Hoe hang je speakers op

Hoe hang je speakers op?

Er zijn genoeg redenen om je speakers op te hangen. Eén van de belangrijkste redenen is dat je hiermee ruimte bespaart. Er is immers vaak niet genoeg ruimte voor meerdere speakers in 1 ruimte. In dit artikel lees je wat je opties zijn en hoe het ophangen er vaak aan toegaat.

In het kort:

 1. Kies een plek voor je speakers.
 2. Houd rekening met hoe zwaar de speakers zijn. Zorg dat je speaker minstens 30 cm van de muur is verwijderd.
 3. Schaf een muurbeugel aan voor elke speaker.
 4. Kies een plek voor je muurbeugel.
 5. Bevestig de muurbeugel.
 6. Bevestig de speaker.
Muurbeugel Set Geschikt Geschikt Voor Sonos

Muurbeugels voor je speaker

Op Bol.com en Coolblue vind je muurbeugels voor veel verschillende soorten speakers. Zorg dat je een juiste muurbeugel koopt voor je speaker en houd rekening met de manier waarop je deze ophangt.

Hoe hang je speakers op?

Niet alleen creëert het ophangen van een speaker meer ruimte, ook kan het de geluidskwaliteit verbeteren. Er zijn 2 scenario’s als het aankomt op het ophangen van je speakers. Of je gebruikt speakers die bedoelt zijn om op te hangen, of je gebruikt speakers waarbij dit niet het geval is. In dat laatste geval zal je wat creatiever moeten zijn. Let voor het ophangen op het volgende:

 1. Zorg dat je zeker weet waar je de speakers gaat ophangen voordat je gaten gaat boren.
 2. Bedenk voor jezelf goed hoe hoog je de speakers wil hangen. Voor de beste geluidskwaliteit raden experts aan om ze op dezelfde hoogte te hangen als je oren.
 3. Zorg dat je de juiste gereedschap bij de hand hebt.
 4. Zorg dat je weet welke soort muurbevestiging je gaat gebruiken. Welke je het beste kunt gebruiken hang erg af van het soort speaker dat je wil ophangen.

Stap 1: kies een plek voor je speakers

Er zijn een paar vuistregels als het gaat om het plaatsen of ophangen van je speakers. Uiteraard is het doel hiervan om een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit te creëren. Let bij het kiezen van een plek voor je speakers op het volgende:

 1. Hang een luidspreker niet in de hoek.
 2. Zorg dat je speaker minstens 30 cm van de muur is verwijderd.
 3. Plaats de speaker op dezelfde hoogte als je oren.
 4. Zorg dat je de speaker naar de juiste kant kan richten. Richt de speakers op de plek waar je zit.

De video hieronder illustreert waar je op moet letten bij het plaatsen van je speaker. Dit kan ook handig zijn voor als je van plan bent om je speaker op te hangen:

Stap 2: houd rekening met hoe zwaar de speakers zijn

Uiteraard moet je bij het ophangen ook letten op het gewicht. In de meeste gevallen zit dit goed, maar het is toch verstandig om dit van tevoren te controleren. Bij het kopen van een muurbevestiging voor je speaker zie je meestal staan wat het maximale draagvermogen is.

Kleine muurbeugels kunnen vaak een gewicht aan van maximaal een paar kilo, zoals 3.5 kg. Grotere muurbevestigingen kunnen enkele tientallen kilo’s aan. Controleer naast het draagvermogen van de beugel natuurlijk ook naar het gewicht van de speaker die je wil ophangen. Het liefste wil je een muurbeugel kopen die een stuk hoger gewicht aankan dan het gewicht van je speakers.

Stap 3: schaf een muurbeugel aan voor elke speaker

Dan is het nu tijd om de juiste muurbeugel voor je speaker te kiezen. Muurbeugels kun je halen bij elektronicawinkels, audio speciaalzaken, bouwmarkten en online. Houd er rekening mee dat sommige beugels zijn bedoelt voor aan de muur en sommige voor aan het plafond. En houd natuurlijke het maximale draagvermogen in de gaten.

Tip 1: als je opzoek gaat is het eerst belangrijk om te kijken of er muurbeugels zijn die speciaal of jouw speaker bedoelt zijn. Wil je een Sonos speaker ophangen, zoek dan naar muurbeugels die speciaal gemaakt zijn voor jouw Sonos product. Op de website van Sonos zelf kan je zien voor welke producten ze een muurbevestiging hebben. Een voorbeeld hiervan is de Sonos One muurbeugel die je kan bestellen op de website van Sonos zelf. Hier staat ook meteen bij wat je nodig hebt om hem op te hangen en op welke soort muur je deze kan monteren.

Tip 2:verder wil je bij het kopen van een muurbeugel mogelijk letten op hoe je deze kan verstellen. Veel beugels maken het mogelijk om je speaker te draaien of omhoog/omlaag te zetten. Dit heb je nodig om de speaker recht op je te richten.

Tip 3: tot slot is het niet onbelangrijk om op de kleur van de muurbeugel in de gaten te houden. Je wil het liefste dat deze matcht met de kleur van je speaker. De meeste muurbeugels zijn zwart, omdat dit ook geldt voor de meeste speakers. Door dezelfde kleur te nemen als je speaker valt de muurbeugel het minste op.

Stap 4: kies een plek voor je muurbeugel

Voordat je de speaker ophangt moet je eerst de muurbeugel bevestigen. Er zijn veel verschillende muurbeugels die je allemaal weer op een net wat andere manier ophangt. De allereerste stap is echter om te meten waar de muurbeugel exact komt te hangen. Hang je de beugel aan het plafond, houd er dan rekening mee dat het plafond sterk genoeg moet zijn.

Het sterkste gedeelte van het plafond is het plafondbalk. Ga hiernaar opzoek en zorg dat je de speaker hier ophangt. Erg lichtgewichte speakers kan je ook ophangen aan de gipsplaat van je plafond, maar dat is niet zonder risico.

Stap 5: bevestig de muurbeugel

Plaats de muurbeugel tegen de muur of tegen het plafond en markeer de gaten met bijvoorbeeld een potlood. Door die markering weet je waar je elke schroef moet komen. Boor voor elke schroef gaten in de muur of in het plafond. Gebruik hiervoor een boormachine en boor de gaten op de punten die je hebt gemarkeerd. Gebruik een boor die iets kleiner is dan de schroef. Zorg dat de schroef door de gipsplaat in het hout van de plafondbalk gaat.

In de handleiding van de muurbeugel kan je specifiekere informatie vinden. Zo wordt vaak aangegeven wat je nodig hebt om het op te hangen. Kijk dus voor informatie in de meegeleverde handleiding. Nadat je de gaten hebt geboord kan je met de boormachine de muurbeugel vastschroeven.

Stap 6: bevestig de speaker

Nadat je de muurbevestiging hebt bevestigd kan je doorgaan met het bevestigen van de speaker. Ook deze stap verschilt, aangezien elke muurbeugel weer een andere bevestigingsmethode gebruikt. Het beste is om de stappen van de fabrikant te volgen.

Controleer van tevoren of je speaker aan de onderkant of achterkant al een voorgeboord gat heeft zitten. Als dit niet het geval is moet je de gaten zelf in de speaker boren. Er bestaan echter ook muurbevestigingen waar je de speaker alleen op hoeft te zetten. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor de muurbeugel die speciaal is gemaakt voor de Sonos One. Dit is dan ook het voordeel als je een muurbeugel kan kopen die speciaal is gemaakt voor een bepaalde speaker.

Hoe hoog hang je speakers op?

Zorg dat de speakers net zo hoog hangt als je oren. De meeste mensen luisteren naar de speakers terwijl ze zitten. Dit betekent dus dat je de speakers niet erg hoog hoeft te hangen.

Hoe ver hang je speakers uit elkaar?

Hoeveel ruimte je tussen je speakers kunt laten hangt af van wat voor soort speakers je gebruikt. Zorg dat je bij boekenplank speakers* ongeveer 1,2 meter ruimte vrij laat. Houd ongeveer 2,40 meter ruimte vrij tussen vloerstaande speakers. Speakers die te dichtbij staan leiden tot een lagere geluidskwaliteit. De geluiden zullen dan in elkaar overvloeien en troebel worden. Staan je speakers te ver uit elkaar, dan is dat ook niet optimaal en ontstaat er een opening tussen 2 helften.

*een boekenplank speaker is een compacte speaker die je makkelijk op een boekenplank kan plaatsen. De zogenaamde ‘vloerstaanders’ zijn een stuk groter, zwaarder en duurder. 

Scroll naar boven