Hoe hang je een lp op aan de muur

Hoe hang je een lp op aan de muur?

Net zoals platenspelers worden de platen zelf ook gebruikt als decoratie. Zo produceer je niet alleen mooi geluid, maar verbeter je ook de looks in je kamer. Je ziet deze vintage look daarom ook steeds meer om je heen. De vraag is echter: hoe hang je een plaat op en welke opties heb ik? Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een lp aan de muur hangt.

In het kort:

  1. Gebruik een wissellijst die je met een stevige plakrand aan je muur kunt plakken.
  2. Hang je lp op met ophang strips. Ook dit werkt met een plaksysteem.
  3. Gebruik schroefduimen die je in de muur monteert.

Hiermee kun je je lp’s aan je muur hangen:

Hoe hang je een LP op aan de muur?

Voordat je 1 van de bovenstaande beugels bestelt raad ik je aan om alvast te bedenken hoe je ze aan de muur gaat hangen. Zo weet je precies wat je nodig hebt en hoeveel. Het is van belang dat je de ruimte opmeet die je nodig hebt. Zo weet je hoeveel platen je naast elkaar kunt hangen en hoeveel beugels je nodig hebt.  

LP ophangen met een wissellijst

Ik ga ervan uit dat de platen nog steeds worden gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je de lp makkelijk van de muur kunt halen. De meest eenvoudige manier is om een ophangbeugel aan te schaffen. Zo zijn er genoeg plankjes en beugels die je kunt gebruiken voor het ophangen van platen. Welke je precies gaat gebruiken hangt af van wat je precies wil ophangen. Wil je de beschermhoes van je lp ophangen of de lp zelf?

beschermhoes lp platenhouder aan de muur bevestigen
lp geel ophangen aan de muur

Een voorbeeld van zo’n ophangsysteem zie je hieronder. Het is een vinylframe dat je met behulp van een stevige plakrand kunt ophangen. De platen in de beschermhoes zet je in de gleuven van de beugel. Als je eenmaal de beugel hebt opgehangen kun je meerdere platen naast elkaar zetten.

LP’s aan de muur ophangen systeem

Wissellijst decoratie lijst

Zet de lp’s in de houten houder die je simpel aan je muur hangt.

Naast de ophangmethode hierboven heb je ook wissellijsten voor 1 plaat tegelijk. Uiteraard kun je in deze lijst ook andere platen, tekeningen of schilderijen plaatsen. Het voordeel van dit systeem is dat je de lijsten precies kunt ophangen zoals je zelf wil.

vinyl wissellijst ophangsysteem

Vinyl wissellijst

Gebruik deze vinyl wissellijst om je lp als schilderij aan je muur te hangen.

LP ophangen met ophang strips

Uiteindelijk is het ophangen van een lp niet heel anders dan het ophangen van een fotolijsten en canvaskunst. Een andere veelvoorkomende methode is het gebruik van ophang strips. Het is belangrijk dat de ophang strip sterk genoeg zijn en geen schade aanrichten. De strip kleeft aan beide kanten en plak je aan zowel de lp als aan de kuur. Een voordeel van deze methode is dat je de platen zelf ook kunt ophangen. Je hoeft dus niet per se de beschermhoes aan de muur te hangen, wat bij de vorige ophangbeugels wel het geval is.

lp ophangen opplakken aan de muur

Bron: blueistyleblog.com

Een groot nadeel is echter dat de ophang strips ten koste gaan van de lp zelf. De strips plak je op je lp en dat kan de kwaliteit nooit ten goede komen. Het verwijderen van de ophang strips is goed te doen, maar niet iets wat je er regelmatig afhaalt. Ik raad je daarom aan om alleen oude lp’s op te hangen zodra je deze strips gaat gebruiken. Je gebruikt de platen dan enkel nog als decoratie in de ruimte.

Hieronder zie je een voorbeeld van zulke ophang strips. Je kunt hiervoor verschillende strips gebruiken. Hieronder zie je een posterhanger waarmee je eventueel ook oude lp’s kunt ophangen. Je kunt vervolgens zelf kiezen hoeveel strips je voor 1 lp gebruikt, afhankelijk van hoef stevig je hem wil vastplakken. In het setje wat je hieronder ziet krijg je 8 magnetische stickers.

De stickers zijn verwijderbaar en universeel. Met universeel wordt bedoelt dat je ze voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken, zoals A4 poster, A1 posters en lp’s. Ook werken ze op veel verschillende ondergronden. Denk hierbij aan een houten of stenen muur.

ophang strips lp ophangen plakken

Ophangsysteem posterhanger

Gebruik deze plakkers om je lp aan je muur te hangen.

LP ophangen met schroefduimen

We hebben het nu voornamelijk gehad over erg gebruiksvriendelijke oplossingen. Alle methodes hierboven maken gebruik van een plaksysteem waarmee je de beugel of de plaat zelf vastplakt. Het ophangen is er eenvoudig, maar het is niet de meest ideale oplossing. Zeker als je alleen de lp zelf (zonder de beschermhoes) aan de muur wil hangen. Naar mijn mening kun je het beste schroefduimen gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je gaten achterlaat in de muur en het ophangen iets moeilijker is.

De schroefduimen dienen eigenlijk als opzetstuk onder de lp. In de video later dit artikel worden de schroeven ook aan de zijkant en bovenkant gebruikt, maar dat is niet noodzakelijk. In principe hoef je ze alleen aan de onderkant van de lp te schroeven, zodat ze ergens op kunnen staan. De lp zelf staat dat op de schroeven en leunt een beetje schuin tegen de muur.

Het voordeel van deze schroefduimen is dat je ze op verschillende manieren kunt draaien. Wil je alleen de lp zelf ophangen, dan kun je de linker schroefduim iets naar rechts draaien en de rechter schroef iets naar links. Op deze manier past de ronde vorm van de lp goed in de 2 haakjes die je hebt gemonteerd.

schroefduimen om platen aan de muur te hangen

Schroefduimen

Gebruik schroeven/pinnen waarop je je lp kunt zetten.

In de video hieronder wordt verder in detail uitgelegd hoe het proces eraan toegaat. Hier wordt weer een andere methode gebruikt dan tot dusver is besproken. Het is iets minder gebruiksvriendelijk, maar het kan zeker geen kwaad om ernaar te kijken. Met behulp van schroeven worden de lp’s aan de muur gehangen.

Scroll naar boven