Hoe herstel je een harde schijf

Hoe herstel je een harde schijf?

Je bent je bestanden en gegevens op de harde schijf kwijt en je wil ze zo snel mogelijk weer terug krijgen. Vanwege het per ongeluk verwijderen of formatteren van je schijf weet je niet meer waar je bestanden zijn. Hoe je je bestand(en) ook bent kwijtgeraakt, in dit artikel bespreek ik alle manieren waarop je deze weer terug kunt vinden.

In het kort:

 1. Gebruik herstelsoftware, zoals de EaseUS Data Recovery Wizard
 2. Probeer handmatige HDD Recovery oplossingen, zoals de CHKDSK Command, het formatteer naar NTFS en het het updaten van de schijf.
 3. Schakel een herstelservice in voor professionele hulp.

De tips en oplossingen die in dit artikel worden besproken gelden ook voor externe harde schijven.

Opzoek naar een nieuwe externe harde schijf? Dit zijn de beste:

Hoe herstel je een harde schijf?

Nadat je je bestanden in je Windows prullenbak hebt verwijderd en de schijf hebt geformatteerd denk je waarschijnlijk dat er geen weg terug is. Hieronder zet ik echter een aantal methodes die je helpen om verloren schijfbestanden snel te herstellen, zodat je ze gewoon weer in de bestandsverkenner ziet staan.

Het herstellen van een harde schijf of externe harde schijf is in feite een proces waarbij je een defecte harde schijf weer goed laat werken. Om gegevensherstel op je harde schijf uit te voeren zal je dus 2 stappen moeten doorlopen:

 1. Herstel gegevens van de harde schijf
 2. Repareer de defecte harde schijf

De manier waarop je je harde schijf gaat herstellen hangt af van welke fouten de harde schijf heeft. Hieronder vind je 3 oplossingen waarmee je je schijf op je computer kunt herstellen:

 1. Gebruik herstelsoftware voor harde schijven.
 2. Probeer handmatige HDD Recovery oplossingen – Hiermee los je logische schijffouten op.
 3. Schakel een herstelservice in voor professionele hulp.

Maar wanneer gebruik je dan welke oplossing? Zolang je harde schijf of externe harde schijf gedetecteerd kan worden door je computer kan je naar stap 1 gaan. Volg vervolgens de stappen van deel 2 om de harde schijf weer te repareren en weer correct te laten werken. Is je schijf fysiek beschadigd of gedeeltelijk kapot, raadpleeg dan een herstelservice om je harde schijf weer tot leven te wekken.

Harde schijf herstellen met herstelsoftware voor harde schijven

Je kunt deze oplossing gebruiken als je je harde schijf moet herstellen vanwege het verwijderen van bestanden of formatteren van je schijf. Ook interne fouten kunnen voorkomen worden, zoals RAW, corrupte, slechte sectoren, enz. Over het algemeen kun je in dit geval software gebruiken om de gegevens weer terug te krijgen.

Stap 1 is om de harde schijf herstel software te downloaden. Er zijn verschillende gratis herstelsoftware op de markt, zoals EaseUS Data Recovery Wizard. Deze software kan bestanden herstellen zoals foto’s, video’s, audiobestanden, e-mails, documenten, Microsoft-bestanden en Adobe-bestanden van allerlei verschillende opslagapparaten. Het werkt zelfs bij corrupte en gecrashte harde schijven.

Een groot voordeel van het gebruiken van een software is de gebruiksvriendelijkheid. De software is zo ontworpen dat je met een paar simpele kliks je verloren bestanden terug kunt halen. De software van EaseUS werkt zowel op Windows als Mac. De software die je hiervoor kunt gebruiken is grotendeels gratis. Ga je vaker meer bestanden herstellen, dan heb je de kans dat je moet upgraden naar een betaalde versie.

Ga je de EasUS Data Recovery Wizard gebruiken, dan kun je de onderstaande stappen volgen om je schijf te herstellen.

 1. Scan de partitie van de harde schijf. In het menu van EaseUS zie je verschillende schijven van je computer staan. Selecteer de schijf waarvan je de bestanden wil herstellen. Klik vervolgens op ‘Scannen’ en laat de software de verloren gegevens en bestanden op de geselecteerde schijf langsgaan.
 2. Controleer de resultaten. Zodra het scannen is voltooid kun je met de functie ‘filter’ de bestanden die je kwijt bent geraakt terugvinden. Je kunt ook naar ‘bestanden of mappen zoeken’.
 3. Herstel de gegevens die je wil herstellen. Tot slot kun je de gewenste bestanden selecteren. Klik na het selecteren op ‘herstellen’.

De video hieronder vertelt je in veel meer detail hoe het herstellen van je bestanden via EaseUS werkt. Ook kan je stap voor stap met hem meekijken:

Het kan zijn dat je je gegevens moet herstellen vanwege een harde schijf die niet goed meer werkt. In dit geval kan je de onderstaande handmatige oplossingen proberen om de kapotte schijf weer te laten werken.

Naast EaseUS zijn er ook nog andere gratis software verkrijgbaar:

 1. Disk Drill
 2. PhotoRec
 3. R-Studio
 4. Stellar Phoenix Windows Data Recovery

Harde schijf herstellen door handmatige HDD Recovery oplossingen

Dit tweede deel is van toepassing op mensen die hun harde schijf willen repareren en herstellen vanwege logische fouten, zoals RAW, ontoegankelijk, niet weergegeven, niet gedetecteerde of gecrashte fouten.

Mocht je een van de onderstaande symptomen hebben, dan betekent dat je schijf een logische fout heeft:

 1. Je krijgt de foutmelding ‘je moet de schijf formatteren in station X voordat je het kunt gebruiken’.
 2. Je harde schijf heeft een RAW bestandssysteem en wordt ontoegankelijk.
 3. Je harde schijf toont geen bestanden in Windows.
 4. Je harde schijf is gecrasht of beschadigd.

Als je 1 van de bovenstaande problemen ervaart kun je naar deel 1 gaan om de bestanden allereerst te herstellen. Probeer vervolgens de onderstaande oplossingen om je schijf weer te laten werken.

 1. Gebruik de CHKDSK Command
 2. Formatteer de schijf naar NTFS met behulp van schijfbeheer
 3. Update de harde schijf

Oplossing 1: ontoegankelijke/onleesbare harde schijf repareren met behulp van de CHKDSK command. Deze oplossing is toepasbaar op schijven die je niet meer kunt openen, onleesbaar of een bestandssysteemfout hebben.

Let op: het uitvoeren van de CHKDSK command kan mogelijk fouten in het bestandssysteem oplossen, maar het kan ook leiden tot gegevensverlies. Voer dus van tevoren gegevensherstel uit en sla de gegevens ergens anders (op een andere schijf) veilig op. Volg daarna de onderstaande stappen:

 1. Om het command te gebruiken moeten we de opdrachtprompt openen. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest eenvoudige is door de zoekbalk te gebruiken. Typ in het zoekbalk van Windows ‘opdrachtprompt’.
 2. Nadat je het hebt ingetypt zie je hem waarschijnlijk tevoorschijn komen. Klik met je rechtermuisknop op de opdrachtenprompt en selecteer ‘Als administrator uitvoeren’.
 3. Typ vervolgens dit commando: chkdsk E: /f /r /x en druk op enter. Vervang de ‘E’ door de stationsletter van je harde schijf. Elke schijf wordt aangegeven met een letter. In de bestandsverkenner van Windows zie je aan de linkerkant de schijven staan met de bijbehorende stationsletter. Zo heeft de interne harde schijf van Windows de naam: Windows (C:).
 4. Sluit de opdrachtprompt.
opdrachtprompt opstarten harde schijf herstellen
als administrator uitvoeren opdrachtprompt
command opdrachtprompt schijf herstellen
stationletter zoeken harde schijf bestandsverkenner

Oplossing 2: je harde schijf repareren door te formatteren naar NTFS in schijfbeheer. Deze oplossing is toepasbaar op ontoegankelijke of RAW-harde schijven. Je kunt dit oplossen door het bestandssysteem van je schijf te veranderen. Het bestandssysteem kun je wijzigen door hem te formatteren. Let erop dat je bij het formatteren van je schijf alle gegevens verliest. Zorg dus dat je je bestanden eerst herstelt en op een andere schijf opslaat, voordat je hem gaat formatteren.

Het formatteren naar NTFS gaat als volgt:

 1. Open je bestandsverkenner en klik met je rechtermuisknop op ‘Deze pc’ of ‘Deze computer’. Selecteer vervolgens ‘Beheren’.
 2. Je bent nu in het computerbeheer. Aan de linkerkant zie je een menu staan waar ‘Schijfbeheer’ bij staat.
 3. Zoek en klik op de RAW-harde schijf en selecteer ‘Volume formatteren’.
 4. Reset het volumelabel, wijzig het bestandssysteem naar NTFS en zorg dat ‘snel formatteren’ uit staat. Klik op ‘OK’ om het formatteren te bevestigen.

Meer weten over het formatteren van je harde schijf?

bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
schijf beheren repareren bestandsverkenner
schijfbeheer selecteren in computerbeheer
harde-schijf-formatteren-naar-ntfs
ntfs selecteren formaat formatteren

Oplossing 3: update het stuurprogramma voor de harde schijf. Deze oplossing is toepasbaar op harde schijven die niet worden herkend of niet worden weergegeven. Het stuurprogramma kan je bijwerken als volgt:

 1. Open je bestandsverkenner en klik met je rechtermuisknop op ‘Deze pc’ of ‘Deze computer’. Selecteer vervolgens ‘Beheren’.
 2. Nu je het computerbeheer hebt geopend kun je naar het apparaatbeheer gaan. Dit kun je vinden aan de linkerkant.
 3. Vouw schijfstations uit, klik met je rechtermuisknop op je harde schijf die niet wordt weergegeven en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’.
 4. Selecteer ‘Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s’.

Wacht tot het proces is voltooid en start vervolgens je computer opnieuw op. Je zou je harde schijf nu opnieuw moeten kunnen openen.

bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
schijf-beheren-repareren-bestandsverkenner
apparaatbeheer openen in computerbeheer schijf herstel
schijfstation openen beheren
stuurprogramma bijwerken schijven

Deel 3: schakel een herstelservice in voor je harde schijf. Deze oplossing is toepasbaar als je schijf fysiek is beschadigd en (gedeeltelijk) kapot is. Of je nu een interne of externe harde schijf gebruikt, het laten repareren van je schijf bij fysieke schade is vaak noodzakelijk. Je kapotte harde schijf handmatig laten repareren is verstandig bij de volgende symptomen:

 1. Software voor gegevensherstel kan de gegevens op de harde schijf niet herstellen.
 2. Je harde schijf is nat geworden.
 3. Je harde schijf is kapot of verbrand.
 4. Je harde schijf raakt gedeeltelijk beschadigd.
 5. Je harde schijf is luid.
 6. Je harde schijf heeft krassen en is niet gedetecteerd.  

Let erop dat data herstelbedrijven best duur kunnen zijn. Denk dus goed na voordat je professionals inschakelt. Zijn je gegevens op je harde schijf niet belangrijk genoeg, overweeg dan om een nieuwe harde schijf aan te schaffen.

Hoe voorkom je dat je bestanden op je harde schijf kwijtraakt?

Het beste is natuurlijk om problemen met je harde schijf te voorkomen. Zo hoef je je schijf nooit meer te herstellen en dat scheelt een hoop gedoe. Hieronder geef ik een aantal tips om gegevensverlies op je harde schijf te voorkomen.

 1. Gebruik je een externe harde schijf en merk je dat deze niet goed werkt, stop dan met het gebruiken. Een defecte (externe) harde schijf gebruiken kan alleen maar leiden tot meer problemen.
 2. Gebruik antivirussoftware. Virussen en malware-infecties vallen je computer aan en leiden tot gegevensverlies.
 3. Maak regelmatig een back-up van je gegevens om je bestanden te beschermen. Na het maken van een back-up is het herstellen van je bestanden niet erg moeilijk meer.
 4. Gebruik je een externe harde schijf, ga hier dan voorzichtig mee om. Houd hem uit de buurt van vocht en hitte, aangezien dit tot fysieke schade kan leiden. Als gevolg van fysieke beschadigingen moet je professionele hulp inschakelen om te herstellen. En zoals eerder al aangegeven is dat best duur.
 5. Denk goed na voordat je bestanden verwijdert of je schijf formatteert.

Scroll naar boven