Het aansluiten van een externe harde schijf is niet zo heel erg moeilijk. Een interne harde schijf installeren op je pc of laptop daarentegen is een stuk minder eenvoudig. Hoe dit in zijn werking gaat bespreek ik uitgebreid in dit artikel. De manier waarop je je harder schijf inbouwt kan verschillen per besturingssysteem. Ook het model van je computer kan van invloed zijn op de installatie.

In het kort:
- Haal de elektriciteit van je laptop.
- Verwijder de behuizing van je computer.
- Ga opzoek naar de harde schijf.
- Sluit met een SATA-kabel de harde schijf aan op je moederbord.
- Plaats de behuizing terug.
Zoek je nog een nieuwe harde schijf? Bekijk dan de beste interne harde schijf hieronder. Gebruik je geen interne, maar externe schijf? Dan kun je je externe harde schijf gewoon aansluiten.
Harde schijf installeren op je computer
Een harde schijf op je pc installeren is goed te doen en zal ik in enkele stappen uitleggen. Tijdens de installatie zal je wat moeten monteren, een paar kabels moeten aansluiten en de harde schijf moeten formatteren. Heel veel meer dan dit is het niet, maar er zijn een paar dingen die je moet weten om de installatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Stap 1: elektriciteit van je laptop halen
Allereerst is het belangrijk om elektriciteit van je laptop te halen. Zorg er allereerst voor dat alle apparaten zijn losgekoppeld. Denk hierbij aan de stroomkabels, USB-apparaten en andere randapparatuur. Druk voor de zekerheid op de aan/uit-knop om te controleren of alle elektriciteit er daadwerkelijk af is.
Het is belangrijk dat er geen elektrische lading in de buurt komt van de binnenkant van de computer. Dit kan veel schade aanrichten en dat valt niet meer te herstellen, met data-verlies als gevolg. Ook kunnen kabels eventueel in de weg lopen tijdens het inbouwen van de nieuwe harde schijf.
Ook het verwijderen van de accu van je computer is geen slecht idee. Een batterij kan je in de meeste laptops verwijderen door de 2 vergrendelingen in te drukken. Na het indrukken van de ontgrendelingshendels kun je de accu eruit halen en ergens opbergen.
Aangezien een kleine statische schok al fataal kan zijn, is het een optie om jezelf antistatisch te maken. Er bestaan antistatische armbanden, handschoenen en spray. Dat laatste lijkt me niet zo verstandig, maar het armbandje en de handschoenen zijn zeker iets waarover je kunt nadenken.
Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.
Stap 2: behuizing van je computer verwijderen
In stap 2 is het de bedoeling dat je de behuizing van je computer gaat verwijderen. Hoe en waar dit precies zit verschilt tussen een pc en laptop, maar is ook afhankelijk van het merk. Bij een PC is de harde schijf eenvoudig te vinden en kan je de 2 zijkanten beide losschroeven. Je zult beide zijkanten van de computerkast bij een PC moeten losschroeven, aangezien je zo goed bij de aansluiting van de harde schijf kunt komen. Dit komt omdat een harde schijf vaak in een beugel zit en die beugel moet je aan beide kanten losschroeven.
Bij een laptop daarentegen zal je het hooftoegangspaneel moet verwijderen om bij de harde schijf te kunnen komen. Die zit meestal aan de onderkant en is ook vastgeschroefd.
Stap 3: harde schijf zoeken
Kijk na het verwijderen van de behuizing waar de harde schijf in je computer zit. Afhankelijk van wat voor soort computer je gebruikt is deze schijf wel of niet makkelijk te vinden. Meestal zit de harde schijf in een kooi of in een metalen beugel. Je kunt hem herkennen aan de naam die erop staat of aan de stroomkabel die eraan zit. Ook zit de harde schijf verbonden aan het moederbord middels een SATA-kabel. Naast een beugel kan hij ook vastzitten aan een set rails. Mocht er nog geen harde schijf in je laptop of pc zitten, dan zie je alleen een lege kooi of beugel.
In de meeste computers zit de harde schijf aan de voorkant bevestig. Dit is waar alle andere schijven binnenin de pc ook zitten. Mocht je niet zeker zijn of je de harde schijf / beugel hebt gevonden, controleer dit dan nog even goed. Je wil niet per ongeluk een ander onderdeel uit je computer halen.
Stap 4: harde schijf aansluiten
In stap 4 gaan we kijken hoe de harde schijf precies is gemonteerd. Ook als er nog geen harde schijf in zit is dit een stap die je niet wil overslaan. Nu je de beugel of de oude harde schijf hebt gevonden kun je uitzoeken hoe je deze kunt verwijderen. Je zult een schroevendraaier nodig hebben om de kooi om de schijf heen te verwijderen. Nieuwere modellen beschikken echter over een behuizing waar je geen gereedschap voor nodig hebt. Dit betekent dat je middels een eenvoudige hendel of schakelaar de oude harde schijf kunt verwijderen.
Nadat je de oude harde schijf hebt verwijderd (in het geval dat er nog eentje in zat), kunnen we de nieuwe harde schijf gaan inbouwen. Een harde schijf in je laptop of pc plaatsen gaat als volgt:
- Sluit allereerst de SATA-kabel aan op de nieuwe harde schijf. Veel moderne harde schijven en laptops ondersteunen tegenwoordig een SATA-interface. SATA maakt gebruikt van eenvoudige kabels die maar op 1 manier kunnen worden aangesloten. Met deze kabel verbind je de interne harde schijf met het moederbord. Sluit het ene uiteinde van de kabel aan op schijf en het andere uiteinde op een beschikbare SATA-poort van je moederbord. Het kan zijn dat je deze kabels krijgt meegeleverd bij je harde schijf of moederbord.
- Sluit nu de stroomkabel aan op de schijf. Dit is veel eenvoudig om te doen voordat je de schijf in de kooi of beugel legt. Ook de voedingskabel past maar in 1 richting op de schijf.
- Daarna schuif je de nieuwe interne HDD in de beugel.
- Om de nieuwe harde schijf in de kooi of beugel te plaatsen kun je vaak 4 schroeven gebruiken. Deze zitten meestal aan de zijkant of aan de onderkant van de schijf.
Stap 5: behuizing terugplaatsen
Na het monteren van de harde schijf kan je de behuizing weer terugplaatsen. Sluit alle apparaten weer op je computer aan, inclusief de voedingskabel. Wat er hierna gaat gebeuren hangt af van het soort harde schijf dat je hebt geïnstalleerd. Heb je een extra (tweede) harde schijf geïnstalleerd, dan zal je computer normaal opstarten en heb je meer opslag. Heb je een geheel nieuwe en lege harde schijf in je computer geplaatst, dan zal je nog het een en ander moeten installeren.
Wordt je harde schijf niet herkend na het opstarten van je computer, lees dan dit artikel: harde schijf wordt niet herkend.
Let erop dat een harde schijf (HDD) net weer wat anders wordt geïnstalleerd dan een Solid State Drive (SSD). In grote lijnen kom het echter overeen met de stappen die ik hierboven heb gezet. Mocht je na het installeren van een nieuwe harde schijf een oude harde schijf over hebben, lees dan het volgende: wat doe je met een oude harde schijf?
Windows installeren op je harde schijf
Nu je je harde schijf hebt ingesteld is het tijd om er Windows op te zetten. Dit is nodig als je een gloednieuwe harde schijf wil gaan gebruiken die nog helemaal leeg is. Volg de onderstaande stappen voor een Windows-installatie op je harde schijf:
- Installeer je harde schijf zoals hierboven uitgebreid is uitgelegd.
- Sluit de Windows 10-installatie USB-station of laats een Windows 10-schijf.
- Wijzig de opstartvolgorde in het BIOS om op te starten vanaf je installatiemedia.
- Start op naar je Windows-10-installatie USB-station of dvd.
- Zodra je de optie krijgt stel je de taal, tijd en toetsenbordtaal in. Klik daarna op ‘Volgende’.
- Selecteer ‘Nu installeren’.
- Bevestig dat je de licentieovereenkomst accepteert en selecteer ‘Volgende’.
- Selecteer Aangepast: alleen Windows installeren.
- Zodra je wordt gevraagd waarop je Windows wil installeren zoek je naar je nieuwe schijf. Selecteer die nieuwe schijf en selecteer ‘Formatteren’. Kies zelf hoeveel partities je wil maken of klik op ‘Volgende’ om de Windows-installatie te starten.
Harde schijf installeren op Mac
Een harde schijf kan je ook in een Mac computer inbouwen. Hieronder laat ik in het kort alle stappen zien:
Stap 1: elektriciteit van je laptop halen
Zorg net zoals bij Windows pc’s en laptops ervoor dat er geen stroom is aangesloten. Koppel alle randapparatuur los en zorg dat je zelf niet statisch bent. Gebruik hier eventueel een antistatisch armbandje voor.
Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.
Stap 2: behuizing van je computer verwijderen
De volgende stap is om de behuizing van de Mac te verwijderen. De manier waarop je de behuizing verwijdert kan verschillen per model. Bij de Mac Pro heb je aan de achterkant een vergrendeling zitten. Leg de Mac Pro op zijn zijkant, zodat de opening van de behuizing recht naar boven wijst. Ik raad je echter aan om de Mac Pro rechtop te laten staan.
Stap 3: schijfruimte zoeken
Zodra de behuizing is verwijderd zie je de beugels waarin je de schijven kunt monteren. Mogelijk zijn er meerdere beugels waarin je schijven kwijt kunt. Bij de Mac Pro zijn de beugels voor de schijven genummerd. Apple gebruikt de nummer 1 als standaardlocatie voor een harde schijflocatie. Om de harde schijf in de beugel te plaatsen trek je eerst de beugel naar buiten.
Stap 4: harde schijf bevestigen
Bevestig nu de harde schijf aan de beugel waar de schijf in zit. Zit er al een oude harde schijf. Verwijder de 4 schroeven die aan de zijkant van de beugel zitten vastgeschroefd. Leg de harde schijf met de printplaat naar boven op een vlakke ondergrond. Plaats de beugel nu op de harde schijf en lijn de schroefgaten van de beugel uit met de bevestigingspunten van de harde schijf. Gebruik hier eventueel een kruiskopschroevendraaier voor en zorg dat je ze niet te vast schroeft.
Stap 5: beugel terugschuiven
Deze stap is erg eenvoudig door simpelweg de beugel terug te schuiven in de Mac computer. Hiervoor moet de vergrendeling (die bij de Mac Pro aan de achterkant zit) eerst omhoog staan. Plaats nu de beugel met de schijf erin terug in de computer. Tot slot moet je de behuizing terugplaatsen en met behulp van de vergrendeling weer dicht maken.

Gebruik je een pc en heb je geen beugel voor je harde schijf? Beugels voor je harde schijf kun je ook los bestellen.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.