Hoe installeer ik een app op een smart TV

Hoe installeer ik een app op een smart TV?

Het is niet altijd even makkelijk om te navigeren door de verschillende menu’s en opties van een smart tv. Je kan moeite hebben met het openen, vinden en installeren van apps.

In het kort:

 1. Open het menu van je smart tv.
 2. Ga naar het menu ‘Apps’.
 3. Zoek een app of selecteer één van de aanbevolen apps.
 4. Selecteer ‘Instelleren’ zodra je een app hebt gekozen.

In dit artikel lees je meer over hoe je een app installeert op de bekendste smart tv’s. Ook kan je meer informatie vinden over welke apps beschikbaar zijn op de verschillende smart tv’s.

Hoe installeer je een app op je Samsung smart TV?

Om een app te installeren op een Samsung smart tv moet je eerst de tv instellen. Terwijl je de tv instelt kan je de persoonlijke voorkeuren voor je Samsung smart tv selecteren. Verbind vervolgens met een netwerk via wifi of een bekabelde connectie. Een internetconnectie is essentieel voor het gebruik van een smart tv en het installeren van apps.

Nadat je Samsung smart tv is verbonden met wifi open je het menu. Gebruik hiervoor de afstandsbediening of de knop aan de zijkant van de Samsung tv. Navigeer vervolgens via de afstandsbediening naar ‘Apps’ onderaan het beeld. Daar kan je apps zoeken en downloaden. Volg de stappen hieronder om apps te installeren op je Samsung tv:

 1. Zorg dat je Samsung smart tv is ingesteld en is verbonden met wifi.
 2. Klik op de homeknop van je Samsung afstandsbediening of op de knop die op je tv zit.
 3. Navigeer in het menu naar ‘Apps’ onderin het scherm en klik erop.
 4. Je bent nu in het juiste menu waar je kan kiezen welke app je wil installeren.
 5. Als je een specifieke app zoekt kan je deze vinden via de functie ‘Zoeken’.
 6. Vul daar je app in en selecteer deze.
 7. Je hebt nu de optie om de app te installeren die daarna direct wordt toegevoegd aan het home menu.
 8. Je kan nu de app openen en gebruiken via het menu. Let erop dat veel apps een maandelijks bedrag vragen voor het gebruik van de app.

Bekijk de video hieronder waarin duidelijk wordt gedemonstreerd hoe je apps installeert op je Samsung tv:

Hoe installeer je een app op je LG smart TV?

Het installeren van een app op je LG tv is vergelijkbaar met het installeren van een app op je Samsung tv. LG smart tv’s gebruiken echter WebOS als besturingssysteem. Hierdoor ziet het menu er anders uit en daardoor zijn de stappen ook net wat anders. Stel eerst de persoonlijke voorkeuren van je LG smart tv in en verbind met je wifinetwerk.

Klik vervolgens op de homeknop van je afstandsbediening. Waar deze knop zich bevindt zie je op de afbeelding hieronder. Het menu van de LG smart tv zal nu openen en via de afstandsbediening kan je onderaan navigeren. Hier staan meestal al een paar vooraf geïnstalleerde apps, zoals YouTube.

Ga naar de Content Store en navigeer vanuit daar naar ‘Apps’ bovenin het scherm. Vervolgens kan je een app selecteren en installeren. Hieronder een stappenplan hoe je apps installeert op een LG smart tv:

 1. Stel de LG smart tv in en zorg dat deze verbinding heeft met internet.
 2. Ga naar het menu met behulp van de homeknop op de LG afstandsbediening.
 3. Onderaan in het menu zie je een paar apps. Navigeer naar links en ga naar de Content Store.
 4. Ga in de Content Store bovenin naar ‘Apps’.
 5. Je kan nu kiezen uit de aanbevolen apps of zelf apps zoeken.
 6. Selecteer een app en klik op ‘installeren’ om deze aan je menu scherm toe te voegen.
 7. De app is nu geïnstalleerd en kan worden gebruikt. Sommige apps vragen een maandelijks of jaarlijks bedrag voor gebruik.

Bekijk de video hieronder waarin duidelijk wordt gedemonstreerd hoe je apps installeert op je LG tv:

Hoe installeer je een app op je Sony smart TV?

De meeste Sony smart tv’s maken gebruik van het besturingssysteem van Android. Dit is het besturingssysteem van Google waar veel andere merken ook gebruik van maken. Om met een Sony smart tv apps te downloaden maak je dus ook gebruik van Android.

Ga eerst via de homeknop op je Sony afstandsbediening naar het menu. Op sommige afstandsbedieningen heb je ook de mogelijkheid om direct naar één van de standaardapps te gaan, zoals YouTube of Netflix. Ga vervolgens in het menu naar de Google Playstore en kies daar de apps die je wil installeren. Hieronder een kort stappenplan hoe je apps installeert op een Sony smart tv:

 1. Ga via je Sony afstandsbediening naar het menu.
 2. Ga naar ‘Apps’ wat je als optie in het home menu ziet staan. Selecteer daar de Google Playstore app.
 3. Kies een app die is aanbevolen of navigeer naar ‘Zoeken’.
 4. Zoek de app en klik op ‘Installeren’.
 5. De app is nu geïnstalleerd en te vinden in het menu van je Sony tv.

Bekijk de video hieronder waarin duidelijk wordt gedemonstreerd hoe je apps installeert op je LG tv:

Hoe installeer je een app op je Philips smart TV?

Philips tv’s kan je gebruiken met verschillende besturingssystemen. De besturingssystemen hebben elk een andere interface en werken allemaal net weer iets anders. Hieronder worden de 3 systemen onder elkaar besproken:

Philips tv met Android besturingssysteem: de meeste Philips tv’s maken gebruik van het Android besturingssysteem en daarvoor kan je dezelfde stappen volgen als onder het kopje ‘Hoe installeer je een app op je Sony smart TV?’. Stel allereerst je Philips tv in en verbind met wifi. Ga vervolgens met je afstandsbediening van Philips naar het menu.

Bekijk de video hieronder waarin duidelijk wordt gedemonstreerd hoe je apps installeert op je Android Philips tv:

Philips tv met Saphi besturingssysteem: een ander besturingssysteem waar sommige Philips smart tv’s over beschikken is het zelf ontworpen besturingssysteem van Philips: Saphi. Ook bij dit besturingssysteem open je eerst het menu van je tv. In het menu kan je direct zien welke apps je standaard op je Philips smart tv hebt staan. Daarnaast kan je de volgorde aanpassen waarin de apps worden weergegeven.

Verder kan je apps die je niet wil gebruiken verwijderen in de instellingen. Naast apps heb je de optie om te zoeken naar anders apps en kan je andere apps zoeken. Vanuit daar kan je de apps installeren die automatisch worden toegevoegd aan de app sectie.  

Philips tv met Roku besturingssysteem: een ander besturingssysteem waar sommige Philips smart tv’s gebruik van maken is Roku. Om apps te downloaden in Roku ga je wederom naar het menu. Navigeer vervolgens naar links om de zoekfunctie te gebruiken. Rechts staan de standaardapps en op sommige oudere tv’s moet je naar Apps > Meer Apps toevoegen gaan. Zoek naar de app die je wil installeren en selecteer ‘Installeren’. De app wordt nu toegevoegd aan het menu Apps.

Welke apps kun je op een Smart TV installeren?

De meeste Smart tv’s komen met een paar standaard entertainment apps, zoals YouTube, Netflix Prime video en Hulu. Verder heb je nog veel andere apps die je op je tv kan zetten. Zo kan je kiezen uit apps voor entertainment, muziek, games of productiviteit. Veel apps betaal je maandelijks voor, zoals Netflix. Toch zijn er ook genoeg gratis apps, zoals YouTube.

Tot slot zijn er apps waarmee je tv live of terug kunt kijken. Hierdoor heb je geen apart tv abonnement nodig en kan je zelf bepalen welke zenders je wil ontvangen. Een voorbeeld van zo’n tv app is NLZIET die een maandelijks bedrag vraagt. Ook heb je de NOS app die je gratis kan installeren. Hieronder een lijst met de beste apps voor je smart tv:

 1. YouTube: dit videoplatform staat op veel smart tv’s al standaard ingesteld. Het is immers een gratis app en veel mensen maken er gebruik van.
 2. Netflix: het is een van de grootste streamingplatformen met een groot aanbod aan films en series. Netflix-gebruikers willen uiteraard gebruik maken van de app op hun tv.
 3. Disney Plus: voor alle Disney films en serieliefhebbers is dit de ideale app, waarop je alle films van Disney kunt vinden. Het aanbod reikt van klassieke Disney films tot Marvel films en nog veel meer.
 4. Google Chrome: deze app is handig voor als je geen ander apparaat bij de hand hebt. Niet alle functies die de Google zoekmachine gebruikt werken even goed. Zo kun je soms problemen krijgen met het afspelen van video’s.
 5. Spotify: als je simpelweg muziek wil afspelen vanaf je tv is Spotify of een andere muziek app ideaal. Er zijn echter ook andere manieren waarop je Spotify op je tv kunt gebruiken.
 6. Pathé Thuis: de nieuwste films die in de bioscoop draaien kan je hier vinden en kopen.
 7. NLZIET: wil je geen klassiek tv abonnement of wil je meer uit je tv aanbod halen, dan is NLZIET een goede optie. Ook programma’s terugkijken werkt prima via de NLZIET app.
 8. NPO Start: als je programma’s van NPO 1, 2 of 3 wil terugkijken is dit een ideale app. Deze app kan je ook gratis installeren.
 9. BBC iPlayer: de BBC iPlayer app staat voor kwaliteit die je van BBC gewend bent.
 10. Videoland: ook Nederlandse streamingdiensten zijn te vinden als app op je smart tv. Voor een maandelijks bedrag kan je bij alle content van Videoland.

Niet elk app wordt ondersteund door alle besturingssystemen. Elk besturingssysteem ondersteunt andere apps. Zo is de Ziggo GO app alleen beschikbaar op smart tv’s met een Android besturingssysteem.

Wil je toch gebruik maken van de Ziggo GO app zonder Android besturingssysteem, stream het dan naar je tv. Dit kun je doen via een telefoon, tablet of pc. Lees meer over hoe je beeld en geluid kan streamen naar je LG tv.

Scroll naar boven