Hoe installeer je een LG TV

Hoe installeer je een LG TV?

Net zoals andere tv merken maakt LG nu ook smart tv’s. Ze beschikken over de nieuwste technologie en handige smartfuncties. Het geeft een stuk meer mogelijkheden, maar maakt het gebruik van je tv een stuk ingewikkelder. Dit kan leiden tot verwarring, zeker als je je tv voor het eerst gaat gebruiken.

In het kort:

 1. Plaats de tv.
 2. Sluit de meegeleverde voedingskabel aan op de tv.
 3. Sluit een hdmi kabel aan op je tv voor externe apparaten, zoals een mediabox.
 4. Sluit een coaxkabel aan op je tv (optioneel).
 5. Zet de tv aan en volg de installatiewizard.

Hoe sluit je een LG TV aan?

Het aansluiten van je LG tv kunnen we onderverdelen in een aantal stappen. Allereerst is het belangrijk dat je de tv op de juiste plek plaatst. Hier ga ik straks uitgebreid op in. Nadat je een plek hebt gekozen moet je controleren of je alle benodigde kabels bij de hand hebt. Ook dit wordt besproken in een later stadium.

Plaats je LG TV op een goede plek

Allereerst is het belangrijk om een strategische plek voor je LG tv te kiezen. Op deze manier kunnen we zo goed mogelijk rekening houden met de omgeving. LG biedt eigenlijk alleen maar LED en OLED tv’s aan. Dit zijn, in tegenstelling tot QLED tv’s, vaak beeldschermen met een goede kleurkwaliteit en diepe zwartwaarden. Het nadeel van dit soort tv’s is het reflecterende zonlicht waar je al snel last van hebt.

Voor vrijwel elke LG tv geldt dat je ze beter niet recht tegenover een raam met zonlicht kunt plaatsen. Bij OLED tv’s is dit extra belangrijk, doordat de kans op inbranden groter is. Ook kun je door reflecterend zonlicht de kleuren op je tv minder onderscheiden, wat erg belangrijk is bij OLED.

Sluit de kabels van je LG TV aan

Nu je een tv hebt geplaatst is het tijd om de kabels aan te sluiten. Een LG smart tv heeft een aantal standaard kabels:

 1. Elke LG tv heeft een stroomkabel nodig. Logisch, want zonder stroom kom je niet ver.
 2. De meeste mensen hebben ook minimaal 1 hdmi kabel nodig. Hdmi kabels gebruik je om externe apparaten op je tv aan te sluiten. Denk hierbij aan soundbars of mediaboxen.
 3. Optioneel: verder kan je ook nog gebruik maken van een ethernetkabel. Met deze kabel kan je je tv rechtstreeks aansluiten op het internet. Meestal wordt daarvoor echter een draadloze wifi connectie gebruikt.
 4. Optioneel: veel mensen gebruiken ook een coax kabel. Deze kabel gebruik je om een mediabox aan te sluiten.

Er zijn dus een aantal kabels die je LG tv gebruikt, maar lang niet allemaal zijn ze essentieel. Het is zeer waarschijnlijk dat je een hdmi kabel gebruikt, maar in principe heeft een tv alleen een stroomkabel nodig.

Er zijn een aantal manieren waarop slim om kunt gaan met je kabels. Zo kan je het aantal kabels beperken en ze netjes wegwerken. Hieronder zet ik ze op een rijtje:

 1. Schakel een expert in die de kabels van je LG tv via de muur laat lopen. Dit is handig voor als je tv aan de muur hangt.
 2. Maak gebruik van een draadloos wifi netwerk in plaats van een ethernetkabel.
 3. Gebruik een CI+ module als dit door je LG tv wordt ondersteund. Hierdoor heb je geen tv ontvanger (mediabox) meer nodig. Door een CI+ module is het namelijk mogelijk om je tv rechtstreeks aan te sluiten op je hoofdaansluiting. Je kan de kabels (oftewel de coaxkabel en de hdmi kabel) nu volledig achter je tv door je muur laten lopen. Zonder CI+ module moet je de coaxkabel op je tv ontvanger aansluiten, wat het wegwerken van de kabel moeilijker maakt.

Gebruik de juiste hdmi kabels

Zoals ik al eerder zei is de kans groot dat je hdmi kabels gaat gebruiken. De meeste randapparatuur kan je hiermee aansluiten. Om optimaal gebruik te maken van de kwaliteit is het belangrijk dat je kabels gebruikt die voldoende kwaliteit ondersteunen.

Oudere HDMI kabels lager dan 2.0 kunnen namelijk geen 4K resolutie ondersteunen. Check dus vooraf altijd goed of je de juiste hdmi kabels hebt en of deze ook van het juiste formaat zijn. De LifeGoods hdmi Kabel 2.0 is een goede hdmi kabel als je externe apparaten (net zoals je tv) 4K ondersteunen. Het voordeel van deze kabel is dat hij in verschillende lengtes verkrijgbaar is.  

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik deze hdmi kabel om apparatuur op je tv aan te sluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je tv en het externe apparaat dat je wil aansluiten.

Hoe stel je een LG TV in?

De LG smart tv’s van tegenwoordig beschikken over veel instellingen die je kunt aanpassen. LG maakt gebruik van WebOS waarmee je apps kunt installeren en smartfuncties kunt gebruiken. Dit onderscheidt de oude tv’s van de oudere modellen.

Als je je tv voor het eerst aanzet (na het aansluiten) verschijnt er een wizard. Deze wizard neemt je mee door de belangrijkste instellingen van je LG tv. Volg simpelweg de stappen die je op het scherm ziet. Dit zijn instellingen die je nodig hebt om tv te kunnen kijken. Hieronder worden ze stap voor stap besproken:

 1. Je begint de wizard altijd met het selecteren van je taal en je tijdzone.
 2. Vervolgens vraagt de wizard op welke manier je verbinding wil maken met het internet. Je hebt hierbij keuze uit ethernet of wifi. Later dit artikel ga ik uitgebreid in op het verschil tussen deze 2 opties.
 3. Nu je taal, land en internetverbinding zijn ingesteld kan je beginnen aan de zender instellingen van je tv. Selecteer eerst dat je je tv voor thuis gebruik. Zo voorkom je dat er bepaalde instellingen worden gebruikt die voor winkel decor zijn bedoeld.
 4. Daarna geef je aan op welke manier je tv signaal ontvangt. Dit kan draadloos, via een kabel of via een satelliet verbinding. Later in dit artikel ga ik uitgebreid in op het installeren van zenders op je LG tv.
 5. Nadat je de stappen hebt gevolgd zijn de belangrijkste instellingen ingesteld. Lees de privacy voorwaarden door en accepteer deze. Er volgen daarna nog wat persoonlijke voorwaarden die je ook moet accepteren.
instellingen lg tv aanpassen
Bron: Coolblue

Je LG tv is vervolgens ingesteld en klaar voor gebruik. Je kunt nu tv kijken op je nieuwe LG tv, maar daarmee is de installatie nog niet voltooid. In het menu van je tv is het ook mogelijk om een hoop apps te downloaden. Zo maak je volop gebruik van de smartfuncties die je tv biedt. Later in dit artikel bespreek ik stap voor stap hoe je apps kunt installeren op je LG tv.

Hoe verbind je een LG TV met wifi?

Je kan een LG tv verbinden met een ethernet connectie of een draadloze wifi verbinding. Hieronder bespreek ik beide opties:

Ethernet: het voordeel van een ethernetkabel is de snelheid. Je internetverbinding is een stuk sneller dan als je draadloos verbinding maakt. Dat is ideaal voor tijdens het gamen. Het nadeel is dat je met een extra kabel zit die je weer netjes moet wegwerken. Bij ethernet moet je eerst een ethernetkabel vanaf je tv of mediabox aansluiten op een UTP wandcontactdoos. Een UTP contactdoos beschikt over een ethernetpoort die een directe aansluiting op je router mogelijk maakt.

Wifi: wifi een ideale manier om internet te gebruiken op je LG smart tv. Deze draadloze manier van verbinden is meestal makkelijker en goedkoper. Als je in de installatiewizard* zit en je wil draadloos verbinding maken met wifi, dan zijn dit de stappen die je moet volgen:

 1. Kies de optie ‘Wifi’ en je krijgt een lijst met netwerken te zien. Kies je netwerk en klik erop om te verbinden met het netwerk.
 2. Vul vervolgens het wachtwoord van het wifi netwerk in.
 3. Als je het wachtwoord niet meer weet kan je deze meestal vinden aan de achterkant van je router.

*een installatiewizard neemt je mee door de belangrijkste instellingen van je tv. Je krijgt deze te zien als je je tv voor het eerst opstart.

Zit je niet in de installatiewizard, dan kan je de wifi instellingen ook in het menu van je tv vinden. Om vanaf het menu met wifi te verbinden ga je naar Instellingen > Netwerk > Wifi connectie. Ook hier kan je verbinding maken met wifi. Bekijk eventueel de video hieronder waarin de stappen worden gedemonstreerd.

Als je connectie hapert kan het zijn dat je tv net buiten je wifi bereik ligt. Controleer dit door andere apparaten rondom je tv te gebruiken. Je kan eventueel ook een online speedtest gebruiken om de wifisterkte te meten. Is het bereik van je wifi niet groot genoeg, overweeg dan een wifi versterker. Bekijk eventueel de TP-LINK RE200 hieronder.  

tp link wifi versterker signaal uitbreiden

TP-LINK RE200

Bereikt het wifi signaal je tv niet? gebruik dan deze wifi versterker om het signaal verder te verspreiden. Zo kan je de tv draadloos verbinden met wifi en hoef je geen ethernetkabel te gebruiken.

Hoe installeer je zenders op je LG TV?

Het installeren van zenders op je LG tv kan op 3 verschillende manieren. Deze 3 manieren zorgen ervoor dat het tv signaal kan worden opgevangen:

 1. Draadloos: je digitale tv ontvangt via ether de signalen.
 2. Kabel: je ontvangt signaal via een kabel die van je muur naar je tv loopt.
 3. Satelliet: je ontvangt het signaal via een bijbehorende schotelantenne.  

Tijdens de installatie wizard kan je kiezen uit deze 3 opties. Het signaal kan vervolgens worden ontvangen door je LG tv, een settopbox of een combinatie ervan.

Hoe installeer je een app op je LG TV?

Moderne LG smart tv’s maken gebruik van het WebOS besturingssysteem. Hiermee kan je gebruik maken van alle slimme functies die je tv te bieden heeft. Apps installeren op je LG tv gaat als volgt:

 1. Druk eerst op de menuknop van je LG afstandsbediening. Je komt nu in een menu waar je een hoop opties hebt.
 2. Selecteer aan de rechterkant de optie ‘LG content store’. Daar vind je apps die worden aanbevolen en die je kunt installeren. Als je een specifieke app zoekt kan je de zoekbalk gebruiken.
 3. Zodra je een app hebt gekozen selecteer je de app en druk je op ‘Downloaden’.
 4. De app begint nu met downloaden en wordt daarna toegevoegd aan het menu.

Je kan de app vervolgens openen vanaf je menu scherm. Let wel op dat sommige apps een account en een betaalde subscriptie vereisen. Bekijk de video hieronder waarin het installeren van een app op je LG tv gedemonstreerd wordt:

Scroll naar boven