Smart tv’s beschikken over slimme functies die meer uit een tv kunnen halen dan slechts tv kijken. Zo kan je gebruik maken van streamingdiensten, luisteren naar muziek of apps downloaden.

In het kort:
- Plaats de tv.
- Sluit de meegeleverde voedingskabel aan op de tv.
- Sluit een hdmi kabel aan op je tv voor externe apparaten, zoals een mediabox.
- Sluit een coaxkabel aan op je tv (optioneel).
- Zet de tv aan en volg de installatiewizard.
Al deze nieuwe technologische snufjes maken het (zeker voor de oudere generatie) een stuk complexer. Er zijn een hoop dingen die je kunt instellen, maar ook enkele kabels die je moet aansluiten. Het hele installatieproces van je smart tv wordt in dit artikel besproken.
Opzoek naar een smart tv? Dit zijn de beste tv’s van dit moment:
Waar plaats je een Smart TV?
Voordat je de kabels van je tv aansluit is het belangrijk om een goede plek voor je tv te zoeken. Zodra je een goede plek hebt gevonden heb je 2 keuzes:
- Je kan de smart neerzetten op een voet.
- Of je hangt de smart tv aan de muur.
Bij optie 2 heb je uiteraard een muurbeugel nodig die bij de tv hoort. Welke optie je kiest is geheel afhankelijk van jouw situatie.
Het enige probleem wat je kan ondervinden bij een tv aan de muur zijn de kabels. Als je de kabels niet goed wegwerkt hangen ze onder de tv wat er niet goed uitziet. Ik raad daarom aan om de kabels via de muur weg te werken.
Hoe sluit je een Smart TV aan?
Een smart tv kan je aansluiten met behulp van een aantal standaard kabels. Hieronder staat alles wat je nodig hebt voor je smart tv onder elkaar:
- Je hebt altijd een voedingskabel nodig.
- Je gebruikt meestal één of meerdere hdmi kabels.
- Verder kan je nog een ethernetkabel gebruiken als je geen draadloze verbinding wil maken. Dit is optioneel en kom ik later dit artikel nog op terug.
- Naast de kabels heb je meestal ook speakers of een soundbar voor je tv
- Om tv signaal te ontvangen gebruik je een tv kastje van je tv provider.
Als je een smart tv wil aansluiten is het ook belangrijk om rekening te houden met het bereik van je wifi netwerk, zeker als je draadloos internet gebruikt. Hieronder vind je alle stappen die je moet volgen om je smart tv aan te sluiten
Heb je de smart tv op de juiste plek gezet en beschik je over een wifi signaal in de buurt, dan kan je beginnen met de aansluitingen. Het gaat hierbij voornamelijk om het aansluiten van de juiste kabels op de juiste apparaten en stopcontacten. Volg de stappen hieronder waarin alle kabels voor je tv worden doorgenomen:
- Sluit allereerst de stroomkabel aan op de tv. Als je draadloos verbinding maakt met wifi en geen externe apparaten gebruikt, dan is dit in principe de enige kabel die je hoeft te gebruiken.
- Sluit daarna de hdmi kabel aan op externe apparaten die je mogelijk gebruikt. Dit kan een mediabox zijn, maar ook een soundbar of speakers.
- Sluit vervolgens de stroomkabel van je externe apparaten aan op het stopcontact.
- Vervolgens moet je een ethernetkabel vanaf je tv of mediabox aansluiten op een UTP contactdoos. Een UTP contactdoos beschikt over een internetpoort waar je de ethernetkabel op kunt aansluiten. Verbind je je smart tv draadloos met je wifi netwerk, dan kan je deze stap overslaan. Het verschil tussen een draadloze en bekabelde internet connectie wordt later dit artikel uitgebreider besproken.
Als je veel apparaten om je tv heen gebruikt heb je al snel een tekort aan stopcontacten. Als je een tekort aan stopcontacten hebt zou ik een stekkerdoos gebruiken. Dit is ook handig voor als je in de toekomst van plan bent om je thuisbioscoop uit te breiden.
Als je veel kabels gebruikt kan je hier een buis voor gebruiken. Deze buis leidt de kabels naar de stekkerdoos. Zet vervolgens het stopcontact uit het zicht, bijvoorbeeld achter de tv meubel. Niet alleen ziet het wegwerken van kabels er mooier uit, ook kan je hierdoor eventuele problemen met je tv makkelijker oplossen.
Juiste kabels gebruiken
Als je je tv aansluit op externe apparaten is het belangrijk om de juiste kabels te gebruiken. Zorg dat ze lang genoeg zijn en dat je ze tijdens de installatie bij de hand hebt. Een hdmi kabel met 2.0 of lager ondersteunt geen 4K resolutie. Dit geldt voornamelijk voor verouderde hdmi kabels. Zonde, want de tv en het apparaat dat je wil aansluiten op je tv ondersteunen dit misschien wel.
Ook een te korte hdmi kabel kan vervelend zijn, omdat je de apparaten rondom je tv minder makkelijk kan wegwerken. Een goede kabel voor je smart tv is de LifeGoods hdmi Kabel 2.0. De kabel is beschikbaar in verschillende lengtes, ondersteund 4K beeldkwaliteit en wordt gewaardeerd door een hoop mensen. Kies tussen een lengte van 1.5, 3 of 5 meter.
Gebruik deze hdmi kabel om apparatuur op je tv aan te sluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je tv en het externe apparaat dat je wil aansluiten.
Kies tussen Wifi of een ethernetkabel
In het stappenplan hierboven hebben we het al gehad over de keuze tussen wifi en ethernet. Het zijn 2 manieren waarop je je smart tv met internet kunt verbinden. Welke van de 2 opties je kiest is afhankelijk van jouw situatie en voorkeur. De voor- en nadelen van een ethernetkabel zet ik hieronder onder elkaar:
Voordelen
- Het voordeel van een bekabelde internetverbinding is de snelheid. Deze snelle internetverbinding heb je bijvoorbeeld nodig tijdens het gamen.
- In sommige situaties is het bereik van je draadloze wifi niet groot genoeg. In dit geval kan een bekabelde internet connectie geen slecht idee zijn.
Nadelen
- Het nadeel van een ethernetkabel is dat je weer een extra kabel moet wegwerken.
- Je kan deze kabel alleen aansluiten op een UTP contactdoos in de buurt.
Als het bereik van je wifi niet groot genoeg is kan je ook een wifi versterker gebruiken. Een wifi versterker versterkt het signaal van je wifi netwerk. Het vergroot dus het gebied waarin je een goede connectie hebt. Ik zou zelf de TP-LINK RE200 aanraden vanwege de lage prijs en de vele positieve reviews.
Bereikt het wifi signaal je tv niet? gebruik dan deze wifi versterker om het signaal verder te verspreiden. Zo kan je de tv draadloos verbinden met wifi en hoef je geen ethernetkabel te gebruiken.
Hoe stel je een Smart TV in?
Je hebt je tv geplaatst en alle kabels aangesloten. Het is nu tijd om je smart tv in te stellen. Als je je smart tv voor het eerst opstart verschijnt er een installatiewizard. Deze wizard neemt je mee door de belangrijkste instellingen van je tv. Volg simpelweg de stappen die op het beeld verschijnen en wacht totdat je alle stappen hebt gevolgd.
Schakel je tv in door op de powerknop van afstandsbediening te drukken. Vergeet geen batterijen in je afstandsbediening te stoppen. Als je tv niet opstart is er mogelijk iets misgegaan tijdens de installatie. Neem indien nodig de stappen hierboven nog eens door.
Nu je het startscherm te zien krijgt stel je eerst een taal in, selecteer je ‘Thuismodus’ en verbind je met wifi. In het kopje hieronder vind je meer informatie over het gebruik van wifi op je smart tv. Nadat je het wifi netwerk hebt gekozen moet je waarschijnlijk een account maken, afhankelijk van het soort smart tv. Tot slot accepteer je de privacy instellingen en je tv is geactiveerd.
Hierna kun je nog andere instellingen aanpassen, zoals de beeldmodi en veel algemene functies. Je tv is nu volledig ingesteld. Hieronder worden de meest voorkomende instellingen besproken. Meestal stel je deze in tijdens de installatiewizard.
- Check of het lampje op je tv brandt en of alle kabels goed zijn aangesloten.
- Schakel je tv in.
- Selecteer ‘Thuismodus’ als dit een optie is.
- Selecteer je wifi netwerk als je gebruik maakt van een draadloze verbinding.
- Maak een account aan als dat is vereist.
- Lees de privacy voorkeuren en accepteer deze.
- Eenmaal uit de installatiewizard ga je met je afstandsbediening naar het menu en open je de instellingen. Gebruik hiervoor de menuknop of homeknop van je afstandsbediening. Zet daar je beeldmodes op ‘Film’ of ‘Standaard’ voor de beste beeldkwaliteit.
- Ga naar de instellingen en zet Picture Size, Aspect Ratio en Overscan uit. Bepaal verder hoe het licht je tv beïnvloedt en pas eventueel het contrast, de helderheid en gamma aan.
- Je tv is nu ingesteld en klaar voor gebruik. Via het home menu kan je naar ‘Apps’ en meer apps downloaden naast de standaard apps die al zijn geïnstalleerd.

Hoe verbind je een Smart TV met wifi?
Wifi: je kan een smart tv verbinden met wifi in de startinstellingen. De begininstellingen van je tv wordt ook wel de setup wizard genoemd. Hier kan je meestal kiezen uit twee internetopties: wifi en ethernet. Je kiest dus eigenlijk tussen een draadloze internetconnectie (wifi) en een bekabelde connectie (ethernet). Kies de optie ‘Wifi’ en vul je wachtwoord in. Als je deze niet meer weet kan je het meestal vinden op je router.
Ethernet: als je een tv met een ethernetkabel verbindt, kies dan ‘ethernet’. De ethernetkabel sluit je aan op een ethernetpoort die je vindt op een UTP contactdoos. Dit is een stopcontact speciaal gemaakt voor een ethernetkabel waarmee je direct bent verbonden met je router. Je vindt deze vaak naast een hoofdaansluiting. Het is de snelste manier om internet signaal te ontvangen, maar het is lastig en duur om deze aan te leggen. Wifi is vaak een stuk eenvoudiger, omdat het draadloos is.
In de video hieronder wordt gedemonstreerd hoe je een Samsung smart tv verbindt met wifi. De exacte stappen verschillen per tv merk, maar het komt om hetzelfde neer. In de video wordt er internetverbinding gemaakt via de instellingen. Je kan ook verbinding maken met wifi in de installatie wizard. Deze komt tevoorschijn als je je tv voor het eerst opstart.
Signaal versterken: als je tv te ver weg van je router staat krijg je een zwak signaal en soms helemaal geen signaal. In dit geval moet de afstand tussen je tv en je router verkleint worden. Een makkelijkere optie is om een wifi versterker aan te schaffen, zoals de TP-LINK RE200. Met behulp van een wifi versterker heeft je router een groter bereik. Een goed idee als je tv niet binnen het oorspronkelijke bereik van je router ligt.
Hoe installeer je apps op je Smart TV?
Als je tv eenmaal is ingesteld en je een internet connectie hebt kan je gebruik maken van de apps. Een smart tv komt standaard met een paar bekende apps zoals, YouTube of een app van de fabrikant. Zo heeft de Samsung the Frame bijvoorbeeld de Art mode app om van je tv een schilderij te maken.
Als je gebruik wil maken van meer apps kan je de ingebouwde appwinkel van je tv gebruiken. In de appwinkel kan je net zoals op je telefoon duizenden apps vinden. Zo heb je onder andere Netflix, Disney+ en Videoland voor entertainment. Voor muziek download je de Spotify app en voor livestreams het platform Twitch.
Voordat je een app gaat downloaden is het belangrijk dat je tv is verbonden met internet. Open vervolgens het menu van je tv door de menuknop te gebruiken. Eenmaal in het menu open je het menu voor apps. Meestal wordt dit menu aangegeven door ‘Apps’, maar op LG tv’s selecteer je ‘LG Content store’. Het kan dus verschillen afhankelijk van het tv merk.
Eenmaal in het menu voor apps kan je de gewenste app installeren. Gebruik hiervoor de zoekfunctie of kijk tussen de aanbevolen apps.
Lees hieronder hoe je apps installeert op je smart tv in 6 korte stappen:
- Zorg dat je tv is ingesteld en is verbonden met een netwerk.
- Ga via de menuknop op je afstandsbediening naar ‘Apps’.
- Selecteer een app door de zoekfunctie te gebruiken of kies een app bij de aanbevolen apps. Let erop dat je voor veel apps een maandelijks bedrag moet betalen.
- Selecteer de app en druk op ‘Downloaden’. Zodra de app is geïnstalleerd wordt deze toegevoegd aan je startscherm.
- De app kan je nu gebruiken vanaf het startscherm.
Kortom, je kunt een hoop doen met een smart tv. De video hieronder bespreekt meer functies die de meeste smart tv’s gebruiken. Dit is mogelijk interessant nadat je je smart tv hebt geïnstalleerd.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.