Hoe gebruik je een laptop als tweede scherm

Hoe gebruik je een laptop als tweede scherm?

Heb jij soms ook wel eens de behoefte om een tweede scherm te gebruiken terwijl je aan het werk bent? Je bent niet de enige! In dit artikel leg ik je uit hoe je een laptop als monitor kunt gebruiken.

In het kort:

 1. Sluit je laptop aan op je monitor middels een HDMI-kabel.
 2. Ga naar de instellingen > Systeem > Op deze pc projecteren en pas hier eventuele projectie-instellingen in.
 3. Druk op de Windows-toets + P om vervolgens te kiezen voor de optie ‘Uitbreiden’.

Windows laptop als tweede scherm gebruiken

Het is uiteraard mogelijk om een Windows laptop als tweede scherm te gebruiken. Het grote voordeel van een tweede scherm is natuurlijk het feit dat je meer ‘ruimte’ hebt om pagina’s, applicaties en bestanden overzichtelijk weer te geven.

Het gebruik van een kabel

In het onderstaande stappenplan leg ik je uit hoe je een Windows laptop als tweede scherm kunt gebruiken aan de hand van een kabel:

 1. De eerste stap is het bepalen van het type kabel dat je moet gebruiken. Hebben zowel de monitor als de laptop een HDMI-poort? Gebruik in dit geval een HDMI-kabel om je Windows laptop aan te sluiten op de monitor. Wanneer dit niet zo is, kan je ervoor kiezen om de monitor en de Windows laptop middels een DisplayPort-kabel met elkaar te verbinden.
 2. Ga naar de instellingen op je Windows laptop en klik vervolgens op ‘Systeem’.
 3. Klik op ‘Op deze pc projecteren’. Hier kan je instellingen voor je tweede scherm aanpassen.
 4. Wacht tot de monitor is gedetecteerd en kies vervolgens of je het scherm wilt dupliceren of uitbreiden. Gebruik de Windows-toets + P om de optie ‘Uitbreiden’ te selecteren. Wanneer je ervoor kiest om het scherm te dupliceren, krijg je op zowel de Windows laptop als de monitor exact hetzelfde scherm te zien. Het uitbreiden van je scherm geeft je daarentegen de mogelijkheid om vensters van de monitor naar je Windows laptop te slepen, wat er dus voor zorgt dat je meer ‘ruimte’ tot je beschikking krijgt. Kies hierbij zelf wat je het meest prettig vindt!
instellingen openen windows menu
instellingen windows systeem voorkeur
op deze pc projecteren windows instellingen
scherm uitbreiden projecteren windows
LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik goede HDMI kabels waardoor je geen problemen krijgt met externe apparaten.

Lees meer over het aansluiten van je laptop op je monitor.

Draadloze verbinding via Miracast

Het is tevens mogelijk om je laptop als tweede scherm in te zetten door gebruik te maken van een zogeheten Miracast dongle:

 1. Sluit de Miracast dongle middels HDMI aan op je monitor.
 2. Schakel de wifi in op je laptop.
 3. Ga naar Instellingen > Netwerk > Cast en selecteer vervolgens de Miracast dongle die is aangesloten op de monitor.
 4. Volg de aanwijzingen op het scherm op en gebruik in dit geval de monitor als tweede scherm.

MacBook als tweede scherm gebruiken

Het is natuurlijk ook mogelijk om een MacBook als tweede scherm te gebruiken. Dit kan je op meerdere manieren doen:

Het gebruik van een kabel

In het onderstaande stappenplan leg ik je uit hoe je een MacBook als tweede scherm kunt gebruiken met het gebruik van een kabel:

 1. Bepaal welk type kabel je moet gebruiken om je MacBook te verbinden met de monitor. MacBooks hebben USB-C poorten. Wanneer de monitor ook de beschikking heeft tot een USB-poort, kan je de MacBook met de monitor verbinden middels een USB-C naar USB-C kabel. Heeft de monitor geen USB-C poort? Gebruik dan een HDMI-kabel om de MacBook met de monitor te verbinden. Echter heeft niet elke MacBook, waaronder de MacBook Air, standaard een HDMI-poort ingebouwd. In dit geval moet je gebruikmaken van een USB-C hub, waardoor het toch mogelijk wordt om je MacBook zonder ingebouwde HDMI-poort middels een HDMI-kabel met de monitor te verbinden.
 2. Ga naar het Apple-menu (linksboven in het scherm) op je MacBook en klik op ‘Systeemvoorkeuren’.
 3. Klik vervolgens op ‘Beeldscherm’ en daarna op ‘Rangschikking’.
 4. Je krijgt nu de mogelijkheid om de schermen te rangschikken en op die manier te bepalen welk beeldscherm het hoofdbeeldscherm moet worden.
 5. Wanneer je wilt dat beide beeldschermen exact hetzelfde laten zien, klik je op ‘Schakel synchrone weergave in’.

USB-C naar HDMI kabel

Als je een MacBook wil aansluiten op een monitor kan je deze kabel gebruiken. Je MacBook maakt gebruik van een USB-C poort, terwijl je monitor zeer waarschijnlijk een HDMI-poort ondersteund.

Draadloze verbinding via AirPlay

Ook voor Apple apparaten is het mogelijk om gebruik te maken van een tweede scherm middels AirPlay. Echter is het in dit scenario enkel mogelijk om je scherm te dupliceren. Het uitbreiden van je scherm kan op deze manier dus niet. Je kunt AirPlay gebruiken door een Apple TV aan te schaffen. Sommige televisies hebben Apple TV al ingebouwd, waardoor de aankoop van een Apple TV niet meer nodig is. Het overzicht van deze televisies vind je hier. Om je scherm van je MacBook via AirPlay naar je televisie te streamen moet je het volgende doen:

 1. Zorg ervoor dat je MacBook en Apple TV met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden.
 2. Ga naar het bedieningspaneel op je MacBook en klik vervolgens op ‘Synchrone weergave’. Selecteer vervolgens de Apple TV.
 3. Het scherm van je MacBook wordt nu weergegeven op de televisie.

Bestuur je computer vanaf je aangesloten laptop

Een totaal andere mogelijkheid, maar niet minder interessant om te benoemen, is om een andere computer te besturen vanaf je eigen laptop of MacBook. In dit geval gebruik je dus je het toetsenbord, trackpad en alle andere toetsen van je eigen laptop of MacBook om de computer te besturen. In het onderstaande overzicht leg ik je uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen:

 1. Download de applicatie Teamviewer op zowel je laptop of MacBook als de computer.
 2. Installeer het programma op beide apparaten nadat deze gedownload is.
 3. Open Teamviewer op je monitor en bekijk de ID.
 4. Open Teamviewer op je laptop of MacBook en vul de ID van je computer in bij het Partner ID veld en klik op verbinden.
 5. Vul het wachtwoord in.
 6. Je kunt je computer nu bedienen door middel van je eigen laptop of MacBook.

Dit is een erg handige optie voor als je bijvoorbeeld gewend bent aan je eigen toetsenbord en trackpad en deze wilt gebruiken om volledige controle te hebben of een andere computer.

Ik hoop dat de bovenstaande oplossingen ertoe hebben geleid dat je jouw laptop nu als tweede scherm hebt kunnen gebruiken. Hebben deze oplossingen echter niet tot het gewenste resultaat geleid? Dat is erg vervelend. Het is in dit geval raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Denk hierbij aan een Apple Store indien je je MacBook wilt gebruiken als tweede scherm, of een andere winkel die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Hopelijk komen jullie er samen uit!

Scroll naar boven