Hoe installeer je een Philips TV

Hoe installeer je een Philips TV?

Als je een nieuwe Philips tv hebt gekocht of eventueel gaat kopen kan het installeren lastig zijn. Zo kan je problemen hebben met de installatie van de kabels. Ook kan je tijdens het instellen van de Philips verdwaald raken in de instellingen.

In het kort:

  1. Plaats de tv.
  2. Sluit de meegeleverde voedingskabel aan op de tv.
  3. Sluit een hdmi kabel aan op je tv voor externe apparaten, zoals een mediabox.
  4. Sluit een coaxkabel aan op je tv (optioneel).
  5. Zet de tv aan en volg de installatiewizard.

Tegenwoordig maakt Philips smart tv’s die je veel te bieden hebben. Deze smart tv’s beschikken over slimme functies die je met een internetverbinding kan gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het instellen ingewikkeld kan zijn. 

Hoe sluit je een Philips TV aan?

Voordat je een Philips tv aansluit is het belangrijk om hem op de juiste plek te plaatsen. Dit kan lastig zijn omdat je rekening moet houden met kabels en stopcontacten in de buurt. Het kan voorkomen dat je een langere kabel nodig hebt. Ook is het soms verwarrend welke kabel waar moet. Plaats de tv dus altijd dichtbij stopcontacten en check van te voren of je uitkomt met je kabels.

Het is voornamelijk lastig om in te schatten hoelang de hdmi kabels moeten zijn. Een stroomstekker kan je meestal wel verlengen met een stekkerdoos, maar dat geldt niet voor hdmi kabels.

Het aansluiten van een Philips tv doe je met 3 soorten kabels:

  1. Voeding
  2. Hdmi
  3. Ethernet

Om een Philips tv aan te sluiten hoef je alleen de juiste kabels aan te sluiten op de juiste aansluitingspoorten. Volg de stappen hieronder om alle kabels van je tv aan te sluiten:

  1. De allereerste stap is om de stroomkabel aan te sluiten. Uiteraard krijg je de stroomkabel meegeleverd bij de tv.
  2. De tweede stap is om de hdmi kabel aan te sluiten. In de afbeelding hieronder zie je hoe een hdmi poort eruitziet. Sluit hier de hdmi kabel op aan. Dit is één van de belangrijkste kabels van je Philips smart tv waarmee je externe apparaten kunt aansluiten, zoals een mediabox of speakers. Let wel op het verschil tussen HDMI en HDMI-ARC. De meeste mensen hoeven zich hier geen zorgen om te maken, aangezien de meeste hdmi kabels ARC ondersteunen.
  3. Verder zie je op de afbeelding rechts een ethernetkabel en het stopcontact voor de ethernetkabel. Via dat stopcontact sluit je de kabel direct aan op je router en ontvang je erg snel internet signaal. De ethernetkabel kan worden aangesloten op je tv of op de mediabox, mits je tv met een mediabox is verbonden.
hdmi poorten tv aansluiting

Hdmi poorten op je tv

utp contactdoos ethernet poort hoofdaansluiting

Ethernetpoort voor een bekabelde internet verbinding

Je hebt verschillende opties wat betreft het kiezen van kabels..

Kies de juiste hdmi kabel: let goed op welke kabel je tv nodig heeft. Als je tv 4K resolutie ondersteund heb je hdmi kabels van 2.0 of hoger nodig. Ik zou zelf de LifeGoods hdmi Kabel 2.0 aanraden. Deze kabel is in verschillende lengtes verkrijgbaar. Met de hdmi kabel 2.1 wordt een goed signaal via de kabel gegarandeerd.

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik deze hdmi kabel om apparatuur op je tv aan te sluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je tv en het externe apparaat dat je wil aansluiten.

Gebruik een ethernetkabel (optioneel): naast een hdmi kabel en stroomkabel kan je ook gebruik maken van een ethernetkabel. Je gebruikt een ethernet zodat je tv een internetverbinding heeft via een kabel. Met een ethernetkabel sluit je de tv direct aan op je router. Het voordeel hiervan is de snelheid die je hebt door deze bekabelde connectie.

Een ethernetkabel is erg handig voor als je draadloze netwerk niet snel genoeg is. Toch is het nadeel van de ethernetkabel dat je een UTP contactdoos nodig hebt. Daar komt bij dat je de kabel zelf nog netjes weg moet werken.

Hoe verbind je een Philips TV met wifi?

Je kan een Philips tv op verschillende manieren verbinden met internet. Tijdens het instellen van je Philips tv heb je de keuze uit wifi of ethernet. Dit is een internetverbinding door middel van een draadloze connectie of een bekabelde connectie.

Wifi: als je kiest voor een internetverbinding met wifi moet je de optie ‘Wifi’ kiezen. Vervolgens krijg je een lijst te zien met wifi netwerken in de buurt. Kies je wifi netwerk en vul het wachtwoord van je wifi netwerk in. Als je het wachtwoord van je wifi netwerk bent vergeten kan je deze meestal op de achterkant van je router vinden.

Ethernet: als je geen gebruik kan maken van een stabiele wifi verbinding kan je ook een kabel gebruiken. Dit doe je via een ethernetkabel. Het is een kabel die vanaf je router is aangesloten op je tv. Hiervoor gebruik je een speciale UTP contactdoos die de connectie doorvoert naar je router. Dit is de snelste manier van signaal ontvangen en is erg handig voor tijdens het gamen. Het vergt echter meer stappen dan een draadloos wifi signaal.

In de video hieronder wordt laten zien hoe je een Philips tv verbindt met wifi. Je kan tijdens de installatiewizard met wifi verbinden. Deze installatiewizard komt tevoorschijn als je je tv voor het eerst opstart. In de video hieronder kan je zien hoe je in de instellingen van je Philips tv verbinding kan maken met wifi.

Als je tv te ver weg staat van je wifi netwerk is een wifi versterker een slimme oplossing. Zo kan je gemakkelijk je wifi bereik vergroten. Ik raad zelf de TP-LINK RE200 aan, omdat deze een erg redelijke prijs heeft. Als je de wifi versterker neerzet zal het wifi signaal opgepakt en versterkt worden, waardoor je Philips tv binnen bereik kan komen van je netwerk. Hierdoor hoef je geen ethernetkabel te gebruiken wat een hoop moeite kan besparen.

tp link wifi versterker signaal uitbreiden

TP-LINK RE200

Bereikt het wifi signaal je tv niet? gebruik dan deze wifi versterker om het signaal verder te verspreiden. Zo kan je de tv draadloos verbinden met wifi en hoef je geen ethernetkabel te gebruiken.

Hoe installeer je zenders op je Philips TV?

Je kan de zenders van een Philips tv installeren op verschillende manieren. Welke methode je gebruik hangt af van de manier waarop je Philips tv signaal ontvangt. Tijdens de installatiewizard kan je kiezen tussen de verschillende manieren van zenders ontvangen. Je kan deze opties ook instellen in de instellingen. Volg hiervoor de stappen hieronder:

  1. Open het menu van je tv door de home knop van je afstandsbedieningen te gebruiken.
  2. Open de instellingen.
  3. Ga in de instellingen vervolgens naar ‘Antenne’.
  4. Eenmaal in dit menu selecteer je ‘Opnieuw Installeren’.
  5. Kies vervolgens het land waar je bent.
  6. Kies daarna de manier waarop je tv signaal ontvangt. Je ontvangt tv via een kabel of Antenne (DVB-T of DVB-C).
  7. Kies vervolgens wat voor kanalen je wil ontvangen. Als je hebt gekozen voor DVB-C moet je eerst nog even wachten tot de gegevens van je Netwerk frequentie en Netwerk ID zijn ontvangen. Na het wachten zijn de zenders klaar voor gebruik.

Hoe stel je een Philips TV in?

Zodra je je Philips tv ergens hebt geplaatst en hebt aangesloten, kunnen we beginnen met het instellen. Als je je tv voor het eerst aanzet verschijnt er een installatiewizard. Er verschijnen dan stappen die je moet volgen zodat je de belangrijkste instellingen van je tv kan instellen. Deze stappen worden hieronder doorgenomen en besproken:

  1. Zet als eerste de tv aan met behulp van de aan/uitknop van je Philips afstandsbediening. Je kan ook de power knop onder of aan de zijkant van de tv gebruiken. Nu start de Philips tv op en kan je beginnen met de stappen die je te zien krijgt op je scherm.
  2. Je kiest eerst een taal en het land waar je je in bevindt.
  3. Vervolgens moet je ‘thuisgebruik’ selecteren.
  4. Kies de manier waarop je verbinding wil maken met het internet. Je hebt keuze uit internet via ethernet of wifi. Dit is dus afhankelijk van de manier waarop je tv met internet is verbonden. Eerder dit artikel heb ik het al gehad over het verbinden van je Philips tv met wifi.

Nu je Philips tv is verbonden met wifi is hij klaar voor gebruik. Je kan nu gemakkelijk via de home knop op je Philips afstandsbediening naar het menu gaan. Daar heb je de keuze uit een aantal standaard apps.

Apps installeren op je Philips Smart TV

Na het installatieproces kan je een hoop apps op je Philips smart tv installeren. Hoe je dit doet hangt af van het besturingssysteem wat je Philips tv gebruikt. Gebruik je een Android Philips tv, open dan de Google Playstore. Bij Philips tv’s die een ander besturingssysteem gebruiken open je het menu ‘Apps’.  

Hier kan je je apps bekijken en zoeken naar nieuwe apps. Als je meer apps wil vinden kan je via de zoekbalk handmatige zoeken. Ook kan je met je afstandsbediening zoeken door naar beneden te scrollen en de aanbevolen apps te bekijken. Als je een app hebt gevonden om te downloaden klik je op de app en selecteer je ‘Downloaden’. Nadat de installatie is voltooid kan je de app vinden in het startmenu.

In de video hieronder wordt gedemonstreerd hoe je apps downloadt op je Philips tv.

Beste instellingen voor je Philips TV

De laatste stap is om de instellingen van je Philips tv aan te passen. Door je tv te kalibreren kan je de beste beeldkwaliteit instellen. Door de tv in te stellen verhoog je niet alleen de kwaliteit, maar kan je ook enkele slimme functies in- of uitschakelen.

Stap 1: open het menu van je tv en ga naar Instellingen > Beeld en selecteer vervolgens ‘Beeldstijl’. Je hebt keuze uit verschillende beeldstijlen:

  1. Film
  2. Standaard
  3. Game

Kies hier voor ‘Film’ of ‘Standaard’ als je je tv normaal gaat gebruik. Kies de beeldstijl ‘Game’ voor een soepeler beeld tijdens het gamen. De overige opties kan je eventueel ook uittesten, maar die zijn meestal minder fijn dan de drie modi hierboven.

Stap 2: nu je de beeldstijl hebt bepaald kan je de overige beeldinstellingen aanpassen. Ik bespreek ze hieronder allemaal apart:

  1. Zet de ‘Kleur’ iets hoger dan in het midden, zodat de kleuren op het scherm warmer worden.
  2. Zet het contrast op ongeveer een kwart.
  3. Zet de scherpte helemaal omlaag.
  4. In de geavanceerde beeldinstellingen kan je ‘custom color tempature’ gebruiken. Gebruik deze optie alleen als je niet teveel licht om je tv hebt zitten, zoals een felle lamp.
  5. Zet tot slot de gamma op 1 en je beeldinstellingen zijn compleet.
Philips tv instellingen
Bron: Coolblue

Stap 3: kijk vervolgens bij ‘Instellingen’ naar functies die je mogelijk uit wil zetten. De functies die je misschien uit wil zetten zijn:

  1. Overscan
  2. Eco instellingen
  3. Ultra resolutie

Deze instellingen dragen niet bij aan je beeldkwaliteit en kunnen vaak zelfs je beeld verslechteren. Vooral Eco instellingen gaan ten koste van je beeldkwaliteit. Uiteraard zijn deze functies er niet voor niets en hebben ze ook voordelen. Weeg de voor- en nadelen met elkaar af en maak op basis daarvan een beslissing.

Over de auteur

Scroll naar boven