Hoe installeer je een Samsung TV

Hoe installeer je een Samsung TV?

De smart tv’s van Samsung beschikken niet alleen over veel functies, maar zijn ook erg eenvoudig te gebruiken. Dit komt door het Samsungs Tizen besturingssysteem. Toch is het installeren en instellen van een smart tv niet altijd makkelijk, zeker als je hier geen ervaring mee hebt.

In het kort:

 1. Plaats de tv.
 2. Sluit de meegeleverde voedingskabel aan op de tv.
 3. Sluit een hdmi kabel aan op je tv voor externe apparaten, zoals een mediabox.
 4. Sluit een coaxkabel aan op je tv (optioneel).
 5. Zet de tv aan en volg de installatiewizard.

Het is goed om van tevoren te bedenken waar je de tv plaatst en wat je hiervoor nodig hebt. Ook kan je verdwaald raken tijdens het instellen van de tv of het installeren van de apps. Er zijn immers een hoop functies en mogelijkheden waardoor je het overzicht snel verliest. In dit artikel leg ik uit hoe je een Samsung tv installeert, instelt en optimaliseert.

Hoe sluit je een Samsung TV aan?

Het aansluiten van je Samsung tv kun je onderverdelen in verschillende stappen. Kies een goede plek, sluit de juiste kabels aan en volg de installatiewizard van je tv. Al deze stappen komen uitgebreid aan bod. Onderaan deze paragraaf ga ik verder in op de soort hdmi kabels die je het beste kunt gebruiken. 

Plaats je TV op een goede plek

Voordat je je Samsung tv aansluit is het belangrijk om een goede plek te kiezen. Je kan je tv op een tv meubel of tafel plaatsen, maar ook aan de muur hangen. Het is vooral belangrijk om van te voren goed te kijken hoe je kamer is ingedeeld en hoe het licht in de kamer valt. Let op de volgende punten zodra je een plek kiest voor je Samsung tv:

 • Houd rekening met zonlicht: staat je tv tegenover een raam, dan kan zonlicht het zicht verminderen.
 • Let op het wegwerken van kabels: let ook op in hoeverre je de kabels weg kunt werken. Als je gebruik maakt van een tv meubel is dit niet heel moeilijk. Het wordt een ander verhaal als je besluit de tv op te hangen. In dit geval kan je alleen de kabels wegwerken via de muur. Voor het trekken van kabels hebben de meeste mensen een expert nodig.
 • Houd rekening met stopcontacten: verder is het belangrijk dat je rekening houdt met stopcontacten in de buurt. Gebruik indien nodig een stekkerdoos zodat je alle apparaten kan voorzien van stroom. In het ergste geval heb je de mogelijkheid om meer stopcontacten te laten maken. Het belangrijkste om op te letten is de hoofdaansluiting die je mediabox nodig heeft om tv signaal te ontvangen.
 • Let op het bereik van je wifi: steeds meer tv’s kan je gebruiken met wifi. In dit geval is het belangrijk dat je tv draadloos wifi verbinding kan maken. Gebruik indien nodig een wifi versterker of verplaats je router.

Sluit de kabels van je Samsung TV aan

Als je alle benodigdheden bij de hand hebt kan je beginnen met het aansluiten van je Samsung tv. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Sluit de voedingskabel aan op je Samsung tv en stopcontact.
 2. Pak vervolgens de meegeleverde hdmi kabel erbij. Met deze hdmi kabel kan je bijvoorbeeld je mediabox aansluiten op je tv. Uiteraard ondersteunen veel andere apparaten ook hdmi (zoals game consoles), dus zorg dat je er genoeg van hebt. Later dit artikel ga ik verder in op wat voor soort hdmi kabels je het beste kunt gebruiken.
 3. Zet vervolgens de tv aan en controleer of de meegeleverde afstandsbediening werkt.
aansluitingen tv installeren achterkant

Volg de installatiewizard

Je kan nu beginnen met het instellen van je tv. Selecteer eerst je land en je taal. Kies vervolgens de manier waarop je zenders ontvangt. Daarna kan je de tv verbinden met internet, wat mogelijk is via wifi of via een bekabelde connectie. In het laatste geval heb je een ethernetkabel nodig.

Maak of log in op een Samsung account die je kan gebruiken voor je tv en registreer daarna je aankoop door het serienummer van je tv in te voeren. Deze vind je op de verpakking of op een sticker achterop de tv. Hierna is het mogelijk om je tv in te stellen zoals je zelf wil.

Het aansluiten van je Samsung tv gaat als volgt:

 1. Kies een goede plek voor je tv en check of je een stroomkabel, hdmi kabel en eventuele andere kabels bij de hand hebt.
 2. Controleer of alle kabels de juist lengte hebben.
 3. Sluit de stroomkabel aan.
 4. Sluit eventuele externe apparaten (zoals een mediabox) aan met een hdmi kabel of een andere soort kabel.
 5. Zet de tv aan.
 6. Kies je land en taal.
 7. Kies op welke manier je zenders ontvangt en stel deze in.
 8. Kies op welke manier je verbinding wil maken met het internet. Dit kan draadloos via wifi of bekabeld via ethernet. Het verschil hiertussen wordt later dit artikel uitgebreid besproken.
 9. Registreer je tv door het serienummer in te vullen. Deze vind je op de achterkant van je tv of op de verpakking.
 10. Maak een Samsung account aan of log in op je Samsung account als je al een account hebt.
 11. Kies of je back-ups wil maken, apps wil koppelen of de intelligentiemodus wil instellen.
 12. Je Samsung tv is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Gebruik de juiste hdmi kabels

Tijdens het aansluiten van externe apparaten is het belangrijk om de kwaliteit van de kabels in acht te nemen. Je hebt voor een Samsung tv standaard een aantal kabels nodig. Zoals net al werd vermeld krijg je een stroomkabel meegeleverd en kan je gebruik maken van een hdmi kabel.

Een hdmi kabel kan je gebruiken om externe apparaten op je tv aan te sluiten, zoals speakers, mediaboxen of gameconsoles. Reken er dus op dat je één of meer hdmi kabels nodig hebt. Nieuwe tv’s bieden hoge kwaliteit, maar dan moet je daar wel optimaal gebruik van maken.

Hdmi kabels vanaf 2.0 ondersteunen de 4K beeldresolutie of hoger die veel moderne tv’s ook gebruiken. Bij oudere kabels kan maximaal een 1080 HD signaal worden verzonden. Ik zou zelf de LifeGoods HDMI Kabel 2.0 aanraden, omdat je keuze hebt uit veel verschillende lengtes. Verder zijn een hoop mensen enthousiast over het product.

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik deze hdmi kabel om apparatuur op je tv aan te sluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je tv en het externe apparaat dat je wil aansluiten.

Hoe verbind je een Samsung TV met wifi?

Zoals al eerder werd aangegeven kan je kiezen uit 2 soorten internet connecties. Hieronder worden ze beide besproken.

Wifi: je kan je Samsung tv verbinden met internet via een draadloze of bekabelde connectie. Voor een draadloze verbinding gebruik je wifi en voor een bekabelde connectie een ethernetkabel. Je kan je Samsung tv verbinden met wifi door tijdens het instellen bij ‘Netwerk’ de optie ‘Wifi’ te kiezen. Je krijgt dan de netwerken te zien waar de tv verbinding mee kan maken. Als je netwerk daar niet bij staat kan je eventueel buiten bereik zijn van het netwerk of moet je de tv herstarten.

Als je jouw netwerk tussen de lijst ziet staan moet je deze kiezen en het wifi wachtwoord invullen. Indien je het wachtwoord niet meer weet kan je deze vinden achterop je router. Zodra je internetverbinding niet stabiel is kan je eventueel een wifi versterker gebruiken.

Ethernet: als je een bekabelde connectie gebruikt voor internet gebruik je ethernet. Hiervoor heb je een ethernetkabel nodig die je aansluit op je Samsung tv of je mediabox. Deze zal je moeten koppelen aan een ethernet stopcontact (UTP contactdoos). Vanuit het ethernet stopcontact gaat er een kabel direct naar je router.

Dit is erg handig als je zo min mogelijk internet vertraging wil hebben, bijvoorbeeld tijdens het gamen. Check of het bereik van de kabel groot genoeg is en of je bij het instellen hebt gekozen voor ethernet in plaats van wifi.

 1. Open het menu van je tv en ga naar de instellingen.
 2. Ga naar Algemeen > Netwerk.
 3. Kies daar ‘Bedraad’ en je tv zal gebruik maken van een ethernet connectie.

De stappen hierboven worden nog eens gedemonstreerd in de video hieronder:

Hoe installeer je zenders op je Samsung TV?

Je kan je zender installeren op je Samsung tv wanneer je je Samsung tv instelt. Kies eerst welke manier van zenders ontvangen je gebruikt. Dit kan via een kabel of draadloos via een antenne.

 • Via een kabel: er loopt een kabel vanaf je tv naar je kabel box.
 • Draadloos: voor een draadloze verbinding heb je een antenne nodig die de tv kanalen ontvangt.

Nadat je één van de manieren hebt gekozen gaat de tv scannen naar zenders.

Hoe stel je een Samsung TV in?   

Nu je succesvol je Samsung tv hebt geïnstalleerd is je tv klaar voor gebruik. Toch zijn er nog een aantal handige instellingen die je kan in- en uitschakelen voor de beste kijkervaring. Zelfs een nieuw model met de fabrieksinstellingen heeft instellingen die je beter uit kan zetten of kan aanpassen.

Elke tv staat immers in een andere soort ruimte. De hoeveelheid licht in de kamer is van invloed op de manier waarop je de tv instelt. Het kan zijn dat de helderheid te hoog staat of een besparingsmodus aanstaat om de levensduur van je tv te verlengen. Dit zijn echter instellingen die je beter persoonlijk kan instellen op basis van jouw situatie. Lees meer over hoe je een tv het beste kunt kalibreren.

Let op de volgende 2 punten als je je Samsung tv gaat instellen:

 1. Voordat je begint met het veranderen van de beeldinstellingen is het belangrijk om te checken waar het licht in je kamer vandaan komt. Je kan al snel last krijgen van reflectie. Bij teveel licht krijg je door de weerkaatsing een erg onduidelijk beeld.
 2. Bedenk ook voor jezelf wat je voorkeuren zijn. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van smaak.

Open het menu van je tv, ga naar de instellingen en kies daar ‘Beeld’. Je hebt daar de keuze uit verschillende beeldmodi. Het is meteen een erg belangrijke instelling, omdat het erg van invloed is op je beeldkwaliteit. De beste optie is ‘Film’ vanwege de diepere kleuren. Toch kan bij bijvoorbeeld reflectie van licht ‘Dynamisch’ beter zijn vanwege de hogere helderheid. Je kan dus zelf kiezen welke modus je het beste vindt.

Nadat je een beeldmodus hebt gekozen ga je naar de volgende stap. Bij Samsung tv’s kan je namelijk ook nog de onderstaande instellingen aanpassen:

 1. De helderheid
 2. Het contrast
 3. De scherpte

Je kan dit ook automatisch door je tv laten aanpassen. Hiervoor kan je de ingebouwde functie van Samsung gebruiken, namelijk de Intelligent Mode. Met behulp van sensoren in de tv worden de instellingen aangepast op basis van de ruimte.

samsung tv instellingen instellen

Stel je de instellingen zelf in, voorkom dan dat je extreme waardes gebruikt. Een te hoog contrast gaat ten koste van het detail en een te hoge helderheid zorgt voor een overbelicht beeld. Let er verder ook op dat sommige batterijbesparingsmodes je beeldkwaliteit verslechteren. In deze modus bespaar je wel energie en gaat je tv langer mee. Bepaal dus zelf of je deze instellingen wil aanpassen en kijk wat voor effect het heeft.

Scroll naar boven