Hoe installeer je een CI+ module

Hoe installeer je een CI+ module?

Een CI+ module is een insteekkaart die je kan gebruiken om het signaal van je digitale tv te ontvangen. Het voordeel hiervan is dat je bij een kabel tv connectie geen apart kastje nodig hebt. Als je zo min mogelijk bedrading en tv kastjes wil is een CI+ module ideaal. Toch is de werking van een CI+ module niet altijd duidelijk en zijn de eisen om een CI+ module te gebruiken soms verwarrend.

In het kort:

 1. Sluit je tv aan met een coaxkabel.
 2. Stel de frequentie en het netwerknummer van je tv in.
 3. Stop de smartcard in de CI+ module.
 4. Stop de module in een gleuf aan de zijkant van je tv.
 5. Ga naar de site van je tv provider (zoals Ziggo) en log in.

In dit artikel meer over hoe je een CI+ module gebruikt, wat de voordelen zijn en wat je nodig hebt om de slimme kaart te gebruiken op je tv. De meeste CI+ modules worden aangeboden door Ziggo en daar wordt in dit artikel vooral op gefocust. Lukt het installeren van je module niet? Lees dan wat je moet doen als je CI+ module niet werkt.

Quantis Interactieve CI+ 1.3 module

CI+ modules

Tijd voor een CI+ module? Let goed op welke module je nodig hebt en bekijk ze op Bol.com.

Kan in mijn TV een CI+ module?

Voor het gebruik van een CI+ module moet je tv beschikken over een bekabelde connectie, zoals een coax kabel. De meeste moderne tv’s ondersteunen deze vorm van aansluiting en kunnen daar dus gebruik van maken.

Om in aanmerking te komen voor een CI+ module heeft een tv een ingebouwde digitale tuner nodig. Je tv heeft 1 van de onderstaande digitale tuners nodig:

 1. DVB-C voor een kabel tv.
 2. DVB-T/T2 voor Digitenne.
 3. DVB-S2 voor satelliet is.

Check dus vooraf of je tv de juiste specificaties heeft voor een CI+ module. Verder is de provider ook belangrijk, omdat het aangeeft op welke manier je het tv signaal ontvangt.

Gebruikt je tv provider internet om het signaal te versturen, dan komt je tv niet in aanmerking voor een CI+ module. Dit komt meestal voor bij tv en internet pakketten van KPN, waarbij je een draadloze verbinding gebruikt.

Een provider met goede CI+ modules is Ziggo, omdat de provider zelf CI+ modules heeft. Dit maakt het erg eenvoudig om een CI+ module te gebruiken. Via de Ziggo website kan je je postcode invullen en aangeven wat voor soort tv je hebt. Met de gegeven informatie zal automatisch worden aangegeven of je tv in aanmerking komt voor een CI+ module. 

Hoe installeer je een CI+ module op je TV?

Wordt je tv door Ziggo ondersteund en voldoet deze aan alle eisen, dan kan je de module bestellen. Zodra je de module hebt ontvangen is het belangrijk om te controleren of je alles hebt. Zorg dat je het volgende bij de hand hebt:

 1. De CI+ module
 2. De smartcard
 3. Een coaxkabel
 4. Handleiding

Als alles compleet is kan je beginnen met het installeren van je CI+ module. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Eerst moet de tv worden aangesloten op een coaxkabel. Dit maakt het mogelijk om digitale televisie te ontvangen via een kabel.
 2. Met behulp van de handleiding stel je vervolgens de frequentie en het netwerknummer in.
 3. Pak de CI+ module en stop de smartcard in de module. Let hierbij goed op hoe je de smartcard installeert. Bekijk hiervoor de afbeelding hieronder.
ci module installeren tv
Bron: franssmits.nl

Tot slot moet je de smartcard activeren, wat in het volgende kopje wordt besproken. Bekijk eventueel de video hieronder waar het installeren van een CI+ module duidelijk wordt gedemonstreerd.

Hoe kan ik mijn smartcard activeren?

Steek de smartcard in de CI+ module, maar schrijf van tevoren op wat voor nummers er op de smartcard staan. Dit nummer zal je later nog moeten invullen op de Ziggo site. Stop de smartcard met de PIN naar boven gericht in de CI+ module. Zorg dat het Ziggo logo van de CI+ module omlaag staat gericht.

smartcard in ci module installeren
Bron: deschotelshop.nl

Ga vervolgens naar de Ziggo site en vul je gegevens in. Je kan de smartcard nu activeren en je zender pakket ontvangen. Mocht dit niet lukken, dan kan dit ook telefonisch worden geregeld.

Verder kan je gebruik maken van interactieve tv die je de mogelijkheid geeft om films te streamen en tv programma’s op te nemen. Check vooraf of je tv daarvoor in aanmerking komt en of je CI+ module dit ondersteund. Via het interactieve televisiemenu (die bereikbaar is via de rode knop op je afstandsbediening) kan je gebruik maken van interactieve tv van Ziggo. Via een betaalcode kan je vervolgens films en series kopen en streamen vanaf je tv.

Ook is het mogelijk om een beveiligingscode aan te maken. Met deze beveiligingscode kan je content vergrendelen dat niet geschikt is voor kinderen. Hieronder een stappenplan voor het installeren van een CI+ module en het activeren van een smartcard:

 1. Check of je een CI+ module hebt en een smartcard van je tv provider.
 2. Sluit de coaxkabel van je tv aan op je stopcontact en zet de tv aan om de juiste netwerkgegevens in te vullen.
 3. Stop de smartcard met de chip aan de bovenkant in de CI+ module. Stop de module vervolgens in een gleuf aan de zijkant van je tv.
 4. Ga naar de site van je tv provider (zoals Ziggo) en log in. Klik vervolgens op ‘smartcard activeren’ om je zenders te ontvangen en eventueel gebruik te maken van interactieve tv.

Vooraf kan je controleren of je tv interactieve tv met een CI+ module ondersteund. Vaak maak je gebruik van de Quantis CI+ 1.3 of de Smit CI+1.3 CAM. Daarover meer onder het kopje ‘Welke CI+ module heb ik nodig?’.

Lees hier hoe je een CI+ module update.

Kan ik TV kijken zonder CI+ module?

Ja, je kan tv kijken zonder een CI+ module te gebruiken. Een CI+ module wordt gebruikt om het versleutelde signaal van de tv kanalen te ontvangen. Je vervangt hiermee de rol van een tv ontvanger. Het voordeel hiervan is dat je geen tv ontvanger meer nodig hebt, wat het wegwerken van kabels rondom je tv makkelijker maakt.

Ontvangt je tv signaal via een kabel, dan heb je een CI+ module of tv ontvanger nodig. Zonder 1 van deze is het niet mogelijk om tv kanalen te ontvangen. Naast het gebruik van een CI+ module heb je nog 3 opties:

Gebruik wifi of ether: een manier om signaal te ontvangen zonder CI+ module is via wifi of ether. Hierbij gebruik je internet om signaal te ontvangen. Meestal ontvang je je internet en tv signaal van dezelfde provider. Dit is bijvoorbeeld een optie bij KPN. Je ontvangt een tv signaal via de meegeleverde mediabox en een wifi netwerk via een router van KPN.

Gebruik een tv ontvanger met kabel: verder heb je natuurlijk ook nog de optie om tv te ontvangen via een tv ontvanger en satellietverbinding. Het nadeel hiervan is dat je een apart doosje naast je tv hebt staan. Dit neemt meer plek in beslag en je hebt meer kabels nodig. Het ziet er minder strak uit en het is minder makkelijk om alle kabels netjes op te bergen.  

Gebruik apps op je smart tv: tot slot is het mogelijk om tv te kijken via apps op een smart tv. Moderne smart tv’s hebben veel handige functies vanwege de vele apps die je kunt downloaden. Er zijn ook apps beschikbaar waarmee je tv kunt kijken. Sommige zijn gratis, maar vaak zit er een maandelijks bedrag aan gekoppeld.

Welke CI+ module heb ik nodig?

Er zijn verschillende CI+ modules op de markt. Afhankelijk van de manier waarop je tv signaal ontvangt kies je er 1. Voor een tv met kabelconnectie heb je keuze uit twee merken CI+ modules:

 1. De Quantis CI+ 1.3
 2. De Smit CI+1.3 CAM

Deze merken bieden vrijwel dezelfde soort producten aan en worden beide ondersteund door tv providers zoals Ziggo. Dit betekent dat je de CI+ module kan gebruiken met een smartcard, welke wordt geleverd door Ziggo.

Er zijn ook nog modules voor tv’s die signaal ontvangen via een satellietconnectie. Zo kan de Canal Digitaal CI+ Mediaguard Module 3.5 gebruikt worden om een satellietontvanger te vervangen.

Hierdoor heb je geen tv ontvanger nodig wat ruimte scheelt. Ondersteuning door Ziggo is echter niet gegarandeerd en het advies is daarom om altijd vooraf te informeren naar de mogelijkheden. Hiervoor kan je contact opnemen met Ziggo. Als je geen gebruik maakt van Ziggo is deze CI+ module ideaal voor een tv die gebruik maakt van satellietontvangst.

Scroll naar boven