Hoe installeer je een SSD schijf

Hoe installeer je een SSD schijf?

Er zijn aardig wat mensen die de harde schijf in hun laptop willen vervangen door een SSD. Een SSD schijf is 4 keer sneller dan een HDD en energiezuiniger. Heb je meer opslagruimte nodig voor bijvoorbeeld het opslaan van digitale games, kies dan voor een HDD. In dit artikel kom je alles te weten over het inbouwen van je SSD schijf in je laptop.

In het kort:

  1. Kies de juiste SSD schijf. De meeste laptops ondersteunen 2.5 inch schijven.
  2. Maak een backup. Gebruik hiervoor betaalde software of gratis software, zoals EaseUS Todo Backup Free.
  3. Met hetzelfde programma kan je je oude schijf klonen naar je nieuwe SSD.
  4. Installeer je SSD schijf en bouw hem in.

De beste SSD schijf van dit moment:

Samsung 870 QVO ssd schijf installeren

Samsung 870 Qvo 1TB

De Samsung 870 Qvo is een goede SSD om je oude schijf mee te vervangen. Gebruik de schijf voor een desktop of laptop die een standaard SATA-vormfactor van 2,5 inch ondersteunt.

Lees hoe je je oude SSD kunt vervangen door een nieuwe.

Welke SSD schijf kan in je laptop?

Controleer of het überhaupt mogelijk is om een nieuwe SSD in je laptop te installeren. Het plaatsen van een SSD is niet zo heel ingewikkeld zodra je gemakkelijk toegang hebt tot de harde schijf. Het gaat hierbij om het verwijderbaar paneel aan de onderkant van je laptop. Let erop dat lang niet alle laptops een gemakkelijke upgradetoegang hebben (doordat het onderste paneel bijvoorbeeld vergrendeld is). In dit geval zou je de handleiding van je laptop kunnen raadplegen om hier toegang tot te krijgen.

Een ander belangrijk punt waarop je moet letten is de vormfactor van je schijf. Je moet er immers voor zorgen dat de SSD in je laptop past. De meeste laptops hebben 2.5 inch schijven, maar ultradraagbare notebooks kunnen de 1.8-inch schijfgrootte gebruiken. Ook 2.5 inch schijven kunnen verschillende diktes hebben. Zo bestaan er 2.5 inch schijven van 7 mm of 9,5 mm.

Verder kan ook de soort verbinding per SSD verschillen. Er bestaan SATA-schijven en IDE-schijven. Om te controleren welke SSD compatibel is kan je de handleiding of de specificaties van je laptop doornemen. Je zou hier eventueel ook de Crucial Advisor Tool voor kunnen gebruiken. 

De laatste methode is om te kijken naar het label van je huidige schijf. Mocht je al een SSD in je laptop gebruiken, dan is dat zeker een optie. Om informatie over je huidige SSD te krijgen kun je taakbeheer gebruiken. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Klik met je rechter muisknop op de Windows bar onderaan je scherm.
  2. Selecteer in het menu wat je nu ziet ‘Taakbeheer’.
  3. Bovenaan het menu selecteer je ‘prestaties’ en bekijk je de schijven op je laptop. Door naar de C schijf te gaan van je computer kun je de naam van je SSD achterhalen. Nu je de naam van je SSD weet kan je opzoeken hoe groot hij is en of hij een SATA-aansluiting ondersteunt.
taakbeheer openen windows
taakbeheer prestatie tabblad openen
taakbeheer c schijf ssd naam zoeken

De meest voorkomende SSD is: 7 mm, 2,5 inch, SATA.

De grootte en de soort aansluiting is belangrijk, maar je wil ook dat je SSD voldoende opslag heeft. Je wil immers Windows-partities en eventuele systeempartities kwijt kunnen. Er zijn SSD schijven met 250 GB en 500 GB op de markt. Over het algemeen hebben de meeste mensen voldoende aan een SSD van 250 GB.

Je zou eventueel nog een externe adapter kunnen gebruiken. Hierdoor kun je je SSD extern aansluiten zonder dat je deze hoeft in te bouwen. Dit maakt het ook mogelijk om je oude SSD/HDD te klonen naar de nieuwe SSD. Naast het kloonproces kun je door deze adapter je oude SSD/HDD ook als extern opslagmedium gebruiken.

Hoe installeer je een SSD schijf?

Dan is het nu tijd om je oude schijf te vervangen door een nieuwe SSD. Een harde schijf vervangen door een SSD schijf is 1 van de beste dingen die je kunt doen om je computer sneller te maken. Voordat je begint met installeren van je SSD is het belangrijk dat je een backup maakt en dat je de oude schijf kloont naar de nieuwe SSD. Over het klonen van je SSD kun je meer lezen in het kopje hierboven.

Stap 1: de allereerste stap is dus om een backup te maken. Om een backup te maken gaan we naar het configuratiescherm. Typ in het zoekbalk van Windows linksonder ‘configuratiescherm’. Selecteer vervolgens systeem en beveiliging > bestandsgeschiedenis > back-up systeemkopie > en selecteer daarna een extern netwerk of harde schijf. Voor mappen die te groot zijn voor je SSD kun je overwegen een extra externe harde schijf aan te schaffen.

Stap 2: ruim je schijf op door onnodige bestanden te verwijderen en programma’s te verwijderen die je niet (meer) gebruikt. Om programma’s te verwijderen kun je wederom naar het configuratiescherm gaan. Configuratiescherm > Programma’s > Programma’s en onderdelen > selecteer het programma dat je wil verwijderen > klik op verwijderen.

configuratiescherm-openen-windows
programma's openen configuratiescherm
programma's en onderdelen openen configuratiescherm

Stap 3: sluit je SSD schijf aan op je laptop middels een SATA naar USB adapter. Zo kun je je SSD met SATA-aansluiting aansluiten op een USB-poort van je laptop. Je SSD schijf zou nu als het goed is meteen moeten verschijnen. Als dat niet zo is kun je het initialiseren via het hulpprogramma ‘schijfbeheer’ van Windows.

Je gaat naar het schijfbeheer door met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder te klikken. Selecteer vervolgens ‘schijfbeheer’. In schijfbeheer zou je de nieuwe schijf onder je huidige moeten zien. Staat er ‘niet geinitialiseerd’, klik dan met je rechtermuisknop op de schijf en kies ‘schijf initialiseren’.

Stap 4: zorg ervoor dat de C:-schijf een ruimte krijgt toegewezen die kleiner is dan de SSD terwijl je je in schijfbeheer bevindt. Is dit niet het geval, selecteer dan ‘Verkleinen’ om het formaat te wijzigen. Door de grootte van de huidige schijfpartitie te wijzigen zorg je ervoor dat hij niet te groot is. Als je oude harde schijf groter is dan je SSD, dan kan je dit niet klonen. Iets groters kan je namelijk niet overzetten naar een kleinere schijf.

Terwijl je in schijfbeheer bent kun je controleren of de primaire partitie van je huidige schijf (meestal C:, degene met Windows en je geïnstalleerde programma’s) groter is dan de nieuwe SSD. Is dit niet het geval, dan moet je de partitie verkleinen zodat deze en de andere systeemherstelpartities kleiner zijn dan de SSD. Klik met je rechtermuisknop op de desbetreffende partitie en selecteer ‘volume verkleinen’.

Laat in het volgende venster de standaardinstellingen staan en klik op ‘verkleinen’. Hierdoor wordt de grootte aangepast, zodat deze kleiner is. De rest van de ruimte blijft niet-toegewezen. Maak je geen zorgen: tijdens het kloonproces zal de kloonsoftware de juiste grootte wijzigen en de extra ruimte toewijzen aan de hoofdpartitie op je SSD.

Stap 5: gebruik betaalde software of gratis software voor het maken van een back-up of het klonen van je schijven. Software dat je hier bijvoorbeeld voor kunt gebruiken is EaseUS Todo Backup Free. Dit is een tool voor persoonlijk gebruik, heeft een gebruiksvriendelijke interface en optimaliseert de migratie naar een SSD. De stappen voor het klonen van je oude schijf zijn als volgt:

  1. Selecteer de bron- en doelstations in de kloonsoftware. Selecteer in de EaseUS Todo Backup software de optie ‘klonen’ in het hoofdmenu. Volg de stappen die je nu te zien krijgt. Zorg dat je de optie ‘optimaliseren voor SSD’ aanvinkt zodra je de bestemmingsschijf selecteert. Hiermee verhoog je de kans dat je na het kloonproces de SSD meteen weer kunt opstarten.
  2. Bekijk de lay-out en begin met klonen. Klik op ‘proceed’ en kies vervolgens ‘computer afsluiten wanneer de bewerking is voltooid’. Het kan best een tijdje duren voordat dit proces volledig is voltooid.

Bekijk de video hieronder die je  eventueel verder kan helpen:

Stap 6: dan is het nu tijd om de SSD daadwerkelijk in je laptop te stoppen. Zet je computer uit en koppel alles los, inclusief eventuele harde schijven en de batterij.

Stap 7: verwijder het achterpaneel van je laptop met behulp van een kruiskopschroevendraaier. Zo kun je de harde schijf van je laptop losschroeven.

Stap 8: til je harde schijf op in een hoek van 30-45 graden en trek hem voorzichtig naar achteren om hem los te krijgen.

Stap 9: nu kun je de nieuwe SSD in je laptop stoppen. Doe dit met een hoek van 30-45 graden en duw deze vervolgens in de sleuf verder naar voren. Doe dit totdat je hem hoort vastklikken. Als je klaar bent schroef je de SSD vast en plaats je het achterpaneel weer terug.

Stap 10: start je computer weer op. Na het opstarten van je computer zou alles goed moeten werken. Als het goed is zie je alle instellingen en programma’s zoals voorheen. We kunnen echter voor de zekerheid nog een test uitvoeren. 

Als alles goed is verlopen zou Windows de nieuwe schijf moeten herkennen als SSD. Druk op je Windowstoets + S om de zoekbalk van Windows te gebruiken. Typ vervolgen ‘defrag’ in en druk op enter. Klik vervolgens op ‘stations defragmenteren en optimaliseren’. In het menu wat je nu voor je ziet zou je schijf nu als SSD moeten verschijnen.

Heb je je harde schijf vervangen door een SSD, dan zou je ook op de snelheid van je computer kunnen letten. Als het goed is werkt je computer sneller nadat je de Solide State Drive hebt geïnstalleerd.

Over de auteur

Scroll naar boven