Hoe installeer je een NAS

Hoe installeer je een NAS?

Het installeren van een NAS zorgt ervoor dat je je harde schijven omzet in een draadloos netwerkopslag. Zo kun je je bestanden opslaan in een soort van eigen cloud. Dit betekent dat je op afstand en met meerdere apparaten toegang kunt krijgen tot de inhoud van de harde schijven. Het aansluiten van een NAS schijf is niet erg ingewikkeld en komt in dit artikel uitgebreid aan bod.

In het kort:

 1. Plaats je 2,5 of 3,5 inch harde schijf in je NAS.
 2. Zet je NAS op een koele plek, meestal in je meterkast naast je router.
 3. Sluit je NAS aan op een voedingskabel en een netwerkkabel.
 4. Typ ‘find.synology.com’ in en start de NAS-configuratie.
 5. Download het besturingssysteem DiskStation Manager.

Zorg er allereerst voor dat je controleert welke SATA-aansluiting je NAS schijf ondersteunt. Of je een 2.5” of 3.5” gebruikt kan je vinden op de Synology website.  

Overweeg je om een NAS schijf aan te schaffen? Bekijk dan de beste NAS schijf hieronder:

Synology DS220+ beste nas schijf aansluiten

Synology DS220+

De Synology DS220+ is de beste NAS schijf die je eenvoudig aansluit met een 3.5” SATA-kabel.

Hoe installeer je je NAS?

Let erop dat de manier waarop je een NAS installeert verschilt per model. Denk bijvoorbeeld aan de software die je hiervoor moet gebruiken. Over het algemeen komt het echter op hetzelfde neer. Het gebruiken van een NAS-schijf is over het algemeen vrij eenvoudig. Ze zijn bedoelt om in één keer te installeren en voor de rest hoef je er vrij weinig aan te doen.

NAS-schijven beschikken vaak over diverse aansluitingspoorten. De belangrijkste is de netwerkpoort die wordt gebruikt om de NAS te koppelen met de router. Er bestaan NAS-schijven die meerdere netwerkpoorten bevatten. Vaak komt het voor dat ze ook USB-poorten hebben. In dit geval kun je hierop externe harde schijven aansluiten.

De meeste NAS-schijven worden meegeleverd met een behuizing waarop je harde schijven gemonteerd kunnen worden. De behuizing schuif je vervolgens op de schuifposities. Deze behuizing helpt je bij het installatieproces en ze voorkomen trillingen tijdens het gebruik van de schijven. Of je de schijfhouder daadwerkelijk nodig hebt hangt af van de grootte van je harde schijf. Je kunt namelijk gebruik maken van een 2,5 inch of 3,5 inch harde schijf.

Onthoud dat de meeste NAS servers niet worden meegeleverd met harde schijven. Je hebt ze wel nodig, vandaar dat je deze er los bij moet kopen. Heb je nog geen harde schijf? Hieronder vind je de beste interne harde schijven:

Seagate Barracuda ST2000DM008

Wordt je NAS schijf niet meegeleverd met een interne harde schijf? Bestel deze dan los. Je hebt immers opslagruimte nodig om de bestanden te kunnen opslaan.

Dan is het nu tijd voor een uitgebreid stappenplan waarin ik alle stappen voor het installeren van je NAS-schijf onder elkaar zet. Als voorbeeld ga ik je precies laten zien hoe je een Synology NAS installeert. Deze installatie komt redelijk overeen met de rest van de NAS-schijven op de markt.

Stap 1: je harde schijf installeren.

De eerste stap is om de harde schijf in je NAS-schijf te plaatsen. Hier ben ik net ls even op ingegaan. Plaats allereerst de NAS-schijf in de schijfhouder die je erbij hebt gekregen. Bij de Synology NAS schijven moet je de schijfhouder eerst uit de NAS halen. Dit doe je meestal door middel van een drukmechanisme.

Je kunt een 2,5 inch harde schijf zonder de schijfhouder in je NAS plaatsen. Voor een 3,5 inch harde schijf heb je de schijfhouder wel nodig. Sommige NAS-schijven (zoals Synology) gebruiken een schroefloos montagesysteem. Nadat je de HDD op de schijfhouder hebt geplaatst kun je de schijfhouder op de schijfrails vastklikken. Dit geldt dus alleen voor 3,5 inch schijven als je Synology gebruikt.

Als je de harde schijf in de schijfhouder hebt geïnstalleerd schuif je deze in de NAS-schijfruimte. Het plaatsen van de schijf zou een soepel proces moeten zijn waarbij je geen kracht hoeft te gebruiken. Probeer deze installatie dus niet te forceren en kijk indien nodig of iets de installatie tegenhoudt. Als  je het idee hebt dat je de installatie moet forceren heb je deze waarschijnlijk verkeerd gemonteerd. Zodra de schijf goed is gemonteerd is hij goed verbonden op de SATA-aansluiting.

Op de afbeelding hieronder zie je zo’n schijfhouder voor je NAS schijf. 

nas schijfhouder montagesysteem

Bron: www.bitcatcha.com

Stap 2: je NAS-schijf op de juiste plek zetten.

In principe kun je een NAS overal plaatsen. Het beste is om de NAS op een redelijk koele plek te zetten. Zorg ervoor dat niets de ventilatoropeningen in de weg zit. In de meeste gevallen zet je hem in de meterkast naast de router. Let erop dat veel harde schijven voor NAS vrij luid zijn. Zet hem dus niet in de buurt van je werkgebied.

Het is goed om te weten dat je de afstand tussen de verbindingspunten klein houdt. Zorg dus dat bijvoorbeeld de LAN-kabels zo min mogelijk afstand hoeft af te leggen. Deze kabels ondersteunen namelijk maximale gegevensoverdracht afstanden. Ook al kan je kabel over 100 meter gebruikt worden, dan zal dit als nog niet ten goede komen van de signaalsterkte.

Stap 3: je NAS aansluiten op je router.

Je hebt nu de harde schijf in je NAS-schijf gestopt en het apparaat op de juiste plek geplaatst. Dan is het nu tijd om de NAS zelf aan te sluiten op de router. Er zijn 2 kabels van een NAS die je moet aansluiten:

 1. De voedingskabel: sluit de voedingskabel aan op de voedingspoort van de NAS.
 2. De netwerkkabel: sluit de NAS daarna aan op je router middels een netwerkkabel.

Stap 4: de NAS schijf installeren.

Dan is het nu tijd om de NAS aan te zetten en daadwerkelijk gebruiksklaar te maken. De stappen die tot nu toe zijn besproken gelden voor alle NAS servers. De onderstaande stappen zijn alleen voor Synology NAS schijven bedoelt, maar over het algemeen werkt het allemaal hetzelfde.

Om de NAS aan te zetten zal je eerst op de aan/uitknop moeten drukken. Dat is de enige manier waarop je je NAS kunt inschakelen. Vervolgens moeten we de configuratiewizard handmatig starten. Hoe dit proces precies in zijn werking gaat verschilt per model. Merken zoals Asustor en TerraMaster willen dat je een installatiebestand voor hun software downloadt. Synology en QNAP NAS schijven hebben een installatieproces dat je vanuit de browser kunt starten.

Lees meer over het benaderen van je NAS schijf.

Om de NAS-configuratie te starten typ je ‘find.synology.com’ in je browser. Je opent hiermee de Web Assistent. Dit kan bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Safari zijn. Je lokale netwerk zal gescand worden en je NAS die je hebt aangesloten zal gedetecteerd worden. Zodra je deze ziet staan klik je op ‘verbinden’.

De installatiewizard zal meer informatie vragen om een beheerdersaccount voor je NAS aan te maken. Je hebt verder ook de mogelijkheid om verbinding te maken met een Synology-account. Ik raad je dit aan om te maken, aangezien dit het verbinden met de NAS een stuk eenvoudiger maakt.

Hierboven wordt een methode besproken waarbij de Synology Find site wordt gebruikt. Je hoeft niet per se de installatie te doen via de browser. In plaats daarvan kun je ook de Web Assistent van Synology downloaden. Dit kun je doen door naar het downloadcenter te gaan. Kies ‘NAS’ en geef aan welk model je gebruikt. Ga daarna naar bureaubladhulpprogramma’s om de Synology Assistent te downloaden.

Stap 5: installeer het besturingssysteem.

De volgende stap is om het besturingssysteem te installeren. Het besturingssysteem is DiskStation Manager en wordt vaak aangeduid als DSM. De DSM van Synology werkt net zoals elke ander besturingssysteem en heeft updates of patches nodig. Als je de installatie uitvoert moet je controleren op updates en de nieuwste installeren. Druk op de knop ‘nu installeren’ om door te gaan. Zodra het proces is begonnen zie je een voortgangsindicator.

Het installatieproces duurt ongeveer 10 minuten. Als de updates zijn voltooid zal de NAS opnieuw opstarten. Je zal vervolgens naar het hoofdinterface van de DSM worden gebracht. Vanuit de DSM (DiskStation Manager) kun je je NAS beheren.

Je bevindt je nu in de DSM interface, maar de installatie is nog niet volledig voltooid. Je Synology NAS moet werken met een vertrouwd bestandssysteem voor de harde schijven die je in stap 1 hebt geplaatst. Klik op het pictogram van het hoofdmenu linksboven het scherm en start ‘opslagbeheer’. De configuratiewizard zal nu worden gestart. Hierbij is het kiezen van het RAID-type het belangrijkst. Over het RAID-type ga ik straks verder op in.

In principe is je NAS nu op de goede manier geïnstalleerd en aangesloten. Je hebt nu alles wat je nodig hebt om gebruik te maken van je NAS schijf. Maar is dat eigenlijk wel zo? Je kunt binnen het besturingssysteem van NAS (DSM) namelijk ook nog het een en ander instellen. Hier ga ik in het laatste gedeelte van dit artikel verder op in.

DSM software NAS schijf installeren

Bron: www.bitcatcha.com

Hoe kun je een NAS instellen?

Dan zijn we nu aangekomen bij het laatste gedeelte van het gehele proces, namelijk het instellen. Om je NAS echt helemaal gebruiksklaar te maken moeten we nog een paar dingen aanpassen. Dit kun je allemaal doen binnen het besturingssysteem van je NAS (DSM).

Stap 1: kies het juiste RAID-type.

Door een type RAID te kiezen bepaal je hoe meerdere schijven in verschillende vormen kunnen samenwerken. Het type RAID is van invloed op de algehele opslagcapaciteit, prestaties en betrouwbaarheid. Voor de Synology NAS raad ik de Synology Hybrid Raid (SHR) aan. Dit type biedt een goede balans van eigenschappen aan. Bij dit type wordt 1 schijf gebruikt als pariteit. Een pariteit is een beveiliging tegen het uitvallen van je harde schijf in de NAS. SHR gebruikt de resterende schijven voor opslagruimte.

Neem een SHR RAID-configuratie met 3 schijven als voorbeeld. Stel dat elke schijf 8 TB is, dan heb je in totaal 16 TB aan opslagruimte. 2 schijven van 8 TB worden gebruikt voor opslag en de ander als pariteit.

Stap 2: gebruikers toevoegen.

Met een NAS schijf heb je draadloos toegang tot meerdere opslagapparaten. Ideaal als meerdere mensen tegelijk toegang willen hebben tot de informatie die op de schijven staan. Om dit mogelijk te maken zal je eerst gebruikers moeten toevoegen aan de DiskStation Manager. Het account wat je hebt aangemaakt tijdens de installatie is een beheerdersaccount.

Ik raad je aan om ook aparte gebruikersaccounts te maken voor elke persoon die toegang heeft tot de NAS. Open hiervoor het hoofdmenu en start het Control Center. Klik in het Control Center op ‘Maken’ en je kunt de informatie voor het account invullen. Doe dit voor alle personen waarvoor je een account wil aanmaken.

gebruikers toevoegen nas schijf

Bron: www.bitcatcha.com

Stap 3: mappen maken voor je NAS

Je kunt nu mappen maken waar de gebruikers toegang tot kunnen krijgen. Hoe je deze mappen maakt is helemaal aan jou. Je kan een openbare map maken waar iedereen toegang tot heeft. Je kunt ook een privé mappen maken die alleen bepaalde gebruikers kunnen openen.

mappen maken voor nas schijf

Bron: www.bitcatcha.com

Stap 4: het benaderen van NAS via de verkenner

Voor meer gemak heb je de optie om de mappen op je NAS toe te wijzen naar je apparaat. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Open de bestandsverkenner van Windows.
 2. Ga naar ‘deze pc’ en klik in het tabblad bovenaan op ‘Netwerkverbinding maken’.
 3. Klik op ‘bladeren’ en je kunt je netwerk doorlinken naar de gewenste map.
 4. Selecteer de map op je NAS en klik vervolgens op ‘OK’.
nas schijf benaderen vanf bestandsverkenner windows

Bron: www.bitcatcha.com

Nu zal het apparaat, telkens als je hem opstart, automatisch verbinding maken met de map op de NAS.

Scroll naar boven