Hoe hang je een soundbar onder de tv

Hoe hang je een soundbar onder de TV? – Soundbar plaatsen

Het plaatsen van een soundbar kan op verschillende manieren en plekken. Na het lezen weet je wat de beste plek is voor je soundbar en hoe je deze onder de tv kunt ophangen. Ik ga uitgebreid in op de verschillende plekken waar je je soundbar kunt plaatsen.

In het kort:

  1. Gebruik een platte montage voor als je je tv en soundbar tegen een platte muur hangt.
  2. Gebruik een kantelmontage als je tv hoog hangt.
  3. Gebruik een draaibare muurbeugel voor veel flexibiliteit.
  4. Kies voor een inbouwmontage als je je muurbeugel in je muur wil laten wegwerken.

Nieuwe soundbar ophangen? Dit zijn de beste soundbars:

Hoe hang je een soundbar onder je TV?

Het ophangen van je soundbar aan de muur kan op meerdere manieren. Hieronder bespreek ik verschillende manieren om je soundbar op de muur te monteren. Vaak monteer je je soundbar (mits je hem ophangt) door middel van een muurbeugel in combinatie met je tv. Zowel je soundbar als tv sluit je dan aan op de muurbeugel.

Sluit de chromecast op je tv aan om de Ziggo Go app vanaf je telefoon/tablet naar je tv te streamen.

Platte montage: dit is de methode die je kunt kiezen als je de tv op de juiste hoogte kunt monteren en niet in de hoek hoeft te zetten. Let erop dat als je een tv tegen een muur zet je er weinig ruimte achter hebt. Dit kan best vervelend zijn als je iets wil aansluiten op je tv. Denk hierbij aan een USB stick op je tv.

Kantelmontage: als je je tv te hoog moet zetten, bijvoorbeeld doordat je niet anders kan, zal je je tv moeten kantelen. Dit is alleen nodig als je tv niet op de goede ooghoogte zit.

Draaibare muurbeugel: een draaibare muurbeugel is vergeleken de bovenstaande muurbeugels een stuk flexibeler. Vaak kun je bij deze bevestigingen de tv uit de muur trekken en verschillende kanten op richten. Let erop dat in deze gevallen de tv een stuk verder van de muur staat, wat voor meer diepte zorgt. Het voordeel van zo’n flexibele muurbeugel is dat je er eenvoudig apparaten op kun aansluiten.

Inbouwmontage: er zijn bedrijven die de muurbeugel volledig in de muur plaatsen en hem daardoor wegwerken. Dit vergt wel wat ervaring, aangezien de behuizing goed moet aansluiten op de tv. Op die manier kun je de tv perfect in de muur plaatsen.

Maar welke stappen moet je volgen om je tv op te hangen? Zodra je weet wat je wil kun je beginnen met het maken van een plan. Hieronder zet ik de stappen voor het ophangen van je tv op een rijtje.

Het ophangen van je soundbar is helemaal niet zo moeilijk zolang je over de juiste apparaten en gereedschappen beschikt. Mocht je niet helemaal zeker zijn van je zaak, laat het dan doen door professionals.

Stap 1: allereerst moet je de juiste spullen verzamelen, zoals schroeven en de houder zelf. Is je tv al gemonteerd, dan zou je een aparte beugel kunnen gebruiken waarmee je je soundbar op de tv kunt aansluiten. In de meeste gevallen sluit je je soundbar aan op dezelfde beugel als de tv. Dit is een muurbeugel waarmee je zowel de soundbar als de tv kunt ophangen.

Stap 2: natuurlijk is niet elke montage helemaal hetzelfde. Dit is namelijk afhankelijk van het ontwerp en de installatie. Zowel de soundbar als je tv worden vaak aan dezelfde muurbeugel aangesloten. Dit betekent dat de beugel de schroefpoorten aan de achterkant van de tv en de soundbar moet kunnen bereiken. Meet daarom van tevoren de afstand tussen de schroefpoorten op de tafel en de soundbar.

Bron: amazon.ca

Stap 3: de volgende stap is om de muurbeugel in elkaar te zetten. Zorg ervoor dat je eerst de beugel plaatst die zowel de soundbar als de tv met elkaar verbindt. Ik ga er hierbij vanuit dat de verschillende delen van de muurbeugel goed op elkaar aansluiten. Je koopt een muurbeugel immers als geheel.

Stap 4: dan is het nu de tijd om de andere kant van de beugel op de muur vast te zetten. Zorg dat de gaten in de muur overeenkomen met de gaten van de muurbeugel. Schuif de steunen in de beugel en vergrendel ze met schroeven.

Stap 5: maar hoe zit het dan met de bedrading? Om de bedrading te verbergen moet je ervoor zorgen dat ze achter de tv blijven. Let erop dat het draad niet naar beneden valt. Tot slot is het belangrijk om goed te controleren of alle schroefjes goed vast zitten.

De uitleg kan ietwat onduidelijk overkomen. Om een beter idee te krijgen van het aansluitingsproces kun je de video hieronder bekijken. Niet alle montages zijn hetzelfde, aangezien dit afhangt van je model en soort muurbeugel. Desalniettemin kan het erg helpen:

Waar plaats je een soundbar?

Het is gebruikelijk om je soundbar onder de tv te plaatsen. Het liefste 10 tot 15 centimeter onder de tv. Je soundbar boven de tv plaatsen is ook een optie, afhankelijk van je voorkeur.

Elke plek heeft zo weer zijn voor en nadelen. Vaak vragen mensen zich af of je een tv boven of onder je tv moet plaatsen. De 2 verschillende plekken zal ik met je bespreken. Het plaatsen van een soundbar is belangrijk, aangezien dit van invloed is op de akoestische prestaties en audio-uitvoer. Niet alleen het soundbar model kan van invloed zijn op de plaatsing, maar ook de inrichting van je kamer en je persoonlijke voorkeur.

Soundbar onder de tv plaatsen

Beste audioprestaties: de kwaliteit van het geluid is bij de meeste soundbars het hoogste als je hem onder de tv zet. Dit komt omdat de soundbar op ooghoogte is geplaatst. Dit betekent dat de audio recht naar jou gericht staat. Het geluid wordt minder verstrooid en wordt minder weerkaatst, wat voor minder echo zorgt. Dit verbetert de audiokwaliteit over het algemeen.

Eenvoudige bedrading: soundbars kun je draadloos verbinden of via een kabel. Het verbinden van een soundbar door middel van een kabel is eenvoudiger zodra je hem onder de tv plaatst. Dit komt omdat alle aansluitingen van de tv aan de onderkant zitten. Ook het wegwerken van de kabels bij een soundbar onder je tv is een stuk makkelijker.

soundbar onder de tv plaatsen installeren

Geen montage nodig: dit spreekt eigenlijk voor zich. Een soundbar onder je tv kan je gewoon neerzetten in plaats van ophangen. Het ophangen kan best een gedoe zijn, zeker als je hem hoog boven je tv wil monteren.

Ziet er niet goed uit: de meeste mensen zijn gewend dat je een soundbar onder je tv zet. Het ziet er voor veel mensen erg raar uit als je een soundbar boven je tv plaatst.

Soundbar boven de TV plaatsen

Zoals ik net al zei plaats je een soundbar meestal onder je tv. Er zijn echter gevallen waarbij je een soundbar misschien beter boven de tv kan zetten. Hieronder leg ik uit in welke gevallen dat zo is.

Opwaarts gerichte soundbars moeten boven de tv: er zijn soundbars die het geluid opwaarts verspreiden. Hierbij wordt het geluid via het plafond weerkaatst om optimaal te profiteren van de akoestiek in de kamer. Je gebruikt dus het plafond en de wanden in de ruimte om beter geluid te creëren. Zodra je in dit geval de soundbar onder je tv plaatst kan het geluid je plafond mogelijk niet bereiken. Zo kan het geluid ook niet weerkaatsen en het gewenste effect niet worden gecreëerd. Je soundbar te dicht bij je plafond zetten is ook niet verstandig, omdat het geluid dan ook niet juist weerkaatst.

Geen problemen met een storend signaal: zodra je een soundbar onder je tv plaatst kan het signaal tussen je tv en de afstandsbediening geblokkeerd worden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je de soundbar erg dicht onder de tv hebt zitten. Door je soundbar boven je tv te hangen kan dit probleem zich niet voordoen. Mocht je een soundbar onder je tv willen plaatsen, zorg dan dat je soundbar tussen de 10 en 15 centimeter onder je tv zit.

Passend bij een tv die laag staat: als je tv iets onder ooghoogte wordt geplaatst zou het een logische stap zijn om je soundbar boven de tv te plaatsen. In dit geval staat je soundbar op ooghoogte en ervaar je het geluid het beste.  

Soundbar ophangen of neerzetten?

We hebben het nu gehad over de beste plek voor je soundbar, maar hoe kun je hem het beste monteren? Er blijven dan 2 opties over: ophangen of neerzetten.

Soundbar ophangen: Het voordeel van een hangende soundbar is dat je makkelijker bij de aansluitingen komt. Ook het vervangen van de soundbar gaat een stuk eenvoudiger als je hem niet helemaal van de muur los hoeft te maken. Een nadeel is dat een soundbar die staat sneller kapotgaat. Een soundbar die staat kan omvallen en is makkelijker bereikbaar voor kinderen en dieren.

Soundbar neerzetten: Een soundbar die je ophangt gaat een stuk minder snel kapot, maar kost veel meer gedoe om aan te sluiten. Je kan hem natuurlijk ook een stuk minder makkelijk vervangen en de aansluitingen zijn minder goed bereikbaar. Het voordeel is dat je hem minder makkelijk omstoot of beschadigd.  

Soundbar aan de TV of aan de muur ophangen?

Je hebt ervoor gekozen om de soundbar op te hangen, maar hang je deze dan op aan de muur of aan de tv? In de meeste gevallen koop je een muurbeugel waarmee je zowel je soundbar als je tv op de muur kan monteren. Je kunt je soundbar echter ook los van je tv op de muur aansluiten, maar wanneer doe je dat?

We gaan straks verder in op verschillende muurbeugels. Afhankelijk van de soort montage/muurbeugel die je gaat gebruiken kun je een beslissing maken.

tv boven of onder tv plaatsen

Soundbar aan de tv ophangen: je hangt een soundbar aan je tv als je een muurbeugel hebt die dit ondersteunt. Het is voornamelijk handig als je een tv hebt die erg flexibel is. Denk aan een muurbeugel waardoor je je tv verschillende kanten op kan draaien. Het is dan fijn dat de soundbar met de tv mee beweegt, zodat zowel het beeld als het geluid meedraait. Straks ga ik nog verder in op de draaibare muurbeugel die dit mogelijk maakt.

Soundbar aan de muur ophangen: een soundbar kan je beter aan de muur hangen als je een kantelbare tv hebt. Dit betekent dat je je tv naar boven en naar beneden kunt zetten. Hiervoor heeft de tv genoeg ruimte nodig en dan kan een soundbar aan de tv in de weg zitten. Verder is een tv uit zichzelf zwaar, maar al helemaal met een soundbar eraan gemonteerd. Indien je bang bent dat deze te zwaar wordt kan je je soundbar beter los aan de muur hangen.

Scroll naar boven