude tv’s daarentegen lopen achter en gebruiken nog een analoog signaal. Deze oude tv’s gebruiken een tulp-aansluiting om externe audioapparaten op aan te sluiten (ook wel RCA of composiet genoemd).

Om zo’n verouderd apparaat (zoals een analoge tv) op moderne audioapparaten aan te sluiten kan je een ADC gebruiken. ADC staat voor Analoge Digital Converter. Het is een converter die het analoge signaal van je tv (of een ander analoog apparaat) omzet naar een digitaal signaal. Dit digitale signaal wordt vervolgens ondersteunt door moderne audioapparaten.

Bekijk eventueel de video hieronder voor meer informatie over de werking van een ADC:

Een analoog naar digitaal converter gebruik je als volgt:

  1. Sluit de RCA-kabels van het analoge apparaat aan op de analoog-ingang van de converter.
  2. Sluit het digitale apparaat wat je wil gebruiken met een coax kabel aan op de converter.
  3. Voorzie de converter van stroom door de meegeleverde DC voedingsadapter te gebruiken. Je kunt deze voedingskabel gewoon op je stopcontact aansluiten. Sluit het andere uiteinde aan op de converter. De voedingspoort op de converter wordt aangegeven met het label ‘Toslink’.
Analoog naar Digitaal converter

Analoog naar digitaal converter

Gebruik deze converter om analoge apparaten aan te sluiten op digitale apparatuur. De echte audioliefhebbers hebben mogelijk baat bij een converter van betere kwaliteit. Voor veel mensen is dit echter de beste optie.

Houd er rekening mee dat veel versterkers en receivers een ingebouwde digitaal naar analoog omvormer hebben (DAC). 

Let op: ga voor jezelf goed na of je niet mogelijk een DAC nodig hebt. DAC staat voor Digital Analoge Converter. Het is precies het omgekeerde van een ADC. In plaats van analoog naar digitaal zet deze converter het signaal om van digitaal naar analoog. Gebruik deze converter als je bijvoorbeeld een digitaal apparaat wil afspelen op een analoog apparaat. Een ADC gebruik je juist als je het geluid van een analoog apparaat wil afspelen op een digitaal apparaat.

Wat doet een analoog naar digitaal converter?

Een analoog signaal is continu. Als je een analoog signaal wil digitaliseren moet je het signaal in tijd en amplitude ‘gediscretiseerd’ worden. Zo krijg je een discreet signaal, oftewel een digitaal signaal. Het is de tegenhanger van een continu signaal, oftewel een analoog signaal.

Het signaal wordt gedigitaliseerd door met vaste tussenpozen een monster te nemen, waarna het monster wordt gediscretiseerd. Er wordt dan een sample genomen dat wordt opgeslagen als een digitaal getal. Dit digitale getal is eindig (discreet) en is dus niet als een analoog signaal oneindig (continu).

Ieder monster wordt opgeslagen als binair getal wat bestaat uit meerdere bits. Hoe meer bits, hoe nauwkeuriger het signaal geproduceerd wordt. Nadat je het monster hebt omgezet naar bits wordt elk signaalmonster gekwantiseerd in ampitude. Kwantiseren is het afronden naar een zekere waarde. Dit is wat uiteindelijk leidt tot de vervorming van het signaal.

Het verschil tussen het originele signaal en het gekwantiseerde signaal noem je kwantisatieruis. Een fijnere kwantisatie heeft een hoger aantal bits nodig om het gekwantiseerde signaal vast te leggen. Dit zorgt weer voor minder kwantisatieruis. De converter die eerder in dit artikel is besproken maakt gebruik van een bemonsteringsfrequentie van 48 kHz. Dat betekent dat er 48.000 keer per seconde een signaalmonster wordt genomen. 

Wat is het verschil tussen een analoog en digitaal signaal?

Het verschil zit hem tussen de manier waarop analoge en digitale geluidssignalen worden verwerkt en opgeslagen. Bij een analoge technologie wordt een geluidsgolf in zijn oorspronkelijke vorm opgenomen en gebruikt. In een videorecorder wordt bijvoorbeeld een signaal rechtstreeks uit de microfoon gehaald en op de band opgenomen.

Bij een analoge technologie wordt de geluidsgolf met een bepaald interval gesampled en vervolgens omgezet in getallen die in het digitale apparaat worden opgeslagen. In de tabel hieronder kan je de belangrijkste verschillen tussen een analoog en digitaal signaal zien.

 AnaloogDigitaal
SignaalAnaloog signaal is een continu signaal dat fysieke metingen weergeeft. Digitale signalen zijn discrete tijdsignalen die worden gegenereerd door digitale modulatie.
GolvenAangeduid door sinusgolvenAangeduid door blokgolven
RepresentatieGebruikt continu waardenbereik om informatie weer te geven.Gebruikt discrete of discontinue waarden om informatie weer te geven.
VoorbeeldMenselijke stem in de lucht en analoge elektronische apparaten.Computers, cd’s, dvd’s en andere digitale elektronische apparaten.
TechnologieAnaloge technologie registreert golfvormen zoals ze zijn.Samplet analoge golfvormen in een beperkte reeks getallen en neemt ze op.
GegevensoverdrachtGeluidskwaliteit kan verslechteren tijdens het verzenden.Kan geluidsongevoelig zijn zonder dat de geluidskwaliteit verslechtert tijdens het verzenden.

Over de auteur

Scroll naar boven